ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Witam Szanownych kolegów i Koleżanki, Zwracam się do Was z prośbą o poradę. Jestem myślę średniozaawansowanym, okazjonalnie jeżdżącym narciarzem. Co roku jeżdżę na tydzień na Słowację, czasem Austria, no i jakieś polskie stoki też się raz w roku trafią. Z resztą na końcu zamieszczę wypełnioną ankietę. Przejdę do rzeczy. W ubiegłym roku, za namową kolegi (trochę bardziej zaawansowanego) ode mnie kupiłem sobie Fischery RC 4 Race SC Pro. Chciałem sobie kupić dobre narty na parę lat. Jeżdżę spokojnie, raczej w długim skręcie, preferuję raczej łagodne stoki. Wydaje mi się że te Fischery trochę więcej ode mnie wymagają. Poprzednio miałem Volki UNLIMITED 724 AC. Jeździło mi się chyba trochę lżej i spokojniej. Proszę napiszcie mi czy to możliwe, czy to moje subiektywne odczucie. Jeżeli jest to jakoś uzasadnione, powinienem może kupić jakiś inny sprzęt. Aha. Zapomniałem. Oto test: 1. M 2. Wiek 42 3. Waga 100 4. Wzrost 170 5. Jak długo jeździsz na nartach 20 lat- ale bez wygłupów- turystyk 6. Ja się oceniasz wg skali Forum ? 1 7. Jakie masz buty ? 100 i 70 8. Jakie masz teraz narty Teraz: Fischer RC 4 Race SC Pro. Poprzednio: VOLKL UNLIMITED 724 AC 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy ? Jazda długim skrętem 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju ? ( niebieskie i czerwone, sztruks, muldy, jazda pozatrasowa ) 11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? ( turystycznie, ) 12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku ? 10-14 13. Możliwości finansowe : są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Bardzo żle dobrałeś nartę do swoich preferencji:eek:,narta lubi krótki i średni skręt dynamiczny.Jeśli lubisz długi i rekreacyjnie to raczej szukaj nart z grupy allround lub allmountain o promieniu 16 lub więcej metrów:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Witam Serdecznie ,miałem podobny problem ale sam się rozmył,po prostu się dostosowałem i teraz jest jak dawniej.Uważam że wybór tych nart jest dla Ciebie dobry ,bo co niby miałbyś kupić ,trzeba chociarz o 1 oczko się podciągnąć a tu się już niechce coo? Narty które miałeś poprzednio na pewno miały większy promień i można było pooszukiwać trochę a tu - chociaż powiem Ci że sc nie są ekstremalne są dla dobrze jeżdżącego amatora z inklinacją sportową-chyba że jesteś miśkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Uważam że wybór tych nart jest dla Ciebie dobry ,bo co niby miałbyś kupić ,trzeba chociarz o 1 oczko się podciągnąć a tu się już niechce coo? no szczerze to chyba jednak troche przesadziłes że wybrał dobrą narte:) szanuje jazdę kolegi, asle piszę że spedza w sezonie max 14dni na nartach, skala wg forum: 1 (chyba że się pomylił), i Ty mowisz że slalom carver który wymaga pełnej i dynamicznej jazdy na krawędzi jest dla niego dobry? jak pisał darek, coś z serii allmountain - niższe modele, lekkie z dobrym taliowaniem tak myślę r-14-16 żebyś poczuł tą jazdę.. sam piszesz że ma to byc turystyka bez wygłupów i niech tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Darek ma rację, zły wybór, długim skrętem i spokojnie nimi nie pojeździsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 :)Jeśli Kolega zgłasza problem,to wydaje się ,że ta narta nie jest dobrym wyborem dla Niego;)Pewnie podoła tej narcie,ale nie daje mu przyjemności w jeździe:pOd kiedy slalomka jest wyznacznikiem stopnia zaawansowania narciarza?;)Oczywiście jest to zupełnie inna narta od AMc Fischera,ale jeśli ten typ nart bardziej odpowiadał zainteresowanemu,to nie można na siłę go zmuszać i przekonywać do czegoś czego zupełnie nie czuje.:eek:Dobrym wyborem będzie allmountain:rolleyes: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 (edytowane) Trochę przesadziłem z ta oceną własnych umiejętności. Wg skali forum oceniam ja na "6". Ale czy jeszcze mam sie zastanawiać? Chyba jednak zakupie coś z allround. Czy jescze spróbować tych RC4? ;-) Edytowane 12 Styczeń 2011 przez ArturEm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Oj rzeczywiście chyba nie dość uważnie przeczytałem profil baaardzo przepraszam ,jeżeli w skali 1 to co innego oddaję rację Smihtsowi 23 i w pełni się zgadzam.Nic dodać nic ująć.Ja myślałem że śmigasz ostro tylko Ci się już nie chce pokręcić więć jeszcze raz sorki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Bardzo żle dobrałeś nartę do swoich preferencji:eek:,narta lubi krótki i średni skręt dynamiczny.Jeśli lubisz długi i rekreacyjnie to raczej szukaj nart z grupy allround lub allmountain o promieniu 16 lub więcej metrów:rolleyes: Racja ,z mojej strony nastąpiła pomyłka w ocenie -zgadzam się z Tobą i przyznaję do błędu Jorguś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Artur zastanów się na spokojnie,czy lubisz te długie skręty,czy nie lubisz tej narty bo przewyższa Twoje możliwości i Cię męczy.Sama narta jest bardzo fajna,ale nie do preferencji jazdy,o których piszesz:rolleyes:Poczytaj o sprzęcie w grupie allround i allmountain:rolleyes: Pozdr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Dzięki bardzo za cenne uwagi. Faktycznie rozejrzę się wśród wskazanych przez Was grup, czyli allround i allmontain. A może znacie coś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Wiele nart Ci podejśc moze, np Rossignol Zenith 76 Ti albo Carbon, Fischer Progressor 8+ albo Viron 6.6, Dynastar Contact Cross , coś z serii Salomon 24 itp - ważne byś długość dobrał w zakresie 165-170 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Coraz bliżej mi do Virona 6.6... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Myślę ,że salomon 24 h będzie odpowiednim wyborem,miałem możliwość jazdy na tej narcie;) i przyznam,że odczucia pozytywne:)Bardzo fajna narta,która jest bardzo przyjazna dla narciarza,nie jest narzucająca się/nie wymga zbyt dużej siły w prowadzeniu/,inicjacja skrętu łatwa,stabilna w średnich prędkościach,Typowa narta na całodzienne nartowanie,która posiada sportowy pazur;),a jak chcemy odpocząć to spokojnie umożliwi taką jazdę.Jedyna jej wada-to cena;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Wiem że zaczynam troche marudzić, ale może jednak Fischer Viron 6.6? W Salomonach 24h pisza o charakterystyce z grupy race... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Nie jeździlem na viron,dlatego opisalem salomona,jest to narta sympatyczna,myślę,że będzie różnica między sc fischera;)lubi dłuższy skręt,prowadzi się lekko,ale w średnich prędkościach;)-a myślę,że o takiej narcie myślisz.Oczywiście jest to tylko propozycja:rolleyes:Jazda tradycjna odbywa się z lekkością:rolleyes:Mniejsze zastosowanie pozatrasowe,a prawie żadne;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Wiem że zaczynam troche marudzić, ale może jednak Fischer Viron 6.6? W Salomonach 24h pisza o charakterystyce z grupy race... Hej, z innego forum wiem już jakiej długości masz te narty To napisz ile mają - wtedy koledzy sami ocenią na czym to może polegać. Wg mnie rozmowa o nartach w zupełnym oderwaniu od ich długości kompletnie mija się z celem, i dodam, że owszem narta może być "nerwowa" ale gdybyś miał ją o długości właściwszej to pewnie połowa problemów by zniknęła Jeśli rozważasz zmianę na jakiego allrounda to przy twojej masie 165 cm to minimum, tym bardziej przy allmountain, 170 cm też nie byłoby złe przy twojej masie - bo zgaduję, że jesteś dość daleki od czystej, szybkiej jazdy na krawędziach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Widzę że kolega Gajowy jest czujny. ;-) Ale oczywiscie dzięki. Podaję według rady Szanownego kolegi że długość moich RC4 to 155 cm. a co myślisz o salomonach 24h lub viron6.6 dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Ale Cię wydali:)nie przejmuj się,człowiek szuka pomocy wszędzie:D Bierz salomona a nie będziesz zawiedziony,a lepej mieć szybsze narty i regulować ich prędkośc,niż później pisać,że za łatwe:)Nie wiem na jakim poziomie jeździsz,ale najlepiej mieć je w długości -5-10 cm wzrostu,ale raczej te -5 cm;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 No nie ma lipy. Kolega Gajowy mnie wytropił... Ale dobrze mówi ;-) Wczoraj zatruwałem życie na innym forum. Ale za to jestem coraz "mądrzejszy". Panowie a co sądzicie o czymś takim? http://www.sklep.deltasport.pl/narciarstwo-narty-zjazdowe-zestaw-salomon-24h-speed-+-j-l10-b80-(510)-o_l_18_1653.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lupus Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Taaaa. I wszystko jasne. Chłopie a kto Ci takie narty sprzedał i gdzie? Trzeba ich podać do sądu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 W ubiegłym roku byłem w Austrii z "kolegą kolegi"... Tak mi doradził... A ja biedak się tak namęczyłem na tym wyjeździe z tymi RC 4. Ale wytrzymałem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturEm Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 No i co sądzicie o tym? http://www.sklep.deltasport.pl/narciarstwo-narty-zjazdowe-zestaw-salomon-24h-speed-+-j-l10-b80-(510)-o_l_18_1653.html Bo Tobie Darek chodziło pewnie o to: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3221&id_modelu=4589 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3221&id_modelu=4589 Dokładnie:D,taka biała,jak śnieg:rolleyes:Podoboła mi się ta narta,ale nie wnosiła nic nowego-czyli przewidywalna,spokojna,stabilna i w miarę szybka.Ale cena za tą nudę;)mnie dobiła:pAle dla Ciebie to powinna być narta na którą czekasz :rolleyes:Narta dla wszystkich,a głównie dla narciarzy,którzy korzystają z tras przygotowanych:rolleyes: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratPit Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Dokładnie:D,taka biała,jak śnieg:rolleyes:Podoboła mi się ta narta,ale nie wnosiła nic nowego-czyli przewidywalna,spokojna,stabilna i w miarę szybka.Ale cena za tą nudę;)mnie dobiła:pAle dla Ciebie to powinna być narta na którą czekasz :rolleyes:Narta dla wszystkich,a głównie dla narciarzy,którzy korzystają z tras przygotowanych:rolleyes: przypadkowo jestem posiadaczem i też polecam tego Race 24H brat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi