Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

samolotem na narty

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę mi się sprawdzać ale do Częstochowy też będzie z Pyrzowic tyle:D, to można powiedzieć że to lotnisko jest w Częstochowie:D

Do Czestochowy jest jednak dalej niz do Katowic. 60km.

Zreszta nie o to chodzi. Krakow ma swoje lotnisko (KRK), tak samo jak Barcelona (BCN). Nazywanie Girony (GRO) Barcelona i Katowic(KTW) Krakowem wprowadza wiele osob w blad.

Znam przypadki ze ludzie na zlych lotniskach sie znajdowali przez to i dziwili sie ze ich lotu nie ma rozkladzie.

Do Czestochowy jest jednak dalej niz do Katowic. 60km.

Zreszta nie o to chodzi. Krakow ma swoje lotnisko (KRK), tak samo jak Barcelona (BCN). Nazywanie Girony (GRO) Barcelona i Katowic(KTW) Krakowem wprowadza wiele osob w blad.

Znam przypadki ze ludzie na zlych lotniskach sie znajdowali przez to i dziwili sie ze ich lotu nie ma rozkladzie.

Dodam do listy Frankfurt Hahn (HHN) - to jest kuriozum na skalę światową.

Nie chcę mi się sprawdzać ale do Częstochowy też będzie z Pyrzowic tyle:D, to można powiedzieć że to lotnisko jest w Częstochowie:D

Dokładnie !! :D

ja tam uważam ze i tak powinno sie po prostu nazywać pyrzowice bez dodatku katowic. No ale to jest zabieg stosowany na całym świecie :) tak jak Mysiek mówi Hann to już wogole jest kosmos:D jak dobrze pamiętam to jest to ok 130km :D

Katowice to mają swoje lotnisko na muchowcu :D

Mala uwaga dla tych co sie wybieraja.

Wizzair jak wiekszosc tanich lini nie lata do Barcelony, tylko do Girony.

Lotnisko w Gironie jest 90km od centrum Barcelony (na polnoc).

Jest tez lotnisko w Barcelonie, ktore jest 15km od centrum.

Obslugiwane przez linie tradycyjne.

To tak samo a moze i gorzej jak nazywanie lotniska w Katowicach-Pyrzowicach Krakowem.

Sorry Jack, ale piszesz nie prawdę! Jeżeli chcesz to sfotografuję się na tle lotniska w Barcelonie. Jestem w Andorze i wiesz mi lądowałem w Barcelonie! I to bez znaczenia czy leciałem z Katowic, czy z Warszawy. Pilot zawsze trafiał w lotnisko w Barcelonie :)

Dokładnie !! :D

ja tam uważam ze i tak powinno sie po prostu nazywać pyrzowice bez dodatku katowic. No ale to jest zabieg stosowany na całym świecie :) tak jak Mysiek mówi Hann to już wogole jest kosmos:D jak dobrze pamiętam to jest to ok 130km :D

Katowice to mają swoje lotnisko na muchowcu :D

Ja się z tym nie zgadzam. Z lotniska w Monachium do centrum jest 50 km i to nie przeszkadza nazwać lotniska Monachium!

Kwestia jest tylko i wyłącznie komunikacji z lotniskiem. Np w Sztokholmie bardzo szybką koleją jechałem do centrum ok. godziny!

Nie chciałem przytaczać konkretnych konkurencyjnych ofert, ale Jacku na szczęście jest wybór i można Andorrę znaleźć w podobnych pieniądzach taniej i w wyższym standardzie (z jednym ale, jak pisałem niżej - że na własną rękę znajdziemy tani bilet lotniczy - w przypadku Barcelony myślę, że nie powinno być kłopotu - ale się mogę mylić).

Mariusz,

Dalej mnie nie zrozumiałeś. My piszemy o ofercie Polskie Dni i podobnej nie ma! To, że możesz w internecie wyszukać tańszy hotel, tańszy przelot nie znaczy, że wszystko razem wyjdzie taniej.

Jak napisał SB w cenie masz przewóz z i na lotnisko (to ok. 230 km w jedną stronę), ubezpieczenie, imprezy, opiekę rezydenta itd.

To jest pakiet i nie można go rozbierać na części pierwsze, bo to nie ma sensu.

Albo się to akceptuje, albo nie.

No tak Jacku 50km tylko doskonale wiesz jak wygląda komunikacja między Pyrzowicami a Katowicami a raczej jej brak jeden autobus i super drogie taksówki? Na JFK w NYC też jest daleko do centrum manhattanu ale masz airtrain do stacji metra a poźniej już jedziesz jedną nitką do Penn Station albo Grand Central i zajmuje to ok godzinki cała podróż ok 1.40 i to tez jest długo.

Tylko jak wytłumaczyc ludziom którzy wysiadają na dworcu PKP i chcą się dostać na lotnisko ze najlepiej jechac......własnym autem bądz jak kogoś stać taksówką która nota bene kosztuje niewiele więcej od autobusu który jeździ co godzine bądz busików- mówię busików bo one malutkie są:)

jak dla mnie komunikacja pyrzowice katowice powinna być zdecydowanie poprawiona

• Like 1

Sorry Jack, ale piszesz nie prawdę! Jeżeli chcesz to sfotografuję się na tle lotniska w Barcelonie. Jestem w Andorze i wiesz mi lądowałem w Barcelonie! I to bez znaczenia czy leciałem z Katowic, czy z Warszawy. Pilot zawsze trafiał w lotnisko w Barcelonie :)

Przepraszam. Moj blad.

Nie wiedzialem ze w 2009 wizzair przenisol sie na Terminal 2 do Barcelony.

Pamietam jak bylem wczesniej w Gironie to widzialem ich samoloty.

Kłania się czytanie ze zrozumieniem, pokaż mi gdzie napisałem cokolwiek o długości pobytu:rolleyes:.

Oczywiście, nic nie pisałeś, ale to tym bardziej jest wprowadzanie w błąd, trzeba porównywać oferty w takim samym przedziale czasowym.;)

przecież można jeszcze taniej - na jeden dzień.:D

A poza tym coś mi tu wygląda na zasady wzięte z armii:

pkt. 1 - MODERATOR ma zawsze rację

pkt. 2 - jeśli MODERATOR nie ma racji patrz pkt. 1

:confused::(

Ciekawe czy nikt nie przeczytał mojego posta na temat wysyłki bagaży i nart przez firmę kurierską czy może nikogo to do prawdy nie interesuje :eek: :o

Szkoda bo taka wysyłka jak sobie przypomniałem to koszt ok. 200-300zł czyli nie wiele więcej niż samolotem ale bez ryzyka i dźwigania bagaży :rolleyes:

• 8 months later...

Wizz Air - wstydź się.

Trzy lata walki z Wizz Air o 194 zł. "Dla zasady"

Inni dawno by się poddali i machnęli ręką. Ale nie państwo Kotkowscy, którzy w grudniu 2008 roku bez powodzenia próbowali kupić bilety do Anglii w liniach lotniczych Wizz Air. Pieniądze przelali zbyt późno i już ich nie zobaczyli. Rozpoczęli mailowanie, dzwonienie i wszystko na nic. - 95 na 100 osób machnie ręką, ale mnie chodzi o zasadę - tłumaczy pan Piotr, którego przewoźnik po prostu "wkurzył" podejściem do klienta.

W grudniu 2008 roku Kostkowcy wysłali przelewem 194 zł, za które mieli wykupić dwa bilety do Anglii. Przelew dotarł jednak za późno i przewoźnik poinformował, że rezerwacja się nie udała. Nikt jednak nie zająknął się o zwrocie przelewu, więc Piotr i Dagmara Kotkowscy zaczęli działać.

"Chodzi o zasadę"

Dzwonili i pisali na zmianę. Za każdym razem słyszeli, że "sprawa jest rozpatrywana". - 95 na 100 osób machnie ręką, bo to trzeba zadzwonić, a to trwa 10 minut, więc "Helena, więcej wydamy na telefony". Niech mają tam i się nażrą, mówiąc kolokwialnie - tłumaczy Piotr Kotkowski.

On jednak nie mógł zrozumieć, dlaczego nie dostał żadnej konkretnej odpowiedzi, nawet odmownej. - Ja nie oczekuję od nich, że dożywotnio będę latał u nich biznesklasą i pił drinki z palemką. Mnie chodzi o zasadę, bo zapłaciłem im jakieś pieniądze, nie chodzi o to nawet, jakie, bo to mogłyby być i 2 grosze, a oni nimi rozporządzają - mówi.

Mail po 2 latach

Walka z Wizz Air weszła już w trzeci rok, kiedy nagle w skrzynce pojawił się krótki mail od przewoźnika. "na początku przepraszamy za długi czas oczekiwania..." rozpoczynała się korespondencja. Poniżej pracownik prosił o wysłanie danych wraz z numerem konta bankowego, by można było dokonać przelewu.

18 sierpnia 2010 r. pan Piotr odpisał i... minął kolejny rok.

"Klient nie odpowiadał"

W tym czasie Kotkowscy znów pisali i dzwonili, a każda rozmowa to 3,66 zł/min. połączenia. Za każdym razem dowiadywali się zresztą tą drogą, że wszystko można załatwić poprzez kontakt mailowy.

Kiedy sprawą zainteresowały się media i do rzecznika firmy wysłano maila z pytaniem, dlaczego ta sprawa nie została rozwiązana, po tygodniu przyszła odpowiedź, że z "klientem nie można było się w żaden sposób porozumieć", bo ten nie odpowiadał na telefony i nie pisał.

W końcu, kilkanaście godzin po otrzymaniu odpowiedzi od rzecznika z Budapesztu nadeszła obszerna deklaracja z Warszawy, w której przedstawiciel firmy zobowiązał się do niezwłocznego wysłania pieniędzy na konto Kostkowskich. - Firma na poziomie potrafi przeprosić klienta i jeszcze się zrewanżować - kwituje krótko walkę z liniami pani Dagmara.

Urząd Lotnictwa Cywilnego

Co roku odpowiedzialny za rozstrzyganie sporów między klientami linii lotniczych i samymi przewoźnikami Urząd Lotnictwa Cywilnego rozpatruje kilkanaście tysięcy skarg.

- W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze można do nas napisać i nawet, jeżeli konkretna sprawa nie będzie leżała w naszej "jurysdykcji" to nakierujemy pytającego na odpowiedni trop - zapewnia Zbigniew Mączka z ULC.

Całość z filmikiem na: http://www.tvn24.pl/-1,1717930,0,1,trzy-lata-walki-z-wizz-air-o-194-zl-dla-zasady,wiadomosc.html

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ku przestrodze dla narciarzy podróżujących samolotem na narty.

Szczerze podziwiam i cieszę się, że się udało.

Tym bardziej, że sama jestem ofiarą tanich linii lotniczych. Jakieś 2 lata temu znajomi nie posiadający karty kredytowej poprosili nas o zarezerwowanie lotu do Londynu. W trakcie dokonywania rezerwacji strona przewoźnika wysypała się i nie pozwoliła dokończyć rezerwacj. Nie otrzymaliśmy potwierdzenia skutecznej transakcji na maila, a nasi znajomi, jak można się domyślać, nie otrzymali na podstawie tej transakcji biletów. Karta jednak została obciążona!!! Dokonaliśmy rezerwacji raz jeszcze, tym razem skutecznie i bez problemów i jakież było nasze zdziwienie kiedy po otrzymaniu wyciągu z karty zobaczyliśmy dwukrotne obciążenie. Oczywiście zaczęliśmy reklamować, najpierw w banku, bank odrzucił reklamację i przerzucił winę na przewoźnika. Przewoźnik próbował nam udowadniać, że pierwsza rezerwacja była skuteczna (pomimo braku biletów z niej wynikających). Sprawa jest od roku w UOKiKU i póki co jest cisza.

Nasi znajomi nigdy się nie dowiedzieli, ile nas kosztował ich bilet do Londynu, a mnie na sam dźwięk nazwy Ryan Air cisną się same nieparlamentarne słowa.

• 1 month later...
czy mógłby ktoś napisać coś więcej o tym, jak dokładnie należałoby ten sprzęt narciarski na pokład samolotu spakować?

bo troszkę mnie to przeraża, a możliwe, że będę korzystać właśnie z samolotu, nie autokaru tym razem...

Jak całą familią to możecie narty w boksie samochodowym zabrać:D

żart;).

A tak poważnie to nie ma nic skomplikowanego, narty kije pakujesz w pokrowce. Buty po prostu upychasz do normalnego bagażu starając się nie przekroczyć 20 kg na osobę(bagaż bez nart), te 20 kg to średnio czyli jak Was leci 4 os to możecie mieć razem 80 kg i w zasadzie tyle.

czy mógłby ktoś napisać coś więcej o tym, jak dokładnie należałoby ten sprzęt narciarski na pokład samolotu spakować?

bo troszkę mnie to przeraża, a możliwe, że będę korzystać właśnie z samolotu, nie autokaru tym razem...

Pamiętaj aby walizkę i narty spakować jakbyś wysyłał bagaże na testy zderzeniowe :D

o nie, coś mogłoby się stać naszym dechom? :eek: brrr!

czyli 20kg x liczba osób + narty i kije w pokrowcach, które do tej wagi już się nie wliczają, tak?

hm, to nie brzmi tak strasznie. kaski i buty da się przeca upchnąć, a 20kg to całkiem sporo...

natchliście mnie optymizmem, drodzy interlokutorzy :D gdzie tu ta cała osławiona logistyka, strach, masakra i dzwonienie zębów, o którym słyszałem w kontekście podróży samolotem na narty? :P

o nie, coś mogłoby się stać naszym dechom? :eek: brrr!

czyli 20kg x liczba osób + narty i kije w pokrowcach, które do tej wagi już się nie wliczają, tak?

hm, to nie brzmi tak strasznie. kaski i buty da się przeca upchnąć, a 20kg to całkiem sporo...

natchliście mnie optymizmem, drodzy interlokutorzy :D gdzie tu ta cała osławiona logistyka, strach, masakra i dzwonienie zębów, o którym słyszałem w kontekście podróży samolotem na narty? :P

W 2 torby będzie się 4 os ciężko spakować, a żeby się czasem nie okazało że 4 braknie:eek:, narty można upchnąć w 2 pokrowce po 2 komplety.

Dziecko ok 10 letnie to na stoku kombinuje żeby swoich nart nie nosić, jak mu dasz tobołek z 2 parami plus kije, no to faktyczne.... zapamięta to jako przygodę życia:D.

No ale to Ty już musisz sama ocenić na ile pomocne ewentualnie będą Ci dzieci, czy są w stanie, ja np ze swoimi w tym momencie spokojnie zdecydował bym się na taki wyjazd, córka ma co prawda 9 lat za wiele nie uniesie, ale syn ma 13 i ponad 170 cm wzrostu, więc może targać jak wielbłąd:D, co już zresztą tego lata czynił, bo tatusiowi urlop letni nie przysługiwał:D(no ale to było bez nart).

czyli z waszego doświadczenia wynika, że na podróż z dzieciakami 20kg/osoba to za mało? niby wiadomo, trzeba wziąć trochę rzeczy na wszelki wy, ale mało?... :eek:

bo w sumie mam w pamięci jeszcze czasy studenckie, kiedy przeprowadzkę z jednego końca kraju na drugi załatwiało się pociągiem w cztery ręce, kilkoma turami :D akurat logistyka przedsięwzięcia mnie nie przeraża, co to za problem polecieć do samochodu dwa razy zamiast raz. potem ten bagaż zdajesz i to już nie twój problem, nie?

20 kg to nie jest dużo...

Leciałam do Turcji (bez sprzętu narciarskiego) i to się tylko wydaje że jest dużo...

A ja moją rodzinkę tak nauczyłem, że ostatnio na tygodniowe wczasy w Hiszpanii moja trzyosobowa rodzina zmieściła rzeczy w bagażu podręcznym. Wychodzi po 10 kg na osobę. Żeby narty dały się składać to ja z synkiem spokojnie bym się spakował w podręcznym.:D

Pozdrawiam.

• Like 1