SB Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 U kolejnego popularnego taniego przewoźnika – Wizz Air – podróż ze sprzętem narciarskim kosztuje dodatkowe 136 złotych. Jak łatwo się domyślić, jeśli zjawimy się z nartami na lotnisku zapłacimy za tę samą usługę 180 złotych. No to jest akurat nie prawda! Bagaże Bagaż podręczny do 10 kg - 1 sztuka (zabierany na pokład samolotu) Bagaż rejestrowany do 20 kg - 1 sztuka 1 para nart z kijkami lub snowboard w pokrowcu Buty narciarskie muszą się mieścić w bagażu rejestrowanym. Nie mogą stanowić osobnego bagażu. Przekroczenie limitów dotyczących bagażu wiąże się z koniecznością poniesienia dodatkowych opłat według taryfy przewoźnika - linie lotnicze Wizz Air To już trzeba by mieć super zdolności żeby nie zmieścić się w tych wytycznych:rolleyes: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 No to jest akurat nie prawda! Sprawdziłem właśnie w cenniku, na: http://wizzair.com/useful_information/service_fees/?language=PL i, pomyłka WP jest jedynie o 1zł (myślę, ża na swojej stronie mają aktualne dane): Opłata za sprzęt sportowy na stronie wizzair.com i telefonicznie - za lot, za pasażera i za sztukę bagażu 135 PLN Opłata za sprzęt sportowy na lotnisku; za lot, za pasażera i za sztukę bagażu - 180 PLN SB - być może inaczej jest jak leci się z Nimi poprzez: http://www.infoski.pl/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 (edytowane) Zdradzę Ci że na kwiecień będzie oferta na narty samolotem do Andory za ok 2000 zł - przelot, hotel, skipass w tej cenie, ale na razie pssst;) No i dupa, albo mówiąc kolokwialnie wygłupiłem się, słowa rzucone na wiatr:rolleyes:, nie będzie oferty do Andory za ok 2000 zł, przepraszam Was za zamieszanie, ta oferta będzie.... będzie.... :D:D....no.... poniżej 2000 zł No zobaczcie sami: http://www.infoski.pl/index.php?ct=obiekt&p1=ap&p2=paf Mało tego będą tam polskie dni, a do towarzystwa będzie Tata Uli, czy jak kto woli Komisarz Zawada:D Edytowane 18 Styczeń 2011 przez SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 No i dupa, albo mówiąc kolokwialnie wygłupiłem się, słowa rzucone na wiatr:rolleyes:, nie będzie oferty do Andory za ok 2000 zł, przepraszam Was za zamieszanie, ta oferta będzie.... będzie.... :D:D....no.... poniżej 2000 zł No zobaczcie sami: http://www.infoski.pl/index.php?ct=obiekt&p1=ap&p2=paf Mało tego będą tam polskie dni, a do towarzystwa będzie Tata Uli, czy jak kto woli Komisarz Zawada:D SB i tu chyba Ty się pomyliłeś (poniżej sprawdź koszt transportu nart Wizzair - WP się nie pomyliło )... ...właśnie chciałem dokonać rezerwacji w najtańszym wariancie...wychodzi 2290zł - właśnie dochodzę za co te 300zł doliczyli...ale chyba za ubezpieczenia, które wprost nie są podane, a są obowiązkowe - coś "Chłopaki" wprost wszystkich kosztów nie ujawniają - Nieładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 SB i tu chyba Ty się pomyliłeś (poniżej sprawdź koszt transportu nart Wizzair - WP się nie pomyliło )... ...właśnie chciałem dokonać rezerwacji w najtańszym wariancie...wychodzi 2290zł - właśnie dochodzę za co te 300zł doliczyli...ale chyba za ubezpieczenia, które wprost nie są podane, a są obowiązkowe - coś "Chłopaki" wprost wszystkich kosztów nie ujawniają - Nieładnie. Ja się nie pomyliłem, na stronie Infoski stoi jak wół taka a nie inna specyfikacja dla bagażu. A co do oferty za 1990 zł, to też zrobiłem symulację i wychodzi z Katowic mi przy 5 dorosłych osobach nie inaczej tylko 1990 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 SB i tu chyba Ty się pomyliłeś (poniżej sprawdź koszt transportu nart Wizzair - WP się nie pomyliło )... Transport nart w Wizzair z Infoski.pl jest bezpłatny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Ja się nie pomyliłem, na stronie Infoski stoi jak wół taka a nie inna specyfikacja dla bagażu. A co do oferty za 1990 zł, to też zrobiłem symulację i wychodzi z Katowic mi przy 5 dorosłych osobach nie inaczej tylko 1990 zł. Infoski - to nie to samo co Wizzair. Być może na imprezy z Infoski obowiązuje inny cennik dla nart (sprawdź jeszcze raz link przewoźnika, który umieściłem na dole). Więc, WP - się nie pomyliło i nie piszę nieprawdy - to poważny zarzut, który SB skierowałeś w ich stronę . To Ty mylisz oferty. Ofertę Wizzair (o której mowa w poniższym artykule) i ofertę Infoski. W cenniku są te opłaty ujęte...no ale JC przerobił w praktyce...więc co? Cennik kłamie? Co do drugiego - rzeczywiście, nie sprawdziłem opcji Apartamentu 6 osobowego - wtedy faktycznie wychodzi 1990zł - w jedynym przypadku. Moja pomyłka - Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Jacek takie pyt dot. transportu nart Mam zamiar wziąć parę desek do USA w tym roku, bierzesz to normalnie w zwykły pokrowiec narciarski czy jakiś inny wzmocniony pokrowiec ew box? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Jacek takie pyt dot. transportu nart Mam zamiar wziąć parę desek do USA w tym roku, bierzesz to normalnie w zwykły pokrowiec narciarski czy jakiś inny wzmocniony pokrowiec ew box? Wystarczy zwykły pokrowiec na narty. Nic specjalnego nie trzeba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Ja się nie pomyliłem, na stronie Infoski stoi jak wół taka a nie inna specyfikacja dla bagażu. A co do oferty za 1990 zł, to też zrobiłem symulację i wychodzi z Katowic mi przy 5 dorosłych osobach nie inaczej tylko 1990 zł. Kłania się czytanie ze zrozumieniem lub po prostu więcej uwagi;) Termin / miejsce wylotu ----------- Apart. FB1 dla 3 osób-- Apart. FB2 dla 4 osób-- Apart. FB2 dla 5 osób-- Apart. FB3 dla 6 osób 2011-04-06 - 2011-04-10-- Poznań -------------- 2090 -------------- 2090 -------------- 1990 ----------- -- 1990 zwróć uwagę na ile dni jedziesz:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 (edytowane) Transport nart w Wizzair z Infoski.pl jest bezpłatny! Jacku poświęciłem 3,66zł za minutę rozmowy :eek: i zadzwoniłem do Wizzair tel. 703503010. Bardzo miła Pani poinformowała mnie, że za transport nart są opłaty w zależności od opcji: 135zł lub 180zł. Infoski...to inna bajka w Artykule poniżej cytowanym i zakwestionowanym przez SB mowa jest o Wizzair a nie Infoski. Edytowane 18 Styczeń 2011 przez marboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 (edytowane) Ja przy takich podróżach robię jeszcze inaczej Mianowicie narty i duże bagaże wysyłam do tygodnia wcześniej przed wyjazdem. Dzięki temu samolotem i pociągami podróżuje jedynie z bagażem podręcznym. Tak samo podróżują moi rodzice. Plusy są oczywiste: po 1. bagaż zawsze dotrze na miejsce co nie jest takie pewne przy lotach samolotami .2 duuużo wygodniejsze a koszta nie są wielkie. Pomyślcie co się stanie jak na lotnisku zgubią Wasz bagaż (co czasem się zdarza) a Wy jedziecie potem parę godz pociągiem do swojego docelowego miejsca. Pojedziecie bez bagażu czy będziecie koczować na lotnisku i stracicie dzień na nartach ? Jak ktoś będzie zainteresowany kosztami to postaram się przypomnieć sobie ile płaciłem za takie operacje. Edytowane 18 Styczeń 2011 przez Ambro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Kłania się czytanie ze zrozumieniem lub po prostu więcej uwagi;) Termin / miejsce wylotu ----------- Apart. FB1 dla 3 osób-- Apart. FB2 dla 4 osób-- Apart. FB2 dla 5 osób-- Apart. FB3 dla 6 osób 2011-04-06 - 2011-04-10-- Poznań -------------- 2090 -------------- 2090 -------------- 1990 ----------- -- 1990 zwróć uwagę na ile dni jedziesz:) I ja też się złapałem na liczbę dni... Cobra masz rację. I ja i SB się pomyliliśmy. Tygodniowy pobyt w każdej opcji jest powyżej 2000zł (najtaniej w największym apartamencie z maksymalną liczbą osób - cena 2090zł). Cena 1990zł dotyczy pobytów krótszych. Cholera ale się zamotałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 18 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2011 Wystarczy zwykły pokrowiec na narty. Nic specjalnego nie trzeba. ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Jacku poświęciłem 3,66zł za minutę rozmowy :eek: i zadzwoniłem do Wizzair tel. 703503010. Bardzo miła Pani poinformowała mnie, że za transport nart są opłaty w zależności od opcji: 135zł lub 180zł. Infoski...to inna bajka w Artykule poniżej cytowanym i zakwestionowanym przez SB mowa jest o Wizzair a nie Infoski. Ale przecież ja cały czas piszę, że przewóz nart Wizzair'em jest bezpłatny z infoski.pl. Ani razu nie napisałem inaczej! Tak przy okazji. Ostatnio leciałem LOTem i... Pani przy odprawie czepiła się mojej walizki, bo ważyła o 1.5 kg za dużo!!! :eek: :eek: :eek: No myślałem, że padnę! Co do cen to oferta przez Was przytaczana dotyczy wyjazdu na Polskie Dni w Andorze i zaczyna się od 1990 zł za pobyt w apartamencie 6 osobowym z programem poniżej. 04.04.2011 poniedziałekPrzylot, Barcelona bus city tour, przejazd do Andory [*]05.04.2011 wtorek Jazda na nartach z gwiazdami - Soldeu, El Tarter, Canillo, Andorra by Wight [*]06.04.2011 środa Jazda na nartach - Pas de La Casa, Cubil, Lake Pessons [*]07.04.2011 czwartek Jazda na nartach - Grau Roig i Snow Park El Tarter 18:30 - 01:00 Blue Moon Sky dancers music night Fever W programie: Caves Manacor: degustacja wyrobów regionalnych: alkohole, wędliny, sery i wiele innych..., nocna wyprawa gondolą na Party z Gwiazdami w El Tarter - Pi de Migdia na 2 200 m n.p.m., wyścigi Gwiazd w psich zaprzęgach, nocne party (oprawa muzyczna, bufet ,wyżywienie i alkohol). [*]08.04.2011 piątek Czas relaksu, transfer na lotnisko, przelot z Barcelony do Gdańska, Katowic i Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 (edytowane) Infoski - to nie to samo co Wizzair. Być może na imprezy z Infoski obowiązuje inny cennik dla nart (sprawdź jeszcze raz link przewoźnika, który umieściłem na dole). Ale ja nic sprawdzał nie będę, ani jeszcze raz, ani pierwszy raz, wchodzę na Infoski tam stoi napisane że wiozą narty za darmo, latają z Wizzair i to mnie wystarczy. Więc, WP - się nie pomyliło i nie piszę nieprawdy - to poważny zarzut, który SB skierowałeś w ich stronę . To Ty mylisz oferty. Ofertę Wizzair (o której mowa w poniższym artykule) i ofertę Infoski. A gdzie ja kierowałem jakiś zarzut pod adresem WP:confused:, ja nic nie mylę i nie oferuję Wizzair tylko Infoski które współpracuje akurat z tymi liniami. W cenniku są te opłaty ujęte...no ale JC przerobił w praktyce...więc co? Cennik kłamie? Zapewne JC kłamie:rolleyes: Kłania się czytanie ze zrozumieniem lub po prostu więcej uwagi;)................ zwróć uwagę na ile dni jedziesz:) Kłania się czytanie ze zrozumieniem, pokaż mi gdzie napisałem cokolwiek o długości pobytu:rolleyes:. Transport nart w Wizzair z Infoski.pl jest bezpłatny! Jacku poświęciłem 3,66zł za minutę rozmowy :eek: i zadzwoniłem do Wizzair tel. 703503010. Bardzo miła Pani poinformowała mnie, że za transport nart są opłaty w zależności od opcji: 135zł lub 180zł. Infoski...to inna bajka w Artykule poniżej cytowanym i zakwestionowanym przez SB mowa jest o Wizzair a nie Infoski. Gadał dziad o obrazu, a obraz do dziada ani razu, Marboru, jedno krótkie pytanie, odpowiedź tak,albo nie: Pytanie(uważaj skup się): Czy z Wizzair można podróżować z nartami nie płacąc za ich transport? tak/nie Edytowane 19 Styczeń 2011 przez SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 (edytowane) Ale przecież ja cały czas piszę, że przewóz nart Wizzair'em jest bezpłatny z infoski.pl. Ani razu nie napisałem inaczej! Jest dokładnie jak piszesz Natomiast - powtórzę... SB odniósł się do cytowanego przeze mnie artykułu Wirtualnej Polski, w którym zamieszczono informację z Cennika linii lotniczych Wizzair - rzucając w stronę Portalu poważne oskarżenie - podawanie nieprawdy. Cytowany artykuł jest prawdziwy, a to co zostało przez SB napisane może czytelników Skionline wprowadzić w błąd. Reasumując: korzystając z imprezy organizowanej przez Infoski - przewóz nart liniami Wizzair jest bezpłatny. Jeśli chcemy się gdzieś wybrać na narty korzystając z ofert innego Biura Podróży lub gdy chcielibyśmy się wybrać sami (niekoniecznie do Andory) - i jako transport wybierzemy Wizzair - zapłacimy opłatę za przewóz nart zgodnie z informacją artykułu Wirtualnej Polski. SB - mylisz dwa pojęcia i nie umiesz odróżnić Dwóch totalnie różnych zagadnień. Wizzair to nie to samo co Infoski. Po drugie - jeśli cytujesz moją wypowiedź, która jest przepisana z artykułu WP - to im zarzucasz podawanie nieprawdy. Czasami warto przyznać się do błędu a nie brnąć dalej w przeświadczeniu, że masz rację (to odnośnie tego co przed chwilą napisałeś). Edytowane 19 Styczeń 2011 przez marboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Co do cen to oferta przez Was przytaczana dotyczy wyjazdu na Polskie Dni w Andorze i zaczyna się od 1990 zł za pobyt w apartamencie 6 osobowym z programem poniżej. 04.04.2011 poniedziałekPrzylot, Barcelona bus city tour, przejazd do Andory [*]05.04.2011 wtorek Jazda na nartach z gwiazdami - Soldeu, El Tarter, Canillo, Andorra by Wight [*]06.04.2011 środa Jazda na nartach - Pas de La Casa, Cubil, Lake Pessons [*]07.04.2011 czwartek Jazda na nartach - Grau Roig i Snow Park El Tarter 18:30 - 01:00 Blue Moon Sky dancers music night Fever W programie: Caves Manacor: degustacja wyrobów regionalnych: alkohole, wędliny, sery i wiele innych..., nocna wyprawa gondolą na Party z Gwiazdami w El Tarter - Pi de Migdia na 2 200 m n.p.m., wyścigi Gwiazd w psich zaprzęgach, nocne party (oprawa muzyczna, bufet ,wyżywienie i alkohol). [*]08.04.2011 piątek Czas relaksu, transfer na lotnisko, przelot z Barcelony do Gdańska, Katowic i Warszawy No a odnośnie powyższej oferty...to dla narciarza, który jedzie w Góry jeździć na nartach...a nie imprezować w dodatku w 6 Osób...z powyższym programem - to według mojej opinii - jest ona kiepska. ...człowiek rozgrzeje się - a już musi wracać Na rynku można znaleźć znacznie lepszą Ofertę w Andorze (pod jednym warunkiem - że uda się kupić na własną rękę bilet lotniczy w tamte strony w rozsądnej cenie...do Barcelony można coś trafić jak się przypilnuje tematu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 No a odnośnie powyższej oferty...to dla narciarza, który jedzie w Góry jeździć na nartach...a nie imprezować w dodatku w 6 Osób...z powyższym programem - to według mojej opinii - jest ona kiepska. ...człowiek rozgrzeje się - a już musi wracać Na rynku można znaleźć znacznie lepszą Ofertę w Andorze (pod jednym warunkiem - że uda się kupić na własną rękę bilet lotniczy w tamte strony w rozsądnej cenie...do Barcelony można coś trafić jak się przypilnuje tematu). Oj Ty jak dziecko! My o jednym Ty o drugim Nikt tu nie pisze czy do Andorry można pojechać taniej. Piszemy o konkretnej ofercie za określone pieniądze a nie o tym czy można pojechać taniej Można z niej skorzystać lub nie ale nie bardzo widzę sens pisania ze jest kiepska bo podobnej oferty do Andorry poprostu nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Na rynku można znaleźć znacznie lepszą Ofertę w Andorze (pod jednym warunkiem - że uda się kupić na własną rękę bilet lotniczy w tamte strony w rozsądnej cenie...do Barcelony można coś trafić jak się przypilnuje tematu). No, a z lotniska można se w góry zaczłapać na nogach, albo przypiąć narty i łyżwą i łyżwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 (edytowane) Można z niej skorzystać lub nie ale nie bardzo widzę sens pisania ze jest kiepska bo podobnej oferty do Andorry poprostu nie ma Nie chciałem przytaczać konkretnych konkurencyjnych ofert, ale Jacku na szczęście jest wybór i można Andorrę znaleźć w podobnych pieniądzach taniej i w wyższym standardzie (z jednym ale, jak pisałem niżej - że na własną rękę znajdziemy tani bilet lotniczy - w przypadku Barcelony myślę, że nie powinno być kłopotu - ale się mogę mylić). Jedna z Ofert (ten sam termin) na dłużej, z posiłkami, w hotelu 4*gwiazdka: Nie wstawiaj linku, opisz proszę ofertę swoimi słowami i ile to będzie kosztować - SB Wcale nie zachowuję się jak Dziecko. SB nie raz już zamieścił kontrowersyjny wpis (o czym ja sam Cię informowałem), bądź nie do końca zgodny z prawdą, zarzuca np. tak jak w tym przypadku komuś nieprawdę, brak wiedzy lub kogoś obraża. Czy np. tekst poniższy: "Gadał dziad o obrazu, a obraz do dziada ani razu" w moją stronę uważasz, że jest ok? Ja tak nie uważam - bo mnie obraża. Czy tak zachowuje się Moderator? Ty jako właściciel Skionline na bieżąco wiesz co się tu dzieje - więc doskonale z tego sobie zdajesz sprawę. I przyznam, że dziwię się, że to tolerujesz - ale to nie moja sprawa. Pozdrawiam Mariusz Edytowane 19 Styczeń 2011 przez SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Mala uwaga dla tych co sie wybieraja. Wizzair jak wiekszosc tanich lini nie lata do Barcelony, tylko do Girony. Lotnisko w Gironie jest 90km od centrum Barcelony (na polnoc). Jest tez lotnisko w Barcelonie, ktore jest 15km od centrum. Obslugiwane przez linie tradycyjne. To tak samo a moze i gorzej jak nazywanie lotniska w Katowicach-Pyrzowicach Krakowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 To tak samo a moze i gorzej jak nazywanie lotniska w Katowicach-Pyrzowicach Krakowem. Nazwanie lotniska w Pyrzowicach, lotniskiem w Katowicach, to jest dopiero czad - gdzie tam z Pyrzowic do Katowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Nazwanie lotniska w Pyrzowicach, lotniskiem w Katowicach, to jest dopiero czad - gdzie tam z Pyrzowic do Katowic. tylko 40 km ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 tylko 40 km ) Nie chcę mi się sprawdzać ale do Częstochowy też będzie z Pyrzowic tyle:D, to można powiedzieć że to lotnisko jest w Częstochowie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi