Miku Napisano 4 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2011 Mam narty volkl racetiger sc moje umiejetnosci to 8 zawsze moje narty oddawalem do serwisu na ostrzenie ale teraz to za cienkie sa by je oddawac do serwisu mam ostrzalke na krawedz boczna kat 88 89 stopni pod jakim kotem ostrzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo88 Napisano 4 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2011 Pod jakim kĄtem:rolleyes: Proponuję 88 ale pamiętaj że co jakiś czas wypada oddać narty do serwisu ponieważ sam od spodu krawędzi nie naostrzysz. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjay86 Napisano 5 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2011 Mam narty volkl racetiger sc moje umiejetnosci to 8 zawsze moje narty oddawalem do serwisu na ostrzenie ale teraz to za cienkie sa by je oddawac do serwisu mam ostrzalke na krawedz boczna kat 88 89 stopni pod jakim kotem ostrzyc? zdecydowanie nie pod czarnym "kotem" bo to przynosi pecha wiem, ze to forum i internet, ale minimalne podstawy ortografii powinny obowiazywac. a co do tematu do przy tych nartach 87* lub ewentualnie 88* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 5 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2011 Moje Volki crosstiger carbon miały o ile dobrze pamiętam kąt 88,6 stopnia. Taką informację otrzymałem od bezpośredniego importera na Polskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlotyck Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 (edytowane) Witam. Mam narty Fischer RC4 Worldcup SC. Pod jakim kątem najlepiej naostrzyć boczne krawędzie? Dodatkowo dodam że będę jeździł na Harendzie a wiadomo że ten stok nie należy do łatwych. umiejętności swoje oceniam na 9. Z góry dziękuje za możliwie szybką pomoc Pozdrawiam Edytowane 8 Luty 2015 przez zlotyck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Witam. Mam narty Fischer RC4 Worldcup SC. Pod jakim kontem najlepiej naostrzyć boczne krawędzie? Dodatkowo dodam że będę jeździł na Harendzie a wiadomo że ten stok nie należy do łatwych. umiejętności swoje oceniam na 9. Z góry dziękuje za możliwie szybką pomoc Pozdrawiam Wstyd panie mgr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek96 Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Witam. Mam narty Fischer RC4 Worldcup SC. Pod jakim kątem najlepiej naostrzyć boczne krawędzie? Dodatkowo dodam że będę jeździł na Harendzie a wiadomo że ten stok nie należy do łatwych. umiejętności swoje oceniam na 9. Z góry dziękuje za możliwie szybką pomoc Pozdrawiam 87/0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Wstyd panie mgr Nie przesadzaj! Nieh se oszczy te konty jak hce! :smile: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Doradzacie 9 ? Z pewnością jak zwykle historia o super narciarzu, który nie zna się na sprzęcie, nie słyszał jak sie serwisuje narty, za to już opędził trochę zawodów choćby w AMP. Następne pytanie będzie czy smarować narty ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlotyck Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Panie Prof. a co mają umiejętności w jeździe do ostrzenia czy też nawet smarowania nart? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Panie Prof. a co mają umiejętności w jeździe do ostrzenia czy też nawet smarowania nart? Pozdrawiam Umiejętności mają do ostrzenia i smarowania nart to, że przy poziomie instruktorskim czyli 8 jeździec musi wiedzieć jakiego sprzętu używać i jak powinien być konserwowany i serwisowany. Uczą tego na kursach. A umiejętności na poziomie 8 samemu się nie zdobywa. Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Panie Prof. a co mają umiejętności w jeździe do ostrzenia czy też nawet smarowania nart? Pozdrawiam Poziom 9 mówi o umiejętnościach i o poziomie i świadomości jazdy, wynikających również na czym jeżdżę i jakie to powinno być abym jeździł najlepiej, najefektywniej. Szkoda w ogóle to rozwijać Panie Zlotyck jak dla mnie. Córka ma 13 lat, jest zaćmiona jak barania torba, czyli mniej więcej jak typowa nastolatka w tym wieku i ona słyszała to i owo o kątach smarowaniu. Dla mnie albo ściema albo poziom przesadzony o 1/3 nie przymierzając. Albo jeżdżący "geniusz yeti". Ale na Harendzie ? Pozdrawiam, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlotyck Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Widzę ze nie ma sensu kontynuować tej rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 jaki kat ostrzenia krawedzi? :biggrin: A to żeś się dowiedział na jaki kąt kont kot czy o co to chodzi, ostrzyć, na pewno jesteś mądry teraz w tym zakresie bardzo konkretnie:stupid: A ja się o nic nikogo nie pytam tylko se strugam jak mi się umyśli, ostatnio I Rally zrobiłem sobie na 86, muszę jeszcze spróbować na 85,9:stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Widzę ze nie ma sensu kontynuować tej rozmowy. Chociaż wyczuwam sarkazm, to jednak powiem : brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 złotyck, jedziesz na zawody czy do rekreacyjnej jazdy masz takie dylematy sprzętowe? Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Witam. Mam narty Fischer RC4 Worldcup SC. Pod jakim kątem najlepiej naostrzyć boczne krawędzie? Dodatkowo dodam że będę jeździł na Harendzie a wiadomo że ten stok nie należy do łatwych. umiejętności swoje oceniam na 9. Z góry dziękuje za możliwie szybką pomoc Pozdrawiam Cześć Harenda nie jest trudnym stokiem. Szeroki, dobra widoczność, przewidywalny, równy, bez trawersów i garbów, średnio stromy. Nie ma tu specjalnych trudności więc bez przesady. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlotyck Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Nie jadę na żadne zawody. Po prostu chciałem się dowiedzieć na jaki kąt najlepiej ostrzyć ponieważ nie interesowałem się tym nigdy gdyż oddawałem narty do serwisu. Ostatnio zakupiłem sobie ostrzałkę i chciałem zacząć samemu robić narty. Myślałem że forum jest po to żeby się pytać o porady a nie jak co poniektórzy się wymądrzają na nim... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Ja mam RC4 87 i 0,5 naostrzone do rekreacyjnej jazdy :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Ja ostrze na 88. Pamiętaj im mniejszy kąt to częstsze ostrzenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Nie jadę na żadne zawody. Po prostu chciałem się dowiedzieć na jaki kąt najlepiej ostrzyć ponieważ nie interesowałem się tym nigdy gdyż oddawałem narty do serwisu. Ostatnio zakupiłem sobie ostrzałkę i chciałem zacząć samemu robić narty. Myślałem że forum jest po to żeby się pytać o porady a nie jak co poniektórzy się wymądrzają na nim... Pozdrawiam 88 st. bok + 0,5 podniesienie dół. Najlepszy środek dla wystarczająco skutecznej jazdy połączonej z żywotnością krawędzi według mnie. Choć jednej SL mam 87. Ale drugie 88. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROCH Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Ja ostrze gigantki na 88/0,5 a slalomki na 87/0,5. SB, jak zrobisz 85,9 to daj znać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!xeR Napisano 9 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2015 85,9 ? Phi...zrób 85,72 będziesz kozak :-D Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 9 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2015 Znów muszę zabrać głos w sprawie jako inzynier. Rozumiem, że są wśród nas mało wtajemniczeni mechanicy, więc podaję. Ręczną ostrzałką to można zrobić kąt z dokładnością + - 1 stopień. I to w przypadku gdy wprawnie umiemy posługiwać się narzędziem. Oczywiście narzędziem precyzyjnym, dokładnym i drogim!!!! Ostrzałką plastykową za 50 - 150 zł to możemy sobie jedynie krawędzie poskrobać. Sądzę, że z dokładnością +- 3 - 5 stopni!!! Jak mi nie wierzycie, weżcie swoje ostrzałki do porządnego warsztatu ślusarskiego i zapytajcie co te narzędzia są warte i na ile są dokładne! Nawet w najlepszych serwisach kąt ostrzenia nie odpowiada rzeczywistemu. To tylko kąt zakładany, np. 88 stopni. A jaki on jest w rzeczywistości, kij wie? Tyle teorii. Co, nie wierzycie? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 9 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2015 Znów muszę zabrać głos w sprawie jako inzynier. Rozumiem, że są wśród nas mało wtajemniczeni mechanicy, więc podaję. Ręczną ostrzałką to można zrobić kąt z dokładnością + - 1 stopień. I to w przypadku gdy wprawnie umiemy posługiwać się narzędziem. Oczywiście narzędziem precyzyjnym, dokładnym i drogim!!!! Ostrzałką plastykową za 50 - 150 zł to możemy sobie jedynie krawędzie poskrobać. Sądzę, że z dokładnością +- 3 - 5 stopni!!! Jak mi nie wierzycie, weżcie swoje ostrzałki do porządnego warsztatu ślusarskiego i zapytajcie co te narzędzia są warte i na ile są dokładne! Nawet w najlepszych serwisach kąt ostrzenia nie odpowiada rzeczywistemu. To tylko kąt zakładany, np. 88 stopni. A jaki on jest w rzeczywistości, kij wie? Tyle teorii. Co, nie wierzycie? Jak raz po raz pierwszy się z tobą zgadzam. Ale to chyba dlatego, że też jestem inżynier. Pozdrawiam. PS Wniosek jest taki, że dla amatora narta ma być naostrzona i to najlepiej na kąt ostry a nie rozwarty. A czy to będzie 88 czy 89 raczej ma znaczenie czysto teoretyczne. .....Zaraz się zacznie.......:tongue::biggrin: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi