Bigbobo Napisano 2 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2011 Chciałem zapytać a może i zaproponować wyciąg narciarzom z Rajczy i tamtych okolic. Ja osobiście zazwyczaj nocleguję w Milówce i mam na Oravską jakąś godzinę jazdy. Są 2 trasy(w porywach 3) i często zdarza mi się tam wpadać i nigdy się nie nudzę. Ostatnio byłem w zeszłym roku. Strasznie przyjemnie. Generalnie jest jedna kanapa i z niej 2 trasy, a po lewej widać nieco w oddali orczyk na trudniejszej trasie(rzadziej czynny) i ośle łączki do nauki(nie wiem jak teraz-kiedyś darmowe). Dużym plusem jest to że chyba zawsze jest mało ludzi, a kanapa nowiuteńka. Zamontowana jakoś 4-5 lat temu chyba.Milutko się jeździ. Na pewno nieco bardziej wymagający narciarze mogą się nudzić, ale dla co sobie 2-3 szusują całą rodzinką to na prawdę super sprawa. Nie wiem jak tam jest teraz. Chętnie bym się dowiedział co słychać na oravskiej. Jakby co to jest to wyciąg jakieś 5-8km w prawo przy wyjeździe z Zakamene od Rajczy. Podobno Słowacy wymagają łańcuchów(??!!) ale jakoś nigdy nie mieliśmy i dojechaliśmy:) Jak się ma szczęście to można trafić na jakieś konkursy snowboardzistów, którzy skaczą bardzo przyzwoicie:)(Nie koliduje to w ogóle z pracą wyciągu). Napiszcie jak tam teraz... stronka wyciągu: http://www.oravasnow.sk/pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Byłem 6.01 w Oravskiej Lesnej. Zgadzam się z Bigbobo - na rodzinne nartowanie OK, w szczycie ok 12-13 nie stało się dłużej jak 5-8 minut ale czytając posty co działo się w tm dniu w Wiśle, Szcyrku to prawie nie było ludzi Trasy dobrze przygotowane, fajna knajpka na dole, ceny akceptowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 28 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2011 (edytowane) Dzisiaj spędziłem cały dzień w Lesnej. Co tu dużo pisać. Po prostu nigdy wcześniej nie zastałem lepszych warunków narciarskich nigdzie w Polsce, nawet w tygodniu rano. Śnieg bardzo szybki, ZERO lodu, ZERO muld, ludzi niewiele. Przyjemna kanapa z taśmą rozbiegową to na pewno wielki plus dla tego ośrodka. Tutaj trasy obie świetnie przygotowane, chociaż z dużymi wypłaszczeniami. Jest kilka małych orczyków, których nie używałem (w każdym razie baardzo się wleką). Jechałem tylko na naprawdę szybkim orczyku (prawie 4m/s, przy starcie wyrywa dupe, potem orczyk zostaje za nami i czekamy aż dojedzie i w końcu drugie rwanie:D) obsługującym dwie czerwone oraz czerwono-czarną trasę. Tutaj warunki świetne tylko na naśnieżaniej czerwono-czarnej (Kohutik 2) również zero lodu, przetarć, muld. Na kohutiku 1 i bucinie 1 da się jeździć, ale warunki gorsze i trzeba uważać na nieliczne przetarcia. Pod wyciągami knajpa żarcie dobre, ale nie jest zbyt gorące , tak zrobione, żeby jak najszybciej zjeść i skipassu nie marnować Polecam wszystkim!!! Tak przygotowanych tras i garstki ludności w Polsce nie znajdziecie Chciałem wrzucić zdjęcia i o wzięciu aparatu myślałem od początku tygodnia. I oczywiście zapomniałem.... Edytowane 28 Styczeń 2011 przez Slash0r 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewcik75 Napisano 16 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2011 Witam,W poniedziałek pojechałam na Orawę by nieco rozruszać stare, 35 letnie kości;)Niestety, już na miejscu przypomniało mi się, że Słowacja ma ferie i jak na ten ośrodek to miejscami było sporo ludzi. Nie był to ścisk a’la Kotelnica, no ale troszkę się działo… Na szczęście przyjechałam dość wcześnie i dane było mi podelektować się prawie samotną jazdą. Pierwsze wrażenie? Niezbyt pozytywne niestety. Stok niewyratrakowany, pokrywa śnieżna dość mała, gdzieniegdzie minerały, trawa i….wielkie połacie lodu… Przypuszczam, że gdyby zdecydowano się użyć ratraka, to całkiem prawdopodobne, że śniegu na stoku nie byłoby wcale. Generalnie da się pojeździć, ale trzeba uważać na niespodzianki widoczne na zdjęciu poniżej. W sumie nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło – człowiek był zmuszony ćwiczyć ciasne skręty. Acha, jak ktoś nie dysponuje ostrymi krawędziami, to będzie miał różne bolesne doświadczenia.Jeszcze słówko o dojeździe do ośrodka…Pierwszy raz zdarzyło mi się jechać 3km w kilkucentymetrowych lodowych koleinach…Masakra. Lód, lód i jeszcze raz lód:eek:. W sumie nie wiem co gorsze, nadmiar lodu, czy ludu…:rolleyes:Ale nie ma co narzekać, było całkiem fajnie.:DPozdrawiamEwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comar Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 ktoś ma jakieś nowsze info? Myślę czy by nie skoczyć w niedzielę pojeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 (edytowane) Byłem tam 13-02 odczucia podobne jak Slash0r na wypad rodzinny idealne miejsce, no i ten orczyk normalnie niesamowicie szybki hehe. W tą niedziele możesz śmiało tam jechać zapewne będą dobre warunki bo troche śniegu dosypało więc nie powinno być oblodzeń górki są dość płaskie wiec powinny wytrzymać cały dzień bez przetarć pozdrawiam Edytowane 23 Luty 2011 przez nurek1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Dzisiaj zaliczona Oravska Lesna pogoda piękna ludzi na kanapie "pusto do bez kolejek" tylko że górka bardzo płaska- idealna dla rodzin z dziećmi lub osób uczących się, ale za to talerzyk -tatrapoma super a i trasa bardziej wymagająca kolejek brak śnieg szybki obok na wielkiej polanie dwa darmowe talerzyki do nauki i pomocne w powrocie pod kanapę. przy dolnej stacji bar serwujący obiady do max 3E za porcję i ciapwane piwo za 1E-0,5l więc ceny bardzo przyzwoite jak doliczyć jeszcze 15E za karnet dobowy to jest ok:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comar Napisano 15 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2012 ma ktoś jakieś świeże info o Oravskiej? Chcę się wybrać w przyszły weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar2r Napisano 18 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2012 ma ktoś jakieś świeże info o Oravskiej? Chcę się wybrać w przyszły weekend. W ten piątek się tam wybieram tak że po powrocie odezwę się co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar2r Napisano 21 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2012 W ten piątek się tam wybieram tak że po powrocie odezwę się co i jak. A więc wróciłem. Ośrodek spokojny, trasy rodzinne - idealne do nauki oraz szlifowania techniki. Co mnie powaliło to brak ludzi i przygotowanie tras. Warunki śniegowe idealne. Trasy szerokie, gładkie, sztruksowe Z uwagi małą ilość ludzi nawet po całym dniu szusowania nie było mowy o muldach, przetarciach i innych atrakcjach. Ba - nawet były jeszcze fragmenty tras nie tknięte nartą. Jedynie do czego mógłbym się na siłę przyczepić to agresywny talerzyk Kohutik. Przy starcie można wyskoczyć z progu niczym Małysz Przy stoku knajpka z przystępnymi cenami. Zupa 1.5 ojro / frytki z kotletem lub smażonym serem 3 ojro / piwo 1 ojro - tak że ceny znośne. Ogólnie gorąco polecam i na pewno tam wrócę. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 21 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2012 Kohutik- tam powinna być kanapa bo trasa świetna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 (edytowane) No to chyba się tam wybierzemy w najbliższym czasie a którędy jechaliście z Katowic ? bo rozumiem że na Bielsko dalej na Żywiec a później ?? Edytowane 22 Styczeń 2012 przez Pinio46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 A więc wróciłem. Ośrodek spokojny, trasy rodzinne - idealne do nauki oraz szlifowania techniki. Co mnie powaliło to brak ludzi i przygotowanie tras. Warunki śniegowe idealne. Trasy szerokie, gładkie, sztruksowe Z uwagi małą ilość ludzi nawet po całym dniu szusowania nie było mowy o muldach, przetarciach i innych atrakcjach. Ba - nawet były jeszcze fragmenty tras nie tknięte nartą. Jedynie do czego mógłbym się na siłę przyczepić to agresywny talerzyk Kohutik. Przy starcie można wyskoczyć z progu niczym Małysz Przy stoku knajpka z przystępnymi cenami. Zupa 1.5 ojro / frytki z kotletem lub smażonym serem 3 ojro / piwo 1 ojro - tak że ceny znośne. Ogólnie gorąco polecam i na pewno tam wrócę. a którędy jechaliście z katosów ?? bo rozumiem że na bielsko i dalej na żywiec a później ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar2r Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 No to chyba się tam wybierzemy w najbliższym czasie a którędy jechaliście z Katowic ? bo rozumiem że na Bielsko dalej na Żywiec a później ?? Z Żywca na Węgierką Górka - Milówka - Rajcza - Ujsoły - Zakamenne i w prawo na Oravską Leśną. Droga prosta ja świński ogon :biggrin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 no chyba teraz trafię jak co :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 A samo odbicie na wyciąg jest w prawo przy dużej tablicy "Orava-Snow" :wink: Droga wiedzie przez las i z reguły jest w tragicznym stanie (odśnieżone ale droga biała i cholernie śliska), więc radzę uważać :biggrin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comar Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 W ten piątek się tam wybieram tak że po powrocie odezwę się co i jak. no to się gdzieś mineliśmy. Byliśmy w Oravskiej od piątku. Faktycznie ludzi mało trasy ok, choć żona po jednej próbie na talerzyku zrezygnowała i musiałem jej dotrzymywać towarzystwa na niebieskich. W niedzielę przy intensywnych opadach szybko się muldy zrobiły. Bynajmniej wyjazd udany. 52 euro za 2 osoby na dwa dni za karnet - masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 no to się gdzieś mineliśmy. Byliśmy w Oravskiej od piątku. Faktycznie ludzi mało trasy ok, choć żona po jednej próbie na talerzyku zrezygnowała i musiałem jej dotrzymywać towarzystwa na niebieskich. W niedzielę przy intensywnych opadach szybko się muldy zrobiły. Bynajmniej wyjazd udany. 52 euro za 2 osoby na dwa dni za karnet - masakra Jest tam gdze spać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 Są domki do wynajęcia http://www.oravachaty.sk/ obok dolnej stacji kanapy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jot23 Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Można spać również w pensjonacie Severka ,w Oravskiej Leśnej,koszt noclegu ze śniadaniem 16 euro plus zniżka na skipass.Pensjonat bardzo przytulny i smaczne jedzonko w nim serwują:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Można spać również w pensjonacie Severka ,w Oravskiej Leśnej,koszt noclegu ze śniadaniem 16 euro plus zniżka na skipass.Pensjonat bardzo przytulny i smaczne jedzonko w nim serwują:smile: Ooo a byłeś tam? 16ojro osoba czy pokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comar Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 My spaliśmy w Severce. Trochę daleko do stoku ale bardzo czysto, ciepło i naprawdę dobre jedzenie. Zapłaciliśmy 76 euro za 2 osoby-2 noce ze śniadaniami i jedną sauną po nartach. Zniżka na karnet była ile nie wiem, ale 52 euro za 2szt całodniowe na 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 Po dwóch pięknych dniach nartowania w SON w Szczyrku dzisiaj odwiedziliśmy Oravską grupą kilkunastoosobową. Na parkingu byliśmy pierwsi o 8.50. Temperatura -20 stopni i pełne słońce. W południe było ok. -5 stopni. Jazda do 11 bez stania w kolejkach, ok. 12 najwyżej 2-3 min. Mój 14 letni syn stwierdził, że były to najlepsze warunki śniegowe w jego życiu, a jeździ od 4 roku życia.Wszystkie trasy były oczywiście otwarte i przygotowane perfekcyjnie. Śniegu poz trasami tyle, że kijek 110 cm wchodził cały w śnieg. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 Andy-w jak cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 29 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2012 Andy-w jak cenowo http://www.oravasnow.sk/pl/cennik.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi