Emczak Napisano 29 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2010 Witam! Przyszła kolej na wymianę nart mojej kobiety i sumiennie przekopałem forum pod kątem pytań z podobną metryczką, ale niestety nie udało mi się zlokalizować satysfakcjonujących mnie wskazówek... 1. Płeć - kobieta 2. Wiek (chyba nie wypada kobiet o wiek wypytywać, hmm? ) - 25 lat 3. Waga (o wagę tym bardziej!) - 60kg 4. Wzrost - 178cm 5. Na nartach od 9 sezonów, 5-8 dni w sezonie. Dotychczas głównie Polska/Czechy, ale teraz raczej już tylko zachód. 6. Umiejętności określam na 5. 7. Buty flex 70 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - jakieś Blizzardy, ale teraz nie mam jak sprawdzić... Pamiętam tylko, ze miały 150cm, co na pewno nie jest odpowiednią wartością... 9. Preferuję rekreacyjny styl jazdy długim skrętem po przygotowanych stokach, bez zjeżdżania poza trasy. Raczej bez osiągania zawrotnych prędkości... Mimo wszystko planuję rozwijać się i spróbować innych technik 10. Z researchu na forum/sieci wybrałem kilka typów: Rossignol Attraxion III Atomic Cloud 8/9 może coś Dynastar? 11. Mój budżet na narty to około 1000-1300zł. Pozostaje jeszcze kwestia długości - przy 178cm wzrostu wydaje mi się, ze 160-165cm to rozsądny wybór. Wiadomo, że chciałbym, aby narta była rozwojowa, ale nie mordowała użytkowniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 30 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2010 Witam! Przyszła kolej na wymianę nart mojej kobiety i sumiennie przekopałem forum pod kątem pytań z podobną metryczką, ale niestety nie udało mi się zlokalizować satysfakcjonujących mnie wskazówek... 1. Płeć - kobieta 2. Wiek (chyba nie wypada kobiet o wiek wypytywać, hmm? ) - 25 lat 3. Waga (o wagę tym bardziej!) - 60kg 4. Wzrost - 178cm Witam W Twoim wieku i z Twoją wagą wypytywać jak najbardziej wypada:) O nartach kobiecych na forum było naprawdę dużo - Rossignol Attraxion III, Atomic Cloud 8/9, Czy Dynastar Activ Fluid to najczęściej wymieniane przy takich pytaniach narty. Przy Twoich warunkach fizycznych 165 cm to minimum. Dlatego wydaje mi się, że dobrze byłoby popróbować nart unisex - dużo większy wybór w odpowiednich dla Ciebie długościach - łatwiej znaleźć coś na 165 -170 cm. Myślę, że warto wypożyczyć i wypróbować takie miększe allroundy - Elan Waveflex 10, Head Icon TT 40 i podobne. Według mnie, czy narty kobiece, czy unisex najlepiej w tym sezonie jak najwięcej wypróbować, a zakupu dokonać później, korzystając ze znacznych obniżek. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emczak Napisano 31 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2010 Wiem, że to najlepszy sposób na wybór nart (testowanie na stoku), ale będziemy jeździć z grupą, więc w tym roku niestety nie będzie możliwości żonglowania nartami, dlatego chciałabym już mieć to z głowy. Wydaje mi się, że skierowanie swojego zainteresowania na modele UNISEX to kompromis, bo jednak z jakiegoś powodu powstają narty skonstruowane z myślą o kobietach właśnie (ciężar, środek ciężkości itd.). Zastanawiam się więc czy nie lepiej "przeboleć" te 2-3cm i zdecydować się na model o długości 162cm, ale w wersji "LADY" niż brać UNISEX 165-168cm, które będą cięższe i trudniejsze w prowadzeniu. Po przetrząśnięciu sieci okazało się, ze mimo iż na stronie producenta widnieje informacja, że dostępne są 165cm Atomic Cloud 8/9 to niespecjalnie są one dostępne. Znalazłam za to Rossignol ATTRAXION III w wersji 162cm i Volkl Attiva SOL 165cm - może to jednak wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 31 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2010 Ja tez mysle, ze powinnas celowac w grupe nart damskich. Na pewno czesc ochow i achow to marketing, ale rzeczywiscie sa one przyjazne kobietom, chocby pod wzgledem wagi i roznych systemow, ktore moze cudow nie czynia, ale moga ulatwic i uprzyjemnic jazde. Ja mam Volk Attiva Estrella, bardzo fajna narta wiec jesli masz mozliwosc kupienia Sol w odpowiedniej dlugosci, to mysle, ze bedziesz zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi