Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobór nart pomocy !!!

astudencki

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę znawców tematu o pomoc w doborze dla mnie nart..a więc tak:

1. Umiejętności

Generalnie zaawansowany narciarz, preferuję zróżnicowaną jazdę, zjazd oraz slalom, lubię szczególnie kręcić na stromych stokach :D

2. Dane "osobiste"

Generalnie: masywna budowa ciała i lekka nadwaga:mad:

Waga: planuję schudnąć ale póki co 90 kg :(

Wzrost: 174 cm

wszystkim życzliwym z góry dzięki za porady:)....

PS.

Szukam sprzętu używanego

według tej skali to :

6 – dosyć dobrzy narciarze, mający opanowane kilka technik przy małych i średnich prędkościach. Dobrze opanowany skręt carvingowy. Mają problemy przy jeździe w puchu i na muldach. Nie potrafią jeździć na tyczkach.

w porywach 7 :rolleyes:

znalazłem na allegro coś takiego:

http://allegro.pl/narty-blizzard-sl-race-slr-magnesium-167-cm-2011-i1379797881.html

ale chyba za ambitne dla mnie no i nie wiem czy nie zbyt długie :confused:

6 – w porywach 7 :rolleyes:

znalazłem na allegro coś takiego:

http://allegro.pl/narty-blizzard-sl-race-slr-magnesium-167-cm-2011-i1379797881.html

ale chyba za ambitne dla mnie no i nie wiem czy nie zbyt długie :confused:

Witam

Nie piszesz na czym wcześniej jeździłeś. To narty slalomowe - najlepiej na twardym i krótkim, ciętym skrętem - mało uniwersalna i bardzo wymagająca. Na inne warunki i inną jazdę lepiej mieć coś innego. Jeżeli faktycznie 6-7 to nartę ogarniesz ale lekko nie będzie. Jeśli wcześniej nie próbowałeś jazdy na pierwszej sklepowej slalomce to koniecznie spróbuj przed zakupem czy tego szukasz. Długość mogłaby być nieco mniejsza, ale w tej długości z Twoją wagą też powinno być nieźle.

Pozdrawiam

Mirek

Witam

Nie piszesz na czym wcześniej jeździłeś. To narty slalomowe - najlepiej na twardym i krótkim, ciętym skrętem - mało uniwersalna i bardzo wymagająca. Na inne warunki i inną jazdę lepiej mieć coś innego. Jeżeli faktycznie 6-7 to nartę ogarniesz ale lekko nie będzie. Jeśli wcześniej nie próbowałeś jazdy na pierwszej sklepowej slalomce to koniecznie spróbuj przed zakupem czy tego szukasz. Długość mogłaby być nieco mniejsza, ale w tej długości z Twoją wagą też powinno być nieźle.

Pozdrawiam

Mirek

Jeździłem na nartach Fischera allmountain dł 160 cm, generalnie narty były dla mnie za miękkie i mogły być ciut dłuższe, te które wskazałem z allegro odpuszczę sobie to zbyt profesjonalna dla mnie narta i wpełni sie z Tobą zgadzam w jej ocenie. Szukam czegoś co będzie bardziej wymagające od tego na czym jeździłem dotychczas ale nadal dające dużo frajdy z jazdy, szczególnie po przygotowanej przez ratrak trasie:),

Generalnie proszę o Twoje typy dla mnie:

długość, promień skrętu twardość

pozdrawiam i dzięki:)

adam

Jeśli lubisz ostro kręcić,to zakładam,że interesuję Cię głównie slalomka. :rolleyes:

Może wypróbuj Rossignol 8S WC - ja mam starszy model i jestem bardzo zadowolony!Narta wystarczająco twarda,a jednocześnie bardzo tolerancyjna dla błędów i do tego dość uniwersalna - dobrze jedzie również długim skrętem.Można pojechać ostro,ale też rekreacyjnie.Jednak sam czasem trochę żałuję,że nie kupiłem 9S - nie bardzo wybacza błędy,ale za to niesamowicie,że to ta określę,precyzyjna w prowadzeniu. :rolleyes:

Sprawdź na stronce Rossignol,może w tym roku będzie znów Rossignol Demo Tour - darmowe testowanie nart. :)

Jeździłem na nartach Fischera allmountain dł 160 cm, generalnie narty były dla mnie za miękkie i mogły być ciut dłuższe.... Szukam czegoś co będzie bardziej wymagające od tego na czym jeździłem dotychczas ale nadal dające dużo frajdy z jazdy, szczególnie po przygotowanej przez ratrak trasie:),

Generalnie proszę o Twoje typy dla mnie:

długość, promień skrętu twardość

pozdrawiam i dzięki:)

adam

Witam ponownie

Dalej mało precyzyjnie określiłeś Swoje oczekiwania. Ciągle nie wiemy na czym jeździłeś:)

Jeżeli druga slalomka (np.Rossigniol 8s) to w długości ok 165cm. Podobnie nieco bardziej uniwersalne Dynastar Groove Ti, Fischer Viron 6.6 - mocno taliowane narty. Tyle, że to opcje tylko na przygotowane trasy i przy założeniu, że szukasz narty o slalomowym charakterze ( Twoje pytanie o SLR)

Bo jeśli to ma być allmountain - możliwość wypadów poza trasy, dobrze na zniszczonym stoku....

Spróbuj dokładniej określić oczekiwania i sprecyzuj ile to ma kosztować.

Pozdrawiam

Mirek