Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Poziom 6 - Jakie narty.

WujekBagin

Rekomendowane odpowiedzi

1. Płeć - mężczyzna

2. Wiek - 17

3. Waga - 75

4. Wzrost - 175

5. Na nartach jeżdżę od 6 sezonów

6. Moje umiejętności określam na 6

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - jeszcze nie kupione (jak możecie coś polecić byłbym wdzięczny (tak do 400zł)

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - brak

9. Preferuję styl jazdy (długim skrętem, rekreacyjną i sportową, po przygotowanych stokach i poza trasami)

10. Upatrzyłem sobie narty - Volkl Unlimited

11. Mój budżet na narty to około - 700-800zł

Witam

Ostatnio zdecydowałem się na zakup nart. Wcześniej korzystałem z wypożyczalni, brałem narty jakie mi po prostu podano.

Nie mam kompletnie pojęcia o właściwościach technicznych nart i dlatego zwracam się do Was o pomoc.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez WujekBagin

jakie narty

przede wszystkim uważam , że powinieneś kupić sobie narty nie dłuższe niż 160-165 cm, zasada przy doborze jest taka , że narta powinna sięgać od ziemi do ( między broda a nosem), po drugie jaką technikę jazdy preferujesz? jeździsz na krawędziach? te atomic są za długie dla ciebie, ja jeżdżę na rossignol oversize 9x i są super, ale szczerze jeżdżę bardzo dobrze na krawędziach a nie mogę poprawić śmigu, dlatego myślę o zakupie nart z grupy slalom o krótkim promieniu skrętu właśnie do tego stylu, bardzo dobry narciarz pojedzie ci każda technika na każdych nartach, jeśli chcesz coś doskonalić musisz dobrać sprzęt z głową, daj znać co do tej techniki, mam pomysł dla Ciebie, mam fajna nartę z grupy allround Fischer RX8, jest fajna do różnych stylów jazdy, ma ja kolega chce sprzedać, rozmiar 165 cm,na pewno taniej niż chcesz wydać,

przede wszystkim uważam , że powinieneś kupić sobie narty nie dłuższe niż 160-165 cm, zasada przy doborze jest taka , że narta powinna sięgać od ziemi do ( między broda a nosem), po drugie jaką technikę jazdy preferujesz? jeździsz na krawędziach? te atomic są za długie dla ciebie, ja jeżdżę na rossignol oversize 9x i są super, ale szczerze jeżdżę bardzo dobrze na krawędziach a nie mogę poprawić śmigu, dlatego myślę o zakupie nart z grupy slalom o krótkim promieniu skrętu właśnie do tego stylu, bardzo dobry narciarz pojedzie ci każda technika na każdych nartach, jeśli chcesz coś doskonalić musisz dobrać sprzęt z głową, daj znać co do tej techniki, mam pomysł dla Ciebie, mam fajna nartę z grupy allround Fischer RX8, jest fajna do różnych stylów jazdy, ma ja kolega chce sprzedać, rozmiar 165 cm,na pewno taniej niż chcesz wydać,

Te Atomici nie są za długie - nigdy nie słyszałem o takich "anatomicznych" zasadach doboru nart jak piszesz, jeśli wg. takiej zasady dobrałeś dla siebie 9X to ty masz je za krótkie po prostu, do tego jeśli chcesz się uczyć jazdy śmigiem na slalomkach to radzę Ci lepiej odkup od swojego kolegi te Fischery - będzie tanio i może się na nich nauczysz lepiej tego i na pewno szybciej. Slalomka do tej nauki będzie równie kiepska jak twoja gigantka, zwłaszcza jak będzie topowa i do tego za krótka - bo nie wiem jak ją dobierasz, do brody? do nosa? czy na innej zasadzie.