tiara Napisano 16 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2010 Tak z ciekawości (i po burzliwej rozmowie z innymi narciarzami) postanowiłam zapoznać się z ofertą Makro. Damska seria Voelkla - Attiva - jest reprezentowana nieco nadliczbowo, z kolei znane modele, które są widoczne na stronie producenta mają nieco inną szatę graficzną. http://poradniksportowy.makro.pl/index.php/Artykuly/Narty/Lady VÖLKL PLAYA ATTIVA VÖLKL PLUMA ATTIVA opisy też są niczego sobie "anonimowa szata graficzna" I tu moje pytanie; jak to jest, nartki te same tylko inna folia czy też może nieco inne miejsce produkcji, w skutek czego zjazd na jakości i niższa cena? W ostatnią wersję (że w środku w zasadzie totalna tandeta) raczej nie wierzę, bo w końcu Voelkl firmuje te deski. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 16 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2010 Nie wiem jak u Was,ale ja widzę atomica cloud 6,dynastara i elana;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 16 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2010 Nie wiem jak u Was,ale ja widzę atomica cloud 6,dynastara i elana;) Darku suwakiem w dół 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 16 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2010 Dzięki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 17 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2010 (edytowane) Witam Nie potrafię nic powiedzieć o konkretnych modelach o które pytasz - za mało danych - nic tam nie ma o budowie narty. Playa ma wymiary jak katalogowa Cielo, Pluma do niczego nie pasuje. Trochę ogólnie co myślę o nartach marketowych: - modele katalogowe sprzedawane z trochę zmienioną grafiką - tutaj wszystko jest w porządku - niższa cena wynika pewnie z możliwości negocjacyjnych dużych sieci. Grafika jest zmieniona żeby nie wkurzać małych przedstawicieli sprzedających sprzęt z katalogów firm. - wynalazki oparte na jakimś tańszym modelu z katalogu - zmienia się grafikę, nazwę i próbuje się wmówić klientowi, że to narta z wyższej półki - znając budowę i wymiary narty można zazwyczaj dojść na podstawie jakiego modelu to zrobiono. - totalne wynalazki - nie da się porównać z niczym w katalogu - według mnie to kiepsko zrobione narty, mające wytrzymać zupełnie rekreacyjne użytkowanie - parę dni w roku, bez żadnych szaleństw. Ja bym tego nie kupił. Jak pisałem na początku - to tylko moje zdanie w tej sprawie. Może ktoś wie coś więcej o tych konkretnych nartach Volkla. Pozdrawiam Mirek Edytowane 17 Grudzień 2010 przez Marucha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiara Napisano 17 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2010 Zastanawia mnie polityka Makro - mają 4 modele z linii, 2 katalogowe, jeden półwynalazek i jeden.. "totalny wynalazek". chodzi o to, żeby mieć dobre narty, czy o to żeby MIEĆ narty? Czy to możliwe (bo z takim zdaniem się spotkałam), że produkowane są w nieco innym miejscu? Np. "prawdziwe" Voelkle w Niemczech, a marketowe w... innych miejscach (niczego im nie ujmując)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 17 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2010 Zastanawia mnie polityka Makro - chodzi o to, żeby mieć dobre narty, czy o to żeby MIEĆ narty? Chodzi o to, żeby SPRZEDAĆ jak najwięcej nart:D Jeden klient przewraca katalogi, interesuje się rozwiązaniami technicznymi, czyta testy - innego interesuje tylko cena. Każdemu według potrzeb. Firmy produkują teraz sprzęt w różnych, czasem wcale nie kojarzonych z narciarstwem miejscach - jak jest z Volklem - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekCK Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 chciałbym Was prosić o szybką pomoc... W makro jest przecena i narty volkl pluma attiva są po 522 za sztuke. Mam je odłożone do jutra i musze podjąć szybko decyzje. Chodzi o narty dla dziewczyny o wzroście 165 cm, która jeżdzi 2. sezon. Radzi sobie już nieźle, ale wiadomo, że chciałbym kupić narty, które posłużą kilka lat- do rekreacyjnej ale coraz lepszej technicznie jazdy. I zastanawiam się czy ten jak mówicie "Wynalazek" spełni w/w oczekiwania. Dodam że narty dostępne są w rozmiarze 147 cm, wiec chyba powinny być ok (zalecane -10/-20 cm) Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 ja bym szukał dłuższych moja żona ma 164 i narty 158 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 Drugi rok na nartach i już poszukiwania, porównania, zastanawianie sie... Chłopie, dla takiej osoby bierz zwykłe allroundy, marka bez znaczenia. Jak trochę pojeżdzi, jak załapie, to sama poszuka sobie coś co jej bedzie pasowało. Na jednych nartach nie da się jeżdzić. Sam nie jestem jakimś tam wyczynowcem, ale mam 4 pary nart. Twarde slalomki Elan, bardziej miękkie Atomic , gigantowe Atomic i na złe warunki do rekreacji i całodziennej jazdy Head xennon. Nie da sie wybrać jednej pary nart do wszystkiego. Początkujacy narciarz nie powinien, moim zdaniem, kupować nart dla zaawansowanych czy expertów. Jemu wystarcza zwykłe dla początkujacych za 500 -700 zł. A jak załapie, niech pójdzie do wypozyczalni (np w wierchomli) i za 70 zł przetestuje przez cały dzień wszyskie modele jakie tam maja. Może jak spróbuje i coś się szczególnie spodoba- kupi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekCK Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Wiesz dziewczyna jest studentką na 3. roku i niestety nie miala jeszcze okazji dorobić się takich pieniędzy żeby kupować sobie 4 pary nart i zmieniać co roku, wraz ze wzrostem umiejętności. Chyba nie uważasz że zastanawia się nad kupnem nart za 520 zł bo taki ma kaprys, a następnego dnia kupi kolejną parę za 2000zł. Więc prosiłbym o zejscie na ziemie i o rzeczywistą pomoc... Pomijając to co wyżej to dziewczyna już naprawdę nieźle sobie radzi i myśle że po 1-2 sezonach bedzie można powiedzieć ze jezdzi juz naprawde dobrze. Dlatego chodzi mi o narty rozwojowe, które za rok czy 2 nie będą zbyt "amatorskie". Czy myślicie że w/w narty spełnią nasze oczekiwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 10 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2011 Wiesz dziewczyna jest studentką na 3. roku i niestety nie miala jeszcze okazji dorobić się takich pieniędzy żeby kupować sobie 4 pary nart i zmieniać co roku, wraz ze wzrostem umiejętności. Chyba nie uważasz że zastanawia się nad kupnem nart za 520 zł bo taki ma kaprys, a następnego dnia kupi kolejną parę za 2000zł. Więc prosiłbym o zejscie na ziemie i o rzeczywistą pomoc... Pomijając to co wyżej to dziewczyna już naprawdę nieźle sobie radzi i myśle że po 1-2 sezonach bedzie można powiedzieć ze jezdzi juz naprawde dobrze. Dlatego chodzi mi o narty rozwojowe, które za rok czy 2 nie będą zbyt "amatorskie". Czy myślicie że w/w narty spełnią nasze oczekiwania? Spokojnie koledzy Weź te volki pluma ,opis przeznaczenia na stronie makro jest dokładny i rzeczowy . Narta jest ładna i "powiedzmy" że jest tania . Długość niestety 147 zdecydowanie za mała do rozwoju umiejętności w okresie 3-4 lat . Tak krótkie narty nadają się tylko do nauki wstępnej i to na bardzo wolnej prędkości . Moja żona ma atomici 151 cm wzrost 166 cm ale jeździ bardzo wolno i delikatnie (jest po kontuzji wiązadeł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 Za rok, dwa,pięć, te amatorskie będą lux jak będzie chciała pojeżdzić zaliczajac kolejne nartostrady lub gdy na stoku porobią sie muldy a śnieg nie będzie twardy i gładki jak sztruks. Jak sobie kupi twarde slalomki to zarżnie się w godzinę na miękkim śniegu nie mówiac o muldach których ci u nas na stokach dostatek. Nie wiem co to narty rozwojowe? Każde sa rozwojowe bo to narciarz sie rozwija - nie narty. Narty mogą ci pomóc tylko w niektórych przypadkach np. start w zawodach czy cięcie z dużą prędkością na twardym, zlodzonym stoku! Pamiętaj też że trudniejsze narty wymagają techniki, z reguły dużo siły i nie wybaczają błędów. Tak więc nie są uniwersalne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi