Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jak uwazacie.... dobry wybór nart??

torpi89

Rekomendowane odpowiedzi

czesc mam proźbe..... podpowiedzcie czy dobrze wybrałem

Fischer Fire 4 carbonfiber + wiąznia Fischer FSX11

1. Płeć -Mężczyzna

2. Wiek -21

3. Waga -85

4. Wzrost -183

5. Na nartach jeżdżę od 4 sezonów, ( 15 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 6-7

(wg skali forumowej

7. Moje buty to -brak...

8. Teraz jeżdżę na nartach/model -rowniez brak....jezdzilem na starych nawet nie wiem jak sie nazywały mialy chyba z 15 lat albo i lepiej

9. Preferuję styl jazdy krótkim skrętem, sportową, po przygotowanych stokach

10. Upatrzyłem sobie narty -Fischer Fire 4 carbonfiber + wiąznia Fischer FSX11

Jeśli Twoje umiejętności rzeczywiście sięgają 7-mki to te narty mogą być trochę zbyt mało ambitne, mało rozwojowe dla Ciebie. Te dechy są raczej dla średnio zaawansowanych i może nawet dla początkujących.

Jeśli zdecydowanie wolisz krótkie skręty pomyśl nad nartami slalomowymi z grupy race ale nie koniecznie nad najwyższymi modelami.

czesc mam proźbe..... podpowiedzcie czy dobrze wybrałem

Fischer Fire 4 carbonfiber + wiąznia Fischer FSX11 (...)

Jaka długość - bez tego rozważania trochę nie mają sensu.

Mógłbyś zalinkować który to dokładnie model, te?: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=1975&id_modelu=2487

Podejrzewam, że przy dł. ok. 175 będą OK, dla narciarza z 4 letnią praktyką po kilkanaście dni, w takiej wersji byłyby miękkie ale przynajmniej dłuższe. Do krótkiego, ciętego - coś krótszego, mocniej taliowanego, sztywniejszego - czyli w stronę Race (slalomka).

Ale i tak powinieneś zacząć od butów: model i twardość docelowa - czyli flex min. 90-100, 4 klamry, mikroregulacja, jakieś bajery termoformowalne, dobrze dopasowane, unieruchomiona pięta/staw skokowy. Warto się pomęczyć i poprzymierzać wiele różnych modeli, posiedzieć w nich, podreptać. Nie warto przesadnie oszczędzać - dobrze dobrane buty mogą służyć parę ładnych lat, narty wymienia się łatwiej i częściej.