Ewazwi Napisano 12 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2010 Witam wszystkich i proszę o pomoc. 1. Płeć - K 2. Wiek - 35 3. Waga - 68 4. Wzrost - 165 5. Na nartach jeździłam dawno temu i na nowo zaczęłam od 3 sezonów, rocznie: 2 wyjazdy w Alpy, co drugi weekend 1-2 dniowe wyjazdy do Czech i Polski 6. Moje umiejętności określam na 6 trochę 7 7. Moje buty to - Nordic, Flex 75-85 8. Teraz jeżdżę na nartach Atomic SL 11, źle mi doradzono i strasznie się męczę. Ta narta jest zbyt wymagająca i zbyt szybka dla mnie. 9. Na dobrze przygotowanych stokach lubię się rozpędzić, ale generalnie preferuję średnie prędkości. Technikę mam dobrą. 10. Mój budżet - 1200-1700 Z góry dziękuje wszystkim za cenne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 12 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2010 Witam Proponuję coś takiego http://www.skionline.pl/worldskitest/?co=test&sezon=10/11&id_kategorii=4 w długości 155-160 cm. Pozdrawiam Mirek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewazwi Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2010 Dzięki Marucha, przejżałam załączony link, ale wydaje mi się, że są to narty bardziej dla początkujących, albo bez techniki. Zastanawiałam się bardziej nad Rossignol Attraxion 3 lub 8, ale boję się że Attrax. 8 będzie juz trochę za twardy. Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2010 Attraction 3 to sobie głowy nie zawracaj, będą za słabe i za miękie. Jak dla Ciebie z kobiecych to Volkle Fuego, Head Power One, K2 Burning Luv ale nie wiem czy sie z budżetem zmieścisz, prędzej za te pieniądze kupisz "dobrego unisexa" i tu już wybór jest ogromny - musisz tylko więcej napisać czego chcesz od nart. Ja Ci moge polecić Dynastar Contact Groove na którego przesiadłem sie również z twardej slalomki Atomica i jest o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 12 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2010 (edytowane) przejżałam załączony link, ale wydaje mi się, że są to narty bardziej dla początkujących, albo bez techniki. Zastanawiałam się bardziej nad Rossignol Attraxion 3 lub 8, ale boję się że Attrax. 8 będzie juz trochę za twardy. Ewa To nie są narty dla początkujących:), raczej dla dobrych narciarek bez sportowych ambicji. Attraxion 3 to podobna półka. Dla pań ze świetną techniką np. to http://www.skionline.pl/worldskitest/?co=test&sezon=10/11&id_kategorii=3 - ale tutaj warto się zastanowić, czy Twoje umiejętności to na pewno 6-7. Najlepiej byłoby przetestować przed zakupem. ps.Pisząc to nie znałem odpowiedzi Mihumora, jeżeli nie zależy Ci na grafice kobiecych nart - unisex jak najbardziej. Edytowane 12 Grudzień 2010 przez Marucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewazwi Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2010 Faktycznie niezależy mi na grafice kobiecej, jak najbardziej mogą być unisexy. Nie wiem czy potrafię do końca sprecyzować czego oczekuję od nart, ale chciałabym, żeby dobrze sie prowadziły na rozjeżdżonych stokach, ale też na dobrze przygotowanych, nie interesuje mnie jazda poza trasami w puchu. Raczej preferuję średnie skręty. Co jeszcze mogę dodać? ps. dziękuję Wam za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewazwi Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2010 Dodam jeszcze, że po ponownym przeczytaniu skali umiejętności określiłabym swoje umiejętności na poziomie 6 (z 7 mnie poniosło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aliko2 Napisano 13 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2010 A ja sadzę że attraxion 3 bedą jak w mordę... 1 bedą za słabe dla tej wagi. 8 i fuego to duze ryzyko to narty z poziomu vip alround. Najlepiej byłoby coś przetestować i zastanowić się czy te 6 to na pewno czy mmoże tylko na razie życzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 13 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2010 Atraction 3 to narty dla sredniozaawansowanych, żona na nich jeździla 2 sezony, waży 52 kilo, jeździ na 6 (15 lat jazdy) i one były dla niej za słabe, owszem, fajne i komfortowe, świetne na gorszym stoku ale słabe na twardym i kiepskie na stromych odcinkach, rzecz raczej do nauki i do wygodnego wożenia się. Koleżanka przesiada się z Sl11 - nart dosyć twardych co i dużego i dobrze jeżdżącego chłopa zmęczą wiec nie może się przesiadać na narty mięciutkie i do nauki bo nawet jeśli ją męczyły Atomici a dawała radę znaczy, ze jeździć umie. Dlatego jak damskie to topowe modele - wymieniłem niektóre, lub taniej i chyba narciarsko nie gorzej dobre unisexy. Moja żona przesiadła się na Kneislle Blue Stary i jest zachwycona, świetne narty spełniające twoje zapotrzebowanie, ale myslę, że i wiele innych może być bardzo ok, przykładowo: Fischer Progressor 8+, Elan Speedwave 12, Salomon 24 series, Head Icon TT 60 itp. Długość 160 lub prawie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aliko2 Napisano 13 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2010 Koleżanka wysiada z Atomiców 11 bo dla niej są za szybkie i dużo za trudne. A to oznacza że 7 na pewno nie i mocno zastanawiałabym się nad 6. W określeniu średniozaawansowany nie ma nic złego, a na tym poziomie uczuciwie myśląc jest koleżanka. Szuka narty miłej, rekreacyjnej, niezbyt wymagającej na której nie będzie się męczyć. Czy attraction 3? nie wiem, nie jezdziłam ale to narta skierowana do tego poziomu. Mogą być Volkle, choć nie wiem czy na pewno fuego (to wymagająca dynamiczna narta), tierra aurora będą wyśmienite zmęczyć się cieżko, świetne do poprawy techniki i nauki jazdy na krawedzi a jak się chce to i ze sportowym zacięciem można na nich pojezdzić (sprawdzałam). Można oczywiście też porzucić narty kobiece (co może jest dobrym pomysłem) i poszukac czegoś w szerokiej grupie nart allroundowych ze średniej a nawet wyższej pólki. Często bardzo trafionym pomysłem jest przesiąść się z nart race na narty rekreacyjne allround. W przypadku koleżanki najlepszym rozwiązaniem byłoby wypożyczyć kilka modeli i ocenić na jakie narty ma siłę i umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewazwi Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2010 Nie poddawaj w wątpliwość mojej 6. Dla mnie nie ma znaczenia czy to się określa mianem poziomu średnio - czy mocno zaawansowanego. SL mnie męczyły, ale dawałam na nich radę, natomiast nie chcę mieć zakwasów i na stromych odcinkach walczyć ze stokiem. Myślę, że najlepiej będzie jak Was posłucham i przetestuję kilka nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi