johnny_narciarz Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Na Harakiri widziałem ciekawy spektakl. Zjechaliśmy z kolegą,którego musiałem przekonywać,bo nie wierzy w siebie,choc jezdzi dobrze-stoimy na dole z boku trasy.Oprócz nas tylko jeden Austriak-obok nas,ale na środku trasy.Nagle na górze pojawiła się kobiecina,która przyjechała tam sie uczyć.Trawers,zwrot przestępowaniem poza trasą,znów trawers.Kolega mówi "nie wierzę własnym oczom" Nagle w środku trawersu wpadła w panikę-zamiast dostokowego-skręt odstokowy do linii spadku,kije w górę,krzyk i na krechę w linii spadku... Austriak stał jak sparaliżowany.Utrzymała równowagę aż na sam dół,trafiła go centralnie,mimo,że trasa miała kilkadziesiąt metrów szerokości,a on był jeden.Oboje mieli dużo szczęścia-jak oprzytomnieli,okazało się,że obyło się bez poważniejszych szkód... Przyjęła zasadę:"albo dam radę,albo po co mam się męczyć..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Przyjęła zasadę:"albo dam radę,albo po co mam się męczyć..." Ale widzisz,jaki błąd popelnił narciarz na przedstawionym przez mnie filmie,dlatego spadł:DBędziesz jechał nie odchylając się do tyłu,a utrzymując cały czas równowagę i wyjście do przodu-pokonasz ten stok i zdziwisz się,że taki łatwy i przereklamowany;):DJohnny widzialem jak jeździsz,spokojnie dasz radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Ale widzisz,jaki błąd popelnił narciarz na przedstawionym przez mnie filmie,dlatego spadł:DBędziesz jechał nie odchylając się do tyłu,a utrzymując cały czas równowagę i wyjście do przodu-pokonasz ten stok i zdziwisz się,że taki łatwy i przereklamowany;):DJohnny widzialem jak jeździsz,spokojnie dasz radę Dziś na Bieńkuli potrenowałem i fakt,jak tylko się odchylę,natychmiast już to nie ciekawie wygląda. To prawda,jak się trzyma równowagę,a umiejętności przyzwoite,to idzie całkiem fajnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Dziś na Bieńkuli potrenowałem i fakt,jak tylko się odchylę,natychmiast już to nie ciekawie wygląda. To prawda,jak się trzyma równowagę,a umiejętności przyzwoite,to idzie całkiem fajnie. Najlepszy czas na pokonanie tej trasy to marzec;),nie jest tak strasznie oblodzona:rolleyes: i ludzi mniej;)Nie panikuj,masz umiejętności do pokonania tej trasy bez przygód:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Najlepszy czas na pokonanie tej trasy to marzec;),nie jest tak strasznie oblodzona:rolleyes: i ludzi mniej;)Nie panikuj,masz umiejętności do pokonania tej trasy bez przygód:rolleyes: No to jeszcze ze 3 lata treningu na Bieńkuli i Skrzycznem no i szansa jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 No to jeszcze ze 3 lata treningu na Bieńkuli i Skrzycznem no i szansa jest... Trening zawsze jest potrzebny,ale nie koniecznie,aby pokonać tą trasę,ale żeby dłużej się cieszyć narciarstwem:pWidziałeś jak ratrak tam pracuje,a na Goryczkowej nie,i tam czasmi jest znacznie trudniejsza trasa;),nie zawsze stopień nachylenia świadczy o problemach,które na Nas czyhają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Trening zawsze jest potrzebny,ale nie koniecznie,aby pokonać tą trasę,ale żeby dłużej się cieszyć narciarstwem:pWidziałeś jak ratrak tam pracuje,a na Goryczkowej nie,i tam czasmi jest znacznie trudniejsza trasa;),nie zawsze stopień nachylenia świadczy o problemach,które na Nas czyhają Masz rację,ile razy te warunki przerabiałem... Bardziej chodzi mi o czas,kiedy sobie spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Masz rację,ile razy te warunki przerabiałem... Bardziej chodzi mi o czas,kiedy sobie spróbuję. Wiem o co chodzi;)ale przejazd tą trasą wcale nie nobilituje do grona narciarzy ekstremalnych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Wiem o co chodzi;)ale przejazd tą trasą wcale nie nobilituje do grona narciarzy ekstremalnych;) Z tym się zgodzę,bardziej ekstremalne jest zaliczenie SzCyrku... No cóż,treningów nigdy za wiele. Bylebym więcej z PKS w czasie nartowania nie musiał korzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Z tym się zgodzę,bardziej ekstremalne jest zaliczenie SzCyrku... No cóż,treningów nigdy za wiele. Bylebym więcej z PKS w czasie nartowania nie musiał korzystać... o PKP raczej ostanio głośno;):D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 o PKP raczej ostanio głośno;):D :D:D gdybym zdał się na GAT i PKP razem wzięte oraz ministra od tegoż,pewnie bym na marsie wylądował,albo poza układem planetarnym... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 A może coś jeszcze w temacie trudności tras narciarskich w Czechach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3ds Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 odgrzebuję nieco wątek , ale nikt nie wspomniał o czeskim Beskidzie... trudna trasa jest w ski areal Řeka, niby nie jest czarna, ale średnie nachylenie 30% jest na całej długości trasy czyli ok. 1200 metrów, zatem można nieźle się rozpędzić. Jednak najtrudniejsza wg jest 400 metrowa czarna trasa na Javorovym Vrchu a to dzięki temu że: jest stromo (jakieś 40-50 %), cholernie wąsko (to w zasadzie przecinka leśna a nie trasa :eek:...) przez co nie ma gdzie "uciec" żeby wyhamować (można ewentualnie do lasu ), dzięki czemu są stałe atrakcje (muldy, lód, mini skocznie, leżący narciarze) :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slavko Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Bezapelacyjnie trasa nr 3 i 4 w Białce Tatrzańskiej w niedzielę w okresie ferii wojewodztwa mazowieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Nie przesadzaj! Gdyby w Krajnie (G. Świetokrzyskie) wybudowano 6 osobową kanapę, byłaby tam trasa trudniejsza do pokonania niz te w Białce! :laughing: Bezapelacyjnie trasa nr 3 i 4 w Białce Tatrzańskiej w niedzielę w okresie ferii wojewodztwa mazowieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lst Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Z miejscówek w których byłem najbardziej stroma wydaje się czarna w Zaclerzu, to nic ze ma raptem 50 metrów długości ale jest stroma - odcinek przy wyciągu. Czarna w rokyticy (horni domky) jest lajtowa i nie powinna być czarną w ogóle ale to już temat na oddzielny wątek. Zwykle jest tak, że czarne w karkonoszach to czerwone w alpach z kolei czerwone karkonoskie trasy to niebieskie w alpach. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, że nie trzymają się standardów. Może to marketing żeby zachęcić ludzi do przyjazdu bo ośrodek z samymi niebieskimi kiepsko by się prezentował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slavko Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 czarna w Zaclerzu, to nic ze ma raptem 50 metrów długości ale jest stroma - odcinek przy wyciągu. Rozumiem, że chodzi o 500 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lst Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Rozumiem, że chodzi o 500 metrów Teoretycznie może cała czarna ma 500 metrów wg mapki ale w praktyce czarna jest tylko sama końcówka. 50-100 m max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Zwykle jest tak, że czarne w karkonoszach to czerwone w alpach z kolei czerwone karkonoskie trasy to niebieskie w alpach. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, że nie trzymają się standardów. Może to marketing żeby zachęcić ludzi do przyjazdu bo ośrodek z samymi niebieskimi kiepsko by się prezentował Czarne ze Szpindla i Peca nie są czerwonymi w Alpach. Są bardziej nachylone od wielu czarnych alpejskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lst Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Czarne ze Szpindla i Peca nie są czerwonymi w Alpach. Są bardziej nachylone od wielu czarnych alpejskich. Nie chciałem uogólniać, pisałem o tych na któych sam jeździłem. Czarna w szpindlu to pewnie na piotrze bo niedźwiedziowa czarna to w sam raz czerwona alpejska i to lajtowa :] W pecu nie byłem ale mam w planach jeszcze w tym sezonie. Pomogłeś mi wybrać następną miejscówke, myślałem jeszcze o harrachovie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi