Azien Napisano 11 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2010 Witam! Jestem totalnym początkującym na tym forum, prosiłbym więc o wyrozumiałość, jeśli walnę jakąś gafę, albo nie zastosuję się do panujących tu zwyczajów. Poza tym czuję się laikiem w temacie nart, stąd zupełnie nie znam "gwary środowiskowej" z nimi związanej. Ostatnio, po rozmowach z kolegami, zainteresował mnie typ nart określanych "crossowymi". Nie wiem nawet, czy poprawnie je nazywam - mam na myśli narty nadające się do jazdy nawet po mniej zadbanych stokach. Od kilku dni szukam różnych opinii po internecie, ale są one albo bardzo lakoniczne, albo sprzed więcej niż trzech lat. Wedle tutejszej skali oceniam się na 6/7, trudno powiedzieć, do której wartości jest mi bliżej. O ile jestem laikiem w terminologii narciarskiej i typach sprzętu, to w życiu przejeździłem już swoje (jeżdżę od 6. roku życia, ostatnimi laty co sezon, 2006/07 i 2007/08 z instruktorem). Mój wzrost to 178, waga 65 kilo, wiek 20. Dotychczas jeździłem na zdecydowanie zbyt długich Elanach (178 cm) mojego ojca, co przy moim wzroście i wadze odbierało część radości z jazdy. Nie boję się prędkości, ale nie sprawia mi też frajdy jazda "byle szybciej". Celowałbym raczej w narty używane (student), może 400-600 złotych. Jeżeli w tych ramach nie da się nic ciekawego znaleźć, proszę powiedzieć to od razu. Na innym forum zasugerowano mi Atomiki SX11 Supercross. Godne to polecenia? I jakiej długości? Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 11 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2010 Witam! Jestem totalnym początkującym na tym forum, prosiłbym więc o wyrozumiałość, jeśli walnę jakąś gafę, albo nie zastosuję się do panujących tu zwyczajów. Poza tym czuję się laikiem w temacie nart, stąd zupełnie nie znam "gwary środowiskowej" z nimi związanej. Ostatnio, po rozmowach z kolegami, zainteresował mnie typ nart określanych "crossowymi". Nie wiem nawet, czy poprawnie je nazywam - mam na myśli narty nadające się do jazdy nawet po mniej zadbanych stokach. Od kilku dni szukam różnych opinii po internecie, ale są one albo bardzo lakoniczne, albo sprzed więcej niż trzech lat. Wedle tutejszej skali oceniam się na 6/7, trudno powiedzieć, do której wartości jest mi bliżej. O ile jestem laikiem w terminologii narciarskiej i typach sprzętu, to w życiu przejeździłem już swoje (jeżdżę od 6. roku życia, ostatnimi laty co sezon, 2006/07 i 2007/08 z instruktorem). Mój wzrost to 178, waga 65 kilo, wiek 20. Dotychczas jeździłem na zdecydowanie zbyt długich Elanach (178 cm) mojego ojca, co przy moim wzroście i wadze odbierało część radości z jazdy. Nie boję się prędkości, ale nie sprawia mi też frajdy jazda "byle szybciej". Celowałbym raczej w narty używane (student), może 400-600 złotych. Jeżeli w tych ramach nie da się nic ciekawego znaleźć, proszę powiedzieć to od razu. Na innym forum zasugerowano mi Atomiki SX11 Supercross. Godne to polecenia? I jakiej długości? Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, Andrzej. Godne polecenia A jeśli nie boisz się prędkości to spokojnie conajmniej takie długie jak Elany ojca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 11 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2010 Witam Serdecznie ,mogę Ci wiele powiedzieć o tego rodzaju nartach.Miałem Atomic SX 10 Titanium ,teraz jeżdżę na Volkach Racetiger.Cross bardzo miło wspominam ,są to bardzo stabilne narty ,szalenie szybkie i bardzo przewidywalne.Idą idealnie długim gigantowym skrętem jak i krótkim slalomowym.Wybaczają błędy i nie zaskakują np. łapaniem dziobów.Bardzo ważne -nie męczą można cały dzień przejeździć i to ostro bez jakiegoś nadzwyczajnego wysiłku.Są jak 2 w jednym dobre w gigancie i slalomie i wszystko robią na wysokim poziomie.Są idealne na twardym sztruksie jak i na przeoranym stoku po południu.Nie nadają się na mocny kopny śnieg poza trasami.Mają harakter raceiowy . powinieneś mieć długość ;wzrost minus 15-20 cm,nie dłuższe i nie chcę słyszeć o braku stabilności bo mimo iż miałem wzrost - 20 były extra stabilne.Pozdrawiam i Atomić SX 11 to dobry zakup kto wie czy nie najlepszy z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azien Napisano 11 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2010 (edytowane) Rozumiem i dziękuję za rady, oby były dobre. Czy ma znaczenie sezon, z którego kupuję sprzęt, czy poza szatą graficzną narty z różnych lat niczym się od siebie nie różnią (oczywiście w obrębie tego samego modelu)? Pomijam teoretycznie większe zużycie starszych nart. I czy 5-10 centymetrów długości nart robi większą różnicę w jeździe? Pozdrawiam! Edytowane 11 Grudzień 2010 przez Azien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 11 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2010 Moim zdaniem Sx11 będzie przy twojej niskiej wadze nartą dosyc cieżką i mocno twardą- chyba na wyrost, raczej poszukaj Sx10, długośc koło 165 cm- 170 cm będzie przy twojej niskiej wadze wystarczająca, będziesz miał uniwersalne narty do jazdy róznym rodzajem skrętu, dosyć stabilne. Inne narty o podobnym charakterze to np. Elan Speedwave 12, Fischer Progressor 8+ albo Salomon Crossmax czy K2 Apache Crossfire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azien Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2010 Oho, poprawka. 65 kilo okazało się być nieaktualne. Dzisiejsze wskazanie wagi to - 68. Czy te 3 kilo mają jakiekolwiek znaczenie przy doborze nart? I czy warto brać narty "na wyrost" (pewnie w ciągu roku przybędą mi kolejne kilogramy), czy to raczej niepoważne nastawienie? Może zanudzam, ale wolałbym, by pieniądze włożone w narty były inwestycją na lata. A przynajmniej najbliższe dwa sezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 12 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2010 Witam Mam taką samą wagę i parę centymetrów więcej. Szukałem narty do dłuższego skrętu i większej prędkości - slalomkę już mam. Kupiłem Dynastara Skicross - taki odpowiednik tego Atomica SX 11. Miałem okazję już trochę pojeździć -przy mojej wadze to bardzo sztywna narta, taka typowa gigantka. Jeżeli szukasz bardziej uniwersalnej narty szukaj trochę niżej, bo prawdopodobnie będzie tak, jak pisze Mihumor. Chcesz wydać na narty niewiele - to nie będzie inwestycja na lata, tylko najwyżej na dwa sezony. Moja rada - nie kupuj na wyrost. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azien Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2010 Niestety nie stać mnie na kupno nowych nart w takich cenach, jakie dyktują sprzedawcy... A narciarstwo wprost uwielbiam. No cóż, pozostaje mi teraz czychać na okazję i capnąć jakąś SX 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azien Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2010 Czy ktoś słyszał cokolwiek o Blizzardach Cross CMX 9.5 IQ? Sporo tego oferują w sieci, ale mam podejrzenia, że po prostu chcą się tego jak najszybciej pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 13 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2010 Pewnie jakaś wersja tego http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2222&id_modelu=2864 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi