lukas289 Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 1. Płeć - Mężczyzna 2. Wiek - 22 lata 3. Waga - 97 kg 4. Wzrost - 184 cm 5. Na nartach jeżdżę od 1 sezonu (5 dni w sezonie, teraz planuje częściej ) 6. Moje umiejętności określam na 5 7. Moje buty to - planuje zakup, więc tu też prosze o porady. Upatrzyłem takie buty, co o nich sądzicie: http://allegro.pl/nordica-gts-8-w-super-stanie-285-325-i1348017191.html 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - brak (wypożyczane) 9. Preferuję styl jazdy - tu jeszcze nie mam zbytnich preferencji (rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach) 10. Upatrzyłem sobie narty - 11. Mój budżet na narty to około 400-500 zł, narty oczywiście używane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 Moim zdaniem zdecydowanie za szybko na zakup nart. Jeśli planujesz w tym sezonie pojeździć więcej to będziesz w miarę szybko rozwijał swoje umiejętności. Kupisz teraz narty odpowiednie do Twoich obecnych umiejętności a w następnym sezonie okażą się zbyt łatwe i mało rozwojowe. Na dodatek Twoja waga wymaga dość twardej i długiej narty z która na początek możesz mieć problemy. W tym i może jeszcze następnym sezonie wypożycz narty w miarę miękkie i uniwersalne z grupy all-mountain i przez ten okres poznaj swoje preferencje. Musisz się określi czy wolisz długie czy krótkie skręty. Pamiętaj też, że w dobrych wypożyczalniach dostępne są w miarę nowe modele nart, które na pewno będą lepiej sprawować się niż stare używki. Póki co te 400-500zł przeznacz na kolejny wyjazd narciarski lub odkładaj żeby za 1-2 sezony kupić fajne (może nowe) dechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 Co do butów to nie kupuj w ciemno. Pójdź do 1-2 sklepu, przymierz i wtedy ewentualnie poszukaj takiego modelu na allegro. Z butami jest o tyle łatwiej że nie zmienia się ich tak często jak narty, z powodu wzrostu umiejętności. Zaoszczędzone pieniądze, które chciałeś wydać na narty możesz przeznaczyć na nowe buty, które posłużą Ci dobrych parę sezonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas289 Napisano 4 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2010 W ciemno nie mam zamiaru kupować. Nie mam daleko, więc będe mógł zmierzyć buty. Dzisiaj byłem w sklepie i spasowały mi dallbello axion 6 z zeszłego sezonu za 500 zł. Które buty bardziej polecacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 4 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2010 Mimo bardzo podobnej sztywności, Nordica jest przeznaczona dla lepiej jeżdżących a Dallbello opisują jako but dobry również dla początkujących i myślę, że będzie odpowiedni. Jeśli obie pary, które rozważasz są nowe to myślę żeby polecić Ci te Dallbello. Gdybyś wahał się miedzy tymi butami ale jedna para jest używaną to bierz nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2010 Ambro ma rację,chociaż ja bardziej bym obstawał przy nordicach z flexem 70-80.A narty allmountain są uniwersalne,ale trzeba pamiętać o dużym taliowaniu,co na początku może utrudniać proces uczenia;)Może lepiej kupić buty i narty wypożyczać,a po kolejnych dwóch sezonach zdecydować się na nartę dla siebie,która będzie odpowiadać Twoim oczekiwaniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 4 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2010 Ja osobiście nie polecam zakupu butów "gdzieś skądś", buty trzeba mierzyć. Jak nie długość, palce szerokie to znów łydka itd Nie sugeruj się marka tylko mierz. Przede wszystkim sprawdź czy obie stopy masz takie same:eek: Ja nie miałem łatwo bo o 2-3 mm mam jedną stopę dłuższą a trafiłem idealnie spasowane buty, które mierzyłem jako ostatnie, bo ze sporym flexem. Co do nart polecam wypożyczalnie wybierz ze 3 modele i skup się na nich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas289 Napisano 4 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2010 Dziękuje za rady. To zakup nart narazie odkładam na następne lata, a teraz skupie się nad butami. Właśnie nie zamierzam kupić butow bez przymiarki. Te buty z allegro wystawia osoba mieszkająca w niedużej odległości odemnie więc mogę dojechać i zmierzyć buty. Tym bardziej, że 150 zł drogą nie chodzi (przynajmniej 1 dobry wypady w góry ;p), a podobno buty w stanie perfekcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi