gregor_g4 Napisano 29 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2015 najgorsze jest w tym wszystkim to, że mógł wpaść z lawiną do szczeliny i leży teraz na 5m ze złamaną nogą na przykład. Warunki były trudne, o czym świadczy chociażby relacja z próby wejścia na szczyt, więc poniekąd można rozumieć decyzję o anulowaniu poszukiwań (by nie narażać innych) jednak nie dociera do mnie by po tak krótkim czasie uznać osobę za zmarłą. Podobno były podejmowane próby wznowienia akcji przez grupy wspinaczy, jednak wojsko nie dało zgody... Wielka szkoda, nie miałem okazji poznać Olka osobiście - ale z jego filmów bije niesamowita pozytywna energia, pasja i zapał. Ciągle liczę, że on tam gdzieś jest i walczy... Tym bardziej, że wysokość nie jest tak wielka, a i temperatury nie są zimowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 29 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2015 [video=youtube;C4sUv5KqAiM] warto zobaczyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 30 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2015 A poczytajcie sobie może kilka książek tych co byli w górach wysokich i zdobyli co nie co. Tam nie ma możliwości ratowania kogokolwiek. Fizycznie jest to niemożliwe. Na pewnej wysokości jak nie robisz tego po co tam się znalazłeś a np próbujesz pomóc umierającemu to umierasz razem z nim. To jest tak pewne jak 2*2. Ten film co powyżej to całą serię widziałem kilka razy. Pouczające. Porównywanie poświęcenia się dla kogoś na naszej wysokości do tego co jest w górach wysokich jest no co najmniej nietrafione. U nas masz szansę jak ci się uda. Tam szans nie ma. Tam granica między życiem a śmiercią jest bardzo cienka - dla każdego bez względu na to jakim jest supermenem. Pozdrawiam. PS zawsze marzyłem żeby wleźć na dach świata. Już mi dawno przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dodo Napisano 30 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2015 Sami nie wiecie jakbyście się zachowali w tak tragicznej sytuacji,w tak ekstremalnych warunkach.Co ja bym zrobił żeby pomóc i ratować przyjaciela?gdzie szukałbym pomocy?Z drugiej strony jest to skrajna niesprawiedliwość jeśli chodzi o akcje ratunkowe.Na ratunek himalaiście,który wpadł do szczeliny przyleciał helikopter,akcja odbyła się na wys.7700m. Czy jest to kwestia kasy? Najwyższą cenę za próbę pomocy Tomkowi Kowalskiemu zapłacił Maciej Berbeka.Bielecki i Małek wg.raportu PZA zachowali się nieetycznie nie pomagając kolegom,brat M.Berbeki nazwał ogólnie to zachowanie tchórzostwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 30 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2015 Tchórzostwem to nazwałbym raczej liczenie na pomoc w tak skrajnie trudnych warunkach, w których wspinacze (żeglarze, grotolazi, turyści w strefie wojny itp) znaleźli sie dobrowolnie.... PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 2 Sierpień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2015 Dramat!!! Ehhh - ależ mi Chłopaka szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 2 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2015 Warto przypomnieć film... "Dzięki wszystkim, jesteście wielcy!", aż się łezka w oku kręci :sorrow: https://vimeo.com/112038625 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Pojawiła się już informacja od Piotra Śnigórskiego, z którym Olek zjeżdżał. Jest to dość dokładny opis całej sytuacji. Wielka szkoda, ciągle to do mnie nie dociera... Ale cóż tak to już jest w wysokich górach, ryzyko jest zawsze bardzo duże. Andrzej Bargiel wrzucił też na swój FB foty ze szczytu Broad Peak. Widoki cudowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 4 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2015 http://wspinanie.org/piotr-snigorski-o-przebiegu-wyprawy-i-wypadku-na-gasherbrumie-ii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 4 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2015 Ten cytat zaczerpnięty z wypowiedzi Piotra Śniogórskiego powinien wystarczyć za cała dyskusję: "Jeszcze raz proszę o powstrzymanie złych emocji, teorii czy oskarżeń" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi