marboru Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Mont Blanc skiturowo 9 maja ekipa w składzie Jacek Grzędzielski (Salewa), Tomasz Gorszko (Salewa), Grzegorz Rojek (Polar Sport), Agnieszka Szymaszek (GÓRY), Mieczysław Ziach (przewodnik IVBV, TOPR), Zbigniew Młynarczyk (przewodnik IVBV, Bergprofis), po wcześniejszej aklimatyzacji na czterotysięcznikach Breithorn i Allalinhorn, stanęła na wierzchołku Mount Blanc (bez jednego uczestnika). Była to tura narciarska wiodąca przez Grand Mullets. W Magazynie GÓRY, nr 1-2 (188-189) styczeń-luty 2010 ukazała się relacja Agnieszki Szymaszek podsumowująca wyjazd. Całość na relacji, zdjęcia: http://www.goryonline.com/Mont_Blanc_skiturowo,7714,305,0,0,F,news.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Mont Blanc skiturowo krew w rzylach marznie: cyt: "Widziałem, że nasz zespół jest zmęczony, widziałem też, że zespół daje z siebie wszystko. Pomimo to Jacek spada w ścianę północną, Mietek utrzymuje upadek. Jacek resztą sił przekręcił się na brzuch i przy pomocy Mietka i Tomka osiągnął grań. Był to z jego strony na pewno wysiłek ogromny i kosztował Jacka resztę rezerw. Widzę, że Tomek idzie nieco apatycznie i podejrzewam silne działanie wysokości. To się potwierdza. kiedy w Vallocie opuściły go siły. Znam te sytuacje, wydaje się wtedy, że jesteśmy na skraju możliwości. Wiem również, że w sytuacji strachu o życie potrafimy aktywować rezerwy resztkowe, o których nie wiemy, że je posiadamy. Było to doskonale widoczne, kiedy w zjeździe musieliśmy ok. 100 metrów podejść, aby osiągnąć miejsce bezpiecznego zejścia. Ponadto musieliśmy zamiast wygodnie jechać na nartach, zapiąć narty do plecaka - dodatkowe obciążenie i zużycie energii. Wiem, że po 100-200 metrach będzie lepsza widoczność i zobaczymy schronisko, wtedy wzrośnie motywacja do dalszego zejścia. Tak też było. " hej Marboru byles uczestnikiem tej extremalnej wyprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 26 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 hej Marboru byles uczestnikiem tej extremalnej wyprawy? ...nie Januszu...gdzie mi "Biurowej Mątwie" do tak ekstremalnych wypraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi