Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty Atomic Race SL

aniabg1

Rekomendowane odpowiedzi

Już uzupełniam :)

1. Płeć - mężczyzna

2. Wiek -35

3. Waga -100 kg

4. Wzrost -185 cm

5. Na nartach jeżdżę od 10 sezonów, ( 14-20 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 7-8

7. Moje buty to -nordica speedmachine 10, twardość 100-110

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - fischer RX8

9. Preferuję styl jazdy po przygotowanych stokach

11. Mój budżet na narty to około 1000 zł

Jego umiejętności oceniam na bardzo dobre

Jako żona,to bardzo dobrze:rolleyes:-inaczej nie może być:P,ale narta może tego nie docenić!:rolleyes:Nie robi się takich prezentów bez wiedzy zainteresowanych;).Chczesz sprawić prezent,spytaj męża czy taka narta jest w kręgu jego zaintersowań.To ,że na RX 8 było ok i fajnie,nie musi znaczyć,że na Atomic Sl będzie podobnie;)A wtedy-zupa .....:P;):D

Przyszło mi do głowy, że koleżanka jako prezent, chce to poniżej - i budżet się zgadza i oznaczenie ...nikt nie zapytał które SL :)

http://esklep.intersport.pl/pl/product/60301/narty-atomic-race-sl-aa0006000-+-wiazania-atomic-xto10-sport-ad5000116

Prawdę mówiąc nie wiem co to za narta, bo jeżeli nikt się nie pomylił w opisie na stronie to z żadną SL w zasadzie nie ma nic wspólnego.

Może ktoś wypatrzy/wymyśli co to może być za narta naprawdę? :)

Tak czy owak, mam wielkie wątpliwości co do narty, i nie wydaje mi się, żeby to był dobry pomysł dla solidnego faceta 100 kg, nawet przy długości 172 cm

Tak czy owak, mam wielkie wątpliwości co do narty, i nie wydaje mi się, żeby to był dobry pomysł dla solidnego faceta 100 kg, nawet przy długości 172 cm

Panowie nie popadajmy w obsesję długości:D,jeszcze nie tak dawno tacy mężczyżni jeździli slalom na 155 cm;),dopiero FIS wydłużył do 165 cm;):P

Panowie nie popadajmy w obsesję długości:D,jeszcze nie tak dawno tacy mężczyżni jeździli slalom na 155 cm;),dopiero FIS wydłużył do 165 cm;):P

Chodzi mi w tym wypadku konkretnie o ten model dla tego człowieka - nie wiadomo co to właściwie jest ale raczej nie żadna prawdziwa SLka.

Facet ma 100 kilo i jeździ dynamicznie - a narta wygląda na delikatną - do tego wiązanie do DIN10 - niby można podkręcić na maksa ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie, lepiej, żeby sprężyna pracowała jakoś w środku zakresu - tak mi się wydaje :)

Z ciekawości: kiedy faceci jeździli na 155? :) Nie kojarzę w kilku ostatnich latach a wcześniej jeździli na ...dłuższych :)

Widziałam dobra ofertę i po prostu zaczęłam się nad tym zastanawiać :)

Odpuść sobie dobrą ofertę bo to jest złudne.

Fajnie wygląda w sklepie a na stoku to już tylko wielkie rozczarowanie.

Poszukaj dla męża narty z grupy Cross Carve

o dł. 176, R15, Taliowanie 118-72-104.

Narta musi być odpowiednio twarda bo twój mąż swoje waży.

Wiązanie powinno mieć DIN12.

Jeżdżę na nich 2 sezony i jestem bardzo zadowolony. Pytanie jest jeszcze jedno jaki Pani mąż ma skręt (krótki, długi). Ja jeżdze 8 sezonów i te narty na krótki skret są super. Z czystym sercem polecam. Nie wiem co to są za fishery, ale na tych atomicach mozna naprawde mocno pośmigać.

Jeżdżę na nich 2 sezony i jestem bardzo zadowolony. Pytanie jest jeszcze jedno jaki Pani mąż ma skręt (krótki, długi). Ja jeżdze 8 sezonów i te narty na krótki skret są super. Z czystym sercem polecam.

Witam

Autorka wątku zamilkła i pewnie nie dowiemy się o jakiego Atomica SL jej chodziło. Sprecyzuj chociaż Ty jakie cudo z czystym sercem polecasz:cool:

Pozdrawiam

Mirek

&-8 no prezent to idź na całość

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2997&id_modelu=4219

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3292&id_modelu=4734

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3105&id_modelu=4281

itp

i będzie zadowolony

nartka na 165-170

a najlepiej daj kasę i każ sobie wybrać - to będzie szczęśliwy , a jak nie to i tak będzie się bał przyznać:cool:

Witam

O ile znam rynek - to aktualnie w sprzedaży 3 / trzy/ SL Atomica

SL D2 - SL Ti - Race SL

Te ostatnie w cenie 999 zł są od paru dni w Intersporcie - oferowane jako super promocja.

Race SL to konstrukcja oparta na systemie Beta sprzedawana do sieci.

Narta wybitnie rekreacyjna na poziomie Atomic C7 - bardzo łatwa, przyjazna dla początkującego narciarza i bałbym sie posadzić na niej narciarza cięższego jak 70-75 kg.

Z pełna odpowiedzialnością - odradzam zakupu,

Jestem przekonany, że z nowych nart w tej cenie ok. 1000 zl, dla Pana 100 kg i dużych umiejętnościach - będzie trudno.

pozdrawiam

janusz

• Like 1

Z ciekawości: kiedy faceci jeździli na 155? :) Nie kojarzę w kilku ostatnich latach a wcześniej jeździli na ...dłuższych :)

:)Wcześniej tak,w latach 80 i 90- tych nawet o długości 203-207 cm.Upowszechnienie nart taliowanych spowodowała,że zawodnicy w sezonie 2000/01 w slalomie jeżdzili na nartach o długości 155cm,a narciarki 150 cm.W czasie Igrzysk Olimpijskich Zimowych w 2002 r. Salt Lake City większość narciarzy podczas slalomu korzystało z nart o dł.160 cm lub krótszych;)Z obawy o bezpieczeństwo narciarzy ,FIS w sezonie 03/04 ustalił minimalną długość 165 cm dla męźczyzn i 155cm dla kobiet.

Wcześniej korzystali z radiusa 11-13m,dziś 14m.

Pozdr:)

• Like 1

:)Wcześniej tak,w latach 80 i 90- tych nawet o długości 203-207 cm.Upowszechnienie nart taliowanych spowodowała,że zawodnicy w sezonie 2000/01 w slalomie jeżdzili na nartach o długości 155cm,a narciarki 150 cm.W czasie Igrzysk Olimpijskich Zimowych w 2002 r. Salt Lake City większość narciarzy podczas slalomu korzystało z nart o dł.160 cm lub krótszych;)Z obawy o bezpieczeństwo narciarzy ,FIS w sezonie 03/04 ustalił minimalną długość 165 cm dla męźczyzn i 155cm dla kobiet.

Wcześniej korzystali z radiusa 11-13m,dziś 14m.

Pozdr:)

OK, dzięki, jakoś chyba przegapiłem ten okres albo mi wyleciał...

Pamiętam, że w ok. 1998 narty mocniej taliowane pojawiły się na początku wyłącznie w gigancie a slalomy jeździli ciągle na długich. Potem właśnie nie kojarzę, poza tym, że sytuacja była bardzo dynamiczna tzn. sprzęt z sezonu na sezon się zmieniał.

Wracając do głównego tematu wątku czyli Atomic Race SL z Intersportu - to wydaje mi się, że wytropiłem co to jest za narta :)

W tym wątku sugeruję już odpowiedź, ale że mógł się zakopać i zostać niezauważony to się powtórzę - wg mnie to jest Metron 5 sprzed 3 lat :)