tytus1982 Napisano 16 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2010 (edytowane) Czołem! Słuchajcie jestem tutaj nowy, ale zanim się zalogowałem i pomyślałem żeby napisać przeszukałem forum wzdłuż i wszerz Nie będę oryginalny. Zbliża się sezon - szukam nart, co ważne (moich pierwszych własnych). 1. Płeć - M 2. Wiek - 28 3. Waga - 84 4. Wzrost - 181 5. Na nartach jeżdżę od 4 sezonów, (15-20 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na piątkę (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - jeszcze nie posiadam, ale zamierzam kupić najlepiej z nartami, dobre firmówki z flexem przynajmniej 80-90. 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - nart jak wiecie jeszcze nie mam, wypożyczałem tego sporo, bardzo miło wspominam nartę Blizzarda G-Force G2 IQ z 08/09. 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - raczej długim skrętem, jazda przeważnie rekreacyjna, jednak co raz częściej mam ochotę na szybszą jazdę. Na stoku czuje się swobodnie, preferuje stoki przygotowane, ale jak zdarzą się jakieś muldy to generalnie nie ma problemu. 10. Upatrzyłem sobie narty - początkowo myślałem o nartach lekko używanych, ale zauważyłem, że sporo sklepów posiada narty nowe z poprzednich sezonów i to w dobrej cenie, więc skłaniałbym się raczej do czegoś takiego. Poniżej spisałem Wam narty, które widziałem i które wydają się być godne uwagi. Niestety o niektórych z nich ciężko znaleźć konkretne info na necie. Może macie jakieś doświadczenia? Dajcie znać! Szukam narty uniwersalnej, nie jakiejś mocno twardej, na której na pewno będę mógł szlifować technikę. - Dynastar Skicross 08 173cm, - Head TT40 170cm, - Head C200 170cm, - Rossignol 4Cross 170cm, - Rossignol Cobra XPS 170cm, - Blizzard XP9 170cm, - Volkl Supersport R1 171cm. 11. Mój budżet na narty to około - 800-1200 zł Bardzo proszę Was o pomoc. Jestem ciekawy co mi doradzicie, w razie czego mogę coś doprecyzować. Z góry dzięki za posty. Edytowane 16 Listopad 2010 przez tytus1982 pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 16 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2010 te narty co podałeś to średnio na maksa z nimi lepiej kup coś uzywanego ja polecam allround uzywany w długości 170-175cm np fischer progressor 8+ rossignol z6 godzisz się na takie coś ?? bo te modele co podaleś lipne trochę sklepówy w pełni tzn robione pod markety nic specjalnego dla mnie osobiśćie kiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 16 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2010 A ja myślę, że Dynsastary Skicross są godne uwagi, można też pomyśleć o tych Head-ach TT 40, Volkle fajne ale to już stary model i raczej twarde, o reszcie zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 16 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2010 Spoko że odpisujecie!!! No generalnie wolałbym narty nie używane. Muszę się zastanowić i poszukać jakichś Progressorów na Allegro, przede wszystkim decydować będzie cena - nie chciałbym przekroczyć 1200 zł, bo buty kupuję jednak lepsze. Spośród nart, które widziałem to właśnie wspomniane Dynastary wydają się być najbardziej solidne. Jak zacznie działać Allegro, bo widzę jakaś konkretna przerwa techniczna to sprawdzę jak stoją ceny Fischerów i Z6. Tymczasem czekam na miłe podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 16 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2010 (edytowane) na aledrogo możesz poszukać dynastar groovy nowe w cenie ok 1300 a ten skicros to najnizszy model jest http://allegro.pl/uzywana-narta-dynastar-contact-groove-165cm-08-09-i1319534800.html http://allegro.pl/dynastar-course-speed-dl-172cm-i1304091034.html bardzo fajne i przyjemne narty http://allegro.pl/carvingi-dynastar-contact-172cm-r-13m-sezon-09-i1304738429.html Edytowane 16 Listopad 2010 przez 1973marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 17 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2010 No dzięki:) Hm ja raczej będę trzymać się maksimum kasy jaką chce wydać na narty, w zasadzie jestem spokojny że uda się coś znaleźć. Zastanawiam się tylko jak z jednej strony mam nowe narty + 2 lata gwarancji, a z drugiej narty używane jak np z podanych linkńw Allegro to co byłoby dla mnie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 17 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2010 No dzięki:) Hm ja raczej będę trzymać się maksimum kasy jaką chce wydać na narty, w zasadzie jestem spokojny że uda się coś znaleźć. Zastanawiam się tylko jak z jednej strony mam nowe narty + 2 lata gwarancji, a z drugiej narty używane jak np z podanych linkńw Allegro to co byłoby dla mnie lepsze? to zależy jak trafisz i z nową i z używaną może być różnie, jak poszukasz to są opisy co się dzieje z nowymi nartami i jak wygląda dochodzenie swoich praw:( , poobserwuj tego groova bo cena może być bardzo atrakcyjna mi się udało podobną narte za 200 zł kupić i to w sezonie a jej stan był idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2010 te narty co podałeś to średnio na maksa z nimi lepiej kup coś uzywanego ja polecam allround uzywany w długości 170-175cm np fischer progressor 8+ rossignol z6 godzisz się na takie coś ?? bo te modele co podaleś lipne trochę sklepówy w pełni tzn robione pod markety nic specjalnego dla mnie osobiśćie kiła Boogi powiedział prawie wszystko;),prawie-jak Żywiec:D,przy umiejętnościach 5-6 musisz sobie zadać zasadnicze pytanie:rolleyes:-co dalej?,czy chcę jeżdzić tylko długim skretem,a może krótkim?,a może coś innego? Ty jesteś już w okresie,gdzie trzeba się zastanowić nad wyborem sprzętu:rolleyes:,nie tylko wartościami cenowymi-bo się zatrzymasz:mad:-na cenie:D;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 17 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2010 Boogi powiedział prawie wszystko;),prawie-jak Żywiec:D,przy umiejętnościach 5-6 musisz sobie zadać zasadnicze pytanie:rolleyes:-co dalej?,czy chcę jeżdzić tylko długim skretem,a może krótkim?,a może coś innego? Ty jesteś już w okresie,gdzie trzeba się zastanowić nad wyborem sprzętu:rolleyes:,nie tylko wartościami cenowymi-bo się zatrzymasz:mad:-na cenie:D;) i Darek dopowiedzial reszte i juz więcej chyba nie da się powiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 17 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2010 Rozumiem wasze argumenty:) Spoko już mi sporo pomogliście. Generalnie to od teraz aktywnie szukam Progressora 8+, Zenitha 6, Groove bardzo chętnie - ten z podlinkowanej aukcji widziałem live ale narta dosyć zniszczona Pochodziłem ostatnio i w oko wpadła mi narta Atomica SX10 173 cm - co prawda crossowa ale przede wszystkim obawiam się czy na moje możliwości? Poza tym na Allegro znalazłem sprawdzona nartę Blizzarda G-Force G2 nową i też się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2010 Rozumiem wasze argumenty:) Spoko już mi sporo pomogliście. Generalnie to od teraz aktywnie szukam Progressora 8+, Zenitha 6, Groove bardzo chętnie - ten z podlinkowanej aukcji widziałem live ale narta dosyć zniszczona Pochodziłem ostatnio i w oko wpadła mi narta Atomica SX10 173 cm - co prawda crossowa ale przede wszystkim obawiam się czy na moje możliwości? Poza tym na Allegro znalazłem sprawdzona nartę Blizzarda G-Force G2 nową i też się zastanawiam A odrobiłeś lekcje:D bo w ten sposób możemy Cię zalać za chwilę ogromnością ofert:DSX-dobry kierunek:rolleyes:,ale nie ma pośpiechu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 17 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2010 Nie no generalnie trafiają do mnie rzeczy które mówicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 17 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2010 Czyli już dziś wiesz,czy to będzie dluższy skręt;),a może średni:pDobierz odpowiednią dlugość nart;)szukasz ciekawej narty?:rolleyes:Nie ma takiej:D-liczyą się nasze odczucia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 18 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2010 (edytowane) Hm, czy to znaczy że SX powinienem wybić sobie z głowy? Ze mną trzeba szczerzę, na to głównie liczę Idąc właściwym tropem znalazłem narty: http://allegro.pl/fischer-progressor-8-sezon-2009-aircarbon-i1324766609.html oraz http://allegro.pl/dynastar-contact-groove-165-cm-r-12-okazja-i1323563845.html. A taka narta z polecenia kolegi: http://allegro.pl/fischer-rc4-race-sc-pro-wyprzedaz-170-i1322837747.html. Dobrze kombinuję? Edytowane 18 Listopad 2010 przez tytus1982 Dodatkowy link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 18 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2010 Sx10 jak najbardziej. Z tych załaczonych zdecydowanie Dyynki Grove, te na zdjeciach chyba rzeczywiscie niewiele używane, ja mam takie same i generalnie zuzycie najbardziej uwidacznia sie w nich na wiązaniach, na tylni element wykonany jest z takiego plastiku, który przy zapinaniu obciera sie o but i "traci kolor", na zdjęciu wygląda jakby ten efekt nie był specjalnie zaawansowany. Generalnie Groovy bardzo polecam, super narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 19 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2010 Czyli SX polecasz? Ciekawy jestem jak z twardością tej narty. Z jednej strony mówicie żeby z nią poczekać. Jutro będę oglądać Groova z wyświetlonej aukcji, na pewno zwrócę uwagę na wymienione rzeczy i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 19 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2010 . Generalnie Groovy bardzo polecam, super narty. Jak dla mnie też wydają się ciekawszą propozycją od SX:rolleyes:Michał opisywał wrażenia z jazdy na tych nartach,poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 19 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2010 Opis znalazłem bez problemu! Obecnie wybór zawężyłem do Progressora 8+ i oczywiście Groova:) Nie wiem czemu ale bardziej ciągnie mnie do Fischera. Powiedzcie mi czy można się dopatrzeć przewagi jednej z tych nart nad druga? Czy w zasadzie są to do siebie tak zbliżone narty, że najprosciej mówiąc muszę podjąć męską decyzję Oczywiście pozostaje kwestia odpowiedniej długości... Fischer 165-170, Dynastar 165-172 (bodajże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2010 wg mnie za bardzo nie będziesz czuł jakiś różnic one oczywiscie istnieja ale na tym poziomie nie są jakieś diametralne i mające przewagę na jedną ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 20 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 Boogie, a z moich "parametrów" którą długość nart sugerujesz? Odpowiedź uzasadnij, żart ale pytam poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 20 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 brał bym fischera 170 i dynka jak coś 172cm dla narty allround przy twoim wzroscie to wg mnie idealna długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 20 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 Progressor 170, Groove 165 i wtedy bedzie to narta bardziej w stronę slalomki, jeśli weźmiesz 172 to będzie lepsza w długim skręcie i nieco stabilniejsza. Ja mam podobne parametry i mam 165. Jeździłem na obu tych nartach i Dynastar zdecydowanie jest fajniejszy od Fischera, jest też nieco trudniejszy zwłszcza w długości "slalomkowej" czyli tej krótszej. Dynastar jest dużo szybszy z krawędzi na krawędź, twardszy, duzo bardziej reaktywny, lepiej trzyma krawdź, zmiana promienia jazdy bez porównania no i jedzie bez problemu krótki skręt a Fischera to trzeba do tego mocno poganiać. Stabilność przy prędkości też lepsza choć obie narty do tego nie służą. Groove ma geometrię taka jak Ommeglass ale do slalomki brak mu sztywności i twardości stąd jego inna specyfika - taka krzyżówka cross/slalom. Jednak jeśli chcesz jeździć dłuższym skrętem to 172 moze być lepszym rozwiązaniem - nie jeździłem na tych nartach w tej długosci wiec tylko mogę przypuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1982 Napisano 20 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 Oglądałem dzisiaj Groovy używane... oj trzeba mieć szczęście żeby faktycznie znaleźć fajne używki, to co na zdjęciach w necie wygląda całkiem ciekawie, to na żywo różnie z tym bywa Co myślicie o Fischerach RC4 Race SC? Kilka postów poniżej wrzuciłem link do Allegro z tymi nartami. Czy to fajna narta Waszym zdaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 20 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 Fajna ale ukierunkowana na krótki skręt i to jedzie się na niej fajnie, średni też pójdzie ale przy szybkości mało stabilna, długi skręt to już trudniej, no i narta niespecjalna w gorszych warunkach. Jak dla Ciebie lepiej Progressor 8+, masz fajny długi i średni skręt, nartę łatwiejszą niż RC4SC i zdecydowanie lepszą w trudniejszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 20 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2010 Jestem posiadaczem tego modelu,generalnie to co napisł Michał jest prawdą.Jest to dobry wybór dla lżejszych narciarzy,odpowiednik wersji wc sc,mniej wymagający i raczej przeznaczony do krótkich i średnich skrętów,choć można oczywiście pojechać długim skrętem,ale wtedy faktycznie jest niestabilna,niespokojna i cały czas ma tendencję do zaciskania promienia skręru.Jazda na niej na bardzo dobrze przygotowanych trasach to rozkosz,ale jeździłem teraz w Alpach po trasach pokrytych sporą wartwą puchu i było ciekawie,oczywiście talia tej narty utrudnia jazdę w takich warunkach/ale nie do tego ma służyć ;)/.Ciekawy wybór na drugą parę nart,ale jako jedyną parę to trochę upośledza nasz rozwój-zawęża możliwości.Jako pierwszą i jedyną parę nart bardziej też polecam progressora 8+,a za dwa sezony dokupić wc sc lub wc rc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi