Cosworth240 Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 (edytowane) Polecam, polecany tu już Mont Blanc Triton - sam mam taki box od 3 bodaj lat. Ten moj (bodaj Triton 450) co prawda jest otwierany na jedna stronę, ale pojemny i łatwy w montażu. Do tego moim zdaniem ma ładny kształt, ale to kwestia gustu. Kupiłem go kierując się m.in. - oczywiscie takze cena, dostepnosci itd. - wynikami testu ADAC, w ktorym wtedy zajal drugie miejsca za boksem firmy Kamei, ktory wtedy byl drozszy i trudno dostepny w Polsce. Co ciekawe a tamtym tescie bardzo slabo wypadly boxy Thule Atlantis, ktore zostaly na kolejny sezon poprawione. Wtedy bralem pod uwage zakup wlasnie Thule Atlantis, ale po wynikach testu zmienilem na Mont Blanc i nie zaluje. Ostatnie wyniki testu ADAC tutaj: http://www.adac.de/infotestrat/tests/autozubehoer-technik/dachboxen/2011_Dachboxentest.aspx?ComponentId=102160&SourcePageId=31895 Ciekawa alternatywa - zwlaszcza cenowa - wydaja sie boxy firmy Jetbag sprzedawane w Niemczech przez siec sklepow A.T.U. Te boxy produkowane sa dla nich zdaje sie przez Thule. P.S. Co do wkladania nart do boxa - ja mam Forestera (z 2006 roku, a wiec troche nizszego od aktualnego modelu, ale troche wyzszego niz osobowe kombi) i 180 cm wzrostu. Zwykle staje na tylnym kole - gdy musze siegnac glebiej - albo na progu. Drabinki, podesciki, to przy mimo wszystko plytkim bagazniku Forysia zbyt duze obciazenie. Kolegom przewozacym narty w srodku polecam wsadzenie nart do pokrowca i spiecie ich paskami (np. takimi jak w boxie) to kotw, ktore najczesciej sa gdzies w bagazniku, aby unieruchomic sprzet. Nie chcielbym siedziec w aucie ktore dachuje w ogole - ale w dachujacym aucie, w ktorym narty opieraja sie tylko o tylne siedzenie na pewno jest jeszcze mniej fajnie. Edytowane 8 Listopad 2012 przez Cosworth240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 Kolegom przewozacym narty w srodku polecam wsadzenie nart do pokrowca i spiecie ich paskami (np. takimi jak w boxie) to kotw, ktore najczesciej sa gdzies w bagazniku, aby unieruchomic sprzet. Nie chcielbym siedziec w aucie ktore dachuje w ogole - ale w dachujacym aucie, w ktorym narty opieraja sie tylko o tylne siedzenie na pewno jest jeszcze mniej fajnie. Ja narty wożę w pokrowcach, włożone do dziury w podłokietniku tylnego siedzenia i zamocowane środkowym pasem bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 nie wiem jak w innych autach ale w moim worek na narty jest solidnie skonstruowany. Przy dachowaniu wieksze szkody wyrządziłaby butelka umieszczona w chwytaku niż narty umieszczone w worku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 nie wiem jak w innych autach ale w moim worek na narty jest solidnie skonstruowany. Przy dachowaniu wieksze szkody wyrządziłaby butelka umieszczona w chwytaku niż narty umieszczone w worku. Ja raczej odnosilem sie do kolegow, ktorzy klada siedzenia i twierdza, ze oparcie nart o siedzenie przednie zalatwia sprawe. Co do rekawow, to uwazam, ze to fajne i praktyczne rozwiazanie - zaluje, ze w swoim Subaru czego takiego nie mam - choc zastanawiam sie, czy przy zderzeniu rekaw wytrzymuje napor nart. Wczesniej podalem link do testow boxow w adac - przy zderzeniu w kilku modelach, mimo ze narty sa spiete tasmami i ograniczone sama konstrukcja boxa, to tez bylo za malo i narty wylatywaly do przodu. Nie jestem przekonany, czy w przypadku zderzenia gdzie wszystko leci do przodu ze znaczna sila, nawet solidny rekaw wystarczy - przy rolce pewnie bedzie ok. A co do butelki wody to pelna racja. Nawet luzem lezaca zapalniczkam czy dlugopis podczas wypadku zamienia sie w pocisk, ktory moze zabic. Dlatego warto wysprzatac auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 W środku auta to tylko i wyłącznie w specjalnym worku-tunelu, włożone tak aby nie było luzu. Inne przewózki to duże ryzyko. Ja mam taką możliwość, narta na wysokości wiązania jest blokowana zasuwą jeszcze od strony bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogdan B-13 Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 Panowie! Nie można mieć wszystkich przyjemności na raz! I nart w środku i dachowania. Po prostu dachowanie zostawmy sobie na lato! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 (edytowane) Z tym boxem nikt nie będzie miał problemu a... i na tym samochodzie:biggrin: [video=youtube;4uGSmVlK7Ps] Edytowane 8 Listopad 2012 przez wojmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 Panowie! Nie można mieć wszystkich przyjemności na raz! I nart w środku i dachowania. Po prostu dachowanie zostawmy sobie na lato! Dachowałem na wiosnę, doznania pierwsza klasa, polecam:tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogdan B-13 Napisano 8 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2012 Dachowałem na wiosnę, doznania pierwsza klasa, polecam:tongue: No dobra, chciałem jesienią, ale skoro tak zachwalasz wiosnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Temat co prawda o boksach, ale ja bym chciał się zapytać o zwykłe bagażniki tzn. uchwyty na narty. Poszukuję bagażnika narciarskiego do belki Thule'a, tej standardowej, stalowej. Ceny bagażników od tego producenta są absurdalne i szukam czegoś tańszego. Macie swoje typy, które byłyby kompatybilne z belką Thula (w sumie to chyba wszystkie takie są?)? Chodzi mi o w miarę dobrą jakość wykonania i o zamek (standard ), na 4 pary. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Temat co prawda o boksach, ale ja bym chciał się zapytać o zwykłe bagażniki tzn. uchwyty na narty. Poszukuję bagażnika narciarskiego do belki Thule'a, tej standardowej, stalowej. Ceny bagażników od tego producenta są absurdalne i szukam czegoś tańszego. Macie swoje typy, które byłyby kompatybilne z belką Thula (w sumie to chyba wszystkie takie są?)? Chodzi mi o w miarę dobrą jakość wykonania i o zamek (standard ), na 4 pary. Co polecacie? Podjedź do NorAuto, w BB np. koło Auchana i Dekatlona jest, tam mają "podróby" coś na pewno spasujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Masz jeszcze sieć Interpack lub sprawdź na stronie Taurus gdzie mają dystrybucję - firmy te mają pod własnymi markami uchwyty. Wiem, że są jeszcze uchwyty wysuwane które umożliwiają zakładanie i ściąganie nart. Co do funkcjonalności nie wypowiem się ale pewnie są droższe od tych zwykłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Nie pamiętam marek tych podrób , ale kupowałem właśnie NorAuto już kilka uchwytów , które były montowane na różnych belkach i wtopy nie było do tej pory. Pierwsze takie kupowałem w 2004 lub 2005 roku i z tego co wiem służą do dziś. Jedyne kiepskie wspomnienie jakie mam to zakładanie tych uchwytów przy -20. W rękawiczkach się nie da:-)bez też się nie da:-) Mi operacja wtedy zajęła jakieś 40 minut i zdarte gardło od rzucania...no wiadomo czym na cały regulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Poszukaj w Norauto. Ich belki są robione przez Thule i wiele części wzajemnie pasuje do siebie. Warto też sprawdzić czy nie mają wyprzedaży. Ja 2 lata temu kupiłem na wyprzedaży najdroższy w ofercie Thule bagażnik Xtreme na 5 par nart, wysuwany, przeceniony z 700 PLN na chyba 450-500 PLN. Były też inne tańsze Thule przecenione. W bagażniku są uchwyty na belkę aluminiową i stalową. Z tego bagażnika jestem mega zadowolony. Może na alledrogo coś znajdziesz z Thule lekko używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Ją proponuję żebyś sobie podjechał do Autobag w Kozach przy głównej drodze na BB. Jest wybór duży, powinieneś coś znaleźć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 W Kozach jestem prawie codziennie i nie wiedziałem o tym sklepie Dzięki za namiary, rozejrzę się w okolicach BB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krait Napisano 5 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2013 Czy ktoś może wie gdzie w Krakowie można wypożyczyć box thule dynamic 800 lub 900 ? Chciał bym się z nim kawałek przejechać po autostradzie i sprawdzić czy przy większych prędkościach będzie cichszy od "zwykłych" boxów. Obecnie mam Inter Pack Carver III 6.3 i przy większych prędkościach jest dosyć głośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2013 Obecnie mam Inter Pack Carver III 6.3 i przy większych prędkościach jest dosyć głośny. I co nie założysz będzie tak samo, a jak Tule się chwali że mają cichszy, to kłamią, taki marketing, fizyki nie oszukasz, różnice pewnie są ale "niezauważalne" dla ludzkiego ucha:rolleyes::. Ja kupiłem te nowe belki Tule miały ileś tam razy cichsze od tych starego typu, moim zdaniem są 4 razy głośniejsze:tongue:, w Tule powiedzieli mi na to że może mi się słuch wyostrza na starość:stupid:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 5 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2013 Aerodynamika i w ślad za nią akustyka! Wystarczy że box przesuniesz o 10 cm ( w przód czy tył) a szum będzie inny. To samo dotyczy, ale w mniejszej skali, samych poprzeczek. Thule reklamując dany towar i podając wyniki hałasu, może opierać się na badaniach laboratoryjnych dla danego typu auta i określonej prędkości. To tak jak ze zużyciem paliwa. Podają że spala 4 l/100 km a w rzeczywistości poniżej 7 trudno zejść! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 5 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2013 w Tule powiedzieli mi na to że może mi się słuch wyostrza na starość:stupid:. Najwyraźniej, jest to bardzo powszechne zjawisko A na poważnie, to chyba te szpary tak hałasują. Może uciszą się po założeniu do nich uszczelek? Mój syn też sobie kiedyś kupił te aerodynamiczne belki i od tego czasu już nie chce jeździć ze skiboxem, bo mu nagle hałas zaczął przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2013 A na poważnie, to chyba te szpary tak hałasują. Może uciszą się po założeniu do nich uszczelek? Mam założone uszczelki, może uszy nie potrzebnie wymyłem:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrinx Napisano 5 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2013 Ja mam stare jajowate belki aero i rzeczywiście te szpary warto wypełnić gumkami które każdy powinien mieć, jest ciszej. vrinx using nexus7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 6 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2013 Ja mam belki aerodynamiczne i box Inter Shadow 16 też niby opływowy i z dyfuzorami powietrza na dnie ale i tak pow 110km/h jest słyszalny ale to wg mnie normalna sprawa. Co do przesuwania boxu w tył lub wprzód to ja akurat różnicy nie zauważyłem jezeli chodzi o szum powietrza ale pomaga to w przypadku gdy wieko boxu na nierównościach się tłucze. Może niech się wypowie ktoś kto ma taki box a wcześniej miał inny lub może ktoś z forum Ci pożyczy i sam sprawdzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 7 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2013 Mają jeden model którego praktycznie nie usłyszysz :tongue: I co nie założysz będzie tak samo, a jak Tule się chwali że mają cichszy, to kłamią, taki marketing, fizyki nie oszukasz, różnice pewnie są ale "niezauważalne" dla ludzkiego ucha:rolleyes::. Ja kupiłem te nowe belki Tule miały ileś tam razy cichsze od tych starego typu, moim zdaniem są 4 razy głośniejsze:tongue:, w Tule powiedzieli mi na to że może mi się słuch wyostrza na starość:stupid:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 7 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2013 Mają jeden model którego praktycznie nie usłyszysz :tongue: Roobs chodzi Ci oczywiście o ten ciągnięty za autem :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi