hondziarz Napisano 14 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2010 Witam.Zwracam się o radę na temat ,jakie narty byłyby odpowiedniejsze dla mnie.Otóż dwa sezony temu kupiłem w komisie używane narty Atomic SL:TI kolor żółty długość 150 i wydaje mi się że to nie narty dla mnie.Mam 170 cm wzrostu ,ważę 68 kg.Jeżdżę dopiero drugi sezon(ogólnie mało zjazdów)Lubię jedzić szybko i wydaje mi się że moje narty nie wybaczają moich błędów.Boję się szybko jezdzić ,bo miałem kilka niebezpiecznych sytuacji.Czy ktoś mógłby mi doradzić czy zostawić te deski i się w nie wjezdzić czy zmienić na spokojniejsze ? Za wskazówki z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 14 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2010 Otóż dwa sezony temu kupiłem w komisie używane narty Atomic SL:TI kolor żółty długość 150 Piszesz o tej narcie http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=1211&id_modelu=1395 - to ostatnia żółta slalomka Atomica. Czy może o narcie juniorskiej. Jeżeli nie wiesz, podaj jej taliowanie. Nic o sobie nie piszesz, więc trudno nawet zgadnąć w jakim jesteś wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 14 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2010 W sumie to każda narta SL bedzie dla ciebie za trudna w tak początkowej fazie nauki, do tego te są zbyt krótkie, powinieneś mieć 155 cm wiec jest jeszcze trudniej i bardziej mecząco. Zmien te narty na nieco dłuższe allroundy dla średniozaawansowanych i na takich sie ucz, na pewno bedą bardziej stabilne i łatwiejsze. Na narcie Sl przy braku techniki jazda staje sie bardzo trudna wraz ze wzrostem prędkości oraz wraz z pogarszaniem sie warunków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hondziarz Napisano 14 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2010 Mam 37 lat i ogólnie szybko się uczę,zawsze byłem dość zwinny,choć przyznam że troche już sztywnieje.Od kilku lat jeżdże na ścigaczu i lubie szykość.Lecz te narty czym szybciej tym większe mam kłopoty z utrzymaniem sie na nich.Moje narty nie mają numeru po prostu SL:Ti .Jest ich bardzo mało i wiem tylko ze mają w sobie tytan,a taliowanie to 111 65 96 i promień skrętu 10 m. na boku jest napisane AEROSPEED.Zmieniłbym je ,ale na jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 15 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2010 (edytowane) Witam O nartę pytałem tak, z ciekawości. Zaintrygowało mnie oznaczenie modelu. Tak jak pisze Mihumor, żadna slalomka nie jest w tej chwili dla Ciebie odpowiednia - to sztywne, mało uniwersalne narty wymagające dobrej techniki. Poza tym narta jest za krótka. Na tym musi się źle jeździć. Szukaj niższych modeli nart uniwersalnych - dawniej ta grupa nazywała się allround, teraz producenci wymyślają różne nazwy. Poprzeglądaj wyniki World Ski Testu z kilku lat http://www.skionline.pl/worldskitest/ w grupie ,,allround mężczyźni'' - myślę, że niższe modele tych nart (niżej w katalogach) będą odpowiednie dla Ciebie. Długość 160 - 165 cm. Pozdrawiam Mirek Edytowane 15 Listopad 2010 przez Marucha dopisek w nawiasie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 15 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2010 SL: Ti żołta = wersja wypozyczalnia SL9. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hondziarz Napisano 15 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2010 Dziękuję za odpowiedzi i rady.Moje Atomic wystawie na sprzedaż.W zamian upatrzyłem sobie http://allegro.pl/narty-fischer-rx-fire-wiazania-fs10-2011-155-i1309490145.html lub http://allegro.pl/nowe-narty-head-peak-71-156cm-09-10-i1321373519.html Co sądzicie panowie ? Może coś innego zasugerujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 15 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2010 (edytowane) Pierwsza to narta zrobiona prawdopodobnie na bazie tego modeluhttp://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2508&id_modelu=3336 dla dużej sieci sklepów. W następnym roku w katalogu RX-y zastąpiły Virony. Heada masz tutaj http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2917&id_modelu=3959 - opis na alegro pewnie bliższy prawdy:) Według mnie obie za krótkie. Ps. Co do aukcji na allegro - np Fischer Viron 2.2 dł. 160 cm, Salomon Aeromax S w tej samej długości - takie propozycje podobnych nart jak pokazałeś. Linków nie podaje - jest kilka nowych, a ja nie mam nic wspólnego ze sprzedawcami. Edytowane 15 Listopad 2010 przez Marucha dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 15 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2010 Nie wiem co powiedzą specjaliści, natomiast... Jestem podbnego wzrostu, cięższy (ale byłem lżejszy:)) i zawsze pasowały mi narty w długości +/- 165cm. Do zabawy - bo ja jeżdżę niezawodowo dla przyjemności Ta SL:Ti byłaby fajna ale jest właśnie sporo za krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hondziarz Napisano 15 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2010 Rozmawiałem z instruktorem jazdy prowadzącym sklep i polecił mi 160 cm Fischer rx fire 10/11.Nie wiem czemu akurat te narty,ale myślę że co do długości to ma rację.Jeżdziłem na kolegi 160-ach i było o.k.Dlatego najpierw podałem link żeby się upewnić czy dobre narty mi poleca czy też te ,których ma dużo i chce wysprzedać.Bardzo dziękuję za pomoc już mniej więcej wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi