Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szybkie pytanie, czego szukać?!

martines

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W pierwszej kolejności witam wszystkich forumowiczów;)

Potrzebuje fachowej porady co do doboru nart, mianowicie...

po 15latach jazdy na nartach (jeszcze stare klasyczne proste dechy), jakies 6lat temu postanowiłem przesiąść się na 'parapet' (o zgrozo), ale jakoś nie zapałałem do tego wynalazku entuzjazmem. Teraz po tak długiej przerwie zamierzam wrócić do korzeni i zakupić jakieś 'nowożytne' narty. Jednak czytając wszystkie posty na temat doboru nart, jak również opisy producentów i przeglądając ogłoszenia mam wrażenie, że ostatnie 50lat przespałem gdzieś pod lodem Arktyki a wszystkie te informacje sa dla mnie bynajmniej niezrozumiałe...nie wiem jak to ugryźć.

Sprawa jest prosta. Za dwa tygodnie wyjeżdżamy z żoną w Alpy i w związku z tym potrzebuje w miare szybko kupić sprzęt. Może być nowy bądź używany (narty), w rozsądnych cenach.

Gdy kończyłem swoją przygodę z dwoma deskami nieskromnie moge stwierdzić, że byłem na poziomie ~zaawansowanym. Aczkolwiek teraz jak przeglądnąłem "skalę skionline" to z przykrością oceniam moje umiejętności na 5/6 bo z jazdą carvingową do czynienia nie miałem, z całą resztą problemu nie mam/nie miałem.

Proszę o pomoc jakiego typu nart szukać, jakie parametry, twardość, długość itd. Prosze o konkretne modele. Narta nie ma służyć do szerokopojętego lansu:) szukam raczej czegoś sprawdzonego co da frajde z jazdy.

Może jeszcze na koniec dodam swoje dane;

Mężczyzna, lat 32, waga 86kg, wzrost 181cm.

Z góry dzięki za pomoc

MarcinT

Witam

Takie narty powinny Ci pasować http://www.skionline.pl/worldskitest/?co=test&sezon=10/11&id_kategorii=5. Właśnie w testowanych długościach. Jeśli używane, to ich odpowiedniki z poprzednich sezonów. Oczywiście wszystkie firmy robią podobne. Tutaj tylko kilka przykładów.Druga propozycja http://www.skionline.pl/worldskitest/?co=test&sezon=08/09&id_kategorii=8 - tutaj raczej niższe modele - np. Progressor 8+, a nie 9+. Obecnie różnie ta grupa się nazywa, ale rozpoznasz ją po nazwach modeli - te pozostały.

Pozdrawiam

Mirek

• Like 1