Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Forumowiczy czy forowicz?

szand

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie żeby to ze złości że Wy już na nartach w listopadowy weekend a ja w deszczu w domu i nudy, żadna zazdrość ani zawiść :):):) ale jedna uwaga odnośnie języka polskiego.

Forumowicze, tego sformułowanie używałem również i ja do tej pory ale niedawno dowiedziałem się, że to niepoprawna forma, powinno się mówić forowicze. Mi też to nie brzmi, ale już podaje jaką usłyszałem argumentacje:

liceum -licealista a nie liceumalista. itd. gimnazjum, muzeum,

na podstawie Katarzyny Kłosińskiej, usłyszanej oczywiście na "Trójce"

kto za forumowiczami a kto za forowiczami?:):):)

no dobra, TEŻ CHCĘ JUŻ NA NARTYYYYY

Edytowane przez szand
  • Like 2

A co nas to...:rolleyes:

Większość z nas pisze na tym forum jak nam się chce.

Mam na myśli nasze nartowanie.:)

Brzmi niemal tak samo jak kamerowanie ,które mnie osobiście drażni,a nartowanie już nie.:D

Choć wiem ,że to niepoprawna forma.

Poza forumowe już ,często przeze mnie słyszane - ludziami czy dzieciami a nie ludźmi/dziećmi

Mnie jest obojętne czy będę odpowiadał na posty forumowiczów czy forowiczów.;)

Raczej zostanę chyba przy tej "złej" formie.

Chociaż........., jak twierdzą specjaliści język mówiony jest bardzo "żywy" i zmienia się bardzo dynamicznie.

Natomiast forma pisana jest zawsze bardziej konserwatywna i zachowująca ramy.

Wniosek z tego,że skoro my tu nie mówimy tylko piszemy to.....,jesteśmy forowiczami .:D:D:D

Dziękuję za poruszenie tematu poprawności językowej - dla mnie to ważne - to tak ogólnie :)

a szczególnie ...to problemu nie ma :)

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7485

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9818

"(...)Skoro jednak forowicze uważają się za forumowiczów, to nie widzę powodu, żeby im tego zabraniać.

W słowniku można by przytoczyć obie formy, ze wskazaniem na forumowicza jako wariant wprawdzie częstszy, ale środowiskowy.

— Mirosław Bańko, PWN"

Co do zwrotów typu "nartowanie" to też jestem za, jeśli wiemy dlaczego i w jakich okolicznościach używamy.

co do Forowiczów to tylko uwaga do oficjalnych informacji pisanych i poważnych tekstów ;)

Lubie "wymyślone przekrecenia" np koczelada , lub bałędzie tak jak nartowanie.

SB, może i widok z kamery marny ale i tak chciałbym tam być, nie w takich warunkach się nartowało :)

W sprawach ortograficzno/gramatycznych się nie wypowiem bo w jednym zdaniu potrafię napisać jeden raz sprzedaż, a drugi raz sprzedarz:D.

A jeśli chodzi o narty to nie masz czego zazdrościć, zobacz Stubai teraz:

Jak bym Ci wysłał zdjęcie gdzie teraz jestem i co robię, to chyba byłoby czego zazdrościć. Ale jestem wyrozumiały dla forumowiczów. :D

Jak bym Ci wysłał zdjęcie gdzie teraz jestem i co robię, to chyba byłoby czego zazdrościć. Ale jestem wyrozumiały dla forumowiczów. :D

No dawaj śmiało, poużywaj sobie, poznęcaj się, robisz to od kilku dni więc go tam jeszcze dzsiaj - dziś:confused: jak rzesz się to k.... pisze - mówi:D

A ja zaraz ruszam do rogatej i z żalu doprowadzę się do 3 fazy skrętu:D

Edytowane przez JC

SB i tak masz lepiej , bo ja i w żalu i sam z dziećmi (pociechy...) a mi nadal żal, że w domu siedzę, a żona...na zakupach, i karta nie zablokowana :(

Poczytaj temat http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=110967#post110967 i zbieraj się szybko, z Mszany jak już zaczniesz działać to na 18 do Rogatej dotrzesz:rolleyes:, utopimy Twoje smutki:)

Szanowni Państwo,

które formy są poprawne: forumowicz czy forowicz? Czy jestem użytkownikiem for czy forów?

Jest Pan użytkownikiem forów internetowych (a nie for), jest Pan przy tym forumowiczem albo forowiczem.

Formę forumowicz można bez trudu znaleźć na forach. Brzmi podobnie jak klubowicz, plażowicz, wczasowicz, wycieczkowicz – i podobne wywołuje skojarzenia. Forumowicz bywa na forach – tak jak klubowicz w klubach, a plażowicz na plaży. Nie z obowiązku, lecz dla przyjemności.

Jest w użyciu też forma forowicz, dużo rzadsza i nielubiana przez forumowiczów (forowiczów?), popierana zaś przez niektórych moich kolegów językoznawców, odwołujących się do analogii for-um → for-owicz jak lice-um → lice-alista. W obu wypadkach, jak widać, przyrostek -um jest nieobecny w wyrazie pochodnym. Z argumentacją opartą na analogii nie sposób się nie zgodzić, zwłaszcza że przykładów podobnych do licealisty jest mnóstwo, bo dołączają do nich pochodne przymiotniki, np. plen-um → plen-arny. Skoro jednak forowicze uważają się za forumowiczów, to nie widzę powodu, żeby im tego zabraniać.

W słowniku można by przytoczyć obie formy, ze wskazaniem na forumowicza jako wariant wprawdzie częstszy, ale środowiskowy.

— Mirosław Bańko, PWN

znalezione;)

• Like 1