Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

28 lat Listy

Aldok63

Rekomendowane odpowiedzi

28 lat Listy Przebojów Programu III

Ukochana audycja wielu pokoleń słuchaczy - Lista Przebojów Trójki kończy 28 lat!

Pierwsze notowanie Listy Przebojów Programu Trzeciego odbyło się 24 kwietnia 1982. Na pierwszym miejscu znalazła się wtedy piosenka duetu Jon and Vangelis I'll Find My Way Home.

Zobacz 1500-wydanie

http://www.polskieradio.pl/9/200/Artykul/265676,Zobacz-1500-wydanie-Listy-Przebojow-Programu-3

• Like 1

Należę do pokolenia "Trójkowiczów".:D

To samo, wychowalem się na Trojce i do dziś ją jej słucham. Listy słuchałem w jej początkowym okresie jako małolat, to było wtedy coś naprawdę fajnego w szarej estetycznie rzeczywistosci (jaruzeskości).

Edytowane przez mihumor

Wieczór płytowy - masz racje, o tym pisałem, całe albumy z kompaktów puszczali, głównie Tomasz Beksiński ale też Rogowiecki i chyba kilku innych, pamiętam, ze bardzo zróżnicowaną muzykę dalo sie tam nagrać, kilka swoich fascynacji temu programowi zawdzięczam - i to różnych, Marillion z Fishem - te wczesne płyty, Metallica wczesna tam bywała, The Cure pierwsze płyty (Boys don't cray i Forest) , najlepsze płyty "Depeszów" (Black Cellebration) i wiele innych, pamietam Beksińskiego jak tłumaczył teksty piosenek - to była Magia Radia. Ale wracając do Trójeczki starej to tam też była ekipka, Kaczkowski z MiniMaxem startujący z "Cepami" i Who Lotta Loves jako wstępaem do audycji, Niedźwiecki z listą, W. Man jak zawsze rewelacyjny, Miecugow wymiatający w zapraszamy do trójki jako wzorzec Mistrza Cietej Riposty ale zarazem Pełnej Kultury i kultowe audycje jak Teatrzyk Zielone Oko, Codziennie Powieśc w Wydaniu Dźwiekowym czy też powieść czytana o 13tej w odcinkach- pamiętam jak się ze szkoły z ostatniej lekcji urywałem aby odsłuchać kolejny odcinek "Cieplarni" B.Aldisa - nie wiem,czy tak sie pisze to nazwisko. Ale dziś na szczęście nieco wrocili po latach dryfu do starych wzorców bo kopiowanie innych stacji grających hity z satelity miksowane przez kompa to był kiepski pomysł.

Wieczór płytowy - masz racje, o tym pisałem, całe albumy z kompaktów puszczali, głównie Tomasz Beksiński ale też Rogowiecki i chyba kilku innych, pamiętam, ze bardzo zróżnicowaną muzykę dalo sie tam nagrać, kilka swoich fascynacji temu programowi zawdzięczam - i to różnych, Marillion z Fishem - te wczesne płyty, Metallica wczesna tam bywała, The Cure pierwsze płyty (Boys don't cray i Forest) , najlepsze płyty "Depeszów" (Black Cellebration) i wiele innych, pamietam Beksińskiego jak tłumaczył teksty piosenek - to była Magia Radia.

Coś to wszystko tak znajomo brzmi, że o ile coś mi się nie popierdzieliło to Wieczór płytowy Beksińskiego to właśnie romantycy muzyki rockowej Beksińskiego. Albo na odwrót :)

Do tego Shiened, Sisters of Mercy, Feels of the nepheling, i wiele innych :)

Widzę Panowie , że na tych samych audycjach i tej samej muzyce się wychowaliśmy :)

Na tłumaczeniach tekstów piosenek przez Beksińskiego to ja się angielskiego najlepiej uczyłem :D

A radio wtedy , to była inna zupełnie bajka niż teraz .

Najlepsi dziennikarze wyszli ze "szkoły" Trójki czy Dwójki.

Co do książek na antenie , to chyba właśnie na "Dwójce" były w odcinkach późnym wieczorem czytane.

Tam pierwszy raz spotkałem się z "Nieznośną lekkością bytu" Kundery czy "Zwrotnikiem Raka" Henry'ego Millera.

Ech..... stare czasy....... :)

• 4 weeks later...