JC Napisano 29 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2010 Będzie można szybciej jeździć po polskich drogach. Sejm przyjął zmiany do ustawy "Prawo o ruchu drogowym" i podwyższył prędkość maksymalną na autostradach do 140 km/h. Maksymalna dopuszczalna prędkość na dwujezdniowych drogach ekspresowych podniesiona zostanie do 120 km/h. Przyjęte przez Sejm przepisy pozwalają tak naprawdę jeździć jeszcze szybciej, ponieważ wprowadzają margines błędu dla radarów i fotoradarów. Wynosi on 10 kilometrów na godzinę. Oznacza to, że jadąc autostradą 150 km/h nie zostaniemy ukarani. Mandat grozi nam dopiero, gdy na liczniku pojawi się 151 km/h. Za Interia.pl http://motoryzacja.interia.pl/news/bedzie-mozna-jezdzic-140-kmh,1551359 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 1 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2010 Zarąbiście!!! Łatwiej będzie można zdążyć na pierwszą gondolę w SzCyrku... Pielgrzymi się ucieszą! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 3 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2010 Zarąbiście!!! Łatwiej będzie można zdążyć na pierwszą gondolę w SzCyrku... Pielgrzymi się ucieszą! Dobre Johny,dobre. Tak prawdę mówiąc niemal wszyscy wyprzedzamy parlamentarzystów o jakieś kilka ,kilkanaście lat. Bez bicia się w pierś i w ogóle bez bicia przyznam,że od dawna stosuję się do tej nowej ustawy. Sądząc po tych których nie raz nie mogę dojść i po tych co siedzą mi na ogonie,nie jestem odosobniony w wyprzedzaniu ustaw parlamentarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 3 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2010 Bez bicia się w pierś i w ogóle bez bicia przyznam,że od dawna stosuję się do tej nowej ustawy. No, najczęściej na ograniczeniu do 70:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 3 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2010 Sławek, hmmm nie chcę się wymądrzać jak zawsze ale przekraczanie prędkośći dozwolonej to jak dla mnie nic smiesznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 3 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2010 Sławek, hmmm nie chcę się wymądrzać jak zawsze ale przekraczanie prędkośći dozwolonej to jak dla mnie nic smiesznego. No oczywiście że tak, tylko jeszcze powiedz że w życiu się nie dopuszczasz takich występków. A tak na poważnie, jak będę mógł dojechać do Krakowa/Katowic drogą ekspresową, do Poznania/Gdańska autostradą za "normalne" pieniądze, a jadąc gdziekolwiek drogami lokalnymi będę zjeżdżał do miejscowości bo mam tam potrzebę zjechać a nie z powodu że droga prowadzi przez tą miejscowość, to wówczas pokuszę się nawet o taki gest że nie będę przekraczał prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2010 Sławek, hmmm nie chcę się wymądrzać jak zawsze ale przekraczanie prędkośći dozwolonej to jak dla mnie nic smiesznego. Spoko,nawet na czterdziestce ciężko im będzie... na kolanach to nie takie łatwe... W razie czego mają jeszcze tolerancję 10km/h. :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 No oczywiście że tak, tylko jeszcze powiedz że w życiu się nie dopuszczasz takich występków. Na drodze staram się nie Planuję podróże z jakotakim zapasem i wyprzedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 Na drodze staram się nie Planuję podróże z jakotakim zapasem i wyprzedzeniem. My też ,ale zawsze można być te 10 minut wcześniej.:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 Na drodze staram się nie Planuję podróże z jakotakim zapasem i wyprzedzeniem. Wiesz co Michał, lubię Cię, ale nie opowiadaj pierdół, taki przykład: trasa z Oświęcimia do Bielska(ok 37 km) gdybyś chciał jechać zgodnie z przepisami to zajmie Ci to ok 80-90 min - jedzie się cały czas terenem zabudowanym, od tego dochodzą ograniczenia do 40 i jest ileś sygnalizacji świetlnych. Więc niech nikt mi nie mówi że nie przekracza prędkości, bo to jest w naszych warunkach nierealne i skoro Ty nie "grzeszysz" na tej płaszczyźnie, to raczej nie chciej żeby się nawrócił np. twój piekarz, bo jest realne zagrożenie że z głodu umrzesz:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 Wiesz co Sławek,też Cię lubię, ale nie chce mi się komentować. Dla mnie ograniczenia prędkości są tym samym co "obowiązujące akty prawne". A że większość kierowców jeździ jak jeździ to i mamy takie a nie inne bezpieczeństwo na drogach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 Ja jako przedstawiciel handlowy :D:D muszę przestrzegać przepisów ruchu drogowego bo te punkty:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 (edytowane) Cieszę się, rzadko coś mądrego wymyślają; i dodam, że antycypuję nowe przepisy raczej już od dawna... powiem więcej, czasem antycypuję przyszłe, jeszcze lepsze regulacje ) PS1. na ogół wychodzę z założenia, że tabakiera jest do nosa, nie odwrotnie... PS2. zawsze to szybkość bezpieczna (by Zasada) Edytowane 4 Listopad 2010 przez gajowy01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 Prezydent musi podpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 ja tam rzadko 120 przekraczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 ja tam rzadko 120 przekraczam Ale gdzie? W mieście czy na autostradzie? U mnie to różnie bywa:) Raczej jezdze lewym pasem ale jest też tak że muszę zjechać na prawy bo innym bym zawadzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 ja tam rzadko 120 przekraczam No, ja jak jadę tym to też, chociaż jak się wdepnie to daje radę nowym przepisom:D, tylko potem :eek: na stacji benzynowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 Wy piszecie o prędkościach samochodem,a inni na nartach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2010 ja tam rzadko 120 przekraczam mnie znowu mało co udaje sie jechać wolniej tak tak żałuję za grzechy jak narazie 0 pkt na koncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 23 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2010 Istotnie limit prędkości na autostradach wzrośnie ze 130 do 140 km/h, a na dwujezdniowych ekspresówkach - ze 110 do 120. Ale nie 1 stycznia, jak chcą media, lecz 30 dni po publikacji nowelizacji w Dzienniku Ustaw. Tej daty jeszcze nie znamy. Może zdarzy się to przed, a może po Nowym Roku... Czy istotnie, jak twierdzą nawet "specjalistyczne" portale motoryzacyjne, de iure bezkarne będzie jednak odpowiednio 150 i 130 km/h? Nieco ryzkowna teza. Nowelizacja stanowi jedynie, że minister transportu określi w rozporządzeniu " sposób dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące, z uwzględnieniem progów prędkości dostosowanych do obowiązującego na drodze ograniczenia prędkości (...) biorąc pod uwagę możliwość błędu kierowcy do 10 km/h włącznie w utrzymaniu dopuszczalnej prędkości". Niech jednak mediom będzie, że to oczywiste. Kiedy to wchodzi w życie? Pierwszego... lipca 2011. Pod warunkiem, że mnister wyda owo rozporządzenie. Przeciętny konsument mediów może być bardzo zdziwiony, gdy wracając z imprezy sylwestrowej autostradą, gnając 150, dostanie mandat. W sądzie grodzkim nie ma szans, bo "nieznajomość prawa nie zwalnia..." etc. A w sądzie cywilnym, gdy zechce zażądać zadośćuczynienia od mediów? Lub rządu - bo wszak padł właśnie ofiarą jesiennej ofensywy legislacyjnej. Nic nie jest proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 23 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2010 jak narazie 0 pkt na koncie Ja bym tak głośno nie krzyczał. Bo ten stan posiadania lubi się szybciutko zmieniać. Czego absolutnie Tobie nie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi