Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narciarz Amator? Definicja?

1970

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli sprzęt jest środkiem to to jest normalne, jeżeli jest celem - dla mnie dewiacja.

Pozdro

I tu się z Tobą zgadzam w 100 %. Mogę jeździć równie dobrze na narcie sprzed 5 sezonów / i jeżdżę ;D/ i nie ma to dla mnie większej różnicy. a nartę z tego kupuję dlatego, że chcę miec nową nie wyklepaną deskę i w przyszłym sprzedac ją za tę samą cenę i znów kupic nową. taka to polityka sprzedarzy. lepiej nie jezdzic do upadłego na narcie i 'wyjeździć' z niej całe 2000 przykładowo tylko pojedzic rok i wyjeździć 200 zł . Takie jest moje zdanie ;)

Cześć

Mitku!:)-dupkami mogą być amatorzy,jak również zawodowcy;).:)

Jasne

Jasne,że wydaje się bardziej rozumne posiadanie sprzętu,który jest wybrany świadomie i ma służyć naszemu rozwojowi,czy chęci nowych doznań;).:)

Jasne

niż tylko chęć posiadania kolejnej pary nart-dla poprawy samopoczucia,ale to też nie jest przecież naganne.;).:)

Dla mnie - zaznaczam: DLA MNIE - ktoś taki to dupek i koniec. To tak jak z parkowaniem na trawnikach - zwracam uwagę ale tylko dlatego odzywam się do parkującego w ten sposób - jest dla mnie śmieciem.

A co do tematu:

Pojęcie zawodowstwa jest dośc względne:

Można być idealnie wyposażonym mieć wynajety stok nawet byc opłacanym ale czy to jest zawodowstwo takie bez zależności od punktu odniesienia?

Jak narazie w sieci spotkałem jednego zawodowca:

albo w innym wydaniu:

Ciekawe jak ma dobrane narty - taliowanie, promień, długośc, firma - bo musi mieć idealnie chyba.:):):)

POzdro

Pozdro

Moim zdaniem większość z nas jest absolutnymi amatorami narciarskimi, ale... no właśnie amator to nie znaczy że obowiązuje go bylejakość i w ubiorze i w sprzęcie i w technice i w przygotowaniu nart do jazdy itd. Co do przygotowania nart wszystkim polecam tuning dla własnego bezpieczeństwa, tak dla bezpieczeństwa bo wyobraźcie sobie że przykładowy amator Marcin Jakiśtam z byle jakimś sprzętem , byle jak przygotowanym zaczyna zjeżdżać byle jak z górki która jest maszynowo ubita a w dzień poprzedni była odwilż i rano trzyma jak cholera, jest beton i przy pierwszym zjeździe byle jak przygotowany fizycznie Marcin fika koziołka, nie muszę przypominać że ma byle jak ustawione wiązania które się nie wypinają.... Resztę sobie sami dopowiedzcie...

I myślę że o to Robertowi chodziło.

• Like 1

To jeśli chodzi o znajomość przygotowania sprzętu to jestem poniżej normy:cool:,jedyne co potafię sam to ściągnąć drut,nasmarowac na bieżaco smarem w płynie lub innym,ewentualnie nastawić wiązania.Pozostałe czynności zlecam fachowcom/przynajmniej tak mi się wydaje/.Nie mam czasu na samodzielny tuning:p

Ubiór i narty odpowiadają definicji amatora;)

Cześć

Jasne

Jasne

Dla mnie - zaznaczam: DLA MNIE - ktoś taki to dupek i koniec. To tak jak z parkowaniem na trawnikach - zwracam uwagę ale tylko dlatego odzywam się do parkującego w ten sposób - jest dla mnie śmieciem.

A co do tematu:

Pojęcie zawodowstwa jest dośc względne:

Można być idealnie wyposażonym mieć wynajety stok nawet byc opłacanym ale czy to jest zawodowstwo takie bez zależności od punktu odniesienia?

Jak narazie w sieci spotkałem jednego zawodowca:

albo w innym wydaniu:

Ciekawe jak ma dobrane narty - taliowanie, promień, długośc, firma - bo musi mieć idealnie chyba.:):):)

POzdro

Pozdro

Taliowanie, promień, długość a już szczególnie firma to są drugorzędne sprawy. ON PO PROSTU UMIE JEŹDZIĆ NA NARTACH!

• 4 weeks later...

Cześć

Przeczytałem temat jeszcze raz i stwierdzam, że sam sprowadziełem go na złe tory ze strachu.

Zeby byc w zgodzie ze sobą jednak muszę wyjaśnić, że kupowanie dla chęci posiadania zawsze będę uważał za głupotę.

Co do narciarstwa amatorstwa i zawodowstwa to odpowiedź jest niełatwa.

Napewno zawodnik musi dużo kupować bo dużo zużywa - zaznaczam zawodnik - nie trenujący dla zabawy amator - on kupuje dla przyjemności a nie z musu. Zresztą zawodnik raczej nie będzie zabiegał o sprzęt, hołubił go, kupował nowości - on ma/musi go mieć i traktuje jak oczywistość koniecznośc jego posiadania. Zawodnik - prawdziwy - po prostu go ma, go dostaje - reszta to amatorzy, którzy w zawodników się bawią.

Takie jest moje zdanie i łatwo postawić granicę.

Pozdro

Cześć

Przeczytałem temat jeszcze raz i stwierdzam, że sam sprowadziełem go na złe tory ze strachu.

Zeby byc w zgodzie ze sobą jednak muszę wyjaśnić, że kupowanie dla chęci posiadania zawsze będę uważał za głupotę.

Co do narciarstwa amatorstwa i zawodowstwa to odpowiedź jest niełatwa.

Napewno zawodnik musi dużo kupować bo dużo zużywa - zaznaczam zawodnik - nie trenujący dla zabawy amator - on kupuje dla przyjemności a nie z musu. Zresztą zawodnik raczej nie będzie zabiegał o sprzęt, hołubił go, kupował nowości - on ma/musi go mieć i traktuje jak oczywistość koniecznośc jego posiadania. Zawodnik - prawdziwy - po prostu go ma, go dostaje - reszta to amatorzy, którzy w zawodników się bawią.

Takie jest moje zdanie i łatwo postawić granicę.

Pozdro

Zawodnik żeby dobrze jeździł zawsze musi mieć sprzęt najlepszej klasy

Zawodnik żeby dobrze jeździł zawsze musi mieć sprzęt najlepszej klasy

Powiedziałbym,że to tylko jeden z warunków.

Bo sam sprzęt nie jeździ.

Po pierwsze musi solidnie trenować,i to jest najważniejsze.

Cała reszta potem;sprzęt,trener,organizacja treningów i wyjazdów.