Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

narty - pomocy :P

ptysi3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam nadzieje, że pomożecie mi w "stawianiu" pierwszych kroków na stokach ^^.

1. Płeć - mężczyzna

2. Wiek - 24 lata

3. Waga - 65kg

4. Wzrost - 175

5. Na nartach jeżdżę od 0 sezonów,

6. Moje umiejętności określam na ....( totalny amator, z wielkim zapałem, po zakupie sprzętu będę miał 1szy raz na nogach narty ...

7. Moje buty to - również brak ( gdyby ktoś był łaskawy w podpowiedzi czym kierować się przy doborze butów byłbym wdzięczny

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - -brak-

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - szukam nart takich z ktorymi nie będę się męczył, chciałbym szybko opanować podstawy i cieszyć się z jazdy najpierw rekreacyjnej, aczkolwiek chciałbym aby taki sprzęt posłużył mi z 3 sezony, który będzie się nadawał jeszcze jak opanuję podstawy i kiedy będę chciał troszkę bardziej poszaleć

10. Upatrzyłem sobie narty - -brak-

11. Mój budżet na narty to około - chciałbym na początku z nartami i butami zmieścić w ok 1,5 tyś zł .

z góry dziękuję bardzo za wszelaką pomoc i uwagi, narty na pewno będe kupował przez internet więc będę opierał się tylko na waszej wiedzy... (żadnego sprzedawcy itp) , a z butami wiadomo jak jest... trzeba je przymierzyć :)

dzięki, pozdrawiam

Michał .

co do butów przy twojej wadze flex 70-80 jak dobrze wiesz modeli Ci nie podam bo trzeba iść siąśc i mierzyć sprawdzać etc :)

co do nart wydaje mi się że jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę powinieneś je za 1 razem wypożyczyc przy wspołpracy z instruktorem który będzie pomagał Ci stawiać 1 kroki a poźniej jeżeli połkniesz prawdziwego bakcyla dopiero wtedy zastanowić się nad zakupem sprzętu.Na początku domniemam ze zrobisz szybki progres umiejętności a takie narty dla początkującego wtedy mogą okazać się niewystarczające by dalej się rozwijać. tak będzie wg mnie najrozsądniej co ty na to?

w tej cenie będzie tak że w 1,5k buty kupisz do powiedzmy 800zł spokojnie "lekkim pierdem licząc"

wiec zostaje ok 700zł na wypożyczenie oraz dużo zajęc z instruktorem:)

może i jest jakiś sens panowie w waszych wypowiedziach aczkolwiek tą zimę chcę spędzić aktywnie, we wszystkich wolnych chwilach chce mieć narty na nogach aaaa weekendy spędzać z paczką przyjaciół na stokach .. także nie wiem czy wydając pieniądze na wypożyczenie nie zrówna się bądź przewyższy kwotę zakupu nart.... tak jak pisałem jestem totalnym żółtodziobem (nie wiem w jakich cenach oscyluje wypożyczenie nart itp ) i zdaję sobie sprawę zę 1,5 tys za narty i buty to bardzo mało aczkolwiek hmmm nie dostanę butów powiedzmy za ok 500 a nart za 1tyś ?

jeśli chodzi o instruktorów, to sądzę że przyjaciele mi pomogą :)

Cześć Krajan "prawie" :)

Rozumiem, że na nartach jeszcze nie stałeś....... gdzie lokalnie zamierzasz jeździ ?

Pzdr.,

Hey juice :)

Lokalnie to chyba najbliżej mam andrzejówkę - jeśli cokolwiek tam jeszcze jest, a w dłuższe wypady to planują harrachov

Edytowane przez ptysi3k

Jak bardzo chcesz to buty wygodne! flex 80 mierzyć jeszcze raz mierzyć (opisy jak dobrać buty do znalezienia na forum :) ) narty szukać w komisach z znajomymi lub na :)llegro podstawowe modele allrund tak dla ciebie na 165-170 cm -na początek do nauki i pytać się o dany model na forum. Ale lepiej zacząć jednak od wypożyczalni:D

może i jest jakiś sens panowie w waszych wypowiedziach aczkolwiek tą zimę chcę spędzić aktywnie, we wszystkich wolnych chwilach chce mieć narty na nogach aaaa weekendy spędzać z paczką przyjaciół na stokach .. także nie wiem czy wydając pieniądze na wypożyczenie nie zrówna się bądź przewyższy kwotę zakupu nart.... (...)

A jak przeliczysz fakt, że prawdopodobnie w pierwszym tygodniu nauki dobre będą inne narty, niż np. w trzecim tygodniu (jazdy). Nie ma sensu kupować, chyba, że tymczasem jakiekolwiek tanie używki na pierwsze kroki, jakiś allround o dł. ok. 165 cm. Rozumiem, że chodzenie po wypożyczalniach może być upierdliwe i czasochłonne, więc ew. cokolwiek, na pierwsze kroki, żeby poczuć śnieg, poślizgać się itp. najlepiej za 200 zł :) Nie ma mowy o zakupach na 3 sezony! Nie wiadomo jak szybko będziesz robił postępy, nie wiesz co będziesz lubił za parę miesięcy za rok ...a może się zniechęcisz :)

nie dostanę butów powiedzmy za ok 500 a nart za 1tyś ?

Raczej odwrotnie jeśli już :) Jeśli jesteś absolutnie zdeterminowany to kup najpierw buty: dobrze dopasowane na szerokość i wysokość podbicia, 4 klamry, mikroregulacja, może jakieś wkładki termoformowalne itp. - jako punkt wyjścia twardość (flex) możesz przyjąć 80-90 (mniej nie polecam), czyli tymczasem najniższe z tych "lepszych" butów. Na butach akurat nie warto specjalnie oszczędzać wg mnie i trzeba na to poświęcić trochę czasu, być może przymierzać godzinami (niestety tak), najlepiej posiedzieć w nich w domu. Inwestycja w buty ma więcej sensu i jest teraz, wg mnie, ważniejsza.

Ale... przy pierwszych butach i tak jest spore ryzyko, że nie będziesz do końca wiedział czego od nich oczekiwać, to nie są przecież normalne buty.

Linkował nie będę ;) ale na zaprzyjaźnionym forum jest b. dobry, obszerny tekst na temat doboru butów, przymierzania itp. tymczasem wrzucam video które trochę pomoże:

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE] Edytowane przez gajowy01

Co do butów to tak jak koledzy radzą, koniecznie mierzyć i szczególnie nie oglądaj się na fleks, bierz i mierz dopiero jak upatrzysz kilka modeli zacznij konkretnie wybierać zwracając uwagę na parametry.

Polecam Intersport, możesz wziąć do domu posiedzieć w nich na spokojnie bawiąc się regulacjami przy oglądaniu filmu a jak coś nie będzie pasowało to zawsze bez problemu do.. chyba 2 tyg możesz zwrócić lub zamienić je na inny model do wypróbowania.

Ja tak zrobiłem i uważam że udało mi sie kupić "najlepsze buty na świecie" :)

Dodam że była to ostatnia para mierzona przeze mnie, a zmierzyłem około 10 par z różnych marek :)

Witam

Według mnie, rozsądny zestaw na początek, to nowe, dobre buty i tanie używane narty. W temacie butów wszystko zostało już napisane - tutaj nie oszczędzaj - jeżeli dobrze dobierzesz będą ci służyły kilka sezonów. Za niewielkie pieniądze można kupić używane narty - firma dowolna, byle grupa allround i niskie modele. Poprzeglądaj katalogi nart z przed 3 -4 lat. Że narty porysowane? - nowe też porysujesz:D. Byle ślizgi i krawędzie były w porządku.

Wydasz pewnie 200 - 300zł. Jeżeli stwierdzisz, że już potrzebujesz czegoś lepszego(a jeszcze lepiej jak stwierdzi to dobry instruktor:D) wtedy rozglądniesz się za nową nartą.

Powodzenia w zakupach i szybkich postępów:)

Mirek

Edytowane przez Marucha

dzięki Panowie, wszystkim wam należy się porządne piwo :) , przekonaliście mnie żeby zacząć od dobrych butów a skończyć na używanych nartach :)

w ten weekend postaram się znaleźć tą pierwszą cześć czyli buty no i oczywiście będę się starał dobierać w/g wszelakich podpowiedzi jakie od was i z artykułów mogłem się dowiedzieć no ale tak jak gajowy01 napisał ... jako amator nie wiem czego po butach oczekiwać, wiem na pewno, że jak już założę na nogę (tak jak każda para butów ) nie może mnie uciskać.. mam się czuć komfortowo ... bla bla bla ale na co zwrócić dodatkową uwagę jak już taką parę będę miał na nogach ?

pozdrawiam :-)

w ten weekend postaram się znaleźć tą pierwszą cześć czyli buty no i oczywiście będę się starał dobierać w/g wszelakich podpowiedzi jakie od was i z artykułów mogłem się dowiedzieć no ale tak jak gajowy01 napisał ... jako amator nie wiem czego po butach oczekiwać, wiem na pewno, że jak już założę na nogę (tak jak każda para butów ) nie może mnie uciskać.. mam się czuć komfortowo ... bla bla bla ale na co zwrócić dodatkową uwagę jak już taką parę będę miał na nogach ?

pozdrawiam :-)

Witam

Poczytaj na forach narciarskich - napisano tego naprawdę dużo.

Napiszę Ci jak ja to widzę na podstawie własnych doświadczeń. Do tej pory kupowałem 4 pary dla siebie i 3 dla żony. Z ostatnich jesteśmy naprawdę zadowoleni:D

1. Wybierz się do dobrze zaopatrzonego sklepu i poświęć na wybór naprawdę dużo czasu.

2. Szukaj butów o flexie ok. 80, z 4 metalowymi klamrami z mikroregulacją i cantingiem (możliwość ustawienia pochylenia cholewki na boki). Przyda się też wkładka zmieniająca objętość cholewki. Więcej bajerów nie potrzeba. Nie szalej z ceną.

3. Zmierz stopę w sklepie - mają odpowiednią miarkę - i mierz wszystko, co mają w twoim rozmiarze oraz +- 0,5cm - połówki mają tą samą skorupę ale inną wkładkę - są obszerniejsze. Absolutnie nie nastawiaj się na konkretną firmę - każda robi buty na trochę inne kopyto.

4. Po założeniu buta masz czuć palcami skorupę, po dopięciu klamer i ugięciu nóg w kolanach, ma być tam luźno - możesz poruszać palcami, nie czujesz ucisku. But ma dokładnie opinać stopę, ale nie możesz czuć punktowego, mocnego ucisku. Ma dobrze trzymać piętę - w zapiętych klamrach nie możesz jej podnieść - oderwać od wkładki. Komfort to pojęcie względne - najwygodniej będzie ci w zbyt dużych, miękkich butach. W tym ma się dobrze jeździć a nie stać. I tutaj jest największy problem z wyborem pierwszych butów. Poświęć na przymierzanie każdej pary jak najwięcej czasu - stój, chodź, uginaj nogi w kolanach - ma dobrze trzymać, nie uciskać, nie powodować drętwienia stopy. Jeżeli dla dobrego trzymania stopy musisz mocno dopiąć klamry, skorupa jest dla ciebie za obszerna - szukaj innego modelu.

5. Umów się ze sprzedawcą, że po kilku dniach możesz buty zwrócić. Ubieraj je w domu. Sprawdź, jak się w nich czujesz mając je dłuższy czas na nogach. Jeżeli będzie problem - zwracaj.

6. Jeżeli okaże się, że masz mocno nietypową stopę, jest możliwość indywidualnego dopasowania skorupy - ale to ostateczność. Na 99% znajdziesz coś odpowiedniego w sklepie.

Nic więcej nie potrafię ci doradzić.

Powodzenia

Mirek