Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

POC - kaski, gogle, ochraniacze, rękawice

SB

Rekomendowane odpowiedzi

Ale POC... naprawdę jest na czym oko zawiesić, no i mają w ofercie pomarańczowy kask

Jak rozwalę o słupa swoją Carrerę to chyba zaprzyjaźnię się z tą firmą:)

To właśnie miałem na myśli każdy ma coś od lat do czego się przyzwyczaił . Casco , Carrera i pozostałe firmy super chronią głowy , wspomniany POC też jest super i rzeczywiście ma fajne żywe kolory dające radość . Natomiast Head wydaje mi się że za szeroko chce wejść w życie uprawiających sporty zimowe, dlatego ostatnim kaskiem nad którym bym się zastanowił przy wymianie będzie amerykanin.

POC pod względem kasków jest super, reszty ochraniaczy chyba nie polecę. (rowerowe się rozwalają, jak kiedys juz wspominałem rękawiczki narciarskie to samo). Co do kasków... Shreda bym chyba przetestował zaraz po POC'u. Przed POC'em są Carrera Carbon Fiber i Dainese. Które jednak cenowo dosyć miażdżą ;P

POC mocowanie gogli

Wczoraj miałem okazję sprawdzić jak wygląda mocowanie gogli do kasków POC.

Na pierwszy rzut oka w kaskach POC z grupy Race nie ma żadnego mocowania, które ma na celu zabezpieczenie gumki od gogli przed zsunięciem się z kasku.

poc-kaski-gogle01_d.jpg

poc-kaski-gogle00_d.jpg

Dopiero organoleptycznie sprawdziłem, że POC wprowadził ciekawe rozwiązanie, które zastosowano nie w kaskach, a w goglach. Patentem ty jest guma wprasowana w pasek gogli, które skutecznie zabezpieczają je przed zsunięciem. :)

poc-kaski-gogle03_d.jpg

W modelach uniwersalnych, freestylowych jest dodatkowe zabezpieczanie paska na kasku.

poc-kaski-gogle02_d.jpg

• Like 1

POC wprowadził ciekawe rozwiązanie, które zastosowano nie w kaskach, a w goglach. Patentem ty jest guma wprasowana w pasek gogli, które skutecznie zabezpieczają je przed zsunięciem. :)

Chymmm taka gumę to ja mam w googlach Oakley już ładnych parę lat i szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie jazdy bez takiej gumy. Wszelkie wystające elementy plastikowe przytrzymujące pasek, to tylko kolejna rzecz do urwania bądź zawadzania.

Dopiero organoleptycznie sprawdziłem, że POC wprowadził ciekawe rozwiązanie, które zastosowano nie w kaskach, a w goglach. Patentem ty jest guma wprasowana w pasek gogli, które skutecznie zabezpieczają je przed zsunięciem. :)

No dobra ale to jest zabezpieczenie zeby guma nie zsunela sie w czasie jak gogle mam na oczach ale co wtedy jak jade krzeslem i gogle przeuwam na kask i nagle zsuwaja sie na tyl kasku ???

No dobra ale to jest zabezpieczenie zeby guma nie zsunela sie w czasie jak gogle mam na oczach ale co wtedy jak jade krzeslem i gogle przeuwam na kask i nagle zsuwaja sie na tyl kasku ???

No o tym też właśnie wczoraj z Jackiem prawiliśmy przez telefon, no i wnioski były tej rozmowy takie, że po prostu trzeba uważać, a jak się już zdarzy:eek:...no i tu opcji zdarzeń można by wymieniać bez liku.....

Ale i tak się mi podobają szczególnie taki :o

• 4 weeks later...

POC w redakcji skionline.pl

Dzisiaj do naszej redakcji dotarły kaski POC Skull Comp 2.0.

Wyjaśniła się sprawa "trzymania gogli" na kasku. Otóż w zestawie jest specjalny klip do gogli, który zakłada się na tylną część kasku. Można go oczywiście nosić lub nie. Decyzja należy do użytkownika.

Ciekawą sprawą są gogle Iris Comp, które w zestawi mają trzy szyby, w tym jedna neutralną (białą)!

I jeszcze jedno. Po bliższym zapoznaniu się z zawartością pudełka muszę stwierdzić, że POC to ... nawiązując do motoryzacji taki Mercedes wśród kasków i gogli.

Testy wkrótce na skionline.pl

poc-pb180005.jpg

Edytowane przez JC
  • Like 1

Ciekawą sprawą są gogle Iris Comp, które w zestawi mają trzy szyby, w tym jedna neutralną (białą)!

Szkoda tylko że dystrybutor dostarczając kolekcję gogli POC do zamieszczenia na SKIONLINE ograniczył się tylko do zdjęć, bez jakichkolwiek opisów. Informacja przy tych goglach że są z 3 wymiennymi szybami na pewno by wpłynęła na sprzedaż, a to chyba o to chodzi, szczególnie że takie zestawy są praktycznie nie oferowane... no a jeśli to zjawisko zupełnie marginalne:rolleyes:.

Tak zawsze w modelu Iris Comp sa trzy szyby. Wersja OTG tylko po założeniu szkieł kontaktowych ;) - nie ma wersji OTG

... tylko ze to sa gogle zawodnicze i szyba chyba jest pojedyncza, trzeba to miec na uwadze

nawiązując do motoryzacji taki Mercedes wśród kasków i gogli.

...cena kasku rowniez mercedesowa :D ale nie jest to zwykla skorupa :cool:

Szkoda tylko że dystrybutor dostarczając kolekcję gogli POC do zamieszczenia na SKIONLINE ograniczył się tylko do zdjęć, bez jakichkolwiek opisów. Informacja przy tych goglach że są z 3 wymiennymi szybami na pewno by wpłynęła na sprzedaż, a to chyba o to chodzi, szczególnie że takie zestawy są praktycznie nie oferowane... no a jeśli to zjawisko zupełnie marginalne:rolleyes:.

Jeżeli mogę wytłumaczyć nowego dystrybutora to napiszę, że wszystko odbyło sie w ostatniej chwili stąd braki.

... tylko ze to sa gogle zawodnicze i szyba chyba jest pojedyncza, trzeba to miec na uwadze

...cena kasku rowniez mercedesowa :D ale nie jest to zwykla skorupa :cool:

szyby są pojedyncze o przepuszczalności VTL: clear VLT 82–90, blue VLT 37–50 i smokey yellow VLT 63

co do ceny ... jak ktoś kupuje Mercedesa to też specjalnie nie dyskutuje, że chce mieć cenę Fiata

Edytowane przez JC