Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pytanie o sprzęcik dla lekkiej i filigranowej kobietki

esdopedoen

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

Szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Moja żona ma 158cm wzrostu i waży 43kg. Na nartach jeździ już parę dobrych lat i jeździła do tej pory klasycznie, raczej szybko. Jej umiejętności ocenił bym na skalę 5.

Teraz chciałaby zacząć jazdę carvingową. Czy myślicie,że narty juniorskie, powiedzmy 140cm dałyby radę?

Dodatkowo bardzo by chciała sprzęt w kolorze zielonym takim jak ma elan( u większości kobiet kolor to chyba 80% sukcesu:P )

Czy jesteście w stanie polecić coś nowego lub używanego w sensownej cenie? powiedzmy w okolicach 500zł?

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Mateusz

Edytowane przez esdopedoen
dopisanie istotnych danych

siema w tej cenie będzie cięzko coś nowego a taże zielonego:)

poszukaj w liniach dla kobiet atraxion rossiniola exclusive dynastara bądz cloud atomica

co do nart juniorskich wydaje mi sie to pomysł bezsensowny jeżeli żona przechodzi stopniowo z klasyka w nową technikę jazdy powinna zacząc od mniej wymagajcych nart które pozwolą jej jeździc powiedzmy 50/50 klasyk/nowa technika więc juniorska slalomka bądz gigantka to nie za dobry pomysł.

jeżeli ma 158cm wzrostu szukaj nart w przedziale 140-150cm ze wskazaniem bliżej na te 150cm.

na stronie głownej skionline masz zakładkę sprzęt jeżeli powybierasz dokladnie to czego chcesz czyli w tym wypadku polecał bym grupę allround i poźniej dla kobiet powinieneś znaleść wszystko- wybieraj narty o przeznaczeniu średniozaawansowany.

mam nadzieje ze pomoglem

pozdrawiam bartek:)

• Like 1

Witam

Na początku zeszłego sezonu miałem podobny problem. Moja żona ma 162cm wzrostu, 53kg wagi i wtedy miała podobne umiejętności - jeździła głównie ześlizgiem, czasem wyszedł jej cięty skręt. Kupiłem jej na próbę używanego Salomona Streetracera 8W 150cm,R-10.5 - to miała być niskobudżetowa, miękka slalomka do nauki krótkiego, ciętego skrętu. Ta narta wygrała kiedyś kategorię allround dla kobiet na Austria Ski Teście, ale przy tych parametrach nie bardzo wierzyłem w jej uniwersalność. Teraz żona nie chce słyszeć o innych nartach. W poprzednim sezonie zrobiła naprawdę duży postęp - na niezbyt stromym stoku bez problemów ściga się krótkim bądź średnim skrętem z moimi slalomkami; na stromym pomaga sobie ześlizgiem; w ciężkich warunkach też nie ma tragedii.

Według mnie ten streetracer to bardzo fajna narta na przygotowany stok do krótkiego i średniego skrętu na krawędzi, dla średnio zaawansowanych. Narta już leciwa, za to bez problemu mieścisz się w budżecie. Do dostania też miększy streetracer 6. Niestety nie robili zielonych:).

Jeżeli szukasz bardziej uniwersalnych nart, to propozycje z poprzedniego posta.

Pozdrawiam

Mirek

• Like 1

Dziękuję za wskazówki i porady. Faktycznie nie ma co szukać juniorskich nart bo mogłyby być zbyt twarde.

Swego czasu szukałem namiętnie dla niej sl9 gdyż wydawały mi się bardzo miękkie( przynajmniej jak ja na takich jeździłem)., jednak teraz po głębszym przemyśleniu to faktycznie trzeba szukać czegoś jak najbardziej uniwersalnego by mogła bez większych problemów przechodzić ze stylu klasycznego w carvingowy.

pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy myślicie, że atomici sx11 140cm będa odpowiednie dla mojej kobiety ( dla przypomnienia 158cm i 43kg)? Z tego co wyczytałem, to te nartki nadaja się dla kobiet ze wzgledu na duza uniwersalność. To był tekst sprzedającego, więc nie traktuje tego do końca poważnie.

Cześć

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy myślicie, że atomici sx11 140cm będa odpowiednie dla mojej kobiety ( dla przypomnienia 158cm i 43kg)? Z tego co wyczytałem, to te nartki nadaja się dla kobiet ze wzgledu na duza uniwersalność. To był tekst sprzedającego, więc nie traktuje tego do końca poważnie.

Drogi Esdo... . Jak sam napisałeś zona jeździła do tej poru na narcie nietaliowanej. Ile lat i jakiej długości były te narty?

Pozdrawiam

Cześć

Drogi Esdo... . Jak sam napisałeś zona jeździła do tej poru na narcie nietaliowanej. Ile lat i jakiej długości były te narty?

Pozdrawiam

Witaj,

W sumie jeździła na nardzie słabo taliowanej, bo na jakiś starych dynastarach max o długości 150cm bodajrze. Nartki takie jak w linku poniżej .

Dynastar Max

Na nartach tych jeździła w sumie 3 lata. Wczesniej jeździła na jakiś polsportach o długości bodajrze 170cm.

Edytowane przez esdopedoen

Nie będą odpowiednie. Takie byłyby za krótkie i za sztywne - to w końcu najwyższy model z grupy SX.

Szukaj czegoś dłuższego 150-155 ale bardziej elastycznego - przeglądaj tutejsze katalogi - im wyższy model (numer) tym narty sztywniejsze.

Jeśli rozważasz używane to weź pod uwagę, że im starsza narta tym bardziej "wyklepana" - będzie łatwiejsza.

Edytowane przez gajowy01

Moja małżonka też do tej pory jeździła na Dynastarach Team Max i też ześlizgiem. Poszukiwania sprzętu dla niej trwały trochę czasu ze względu między innymi na szatę graficzną. Wybór padł na Blizzardy G-Force G-Three (parametry i grafika do przyjęcia :). Pomyśl nad np.: Fischer Progressor 7 lub jakiejś narcie z kolekcji Volkl Attiva może żonie coś przypadnie do gustu.

Nie będą odpowiednie. Takie byłyby za krótkie i za sztywne - to w końcu najwyższy model z grupy SX.

Szukaj czegoś dłuższego 150-155 ale bardziej elastycznego - przeglądaj tutejsze katalogi - im wyższy model (numer) tym narty sztywniejsze.

Jeśli rozważasz używane to weź pod uwagę, że im starsza narta tym bardziej "wyklepana" - będzie łatwiejsza.

Te SX 11 za sztywne nie będą bow długosci 140 to model juniorski, SX11 w takiej długosci nie produkowali

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=730&id_modelu=956

Ale za krótkie to na pewno, niemniej taka juniorska narta w długosci 150 cm byłaby całkiem dobra do takiej wagi pod warunkiem, że to nie będzie narta dla początkujących. Zobacz może tego Rossignola - ma nawet zielone wstawki:D. Córka kolegi (ciut ponad150/40 kg) na tej narcie jeździ, że miło popatrzeć

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2806&id_modelu=3867

Taki Atomic SX 11 jr w długości 150 też by chyba był niezły

Edytowane przez mihumor