Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jakie narty: poziom 5+, 86kg/182cm?

michasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów! :)

Połknąłem bakcyla :) i choć wydaje mi się, że raczej jestem początkujący, to wg. skali forum jestem gdzieś między 4/5/6 :)

W zeszłym roku kupiłem buty (higiena ;) )a w tym "chodzą" za mną własne narty.. Dotychczas jeździłem na nartach z wypożyczalni, Fischer Carve SRC (?) (takie szare, z żółtym napisem "carve", dł. chyba 170cm.) To w Szklarskiej na Puchatku i Loli. Później w Szpindlerowym miałem jakieś Blizzardy (Firebird?) z ichniej wypożyczalni i to była masakra..Były chyba dłuższe (175?) i w ogóle nie chciały ze mną gadać.. :)

No i m.in. w związku z tym chciałbym mieć swoje, własne. Chciałbym kupić takie "z zapasem", na kilka lat, nawet jeśli miałbym się z nimi trochę pomocować na początku.

Planuję kilka wyjazdów (Austria w grudniu, Włochy w lutym.. - ośrodków jeszcze nie wybrałem..) i chciałbym wtedy już mieć swoje deski..

No to teraz do szczegółów wg. pkt. podanych przez JC:

1. Płeć - M

2. Wiek - 35

3. Waga - 86 - 88kg ;)

4. Wzrost - 182

5. Na nartach jeżdżę od 2 sezonów, ( 10 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 4/5/6 - bo pługiem nawet nie umiem (tzn. umiem ale nie lubię :) ), za to na czarne trasy jeszcze jakoś mi w mojej ocenie umiejętności i wewnętrznej odwagi brakuje.. :)

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - Salomon Mission RS7

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - z wypożyczalni (j.w.)

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - hmmm..poza trasami jeszcze zdecydowanie nie.. kuszą mnie za to Alpy (Austria, Włochy) :) na razie jazda rekreacyjna z zacięciem sportowym, bym powiedział..

10. Upatrzyłem sobie narty - Fischer Progressor 8+ (długość?), ale jestem otwarty na inne propozycje - w zdecydowanej większości macie większe doświadczenie niż ja..

11. Mój budżet na narty to około - max. 2000 - 2300 PLN

Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne uwagi i pomoc.. :)

Pozdrawiam,

M.

P.S.

Miało być pytanie wyszła porada.. :/ Przepraszam.. :/

Edytowane przez michasz

Jak masz dwa sezony za sobą to te narty będą dla Ciebie bardzo dobre - no i cena więcej niż okazyjna, do tego długość także:

http://allegro.pl/narty-dynastar-conntact-8-172-cm-nx-11-fl-i1259948004.html

A jak Ci sie nie podobają to mozesz szukać i przebierać: Head Icon tt40 (50), Fischer Viron 4.4 albo 6.6, Elan Speedwave 10(11), Elan Magfire 74, Salomon Aeromax albo X Wing 10 jak i te, które Ci masz w postach niżej - są bardzo ok - długosc to ok 170 bym Ci radził.

• Like 1

No właśnie dla Progressorów 7+ Fischer podaje długość 170cm.. dla "8+" - już 175.

I jedno, pewnie dość głupie pytanie.. Jeśli narta ma, powiedzmy, sięgać do brody/nosa itd., to określa się to w butach czy "normalnie"? Buty automatycznie "podnoszą" ww. elementy ciała.. :) więc IMHO - bez butów, ale ostatnio spotkałem właśnie różne opinie..

@ mihumor -Dzięki.. :) jeszcze bardziej mi utrudniłeś wybór.. :) Chyba zrobię jak kobiety - pod kolor do ciuchów.. ;) (BTW: Prog. 8+ by pasował idealnie..;) )