MARECKI233 Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Witam Bardzo prosze wszystkich zyczliwych o pomoc w dobraniu najlepszego miejsca tygodniowy wypad we Wloszech. Pomijajac fiemme bo byłem tam w zeszlym roku , gdzie bylo super ale trzeba zajzec w inne miejsca:) W ktorym osrodku bedzie podobnie do fiemme w sensie ze chce tak jak tam kilka osrodkow w niedalekich odstepach miejcu. Trasy dlugie i trudne. Dziekuje z gory za porady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Tutaj relacja kolegi Mihumora z Plose i Kronplazt. Myślę, że zachęcająca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARECKI233 Napisano 4 Październik 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Super:) dzieki za tego linka . Korplatz bardzo zachecajacy jeszcze tu poszperam moze znajde cos na temat madonny i val di sole bo mi to w biurze proponowali.. Łamie sie bardzo nad wyborem niewiem co wybrac zeby bylo ekstra:)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Witam Bardzo prosze wszystkich zyczliwych o pomoc w dobraniu najlepszego miejsca tygodniowy wypad we Wloszech. Pomijajac fiemme bo byłem tam w zeszlym roku , gdzie bylo super ale trzeba zajzec w inne miejsca:) W ktorym osrodku bedzie podobnie do fiemme w sensie ze chce tak jak tam kilka osrodkow w niedalekich odstepach miejcu. Trasy dlugie i trudne. Dziekuje z gory za porady:) Jest ich fafdziesiąt Stosunkowo blisko, czyli szeroko rozumiane Dolomity to ponad 1.5 tys. km tras, z czego zdecydowana większość jest OK, i większość ośrodków pewnie większa czy bardziej urozmaicona od Val di Fiemme Dowolne miejsce w rejonie Dolomiti Superski: najbliżej Fiemme jest Val di Fassa - jest więcej tras niż w Fiemme, Val Gardena + Alpe di Susi, Alta Badia, Arabba/Mamolada, Kronplatz itd. Wlaściwie wszystkie te są w jakiś sosób połączone - wyciągami albo skibussem. Dla mnie ciekawsze są te bardziej na północ. Inny rejon Dolomitów to Val di Sole: Madonna, Tonale itd. - stosunkowo tani rejon, popularny. Alta Valtelina, czyli Livigno, Bormio, St. Caterina to już nie Dolomity ale też blisko i tanio. Wszystkie ww. objeżdżone przez rodaków do bólu - na temat każdego znajdziesz sporo relacji w necie. O dalszych rejonach, jak dolina Aosty czy okolice Sestierre niewiele wiem - ale idę o zakład, że też są super Słowem: brać wybierać, decydować i niczego nie żałować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Gajowy mnie uprzedził - polecam okolice Val di Fassa - doskonałe miejsce wypadowe na Sella Rondę. Sam będę zwiedzał w tym roku okolice Alpe di Susi + Val Gardenę - po powrocie w marcu zdam relację jeżeli będzie ktoś zainteresowany :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Jeśli długie i trudne trasy Cie interesują we Włoszech a do tego jesteś mobilny to polecam poszukać kwaterki w okolicach Brunico, zakupić karnet Dolomitisuperski (troszke drozszy) i pojeździć, do 30 min autem się ogarnia: a/Kronplatz - północne stoki - masz dwie czarne po 5 km z czerwono-czarnymi łącznikami, b/ Helm czyli Alta Pusteria - ośrodek sporo mniejszy niz Korona ale z pięknymi długimi, trudnymi trasami c/Plose - podobnie jak Helm d/Gitcheberg- jeszcze mniejszy ośrodek ale na dzionek warto wyskoczyć e/ Do Alta Badii nie jest wcale tak daleko - choćby La Villa i trasa FIS. Inny wariant to mieszkanie pod Plose czyli w okloicy Brixen, zaleta to cena bo jest tam taniej, wtedy do 30 min dojedzie się pod Kronplatz, Plose, Gitcheberg i do Val Gardena. Jeśli jazda busem to Kronplatz i mieszkanie w San Vigillo di Marebe, dobre połączenie Ski busem z Alta Badia czyli można sie podłączyć pod rózne możliwości poza jazdą na Koronie. Oczywiscie mozna mieszkać w rejonie Sella Ronda ale wtedy należy sie liczyc z większym tłokiem na trasach bo tamte ośrodki mają tą przypadłość - oczywiscie w zależnosci od terminu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek42 Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Witam, ja mogę polecić: 1. Kronplatz-Alta Badia, mieszkasz: Kiens, St. Lorenzo. 2. Kronplatz-Alta Pusteria-Cortina d'Ampezzo, mieszkasz: Dobiacco. 3. Plose-Kronplatz-Alta Badia, mieszkasz: Brixen. 4. Val di Fassa-Tre Valli, mieszkasz: Moena, Soraga, Campitello. 5. Val Gardena-Alpe di Siusi, ja mieszkałem w Velturno. 6. MdC-Pinzolo, mieszkasz: Pinzolo. 7. Marileva/Forgarida-MdC-Pinzolo, mieszkasz: Dimaro. 8. Tonale-Ponte di Legno-aprica, mieszksz: Aprica. 9. Livignio-Isolaccia-Bormio-St.Caterina, mieszkasz: Arnoga, Isolaccia. 9. Aosta (Pila, Cervinia-Valtournenche, Monte Rosa, Courmayeur), mieszkasz: St.Vincent. 10.Sestriere-Montgenevre, mieszkasz: Cesana Torinese. Większość tych propozycji wymaga przemieszczania się swoim autkiem, ale warto czasami przejechać tych 30-40 km do innego ośrodka, żeby zobaczyć coś nowego. Aosta i Sestriere to daleko, ale warto, jak jest dwóch kierowców to spoko. Ja mogę polecić Sestriere - 400 km tras narciarskich do zjeżdżenia praktycznie bez zdejmowania nart, mało ludzi na stokach, Suuuperrr.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 też polecam stoki Sella Rondy, co roku startuję z Val di Fassa a dokładnie z Canazei. link do mojej relacji bo zwiedziłem troszkę wtedy na Selli, także miłej lektury! http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=100409#post100409 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARECKI233 Napisano 5 Październik 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 Bardzo dziekuje za tak wyczerpujace odpowiedzi teraz troche posiedze nad ocena miejsca zamieszkania zeby miec jak najwiecej osrodkow w zasdiegu pol godz dojazdu autem . Bo wazne zeby sobie urozmaicic i napewno nie bedzie nudy:) pozdrawiuam i dzieki wielkie za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi