Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jakie narty dla skali 6-7?

Gość szymes

Rekomendowane odpowiedzi

Zbieram informacje o nartach, które mogą mi podpasować. To Wy jesteście praktykami i posiadacie na pewno większą wiedzę ode mnie -stąd te pytania i to forum chyba, że źle trafiłem.

Nie sztuką jest wypierniczyć na narty 2000-3000 koła... Stać mnie na droższe narty, ale nie jestem mega zapaleńcem, więc zacznę mniejszymi kroczkami, aż będę miał większą wiedzę, obycie, praktykę itp... Pewnie niektórzy z Was mieli do czynienia z nartami, które pasują do moich kryteriów i mogą wyrazić swoją opinię.

Widzę jednak, że konieczne będzie uzbrojenie się w cierpliwość i przetestowanie kilku modeli na stoku (jeśli będą dostępne). Dzięki podpowiedziom niektórych, zacnych ;) użytkowników tego forum będę wiedział po jakie dechy mam sięgać... Nie będę błądził, tylko konkretnie podejdę do tematu.

Peace

ja proponuję na nudne jesienne wieczory poczytać Forum w temacie doboru nart i stronę główną,a również strony o narciarstwie,zakupić kilka książek na all. o narciarstwie,a zimą nie będziesz zdziwiony na stoku:rolleyes:-tak zaczynaliśmy:rolleyes:

Cześć ,To ja Ci proponuję jeszcze coś innego ;nastronie Atomica czyli firmy z Chorzowa ,głównego import. Atomica w ich firmowym sklepie internet.jest mnóstwo wyprzedaży z ub. sezonu i dalszych po atrakcyjnych cenach np. dla Ciebie SX11 -polecam .Będziesz miał nówki za rozsądne pieniądze -wysyłają bez problemu.Zastanów się obejrzyj tę stronkę.Ja osobiście nie lubię Rossignoli oboj. jakich by nie było ,są za mało ekspresyjne ,ale to dla mnie . Pozdrawiam Jorguś

Cześć ,To ja Ci proponuję jeszcze coś innego ;nastronie Atomica czyli firmy z Chorzowa ,głównego import. Atomica w ich firmowym sklepie internet.jest mnóstwo wyprzedaży z ub. sezonu i dalszych po atrakcyjnych cenach np. dla Ciebie SX11 -polecam .Będziesz miał nówki za rozsądne pieniądze -wysyłają bez problemu.Zastanów się obejrzyj tę stronkę.Ja osobiście nie lubię Rossignoli oboj. jakich by nie było ,są za mało ekspresyjne ,ale to dla mnie . Pozdrawiam Jorguś

reklama?

--------------------------------

edycja:

"som" w całej polsce przynajmniej były:) intercośtam

Edytowane przez przemo_narciarz

• 2 months later...

Odświeżam temat.

Poszperałem trochę w necie, przymierzyłem kilka butów i oczywiście pojawiły się pytania.

BUTY

Najbardziej z mierzonych butów pasowały mi salomony mission:

http://www.decathlon.com.pl/PL/mission-147332070/

Chciałem namierzyć je w internecie -niestety nie udało mi się to (inne wersje kolorystyczne, inne oznaczenia).

Sprawa jest taka: mierzyłem rozmiar 29.0 (odpowiednik 45). Przesiedziałem w nich 20 minut w sklepie i w moim przekonaniu były wygodne. Miałem ok 1-1,5cm luzu na palcach z przodu. Na wyprostowanych kolanach kostka oraz część piszczela dobrze usztywniona, boki stopy komfortowo ułożone. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo usiadłem na ławce wyprostowałem kolana i nacisnąłem palcami nóg na podkładkę, to trochę pięty mi się ruszały w bucie. Nie wiem, czy to miało jakikolwiek sens -nie wiem czy tak powinno być. Drugą sprawą jest to, że początkowe klamry (od przodu buta) zapinałem na przedostatnim zacisku, a nawet mogłem zapiąć na ostatnim -z tego co się orientuję i jak czytałem poradnik tak raczej nie powinno być... Jak się mylę to poprawcie mnie. Mierzyłem 28.5 -uciskały mnie na palce. Poza tym flex w tych butach to 55 (chce jeździć rekreacyjnie).

NARTY

Próbowałem tej zimy jeszcze narty salomona street racer 6 (jakis starszy model). Czułem się na nich niepewnie. Generalnie miałem problem z ostrym skrętem na twardym śniegu -nie do końca deseczki chciały wykonywać moje polecenia. Na wyratrakowanym stoku lub na muldach szło mi znakomicie. Podejrzewam, że narta była dla mnie za twarda. W każdym bądź razie męczyłem się z nią.

Na jakich nartach jeździło mi się najlepiej? Na rossigniol PMC pure mountain (niebieskie napisy). Przegrzebałem stronę rossignol'a i nie znalazłem dokładnie tego modelu.

Pytanie: Czy wiecie, które z PMC są najbardziej zbliżone do tych powyżej? Na 99% zdecydowałem się na te deski.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Witam!

szymes ja osobiście posiadam Salomon Streetracer 09, dokładnie takie (tylko malowanie ciemniejsze)

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=842&id_modelu=1117.

Z tego co się orientuję jest to wyższy model od Streetracera 6'tki. Chyba, że jeździłeś na jakieś nowszej i może coś się zmieniło bo tych "moich" już nie produkują. Osobiście nie uważam, żeby były to narty twarde i męczące, fajnie się zachowują przy małych i średnich pedkościach oraz w krótkich skrętach. Nie polecam ich do szybkiej jazdy. Dzioby strasznie latają i jest je dość ciężko opanować przy dużej prędkości, ale to narta slalomowa, z promieniem skrętu coś chyba lekko ponad 12m (165cm) i nie ma się czemu dziwić.

Jeżeli chcesz szybko pośmigać a przy tym powycinać parę ciasnych winkli osobiście poleciłbym cos z grupy Race Carv (kategoria pośrednia między nartami slalomowymi a gigantowymi).

Te Streetracery nadal mam, ale jako drugą, awaryjną parę nart na słabsze warunki na stoku. Teraz jeżdzę na Head iSupershape Speed i nie widzę lepszych desek, przynajmniej jak dla mnie. Ja jeżdzę na "6" według skali z forum, waże 74kg przy 183cm. Narta długości 177cm i promieniu r=16,6m

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2089&id_modelu=2650.

Bardzo pewnie się prowadzi przy dość dużych prędkościach, a przy tym można na nich pojechać krótki skręt. Tylko UWAGA, one są dość twarde i naprawdę dynamiczne. Ja nie należe do obiboków, a nogi mogą naprawdę zaboleć jak pojedziesz na nich na max. możliwości. Jednak to co one potrafią jest warte tego bólu :P (nie żebym był masochistą :P ).

Nie wiem czego dokładnie oczekujesz od nart, ale możesz wziąć pod uwage ten model. Od razu poleciłbym jakieś twardsze buty do nich. Osobiście posiadam Salomon Falcon 10, flex = 110 i są chyba w sam raz.

Przepraszam ale nie orientuję się w sprzęcie ze stajni Rossiego i możliwe, że narty, o których pisałeś wcześniej to całkiem inna bajka. Tak czy inaczej, możesz przeczytać parę artykułów i tematów (na forum) o tym Headzie. Np.

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=10568&page=2 (ten jest mój jak kupowałem tą narte)

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=10303 (tutaj recenzja kolegi smiths23)

Pozdrawiam

Łukasz