Gość szymes Napisano 3 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2010 Witajcie, Moja przygoda z nartami zaczęła się, kiedy miałem 14 lat. Jeździłem na zwykłych prostych dechach i było ok. Od dwóch, trzech lat próbuję się z carvingami. Średnio na stoku spędzam ponad 20 dni w roku i jeździłem na rossignol PMC limited: http://allegro.pl/narty-rossignol-pm...4.html#gallery Zawsze je wypożyczałem, bo nie przymierzałem się do kupna carvingowych -za dużo zamieszania dla mnie z tym było. W chwili obecnej mam wrażenie, że wycisnąłem z tych nart co tylko się da. Jeździ mi się na nich swobodnie, nie męczę się...totalna swoboda. Przyszedł jednak czas, by kupić już swoje deseczki i teraz pytanie: "jakie"? Która narta może być następcą dla PMC limited? Potrzebne informacje: 1. M 2. Wiek 26 3. Waga 90-92 4. Wzrost 184cm 5. Jak długo jeździsz na nartach ? Ponad 10 lat regularnie 6. Ja się oceniasz wg skali Forum ? Mocne 6 z zacięciem na 7. 7. Jakie masz buty ? (W chwili obecnej brak, mam zamiar kupić z flexem 60-70) 8. Jakie masz teraz narty / na jakich już jeździłeś ? Rossignol PMC limited (bajkowo ) 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy ? Lubię jazdę agresywną, ale z głową. Lubię dynamikę, i niekonwencjonalne podejście do nart: od czasu do czasu parę szybkich zakrętów, a później długi przechył. Uwielbiam ostro hamować i przymierzam się do nauki jazdy tyłem. 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju ? Polska ( niebieskie, czerwone, czarne + muldy od czasu do czasu) Nie jeździłem poza trasami. W tym sezonie chcę wybrać się do Włoch. 11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? Szybko, stabilnie, pełna kontrola. 12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku ? Średnio ponad 20. 13. Możliwości finansowe Nie chcę wydawać na deski więcej niż 1000zł (jednak, jeśli pojawi się coś, co warte jest dołożenia kilka stówek to nie ma problemu) Generalnie nie chcę przepłacać i nie jest mi potrzebny lans... Nie przeszkadzają mi narty z zeszłych sezonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 3 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2010 Buty to musisz twardsze kupić, tak minimum flex 80 ale lepiej 90-100 - no i koszta rosną ale tu bym kompromisu nie szukał . Co do nart to wydaje mi sie, że coś z szeroko pojętych grup cross, allround, allmountain i z racji na twoje gabaryty coś twardszego w długosci koło 175 cm, nowej takiej narty za około 1000 zł chyba nie znajdziesz, musisz wydać kilka stówek więcej lub poszukac w używkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szymes Napisano 3 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2010 Już czytałem na ten temat (buty). Będę musiał od nowa szukać butów. P.S. Jakieś propozycje odnośnie nart? Nie mam kompletnie punktu zaczepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 3 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2010 Do twojego opisu to pasuje cała kupa nart. Ja bym Ci polecał Atomica Metrona 10 albo 11, to fajne narty na nasze warunki, bardzo uniwersalne i mozna na nich różne rzeczy wycinać. Mogą też byc Metrony B5 - te już są dosyć twarde ale powinieneś poradzić. Mają zalete taką, że łatwo znaleść dobrą uzywke za sensowne pieniądze. A inne, może jakieś crosy, np Atomic SX 11 albo 12 lub Volkle Crosstigery, z allroundów Rossignole Zenithy Z6 lub Z9 albo Zenithy Mutixy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szymes Napisano 3 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2010 Mihumor, Dzięki za podpowiedzi. Czytałem o metronach atomica i wychodzi na to, że metron 11 b5c będzie ok. Promień skrętu w porządku. Boję się o promień skrętu w metronie 10 i b5i -prawdopodobnie te narty będą "szukały" zakrętów przy większych prędkościach. Poczytałem na temat z6 i prawdopodobnie też będą ok: http://www.foreversport.sklep.pl/Zenith+Z6+Oversize++AXM+120+TPI2_p3746.html -o tych rozmawiamy? Co do innych będę musiał jeszcze doczytać, ale absolutnie nie chcę narty, która rozjedzie mi się przy dużej prędkości albo będę musiał włożyć dużo wysyłku w opanowanie jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Ktoś tu ma do sprzedania Rossi Z 6,5 w "sklepowym stanie" i dobrej cenie .Zobacz do działu giełda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szymes Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2798&id_modelu=3850 -a ta narta na której jeździłem, czy ona czasem nie jest git? P.s. Roobs, co z tymi nartami jest nie tak? I jaka jest Twoja cena ostateczna, bo widziałem, że coś edytowałeś i gdzie indziej widziałem taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 polecam rossi Z11mutix z sezonu 08/09 świetne narty, w komplecie dodatkowe ramiona. Osobiście mam i jestem bardzo zadowolony. Ramiona zmieniają charakterystykę nart, fajny bajer szczególnie na wiosenną jazdę (rano beton, popołudnie woda). Tylko kosztują powyżej twojego budżetu bo ok 1500zł nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 szymes , taki mi doradził sprzedawca w sklepie, dodam że miały być deski dla początkującego Założyłem na stoku zsunąłem się dosłownie z 4 razy i wiedziałem że to ponad moje siły Zresztą pisałem o tym na forum. Są dla kogoś innego, szkoda trzymać je ze 2 sezony w garażu zanim nabiorę umiejętności. Kupiłem je za 2480, sprzedam za 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 szymes , taki mi doradził sprzedawca w sklepie, dodam że miały być deski dla początkującego Założyłem na stoku zsunąłem się dosłownie z 4 razy i wiedziałem że to ponad moje siły Zresztą pisałem o tym na forum. Są dla kogoś innego, szkoda trzymać je ze 2 sezony w garażu zanim nabiorę umiejętności. Kupiłem je za 2480, sprzedam za 1500 zł Hmmm za podobną kwotę można mieć też nówki? So where's an issue? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 mysiauek, cóż nie każdy ma dojście Być może coś rozsądnego przekonałoby mnie ...ale to tylko może , w dodatku jakieś 400 zł też piechotą nie chodzi . Za zaoszczędzone pieniądze można kupić kask lub coś innego:) Zaraz przyjdzie sezon i ceny pójdą w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szymes Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 (edytowane) roobs, Wystarczy pogrzebać w necie i się znajdzie Ja znalazłem Jak byk: http://allegro.pl/rossignol-zenith-z-6-5-axium-120-tpi2-dl-176-i1255666443.html Rozumiem, że dużo za nie zapłaciłeś, ale czas robi swoje więc cena jest nieadekwatna do dzisiejszych realiów. przemo, dzięki za cynk fajne narty -trochę się naczytałem o nich i naprawdę są ciekawe. Niestety muszę się trzymać swojego postanowienia, bo tak się zacznie... Najpierw 300-400 więcej, a później skończę na 2000 8-(. Nie chcę wydawać, aż tyle. P.s. Ktoś może polecić coś ciekawego? BTW co z tymi PMC Limited? Dały by radę, czy za miękkie, jak na mnie? Edytowane 5 Październik 2010 przez szymes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 mysiauek, cóż nie każdy ma dojście Żadne dojście - na allegro za tyle są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 roobs, Wystarczy pogrzebać w necie i się znajdzie Ja znalazłem Jak byk: http://allegro.pl/rossignol-zenith-z-6-5-axium-120-tpi2-dl-176-i1255666443.html Rozumiem, że dużo za nie zapłaciłeś, ale czas robi swoje więc cena jest nieadekwatna do dzisiejszych realiów. przemo, dzięki za cynk fajne narty -trochę się naczytałem o nich i naprawdę są ciekawe. Niestety muszę się trzymać swojego postanowienia, bo tak się zacznie... Najpierw 300-400 więcej, a później skończę na 2000 8-(. Nie chcę wydawać, aż tyle. P.s. Ktoś może polecić coś ciekawego? BTW co z tymi PMC Limited? Dały by radę, czy za miękkie, jak na mnie? Nie dojdziesz do 2000zł bo Z11 08/09 chodzą po ok 1500 tylko dobrze poszukaj. Co do PMC to nie miałem okazji spróbować więc nie będę doradzał. Jeżeli mówisz o Z6/Z9 to również bardzo dobre narty z czystym sumieniem mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 szymes starałeś się, jednak dotyczyło to zakupów w pełni sezonu, przejrzałem net i żadnej rewelacji wtedy nie było, w ogóle mało co było a różnica 200 zł gdzieś tam nie miała dla mnie znaczenia. Wiec łap okazje i kupuj bo za chwilę pozostanie to tylko wspomnieniem. Teraz to może i ktoś musi sprzedać aby "stary" model nie straszył w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szymes Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 (edytowane) szymes starałeś się, jednak dotyczyło to zakupów w pełni sezonu, przejrzałem net i żadnej rewelacji wtedy nie było, w ogóle mało co było a różnica 200 zł gdzieś tam nie miała dla mnie znaczenia. Wiec łap okazje i kupuj bo za chwilę pozostanie to tylko wspomnieniem. Teraz to może i ktoś musi sprzedać aby "stary" model nie straszył w sklepie. Nie, dziękuję... Może dla Ciebie jest to okazja, nie dla mnie. Poza tym w ten weekend są targi zimowe... Także dla mnie te narty za 1500 używane kompletnie nie są okazją, jak mam je w sklepie za taką kwotę i gwarancję dłuższą co najmniej o rok. Edytowane 5 Październik 2010 przez szymes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 Może zapoznaj się z tymi nartami - jest to nowy koncept autoturn od Rossi. Cena około 1400 zł. http://www.skionline.pl/sprzet/?co=newsy&id_txt=3544 Tutaj też opis: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3263&id_modelu=4693 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 Może zapoznaj się z tymi nartami - jest to nowy koncept autoturn od Rossi. Cena około 1400 zł. http://www.skionline.pl/sprzet/?co=newsy&id_txt=3544 Tutaj też opis: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3263&id_modelu=4693 Ciekawa propozycja. Zobaczymy jak to wszystko przekłada się na praktykę. Bo cena za narty z sezonu 10/11, do tego dla zaawansowanych - 1500zł .... hmm zastanawiające. Dlaczego tak taniooo? Przecież takie nowości kosztują grubo ponad 2tyś. Spróbuję przetestować w tym sezonie, jak będzie dostępna do testów of course:) --------------------------------------------------- Szymes zastanów się tylko czy warto kupić narty bez testowania. Może okazać się że deski całkowicie ci nie odpowiadają tak jak roobsowi. Wydasz pieniądze a satysfakcji nie dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 Sam jeździsz zdaje się na Mutix'ach, tak jak ja i wiesz, że to działa . Tutaj pewnie też będzie hulać. Szczególnie te podniesione dzioby i piętki w połączeniu z Over. W Demo Tour pewnie będą do testowania, no ale kto by wytrzymał do stycznia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 szymes przysłałeś mi wiadomość i do niej się odniosłem,zakupu za 1399 zł dobrych nart . Więcej uwagi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 Sam jeździsz zdaje się na Mutix'ach, tak jak ja i wiesz, że to działa . Tutaj pewnie też będzie hulać. Szczególnie te podniesione dzioby i piętki w połączeniu z Over. W Demo Tour pewnie będą do testowania, no ale kto by wytrzymał do stycznia;) Trzeba będzie gdzieś przed demo dostać Druga sprawa jak będziemy u Słowaków jeździć to tam nie ma demo (chyba) przynajmniej w zeszłym sezonie u nich sporo jeździłem i nie widziałem info na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 Twoje uwagi przewidują koszty:D,zbierz 2500-3000PLN:D-I WSZYSTKO JASNE:)Możliwści wyboru związane z zasobnością portfela;)Poczekaj na nowosci,ewntualnie zostaje możliwość kupna nart z zeszłego sezonu odpowiedniego modelu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 z drugiej strony skoro założył 1000zł na narty. A ma Rossignol PMC limited na których jeździ mu się bajkowo za 999zł to nad czym się zastanawia? http://allegro.pl/narty-rossignol-pmc-limited-wiazania-wyprzedaz-i1256015234.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 z drugiej strony skoro założył 1000zł na narty. A ma Rossignol PMC limited na których jeździ mu się bajkowo za 999zł to nad czym się zastanawia? http://allegro.pl/narty-rossignol-pmc-limited-wiazania-wyprzedaz-i1256015234.html Ale świat idzie do przodu:),dlatego zminiamy samochody i narty co dwa lata:)/dotyczty łże elit:D;)/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szymes Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 (edytowane) Zbieram informacje o nartach, które mogą mi podpasować. To Wy jesteście praktykami i posiadacie na pewno większą wiedzę ode mnie -stąd te pytania i to forum chyba, że źle trafiłem. Nie sztuką jest wypierniczyć na narty 2000-3000 koła... Stać mnie na droższe narty, ale nie jestem mega zapaleńcem, więc zacznę mniejszymi kroczkami, aż będę miał większą wiedzę, obycie, praktykę itp... Pewnie niektórzy z Was mieli do czynienia z nartami, które pasują do moich kryteriów i mogą wyrazić swoją opinię. Widzę jednak, że konieczne będzie uzbrojenie się w cierpliwość i przetestowanie kilku modeli na stoku (jeśli będą dostępne). Dzięki podpowiedziom niektórych, zacnych użytkowników tego forum będę wiedział po jakie dechy mam sięgać... Nie będę błądził, tylko konkretnie podejdę do tematu. Peace Edytowane 5 Październik 2010 przez szymes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi