JC Napisano 27 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2010 Słowacy cały czas inwestują w swoją infrastrukturę. Poniżej link do pierwszego tekstu dot. nowości jakie Słowacy przygotowali na nowy sezon. http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=3772 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 27 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2010 a u nas dalej jak bylo tak jest= oby tak dalej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 27 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2010 Byłem w Tatrzańskiej Łomnicy w sobotę na kawie, gdybym wiedział, że takie cudo budują, to podjechałbym do góry, aby jakieś real foto zrobić. Dobrze, że już nie ma granic i możemy się cieszyć również z inwestycji u sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 27 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2010 Tam inwestują dla własnej kieszeni,a u nas przynajmniej dla niektórych wciąż dobro,komfort i zadowolenie klienta liczą się najbardziej. Np. Nosal,Koninki i pewnie jeszcze ktoś nie montują ani 8,ani 6 czy nawet 4 lub 2 osobowych krzesełek.Bo po co narciarz ma się gnieść z innymi jadąc na górę skoro może jak panisko podróżować sam.I to trzeba docenić a nie wyłącznie ganić,krytykować i wytykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 27 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2010 Dodatkowo u nas dbają o Świstaki szkodniki i jakieś zielsko!!!:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 27 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2010 Robi wrażenie - byłem tam kilka lat temu i wspominam te tereny jako tragiczne (lodowisko na stoku, nie przygotowane tracy) teraz wygląda super (na wizualizacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 27 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2010 Już któryś rok z rzędu obiecuję sobie wypad do TŁ. Może w takie inwestycje mnie zmobilizują. Ale jakich użyć argumentów żeby namówić na wspólny wypad SB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 27 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2010 Ale jakich użyć argumentów żeby namówić na wspólny wypad SB? To bardzo proste Figo.Najpierw łopatą w łeb,potem do krowioka i zanim sie ocknie to już trzy razy zjedzie z góry:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 28 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2010 To bardzo proste Figo.Najpierw łopatą w łeb,potem do krowioka i zanim sie ocknie to już trzy razy zjedzie z góry:D W każde inne miejsce w Alpach pojedzie natychmiast,nawet bez użycia łopaty. Ale na Słowację,uuuuuuuuhh........,chyba kilofem nie pomoże. Może jakbyśmy się wybrali do Tatrzańskiej Łomnicy a będzie chodziło już to prawdziwe krzesło to nie zakończy się jak nasz ostatni wypad do Strbskeho Plesa. Po dwóch wyjazdach odsprzedaliśmy karnety i do dom. Pażyjom uwidjom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 28 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2010 (edytowane) Trochę zdjęć z budowy jest na stronie TLD - TUTAJ Kilka ciekawszych: Zbiornik na "deszczówkę" robi wrażenie. Przy takiej ilości wody, to tam obejdzie się bez opadów, byle mróz dopisał Ceny też trochę zmodernizowali Edytowane 28 Wrzesień 2010 przez John 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2010 (edytowane) Jasna buduje nowe krzesło W Jasnej powstaje nowe krzesło - to dalszy ciąg informacji o nowościach w słowackich ośrodkach. Zapraszam do obejrzenia kolejnej wizualizacji, jak będzie wyglądać Chopok za kilka lat! Na filmie widać m.in. planowaną gondolę na szczyt Chopoka - podobną jak w Kaprun, czy Hintertuxie http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=3773 Tu znajdziecie nowe ceny skipassów w Jasnej: http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&id_miejscowosci=354&podstrona=skipassy Warto zwrócić uwagę na nowość - Slovakia Super Skipass - cały sezon kosztuje 290 euro Edytowane 28 Wrzesień 2010 przez JC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 28 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2010 Pojechali z tym zbiornikiem na deszczówkę w TŁ !! Tyle, że chyba oprócz deszczówki cos tam jeszcze puszczą W sezonie trzeba będzie sprawdzić co i jak w TŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 28 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2010 (edytowane) Pojechali z tym zbiornikiem na deszczówkę w TŁ !!Tyle, że chyba oprócz deszczówki cos tam jeszcze puszczą Kiedyś gdzieś czytałem, że ten staw/zbiornik ma być także letnią atrakcją - jakieś kajaki itp.A swoją drogą to robią Słowacy wrażenie tymi inwestycjami - niby od paru lat wiadomo o rozbudowie Łomnicy, od kilku lat są przecież plany na kilka kolejnych krzesełek (docelowo chyba 7) ale jak utknęli 2 lata temu (chyba przez kryzys) to już nabrałem wątpliwości czy kiedykolwiek im się to uda, no i proszę :)Może warto rozważyć któryś z tych skipassów słowackich... ?PS. Dogrzebałem się u siebie do starego folderu z 2005 r. Wtedy też powstały animacje dot. Łomnicy. W załączeniu obrazek, jedna z rozkładówek - jest pokazany docelowy system wyciągów. Na niebiesko - krzesełka, na beżowo - kabinki. Całość mam w pdf - za duże, żeby to tu umieścić - służę ew. mailem, choć w zasadzie to co najważniejsze jest na tym obrazku Edytowane 28 Wrzesień 2010 przez gajowy01 PS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2010 O nowościach na Słowacji opowiada Jan Bosnovic O nowościach na Słowacji opowiada Jan Bosnovic - Dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce [YOUTUBE]fsltY5n2Eik[/YOUTUBE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 (edytowane) ciekawa galeria inwestycji słowackich na łomnicy http://narty.onet.pl/foto/slowacja-inwestycje-w-wysokich-tatrach,3707296,0,foto-duze.html#photo7609596 PS wizualizacje dot. łomnicy i chopoka które JC zamieścił jakiś czas temu robią wrażenie:) Edytowane 4 Październik 2010 przez przemo_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Warto zwrócić uwagę na nowość - Slovakia Super Skipass - cały sezon kosztuje 290 euro Patrząc jak tam inwestują,zaczynam się zastanawiać,czy nie warto by wykupić tego karnetu.Nawet Figo tam ciągnie... Policzmy;w zeszłym sezonie byłem 30 razy na nartach.30 x pięć dych (zakładam,że tyle średnio wydałem na karnet) daje 1500 zł.Półtora kafla za jazdę w skansenach lub karuzelach typu Nowa Osada,do tego nie po trasach,ale rynnach do spuszczania narciarzy,w dodatku ze żwirkiem,żeby przyczepność była. :eek: Natomiast w alternatywie mam skipass za 290 ojro,czyli jakieś 1200zł,jeździć mogę całą zimę dzień w dzień,dobra infrastruktura,ciągle rozbudowywana,sporo tras(jak na polskie warunki)i chyba nawet lepsze przygotowanie niż u "naszych".Chyba,bo to tylko od znajomych słyszałem,a "chyba" to się w ogóle łódka na wodzie.No i Słowacy mają najlepsze góry w okolicy. Oj chyba całkiem oleje SzCyrk i inne takie.O Zakopanym nie wspomnę,bo tam to nawet na dopalaczach trudno by czerpać przyjemność. Pojechali z tym zbiornikiem na deszczówkę w TŁ !! Tyle, że chyba oprócz deszczówki cos tam jeszcze puszczą ... Może rybki wpuszczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 15 październik się zbliża - czas kiedy zaczną sprzedawać ten super pass za 290E. Waham się, bo mam 50 km do Łomnicy, co jest daleko w porównaniu do Nosala, Harendy czy Kasprowego. No, ale do Klusek też mam 45km i jeźdzę tam często. Miał ktoś kiedyś sezonowe skipassy? może by się podzielił, jakie to odczucie? czy to się sprawdza. Będę wdzięczny za rady w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 Sezonowy Karyntia-Ost Tirol, sprawdza sie na tyle, ze w tym roku też sie przymierzam:D ale sytuacja lekko nie analogiczna, ja do najbliższej tamtejszej trasy mam 700km. Niemniej fajny wynalazek i bardzo ekonomicznie wychodzi gdy ktoś dużo jeździ, po drugie kanalizuje zaintreresowania narciarskie w danym sezonie na tereny objęte takim skipasem więc człowiek nie myśli za bardzo i nie kombinuje:D Myślę, ze przy twojej ilości dni w sezonie na deskach spokojnie taki karnet zmielisz a i kilka razy na rodzimych stokach deski postawisz - i stratny też nie będziesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 ja dodam pytanie z innej beczki. Skipass wydawany jest na dowód + zdjęcie, osoba korzystająca wpisana jest na skipass dodatkowo widnieje zdjęcie. Czy w przypadku utraty skipassa o wartości 1000zł jest szansa wyrobienia duplikatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 ja dodam pytanie z innej beczki. Skipass wydawany jest na dowód + zdjęcie, osoba korzystająca wpisana jest na skipass dodatkowo widnieje zdjęcie. Czy w przypadku utraty skipassa o wartości 1000zł jest szansa wyrobienia duplikatu? w cywilazcji zachodniej -tak;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 ja dodam pytanie z innej beczki. Skipass wydawany jest na dowód + zdjęcie, osoba korzystająca wpisana jest na skipass dodatkowo widnieje zdjęcie. Czy w przypadku utraty skipassa o wartości 1000zł jest szansa wyrobienia duplikatu? Oczywiście-dostajesz papierowy "duplikat" z numerem i danymi i okazując go w kasie wraz z dokumentem tożsamości dostajesz swój wtórnik skipasu, płacisz przeważnie tylko za plastik czyli jakieś grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 ja dodam pytanie z innej beczki. Skipass wydawany jest na dowód + zdjęcie, osoba korzystająca wpisana jest na skipass dodatkowo widnieje zdjęcie. Czy w przypadku utraty skipassa o wartości 1000zł jest szansa wyrobienia duplikatu? Nie wiem jak będzie wydawany,myślę,że zdjęciem na "stówę". Nie wiem jak będzie u braci Słowaków w przypadku utraty. Wiem jak jest w cywilizowanym świecie. Jeśli masz paragon to niema problemu ,wystawiają nowy i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 5 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2010 Nie wiem jak będzie wydawany,myślę,że zdjęciem na "stówę". Nie wiem jak będzie u braci Słowaków w przypadku utraty. Wiem jak jest w cywilizowanym świecie. Jeśli masz paragon to niema problemu ,wystawiają nowy i po problemie. dzięki za szybkie info:) No i tu forum działa normalnie, nie jak w tym drugim poście:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 18 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2010 W przypadku utraty skipassa 10/15/cały sezon trzeba go zablokowac i zgłosić się z paragonem, online albo do kasy. Nowy skipass zostanie wydany do 2 dni. Koszt 5E + 2E kaucji za kartę. Wiec tak jak pisaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 18 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2010 W przypadku utraty skipassa 10/15/cały sezon trzeba go zablokowac i zgłosić się z paragonem, online albo do kasy. Nowy skipass zostanie wydany do 2 dni. Koszt 5E + 2E kaucji za kartę. Wiec tak jak pisaliście. Czyli prawie jak w cywilizowanym świecie. Jak wiadomo prawie czyni wielką różnicę. Jakie do 2 dni ??? I czemu do 2 dni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi