Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Tux or Mollek

mysiauek

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie najlepiej spać - jednak wyjazd w grudniu (pierwszy/drugi tydzień) więc jazda głównie na lodowcu.

Oczywiście bardzo lubię wychodzić na narty prosto z pensionu/hotelu :) ale raczej mnie nie stać :( Proszę o propozycje.

Wg mnie zdecydowanie Tux. Na początku grudnia wcale nie musisz być skazany wyłącznie na lodowce a w dolinie Zillertal oprócz lodowca masz ...do wyboru do koloru :) Mayrhofen (najbliżej Tuxa) staruje 4.12, Hochzillertal i Zillertal Arena też, a Hochfügen (na początku doliny) - 27.11. Oczywiście dziś trudno zgadywać jaki będzie początek zimy ale ja byłbym spokojny. W końcu np. w Mayrhofen trasy zaczynają się powyżej 1800 m n.p.m. do 2500 m.

Mysiek- tez sie zamierzam wybrać w grudniu w tym samym terminie ale decyzje gdzie to sobie odkładam na ostatni tydzień przed wyjazdem. Akurat lodowiec na grudzien to moim zdaniem rozwiazanie ostateczne i jeśli śniegu w innych miejscach nie bedzie to wtedy o tym trzeba myśleć. Z moich doświadczeń z tym terminem i z lodowcem wynika,że to rozwiązanie ma dwie wady, w grudniu jest nieco słabe swiatło i jeśli pogoda nie jest bardzo dobra to jeździ sie gorzej, druga to wiatr, w grudniu wysoko lubi powiać. W zeszłym roku byłem na Molltku, w sumie było super, jeździliśmy 4 dni na lodowcu, dzień w Lientz, dzien w Hailigenblut i dzień na Katzbergu. Ja bym Moltka nie przekreślał bo:

-mam fajną kwatere we Flatach - 10 minut autem do kreta pod lodowcem

-z Flatach szybko sie dojedzie autem do innych ośrodkow objętym Karnetem Karyntia (te ww. + Nasfeld)

Niemniej na twoim miejscu wstrzymałbym się z decyzją gdzie do grudnia, ja w zeszłym roku kwaterkę załatwiałem przez net w czwartek(środa wieczorkiem wysłałem zapytania, dostałem praktycznie komplet odpowiedzi-wszędzie mieli wolne) a w piątek wieczorkiem już tam byłem, w tym terminie w tych okolicach jest totalnie pusto i oprocz trenujacych zawodników byliśmy jedynymi userami ośrodków (poniżej lodowca bo tam było ludzi mało), tras było co prawda mało czynnych ale zeszły listopad był tragiczny w kwestiach śniegowych, mam nadzieję, że tego roku będzie lepiej. Sam się nastawiam wstępnie na Nasfeld i właśnie na wariant mieszkania w pobliżu kolejki. Jeśli śnieg dopisze i otworzą ośrodki od początku grudnia to mam kilka namiarów gdzie można niedrogo mieszkac pod wyciagiem - bo generalnie to niedrogi termin jest. Możemy sie nawet zgrać na wspólny wyjazd jak okoliczności przyrody dopiszą. A Tux - też fajny, dziś go widziałem z samolotu - pięnie wygladał a i pogoda nad Alpami była cudowna. Myśle, że tam też można jechać a miejsce sobie zarezerwować na ostatnią chwilę w zależnosci od śniegu i pogody. wtedy może byc coś bliżej lodowca lub do jazdy gdzieś w dolinie

• Like 2

O widzisz.

Bo ja z chęcią pojeździłbym gdzieś niżej niż na lodowcu. Jak przychodzi niż to ja nie czuję się dobrze tak wysoko (nie wiem dlaczego?).

W sumie Soczek podesłał mi info na kwaterę kole Tuxa - napiszę do nich i zobaczę jakie ceny. A jak nie będzie dobrze to możemy się spiknąć kole grudnia :)

No ja cie pierdasze:)

Mysiek zamienia piasek na śnieg.:D

Ta kwaterka we Flatach OK.,bo blisko.;)

Jak już się wyśpisz to na ostatniego kreta zdążysz.:P

Początkiem grudnia to już w większości ośrodków powinno być nie źle.

Katschi z pewnością będzie chodził.

No chyba,że jakaś ekstrema cieplna się wydarzy.

No ja cie pierdasze:)

Mysiek zamienia piasek na śnieg.:D

Ta kwaterka we Flatach OK.,bo blisko.;)

Jak już się wyśpisz to na ostatniego kreta zdążysz.:P

Musi jeszcze mysiek wiedzieć że Moltka nie świecą i chcąc pojeździć trza najpóźniej o 11 wstać... dramat:eek:

:D

Początkiem grudnia to już w większości ośrodków powinno być nie źle.

Katschi z pewnością będzie chodził.

No chyba,że jakaś ekstrema cieplna się wydarzy.

Eeeeee nie, na Katschi w grudniu to śniegu na pewno nie będzie;)