Dario0815 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 @MitekCo do tego, że narty sportowe GS dla średniaka nie są właściwe, to zgoda (o nartach skitourowych pojęcia nie mam) ale co do tego "...jak młoda sprawna i odważna może być bardzo przyszłościowym wyborem." to jako żywo zgodzić się nie mogę 🙂 W zeszłym sezonie przesadziłem żonę (na jej prośbę - "zajmij się tym") z "dzieciecej" narty na Head Rebel WC iSLR (przy nie małej Twojej pomocy doradczej) a po powrocie z tygodniowego wypadu w tym roku stwierdziła że jest zainteresowana zmianą nart na "nieco dłuższe" - może na początek Head iGSR. A uwierz, ma "pesel". Jakoś jej odwagi przybyło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 (edytowane) 58 minut temu, Dario0815 napisał: Drewniany rdzeń ze ściankami.... a dalej Technologia Air-tech która powoduje że drewniany rdzeń jest o 25% lżejszy od drewnianego rdzenia. W innych nartach Fischer tego nie stosuje wprowadzili to chyba w sezonie 15/16 i do tej pory pozostaje to tylko w F18 i F19. "Chłyt matetingowy". Precyzyjnie to: "Specjalna budowa drewnianego rdzenia redukująca masę o 25% bez utraty właściwości narty. Konstrukcja pozostaje sprężysta i stabilna." A że opisy nart to marketing? Tak dokładnie jest u każdego producenta. Mi to zwisa co piszą. Narta jest dobra i tyle. Wystarczy. Edit: tak, to jest tylko w F18 i F19, czyli droższych modelach. W tańszym F17 tego nie ma. Ile w tym marketingu? Nie wiem - narty jeżdżą świetnie. Ja mam F18, a brat F19. Na obu spędziłem wiele godzin. Edytowane 14 Luty 2019 przez WojtekM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario0815 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 28 minut temu, Sławek Nikt napisał: Przyznam, że seria redster np. model XT przyszła mi na myśl, ale szczerze pisząc to nie wiem czy jestem gotowy na narty o takim potencjale, dlatego na sezon czy dwa może jednak zakupić wspomniane efy 17czy 18 albo coś w tych parametrach i się podszkolić, a za rok czy dwa iść w konkretniejszy sprzęt ... Sławek, niegrzecznie Cię spytam o wiek, ile masz lat przy wzroście 178 i wadze 78 kg? Bo (chciałeś żeby się podzielić z Tobą doświadczeniem z nartami...) Nauczyli mnie w wieku 16 lat jeździć na (takie "sztachety" polsport... marzenie zeby kupić) ale rok później przestałem jeździć.... i po 30 (w 2010) latach zacząłem od nowa. Zacząłem od Salomona 24h Race... słabizna, potem był Salomona 24h Pro... fajna narta i następnie Voelkl Ricetiger GS - i tu przełom NIE CHCĘ INNEJ NARTY NIŻ "GS". Nie chcę tip rocker'ów i innych UVO bajerów tylko chce GS w pełnym camber'ze (właśnie dogaduję zakup). Jeżeli boisz się "potencjału" to @fredek321 słusznie napisał, że jeżeli nie są to narty zawodnicze, to jest to legenda marketingowa. Juz chyba to pisałem Tobie wcześniej - mnie narta GS zmusiła do skupienia na technice i postawie (mało wybacza) i po jednym sezonie (20 - 25'dni) GS.y stały się jedynym wyborem... a wiek nie jest moim sprzymierzeńcem 🙂 Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario0815 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 12 minut temu, WojtekM napisał: Precyzyjnie to: "Specjalna budowa drewnianego rdzenia redukująca masę o 25% bez utraty właściwości narty. Konstrukcja pozostaje sprężysta i stabilna." A że opisy nart to marketing? Tak dokładnie jest u każdego producenta. Mi to zwisa co piszą. Narta jest dobra i tyle. Wystarczy. Edit: tak, to jest tylko w F18 i F19, czyli droższych modelach. W tańszym F17 tego nie ma. Ile w tym marketingu? Nie wiem - narty jeżdżą świetnie. Ja mam F18, a brat F19. Na obu spędziłem wiele godzin. I super! Jak.narciarz zadowolony 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Bez ściemy czwórka z plusem albo piątka mniej bo bez podskoków i nie taką techniką 😀 Taki śnieg jak pod koniec filmiku absolutnie mnie nie przeraża. Jeśli chodzi o wiek dokładnie tak samo czyli czwórka z plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario0815 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 1 minutę temu, Sławek Nikt napisał: Bez ściemy czwórka z plusem albo piątka mniej bo bez podskoków i nie taką techniką 😀 Taki śnieg jak pod koniec filmiku absolutnie mnie nie przeraża. Jeśli chodzi o wiek dokładnie tak samo czyli czwórka z plusem. To co byś z tego filmiku nazwał "szuraniem" ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Dla mnie szuranie to jazda czy też nauka jazdy bez zbytniego angażowania krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 No i właśnie okazało się z że progressory to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 (edytowane) 2 minuty temu, Kubis napisał: No i właśnie okazało się z że progressory to za mało Nawet na, że tak to szumnie nazwę dalsze doskonalenie tego co już umiem ... ? 🤔 Edytowane 14 Luty 2019 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 43 minuty temu, Kubis napisał: Sławku, a możesz obejrzeć film i określić który numer zaawansowania prezentujesz? Ale tak bez ściemy? Na tym filmiku chyba dosyć duży przeskok jest między 4 i 5. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 1 minutę temu, Sławek Nikt napisał: Nawet na, że tak to szumnie nazwę dalsze doskonalenie tego co już umiem ... ? Na pewno możesz uczyć wielu forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 2 minuty temu, WojtekM napisał: Na tym filmiku chyba dosyć duży przeskok jest między 4 i 5. Oczywiście, dlatego napisałem, że 4 plus albo 5 minus, na pewno nie 5. Przed chwilą, fredek321 napisał: Na pewno możesz uczyć wielu forumowiczów. Sam jeszcze nie potrafię jeździć i cały czas się uczę także pozostańmy przy propozycjach nart na podstawie Waszych doświadczeń. Jak napisał @mitek zależy mi na tym, aby wydać kasę tylko raz. Nie chcę zastanawiać się po godzinie czy dwóch czego szukać dalej ... Strata i czasu i pieniędzy też. Miło byłoby zatem jakbym trafił za pierwszym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario0815 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 3 minuty temu, Sławek Nikt napisał: Nawet na, że tak to szumnie nazwę dalsze doskonalenie tego co już umiem ... ? 🤔 I tu dochodzimy do tego punktu w którym "narta ma znaczenie". Narta za Ciebie nie pojedzie, ale wybierając narty "z 2 (3) promieniami skrętu", krótkie itp nie poprawisz techniki. Idź za radą @Mitek GS najlepsze na jakie Cię stać i jakie się Tobie podobają (jak design jest dla Ciebie ważny). Dasz radę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 4 minuty temu, Dario0815 napisał: najlepsze na jakie Cię stać również komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario0815 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 (edytowane) 4 minuty temu, fredek321 napisał: również komórki poważnie piszesz o komorkach? Sławek chyba wspominał, że buty już kupił (flex chyba 90), Edytowane 14 Luty 2019 przez Dario0815 Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 18 minut temu, WojtekM napisał: Na tym filmiku chyba dosyć duży przeskok jest między 4 i 5. W praktyce nie taki wielki. Nie mówię o detalach oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 34 minuty temu, Sławek Nikt napisał: Taki śnieg jak pod koniec filmiku absolutnie mnie nie przeraża 3 minuty temu, Dario0815 napisał: poważnie piszesz o komorkach? Masz wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 3 minuty temu, Kubis napisał: W praktyce nie taki wielki. Nie mówię o detalach oczywiście. W praktyce to mnie się wydaje, że wiele godzin spędzić trzeba na stoku aby z 4 na 5 ot tak sobie wskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Sławek, jeśli czujesz że mógłbyś polubić szybką jazdę, to celuj w sklepową GS z promieniem ok 18m. Dla przykładu Fischer RC4 WC RC, kupiłem taką w tym roku i nie oddam dopóki nie zajeżdżę długość 180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 17 minut temu, Sławek Nikt napisał: Oczywiście, dlatego napisałem, że 4 plus albo 5 minus, na pewno nie 5. Jeżeli jeździsz na -5, to dasz sobie radę na każdej narcie. Szkoda czasu na rozważania nad modelami. Z serii Progressor kup F19 o długości 170cm (chociaż niektórzy doradzą 177cm) - jeżeli zdecydujesz się na tego typu narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 (edytowane) 5 minut temu, Sławek Nikt napisał: W praktyce to mnie się wydaje, że wiele godzin spędzić trzeba na stoku aby z 4 na 5 ot tak sobie wskoczyć. Mam 41 lat i mówię ci że nie. Zapał, koordynacja ruchowa, trochę kondycji, trochę odwagi, prędkości i lecisz. Przeszedłem sam ta drogę bez instruktora i mówię Ci że się da. Edytowane 14 Luty 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Fajnie się wątek rozwinął. Dziękuję. Krąg poszukiwań mocno zawęziłem. Jeśli ktoś jeszcze coś dorzuci z fajnym uzasadnieniem dlaczego taki, a nie inny kierunek i wybór będzie tylko ciekawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 No to mamy na forum samych instruktorów a ja patrząc na stoki na level 5 widziałem ostatnio może z 5 osób na 1000. Świadomość własnej jazdy się kłania kochani. Pozdrowienia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Dokładnie, wydaje mi się, że we własnej wizualizacji kazdy jeździ na 5 - może z minusem . Ale gdyby tak nagrać i pokazać .... Ale jak mówi, że jeździ na - 5, to nie dyskutuję. @Sławek Nikt - z serii Progressor pojedziesz na wszystkim, a największą satysfakcję da Ci F19 o dł. 170-177cm. Możesz też pójść w typowe GS. Pojedziesz na wszystkim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario0815 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 30 minut temu, fredek321 napisał: Masz wątpliwości. Zawsze :-) zwłaszcza wobec siebie. Ja mam respekt do parametrów fis i pewnie stąd wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi