zając Napisano 11 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec W dniu 10.06.2024 o 13:41, AGnk napisał: Cześć, halo halo, czy ktoś tu jeszcze czasem zagląda? Chciałabym prosić o pomoc w doborze nart dla córki, za wszelkie wskazówki będę wdzięczna 1. Płeć - Kobieta 2. Wiek - ~14 3. Waga - ~65 4. Wzrost - ~168 5. Jeździ od 5 roku życia, minimum 10 dni w roku, nie krawędziuje 6. Umiejętności określam na 4 7. Buty - co roku zmieniane, bo stopa rośnie, w tym roku dopiero będziemy kupować 8. Teraz jeździ - Volkl Flair (7.4), wcześniej na HEAD Junior 9. Preferuje styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - jeździ raczej spokojnie, bez szarpnięć, płynnie, długim skrętem, ale nie boi się tras czerwonych i czarnych, daje sobie radę właściwie wszędzie na przygotowanych stokach 10. Upatrzyłam sobie narty - Atmoic Cloud 12 - bo ja mam takie i jeździ mi się na nich super, ale może wystarczą jakieś mniej wyśrubowane narty na te kilka dni w roku (tym bardziej, że powoli przerzuca się na snowboard) 11. Mój budżet na narty to około - do 1000 zł za używki Mocno mnie też zastanawia dobór długości nart - sama przy wzroście 163 mam teraz 161 i to jest dla mnie strzał w dziesiątkę. Czy mogę jej kupić narty na 168 czy jednak będą za długie? Koledzy się naśmiewają, a tu trzeba coś poradzić Córka ma parametry dorosłej kobiety więc można kupić jej dowolne narty (niekoniecznie z linii damskiej), można próbować z długością "na wyrost" bo przy 14 latach jest już wysoka i prawdopodobnie jeszcze urośnie. Z drugiej strony: córka jeździ przeciętnie, raczej ześlizgiem i spokojnie. Możecie celować w wyższe serie nart damskich (jak wspomniane Atomic Cloud 12) albo narty typu allround w długości ok -5cm od wzrostu, szer. pod butem ok. 70mm, rdzeń drewniany, ale tak naprawdę najlepiej wysłać córkę na sensowny obóz narciarski ze szkoleniem, narty dać jej Twoje albo pożyczyć, a kupić potem docelowe (np. bardziej sportowe) jeśli będzie widać progres i chęć dalszej nauki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 11 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 5 godzin temu, zając napisał: Koledzy się naśmiewają, no ale jak Ty rozumiesz "nie krawędziuje" ? Długo się zastanawiałem co koleżanka Joanna miała na myśli jako że 4 lata temu pisała że dziecko jeździ spoko NW to teraz już powinno jeździć ładnie na krawędzi Z drugiej strony jeśli bardzo chce na snowboardzie to niech dąży do sukcesów w tej dziedzinie, zawsze to bezpieczniejsze od nart jest. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 12 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 12 godzin temu, Jeeb napisał: no ale jak Ty rozumiesz "nie krawędziuje" ? (...) Z drugiej strony jeśli bardzo chce na snowboardzie to niech dąży do sukcesów w tej dziedzinie, zawsze to bezpieczniejsze od nart jest. "Nie krawędziuje" - można się domyślać, że nie jeździ carvingiem tylko technikami ślizgowymi. Co nie znaczy że jeździ źle - wydaje się że jest objeżdżona i brakuje jej po prostu techniki. A snowboard - fajnie, też mam w życiorysie epizod snowboardowy, pewnie potrzebuje urozmaicenia choć czy to jest bezpieczniejsze od nart? - u mnie np. kolana sporo obrywały przy upadkach, ale muszę przyznać że się jakoś nie rozwinęłam wybitnie w tej dziedzinie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 12 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 42 minuty temu, zając napisał: Nie krawędziuje" - można się domyślać, że nie jeździ carvingiem tylko technikami ślizgowymi najprościej by było gdyby koleżanka @AGnk wrzuciła jakiś filmik z dzieckiem przykładowo moja wnuczka lat 13 jeździ na slalomkach Rossignola 149 cm długich ale urosła do 174 cm, więc prawdopodobnie będzie trzeba rozglądać się za dłuższymi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGnk Napisano 13 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec Dziękuję za drobne złośliwości kwestia skrótu myślowego i tego, że jestem raczej słabym narciarzem, wiedzę teoretyczną mam jeszcze słabszą (dlatego pomocy szukam tutaj), a takiego nazewnictwa używali też instruktorzy W dniu 11.06.2024 o 14:55, zając napisał: Koledzy się naśmiewają, a tu trzeba coś poradzić Dzięki Nie krawędziuje - tzn. nie jeździ na krawędziach(???)-nie curvinguje. To miałam na myśli. Co roku jest na obozie narciarskim, staram się też zawsze wziąć jej instruktora, ale też nie oszukujmy się - celem jest jazda rekreacyjna przez jeden - dwa tygodnie w roku, a nie profesjonalna jazda. Kupiłabym jej jakiekolwiek, ale sama zobaczyłam u siebie ogromną różnicę po zmianie nart, więc wolę dopytać, niż brać pierwsze lepsze lub takie, jaki mi ktoś w komisie wciśnie. Mam film z grudnia(ta pierwsza) 20231211_120035.mp4 - po tym filmie miała lekcje z instruktorem. Snowboard jest drugą opcją, na razie w mniejszym zakresie - docelowo może się przerzuci. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 13 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec (edytowane) Myślę, że nie tylko ja zrozumiałem co oznacza nie krawędziuje (koledzy pewno chcieli pociągnąć temat bo wielu sie nudzi - a można jeszcze przecież nieźle pojeździć obecnie). Co do jazdy znam wielu narciarzy z kilkudziesięcioletnim stażem którzy nie lepiej jeżdżą od Twojej córki, także nie jest źle, Ona pewnie dalej się narciarsko rozwinie. Narty powinna mieć z lepszej półki niż allround. Pozdrawiam. Edytowane 13 Czerwiec przez marionen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 27 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec W dniu 13.06.2024 o 13:37, marionen napisał: Myślę, że nie tylko ja zrozumiałem co oznacza nie krawędziuje (koledzy pewno chcieli pociągnąć temat bo wielu sie nudzi - a można jeszcze przecież nieźle pojeździć obecnie). Co do jazdy znam wielu narciarzy z kilkudziesięcioletnim stażem którzy nie lepiej jeżdżą od Twojej córki, także nie jest źle, Ona pewnie dalej się narciarsko rozwinie. Narty powinna mieć z lepszej półki niż allround. Pozdrawiam. Bardzo elegancko napisałeś. Szkoda, że bez konkretów, dyplomatycznie pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 30 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec W dniu 27.06.2024 o 16:02, marekbtl napisał: Szkoda, że bez konkretów, to konkretnie jakie narty dla pani polecasz ? Moja wnusia zażyczyła sobie białe, więc też poszukuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 1 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 22 godziny temu, Jeeb napisał: to konkretnie jakie narty dla pani polecasz ? Moja wnusia zażyczyła sobie białe, więc też poszukuję Atomic ma białe 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 13 godzin temu, MarioJ napisał: Atomic ma białe 🙂 jaki model ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 2 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 13 minut temu, Jeeb napisał: jaki model ? 137 cm długości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 3 godziny temu, marcinn napisał: 137 cm długości a nie będą za krótkie ? dziecko ma 174 cm wzrostu i waży 50 kg 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 4 godziny temu, Jeeb napisał: jaki model ? Atomic Cloud, tam jest generalnie dużo modeli od piankowych do sportowych. Musisz to jakoś wybrać, jaki poziom będzie odpowiedni dla Twojej wnuczki. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 3 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec (edytowane) 18 hours ago, Jeeb said: a nie będą za krótkie ? dziecko ma 174 cm wzrostu i waży 50 kg jak mają być białe, to może Heady, damskie z serii RD: https://www.krakowsport.pl/product-pol-11176-Narty-HEAD-WCR-E-SL-Rebel-151-cm-Freeflex-ST-14-2023-24.html ew. juniorskie: https://www.krakowsport.pl/product-pol-11109-Narty-HEAD-WCR-E-SL-Rebel-Team-komorki-2023-24.html tylko poszukaj dłuższe, ok 155 Edytowane 3 Lipiec przez Plywak 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 3 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 12 godzin temu, Plywak napisał: jak mają być białe, to może Heady, damskie z serii RD: https://www.krakowsport.pl/product-pol-11176-Narty-HEAD-WCR-E-SL-Rebel-151-cm-Freeflex-ST-14-2023-24.html ew. juniorskie: https://www.krakowsport.pl/product-pol-11109-Narty-HEAD-WCR-E-SL-Rebel-Team-komorki-2023-24.html tylko poszukaj dłuższe, ok 155 Cze Jeśli chodzi o Twoją propozycję i mają to być narty sportowe prima sort, to dla młodzieży i drobnych kobiet zdecydowanie polecam komórki juniorskie. Porządnie konstrukcyjnie wykonane, a zdecydowanie tańsze od nart dla dorosłych, niejednokrotnie duuużo lepsze od piankowego badziewia, co udają szatą graficzną narty. W tym przypadku propozycja Head team, nr2. Jedyneczka to już po cenie można rozpoznać, wersja dla poważnych zawodników. Dla uczącej się 14-łatki, za twarde dechy. Ja generalnie uważam, że na nartach SL można szybciej się nauczyć nowoczesnego narciarstwa, pod warunkiem cyklicznych szkoleń, w przeciwnym razie po początkowym wow, będzie się utrwalać błędy i na płaskich górkach będzie w miarę ok, lecz zmiana warunków czy też nachylenia będzie powodować że wszystkie błędy będą wychodzić i więcej będzie zachowawczego „szurania” niż jazdy. Do nauki w mojej ocenie narty nieco poniżej wzrostu, 72-75 pod butem i nie przesadnym taliowaniu. Długość poprawi stabilność przy szybszej jeździe ( bo strach chyba najbardziej ogranicza rozwój), zapobiega także skręcaniu wszelkimi błędnymi znanymi i jeszcze nieznanymi metodami szerokość nieco je złagodzi, nie będą tak wrażliwe na zmianę balansu ciała i nie będą tak usilnie szukać skrętu, a średni promień wydłuży nieco skręty, można je zacieśniać, ale trzeba się tego nauczyć. Narty nie przesadnie sztywne, aby mogły dość szybko zapracować. Drewno + blacha. I duuuużo jazdy, najlepiej pod okiem kogoś ogarniętego narciarsko wszędzie i po wszystkim. pozdro 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec W dniu 4.07.2024 o 00:52, marekbtl napisał: Cze Jeśli chodzi o Twoją propozycję i mają to być narty sportowe prima sort, to dla młodzieży i drobnych kobiet zdecydowanie polecam komórki juniorskie. Porządnie konstrukcyjnie wykonane, a zdecydowanie tańsze od nart dla dorosłych, niejednokrotnie duuużo lepsze od piankowego badziewia, co udają szatą graficzną narty. W tym przypadku propozycja Head team, nr2. Jedyneczka to już po cenie można rozpoznać, wersja dla poważnych zawodników. Dla uczącej się 14-łatki, za twarde dechy. Ja generalnie uważam, że na nartach SL można szybciej się nauczyć nowoczesnego narciarstwa, pod warunkiem cyklicznych szkoleń, w przeciwnym razie po początkowym wow, będzie się utrwalać błędy i na płaskich górkach będzie w miarę ok, lecz zmiana warunków czy też nachylenia będzie powodować że wszystkie błędy będą wychodzić i więcej będzie zachowawczego „szurania” niż jazdy. Do nauki w mojej ocenie narty nieco poniżej wzrostu, 72-75 pod butem i nie przesadnym taliowaniu. Długość poprawi stabilność przy szybszej jeździe ( bo strach chyba najbardziej ogranicza rozwój), zapobiega także skręcaniu wszelkimi błędnymi znanymi i jeszcze nieznanymi metodami szerokość nieco je złagodzi, nie będą tak wrażliwe na zmianę balansu ciała i nie będą tak usilnie szukać skrętu, a średni promień wydłuży nieco skręty, można je zacieśniać, ale trzeba się tego nauczyć. Narty nie przesadnie sztywne, aby mogły dość szybko zapracować. Drewno + blacha. I duuuużo jazdy, najlepiej pod okiem kogoś ogarniętego narciarsko wszędzie i po wszystkim. pozdro no zobaczymy, kumpel załatwił w dobrej cenie u góry białe od spodu niebieskie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 18 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec Fajne, Heady coraz bardziej mi się podobają odkąd idą w niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 18 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 18 godzin temu, Jeeb napisał: no zobaczymy, kumpel załatwił w dobrej cenie u góry białe od spodu niebieskie A to sobie kupiłeś? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 18 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 4 godziny temu, zając napisał: niebieski Dynastar ma piękne niebieskie 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 18 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 49 minut temu, marekbtl napisał: A to sobie kupiłeś? pozdro przecież to damskie są 158 cm, ja mam velki 165 i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 18 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 12 minut temu, Jeeb napisał: przecież to damskie są 158 cm, ja mam velki 165 i jestem zadowolony A na damskich się nie da jeździć? Ja jeździłem dość długo i żyję pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 18 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 29 minut temu, marekbtl napisał: A na damskich się nie da jeździć? Ja jeździłem dość długo i żyję pozdro Bo gabaryty masz damskie. Jak ja. A Jeeb to chłop na schwał. Może nie jak Grimson ani Moruniek ale... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 18 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 20 godzin temu, Jeeb napisał: no zobaczymy, kumpel załatwił w dobrej cenie u góry białe od spodu niebieskie Na której stronie będziesz jeździł? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 21 Październik Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik Cześć. Pomożecie? Pomożemy! Ja: 175cm, 73kg, 6 wg. skali forumowej. Jeżdżę obecnie na RC4 Speed 165 cm sprzed kilku sezonów. To był mój pierwszy zakup, gdy niewiele wiedziałem o sprzęcie, ale na slalomkach nauczyłem się jeździć i takie też kupiłem. Poszukuję jednej pary do tańca i do różańca. Takiej, która pozwoli mi cieszyć się tygodniem w Alpach, nawet jak trochę przysypie, lub odsypie się na koniec dnia. Zdecydowanie bardziej lubię skręty średnie niż krótkie. Po głowie chodzi mi coś jak Fischer RC One 73 (z rockerem) w długości... i tu pojawia się problem, gdyż są dwie: 167 i 174 cm. Możecie doradzić czy to dobra narta i która długość byłaby lepsza? A może macie jakieś inne propozycje do 2000 zł, lub ciut powyżej tej kwoty? Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 21 Październik Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 36 minut temu, Olgierd napisał: A może macie jakieś inne propozycje do 2000 zł, lub ciut powyżej tej kwoty? Salomon S/Max10.. do 2000zł...powyżej Kastle MX76.. mam jeszcze 2 typy ale drogie. Koledzy doradzą coś z Heada to też spokojnie sie zmieścisz finansowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi