Michas222k Napisano 29 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2022 28 minut temu, Dario0815 napisał: Narty żyją zwykle krócej niż buty a to poprzez buty kierujesz nartami. Tzn. ile? Co ile sezonów wymieniacie narty przy założeniu jazdy 20 dni w sezonie? Ja swoje buty mam od 4 sezonów przy tylu dniach jazdy i się zastanawiam nad zakupem nowych po tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 29 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2022 5 minut temu, Michas222k napisał: Tzn. ile? Co ile sezonów wymieniacie narty przy założeniu jazdy 20 dni w sezonie? Ja swoje buty mam od 4 sezonów przy tylu dniach jazdy i się zastanawiam nad zakupem nowych po tym sezonie. Cześć A jaki powód wymiany? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 29 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2022 6 godzin temu, Gwyn napisał: NIE kupuj butów zawodniczych.. one nie służą do jeżdżenia kilku godzin dziennie.. Cze wszystko co napiałaś/eś (sorry bo nie wiem) jest zgodne z prawdą. zawodnicze juniorskie dla kobiety też będą Ok (ale nie surówki - taki do dalszej obróbki - standardowe juniory z serii race) - są tańsze niż seniorskie, a równie dobre. Seniorskie zawodnicze ( nawet te najsłabsze - czasami je się określa mianem juniorskich zawodniczych - ale to tylko przez to, że część mocno zaawansowanych jeszcze juniorów w nich jeździ) to już kosmos. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 29 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2022 56 minut temu, marekbtl napisał: Cześć A jaki powód wymiany? pozdrawiam Subiektywnie czasami czuję luzy przy cieńszych skarpetkach. Plus chęć związkszenia flex z 110 na 130. Do tej pory jezdzilem w nich jakieś 85 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2022 36 minut temu, Michas222k napisał: Subiektywnie czasami czuję luzy przy cieńszych skarpetkach. Plus chęć związkszenia flex z 110 na 130. Do tej pory jezdzilem w nich jakieś 85 razy. Jeśli masz poprawnie dobrane buty powinieneś poprawnie zjechać w butach nie dopiętych - jeśli sie nie ścigasz. A flex temat otwarty bo nie ma norm ..poszczególne firmy nawet w obrębie jednej serii butów maja kosmiczną rozbieżność.. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 29 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2022 (edytowane) Śnieg tylko w żlebach się ostał… Edytowane 29 Październik 2022 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 29 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2022 3 godziny temu, Michas222k napisał: Tzn. ile? Co ile sezonów wymieniacie narty przy założeniu jazdy 20 dni w sezonie? Ja swoje buty mam od 4 sezonów przy tylu dniach jazdy i się zastanawiam nad zakupem nowych po tym sezonie. 2 godziny temu, Michas222k napisał: Subiektywnie czasami czuję luzy przy cieńszych skarpetkach. Plus chęć związkszenia flex z 110 na 130. Do tej pory jezdzilem w nich jakieś 85 razy. Jeżeli uważasz, że są już złe, to je zmień. Po tylu dniach na stoku, przy doborze nowych butów, będziesz miał już sprecyzowane oczekiwania, czego oczekujesz od nowych butów. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 29 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2022 Cze To co pisze chyba @moruniek, nie do końca były doskonale dobrane, ja swoje zmieniałem po 6-ciu latach, a dni ….. 200 to chyba minimum, botek się wygniótł, chyba też do końca nie były idealne. Nowe są nr mniejsze niż poprzednie (ten sam model) choć pierwsze dni był DRAMAT, ale już jest Ok. Można je ostrzyknąć żelem, ale to za 6 lat, o ile jeszcze będzie dostępna ta technologia😉. Ale te Twoje 90 dni to na mój gust troszkę mało. pozdrawiam ps. Flex to pojęcie względne, te 130 to już top amatorski, ale może być różnica, w HEAD Raptor miedzy 120 a 140 to przepaść, 120 jak przymierzałem ale w temp. pokojowej były strasznie elastyczne, natomiast 140 to było już czuć tę sztywność. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2022 10 godzin temu, marekbtl napisał: Flex to pojęcie względne, Dokładnie...miałem kiedyś Dalbello Panterra 120 a dwa lata temu mierzyłem Dalbello 120, któreś Atomiki 130, Nordica 130 i Technica 130....wszystkie buty różniły sie miedzy sobą flexem ale żadne nie były sztywniejsze od starych Panter. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 30 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2022 Godzinę temu, Lexi napisał: Dokładnie...miałem kiedyś Dalbello Panterra 120 a dwa lata temu mierzyłem Dalbello 120, któreś Atomiki 130, Nordica 130 i Technica 130....wszystkie buty różniły sie miedzy sobą flexem ale żadne nie były sztywniejsze od starych Panter. Cześć Myślę, że obecnie jest troszkę moda na cyferki, stąd też producenci się prześcigają z oznaczeniami, co tak naprawdę w sztywności buta nic nie zmienia (rzep szerszy 3 mm i już + 20 do flexu można napisać). W starych raptorach to było odczuwalne, ale w nowych - już nie, wybrałem „twardsze” tylko ze względu na botek z możliwością żelowania, różnica w cenie 49 pln - więc nie było się nad czym głowić. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilo96 Napisano 15 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2022 1. Płeć -mężczyzna 2. Wiek -26 3. Waga -87 4. Wzrost -180 5. Na nartach jeżdżę od ...5 sezonów ( 10-20 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na ....6-7/10 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Nordica Pro Machine 110 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Ogólnie cały czas wypożyczałem, próbowałem co chwilę coś nowego i nie mogłem sie zdecydować , w miarę dobrze jeździło mi się na Nordica Dobermann 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową i szybką 10. Upatrzyłem sobie narty - Head Supershape E Magnum 11. Mój budżet na narty to około -do 3tyś Pozdrawiam Kamil 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 15 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2022 11 minut temu, Kamilo96 napisał: 1. Płeć -mężczyzna 2. Wiek -26 3. Waga -87 4. Wzrost -180 5. Na nartach jeżdżę od ...5 sezonów ( 10-20 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na ....6-7/10 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Nordica Pro Machine 110 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Ogólnie cały czas wypożyczałem, próbowałem co chwilę coś nowego i nie mogłem sie zdecydować , w miarę dobrze jeździło mi się na Nordica Dobermann 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową i szybką 10. Upatrzyłem sobie narty - Head Supershape E Magnum 11. Mój budżet na narty to około -do 3tyś Pozdrawiam Kamil Jak sobie upatrzyłeś i Ci się podobają to je kup. W tym budżecie pewnie kupisz też lepsze narty. Z tymi umiejętnościami to chyba odrobinę przesadziłeś ? 20 dni w sezonie, przez 5 sezonów to około 100 dni na śniegu. Są tacy co tyle robią w sezon lub dwa. Napisz coś więcej, czego oczekujesz od narty, gdzie jeździsz, gdzie planujesz jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt_one Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 Witam wszystkich! 1. Płeć - Mężczyzna 2. Wiek - 29 3. Waga - 110 4. Wzrost - 200 5. Na nartach jeżdżę od 3 sezonów, 10-15dni na sezon 6. Moje umiejętności określam na . 5 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Tecnica Mach 1 RT (flex 100) 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - średnim skrętem, czasem długim, sportową, po przygotowanych stokach 10. Upatrzyłem sobie narty: Blizzard Quattro RS 70 (2019/2020) 180cm 121-70-102 R16.5 Blizzard Quattro 7.4 Ti (2021/2022) 178cm 119-74-102 R15.5 Kneissl Limited 183cm 122-77-106 R18.6 https://allegro.pl/oferta/narty-kneissl-limited-allmountain-183-cm-2021-12795510561 11. Mój budżet na narty to około - do 900 zł. Szukam nart które pozwolą mi na jazdę ze średnią prędkością na polskich oraz czeskich stokach (Czarna Góra, Lądek Zdrój, Kouty, Ramzova) i celuję w nartę używaną. Mam obawy co do długości zaproponowanych przeze mnie nart, że mogą być za krótkie (chociaż wypożyczalnie dają jeszcze krótsze ...) oraz ewentualna stabilność przy 70mm pod butem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 1 godzinę temu, matt_one napisał: Witam wszystkich! 1. Płeć - Mężczyzna 2. Wiek - 29 3. Waga - 110 4. Wzrost - 200 5. Na nartach jeżdżę od 3 sezonów, 10-15dni na sezon 6. Moje umiejętności określam na . 5 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Tecnica Mach 1 RT (flex 100) 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - średnim skrętem, czasem długim, sportową, po przygotowanych stokach 10. Upatrzyłem sobie narty: Blizzard Quattro RS 70 (2019/2020) 180cm 121-70-102 R16.5 Blizzard Quattro 7.4 Ti (2021/2022) 178cm 119-74-102 R15.5 Kneissl Limited 183cm 122-77-106 R18.6 https://allegro.pl/oferta/narty-kneissl-limited-allmountain-183-cm-2021-12795510561 11. Mój budżet na narty to około - do 900 zł. Szukam nart które pozwolą mi na jazdę ze średnią prędkością na polskich oraz czeskich stokach (Czarna Góra, Lądek Zdrój, Kouty, Ramzova) i celuję w nartę używaną. Mam obawy co do długości zaproponowanych przeze mnie nart, że mogą być za krótkie (chociaż wypożyczalnie dają jeszcze krótsze ...) oraz ewentualna stabilność przy 70mm pod butem. Cześć Przy Twoim wzroście i masie musi być to naprawdę porządna narta i to top sklep, żadne pitu pitu. 180 min. Jak sportowa to wąska pod butem, skręt średni to te blizzardy RS 70 się nadają chyba najbardziej. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 6 godzin temu, matt_one napisał: Witam wszystkich! 1. Płeć - Mężczyzna 2. Wiek - 29 3. Waga - 110 4. Wzrost - 200 5. Na nartach jeżdżę od 3 sezonów, 10-15dni na sezon 6. Moje umiejętności określam na . 5 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Tecnica Mach 1 RT (flex 100) 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - średnim skrętem, czasem długim, sportową, po przygotowanych stokach 10. Upatrzyłem sobie narty: Blizzard Quattro RS 70 (2019/2020) 180cm 121-70-102 R16.5 Blizzard Quattro 7.4 Ti (2021/2022) 178cm 119-74-102 R15.5 Kneissl Limited 183cm 122-77-106 R18.6 https://allegro.pl/oferta/narty-kneissl-limited-allmountain-183-cm-2021-12795510561 11. Mój budżet na narty to około - do 900 zł. Szukam nart które pozwolą mi na jazdę ze średnią prędkością na polskich oraz czeskich stokach (Czarna Góra, Lądek Zdrój, Kouty, Ramzova) i celuję w nartę używaną. Mam obawy co do długości zaproponowanych przeze mnie nart, że mogą być za krótkie (chociaż wypożyczalnie dają jeszcze krótsze ...) oraz ewentualna stabilność przy 70mm pod butem. To co pisze @marekbtl to świetny wybór......tylko nie wiem czy sie zmieścisz w budżecie - przypuszczam ze ostatni model 20/21 i przedostatni 19/20 bedzie kosztował więcej.. Może ten: https://www.olx.pl/d/oferta/-IDNCLJD.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=hobbies and sports [pl] - shopping - poland - st - ads - [d-m-t]&gclid=Cj0KCQiAm5ycBhCXARIsAPldzoWRZi6eae8jwMBd5llZvxlB9A1P4jFUQ0kt9DRvTl0fUvjHscQKFrIaAmo4EALw_wcB Jedne z lepszych dech "hybrydowych" - nie moja opinia... Najlepsze hybrydy jakie mialem na stoku - moja opinia... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 (edytowane) Cześć 41 minut temu, Lexi napisał: To co pisze @marekbtl to świetny wybór......tylko nie wiem czy sie zmieścisz w budżecie - przypuszczam ze ostatni model 20/21 i przedostatni 19/20 bedzie kosztował więcej.. Może ten: https://www.olx.pl/d/oferta/-IDNCLJD.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=hobbies and sports [pl] - shopping - poland - st - ads - [d-m-t]&gclid=Cj0KCQiAm5ycBhCXARIsAPldzoWRZi6eae8jwMBd5llZvxlB9A1P4jFUQ0kt9DRvTl0fUvjHscQKFrIaAmo4EALw_wcB Jedne z lepszych dech "hybrydowych" - nie moja opinia... Najlepsze hybrydy jakie mialem na stoku - moja opinia... Cześć Miałem okazje na nich jeździć (ale krótsze - 170cm), ale tylko raz i to w słabych warunkach - na wiosnę (kumpel ma właśnie takie). Niestety jestem duuuuuuużo mniejszy niż kolega Matt_one i moje odczucia były takie, że to bardzo sztywne dechy (przynajmniej w porównaniu do moich). Przy wyższej prędkości sprawowały się bardzo dobrze nawet w tym miększym śniegu, super trzymały na lodzie (przejazd przez zlodzoną rynnę był bezproblemowy), natomiast ja już musiałem na nich troszkę pocisnąć i dobrze się przyłożyć. Ale ja jestem w porównaniu do zainteresowanego chucherko. Niemniej jednak to bardzo pewne dechy - jak pisałeś, chyba jedne z lepszych, choć marka troszkę niedoceniana. pozdrawiam Edytowane 30 Listopad 2022 przez marekbtl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 7 godzin temu, matt_one napisał: Witam wszystkich! 1. Płeć - Mężczyzna 2. Wiek - 29 3. Waga - 110 4. Wzrost - 200 5. Na nartach jeżdżę od 3 sezonów, 10-15dni na sezon 6. Moje umiejętności określam na . 5 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Tecnica Mach 1 RT (flex 100) 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - średnim skrętem, czasem długim, sportową, po przygotowanych stokach 10. Upatrzyłem sobie narty: Blizzard Quattro RS 70 (2019/2020) 180cm 121-70-102 R16.5 Blizzard Quattro 7.4 Ti (2021/2022) 178cm 119-74-102 R15.5 Kneissl Limited 183cm 122-77-106 R18.6 https://allegro.pl/oferta/narty-kneissl-limited-allmountain-183-cm-2021-12795510561 11. Mój budżet na narty to około - do 900 zł. Szukam nart które pozwolą mi na jazdę ze średnią prędkością na polskich oraz czeskich stokach (Czarna Góra, Lądek Zdrój, Kouty, Ramzova) i celuję w nartę używaną. Mam obawy co do długości zaproponowanych przeze mnie nart, że mogą być za krótkie (chociaż wypożyczalnie dają jeszcze krótsze ...) oraz ewentualna stabilność przy 70mm pod butem. Duży jesteś, dość dobrze zbudowany. Dobieraj nartę do masy, raczej szukaj takich z drewnianym rdzeniem i titanalem. Co do umiejętności, one przyjdą z czasem, kup nartę porządną, na kilka sezonów. W tym sklepie, jak kupujesz z pominięciem portalu aukcyjnego, jest odrobinę taniej. Popatrz jeszcze na taką nartę, potestowa, odrobinę droższa, Atomic X9 S 2021 - Test 3 Dni 181 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 13 minut temu, marekbtl napisał: Cześć Cześć Miałem okazje na nich jeździć (ale krótsze - 170cm), ale tylko raz i to w słabych warunkach - na wiosnę (kumpel ma właśnie takie). Niestety jestem duuuuuuużo mniejszy niż kolega Matt_one i moje odczucia były takie, że to bardzo sztywne dechy (przynajmniej w porównaniu do moich). Przy wyższej prędkości sprawowały się bardzo dobrze nawet w tym miększym śniegu, super trzymały na lodzie (przejazd przez zlodzoną rynnę był bezproblemowy), natomiast ja już musiałem na nich troszkę pocisnąć i dobrze się przyłożyć. Ale ja jestem w porównaniu do zainteresowanego chucherko. Niemniej jednak to bardzo pewne dechy - jak pisałeś, chyba jedne z lepszych, choć marka troszkę niedoceniana. pozdrawiam Mam takie "na stanie" ...a że ważę stówę wiec nie trzeba sie wysilać - nie oddają tak szybko jak wrc ale za to można sie z nimi bardzo dobrze dogadać..są takie... jak by powiedział T Kurdziel "harmonijne" (chyba nawet tak powiedział o tych deskach). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt_one Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 Dzięki wszystkim zaangażowanym za pomoc. Właśnie zamówiłem Blizzardy Quattro RS 70 2019/2020 za uczciwe 900zł :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 24 minuty temu, marekbtl napisał: choć marka troszkę niedoceniana. Czy ja wiem.. może u nas gdzie ludzie sa zakochani w deskach które pomykają w Pucharze Swiata. A Blizzard czy np. Kastle robią drogie narty więc nie jeden woli kupić HEAD bo na nim wygra .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 1 minutę temu, matt_one napisał: Dzięki wszystkim zaangażowanym za pomoc. Właśnie zamówiłem Blizzardy Quattro RS 70 2019/2020 za uczciwe 900zł Znakomita cena ...będziesz zadowolony (jeśli kupiłeś maksymalnie długie) 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt_one Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 (edytowane) 1 minutę temu, Lexi napisał: Znakomita cena ...będziesz zadowolony (jeśli kupiłeś maksymalnie długie) 👍 @Lexi tak deski o długości 180cm. Edytowane 30 Listopad 2022 przez matt_one 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 5 minut temu, matt_one napisał: Właśnie zamówiłem Blizzardy Quattro RS 70 2019/2020 za uczciwe 900zł ze skirace? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt_one Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 @mirekn tak właśnie z tego sklepu. https://skirace.pl/strona-glowna/1689-8524-narty-blizzard-quattro-rs-70.html#/24-dlugosc-180_cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 44 minuty temu, Lexi napisał: Czy ja wiem.. może u nas gdzie ludzie sa zakochani w deskach które pomykają w Pucharze Swiata. A Blizzard czy np. Kastle robią drogie narty więc nie jeden woli kupić HEAD bo na nim wygra .... Cześć To chyba kwestia dostępności i…. marketingu. Ale w Austrii są popularne i sporo z kadry instruktorskiej na nich jeździ, co tylko dobrze o tej marce świadczy oraz produktach przez nią oferowanych. Używane można w niezłej cenie kupić, natomiast nowe niestety są droższe od konkurencji, stąd mniejsza popularność marki w PL. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi