zbig12 Napisano 1 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 Czy ktoś posiada informację na temat kolejki gondolowej łączącej Alpe di Siusi z Val Gardeną? Jadę na płaskowyż a stamtąd mam skibusa tylko do lokalnej stacji. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 1 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 Czy ktoś posiada informację na temat kolejki gondolowej łączącej Alpe di Siusi z Val Gardeną? Jadę na płaskowyż a stamtąd mam skibusa tylko do lokalnej stacji. Dziękuję. http://www.skionline.pl/stacje/mapa.php?id_stacji=32 Tak jak widać na mapce, dotrzeć się tam da, ale zajmuje to sporo czasu. Najpierw paroma wyciągami przez Alpe di Susi, na końcu docierasz do starego, b. wolnego krzesełka (nr 59, z pewnością czasem są okropne kolejki, w pewnych porach dnia), które wywozi na górkę a potem jest gondola, która zwozi cię do St. Ulrich, stamtąd trochę spacerku, jakiś tunel i już jesteś u podnóża Secedy przy trasie La Longia, czyli gdzieś na początku Val Gardena. Po drugiej stronie szczytu masz trasę Gardenissimy. Gdybyś chciał pojeździć na chyba najsłynniejszym Sasslongu to jeszcze tylko przejazd kolejką/metrem i parę wyciągów, i już Niestety, dla mnie to połączenie niby jest ale tylko teoretyczne. Znam takich co korzystali, namawiali, że się da; ale na wiosnę tego roku dojechałem tylko do tego krzesła 59, zobaczyłem mega kolejkę i stwierdziłem, że to nie ma sensu. Oczywiście, skoro była kolejka to znaczy, że się da, i sporo ludzi korzysta z tego połączenia. Mieliśmy samochody i dla nas znacznie prościej było dołożyć te 10 km dojazdu z Kastelruth, nawet zapłacić parking w V.G. ale mieć szybko dostępną całą Val Gardenę i, co za tym idzie, Sella Rondę aż do Marmolady czy Alta Badię aż po Santa Croce. O ile wiem jest jakiś autobus (ledwo widać na mapce) z Saltria do Monte Pana (to już okolice Sasslonga) - ale też trzeba się przebić przez całe Susi i nie wiem czy to jest darmowy skibus. PS. Tu możesz ściągnąć mapkę w lepszej rozdzielczości: http://www.seiseralm.it/smartedit/documents/download/samkarte_win_a3.kl.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig12 Napisano 1 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 Dzięki, mieszkać mamy około 2 km. za Siusi więc do St. Ulrich jakieś 15 km, ale chyba lepiej do S. Christina? Myślałem, że St. Ulrich to już dolina Val Gardeny i wszędzie doszusuję na nartach. Zawsze jeździmy samochodami i chyba tak się skończy i tym razem, oprócz dnia lokalnego, który zawsze jest pierwszy. Mapa nie czyta mi S. Cristine ani St. Christine i nie mam pojęcia jaka to odległość, wiesz jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 Cześć Dzięki, mieszkać mamy około 2 km. za Siusi więc do St. Ulrich jakieś 15 km, ale chyba lepiej do S. Christina? Myślałem, że St. Ulrich to już dolina Val Gardeny i wszędzie doszusuję na nartach. Zawsze jeździmy samochodami i chyba tak się skończy i tym razem, oprócz dnia lokalnego, który zawsze jest pierwszy. Mapa nie czyta mi S. Cristine ani St. Christine i nie mam pojęcia jaka to odległość, wiesz jaka? Co to znaczy: mapa nie czyta? Ulrich to pierwsza miejscowość w Gardenie. Wszędzie dostaniesz się na nartach i nie trwa to aż tak długo jak pisał Krzysiek chyba, żę jedziesz z dołu gondolą na Sisi najpierw to wtedy rzeczywście, no i zależy jak szybko się poruszacie na nartach. Kolejka do jedynki nie jest aż tak blokująć ale lepiej być wczesniej. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 1 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 Z tego co pamiętam z z St.Ulrich do Christiny jest mniej niż 10km, to blisko. Jeśli chcecie jeździć tylko w Gardenie w danym dniu to spokojnie można startować z Siusi albo Ulrich, jeśli zaś jechać gdzieś do sąsiednich dolin to lepiej podjechać autem w góre doliny np na Plan de Gralba (powyzej najwyzszej miejscowości w dolinie czyli Selvy) lub busem do Selvy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 1 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 O ile wiem jest jakiś autobus (ledwo widać na mapce) z Saltria do Monte Pana (to już okolice Sasslonga) - ale też trzeba się przebić przez całe Susi i nie wiem czy to jest darmowy skibus. jeździłem tym autobusem, ( 3 ełro w jedną stronę 5 w obie) odjazdy z Saltria(dolna stacja krzeseł 65 Florian) co 20min - czas przejazdu ok 30min, pierwszy 9:00 z Monte Pana szybkie krzesła na Mont de Seura - kawałek w dół i wolne krzesła na siodło pod Piz Sella i już jesteś na Sella Rondzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig12 Napisano 2 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2010 Podziękowania wszystkim Już wszystko wiem,"Po wjechaniu na Alpe di Siusi mozna zjechać na dół do Ortisei (St.Urlich) i dalej wjechac na Secedę, lub przejechać Skibusem Saltria-Monte Pana" a jak będzie opowiem po powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig12 Napisano 2 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2010 Pytanie dodatkowe Jeden tydzień, 3700 zł ( w sumie za dwa apartamenty) za 9 osób to chyba niezła cena w Alpe di Siusi? w ferie 2011. Warunki b. dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 3 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Jeden tydzień, 3700 zł ( w sumie za dwa apartamenty) za 9 osób to chyba niezła cena w Alpe di Siusi? w ferie 2011. Warunki b. dobre. W ferie? w okolicach 100 ojro/os.? - b. dobra cena i zgaduję, że to raczej styczeń? w lutym już chyba nierealna ... jest OK Cześć (...) i nie trwa to aż tak długo jak pisał Krzysiek chyba, żę jedziesz z dołu gondolą na Sisi najpierw to wtedy rzeczywście, no i zależy jak szybko się poruszacie na nartach. Kolejka do jedynki nie jest aż tak blokująć ale lepiej być wczesniej. Chyba nie ma innego wyjścia niż wjazd gondolą z dołu? U góry są jakieś obiekty, ale raczej niewiele i, zgaduję, że tak drogie, że "ło Jezu" Potem jest tak, że nie ma szybkiego przeskoku na wprost, musisz wsiąść na parę wyciągów: dużo/niedużo, szybko/nieszybko ale min. godzinę ci to zajmie. Na końcu droga powrotna analogiczna, no i końcu, coś czego nie cierpię, czyli zjazd gondolą (! fuj, wrrrr) na dół ) wolę tak, żeby na dół na nartach - najchętniej już zamknięciu wyciągów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Cześć Chyba nie ma innego wyjścia niż wjazd gondolą z dołu? U góry są jakieś obiekty, ale raczej niewiele i, zgaduję, że tak drogie, że "ło Jezu" Potem jest tak, że nie ma szybkiego przeskoku na wprost, musisz wsiąść na parę wyciągów: dużo/niedużo, szybko/nieszybko ale min. godzinę ci to zajmie. Na końcu droga powrotna analogiczna, no i końcu, coś czego nie cierpię, czyli zjazd gondolą (! fuj, wrrrr) na dół ) wolę tak, żeby na dół na nartach - najchętniej już zamknięciu wyciągów Ale jedziesz na narciochach a nie dusisz sie w samochodzie, zwiedzasz sobie stoki itd. - raczej o tym myslałem. Z dołu samochodem do Selvy to tez chyba z godzina wyjdzie Krzychu. A zjazd gondolą bywa upierdliwy ale ja czasami mam tak, że wole gondolą niz na ostatnich nogach bo wtedy łatwo złapać zajączka. :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig12 Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Druga połowa lutego, dam namiar gdy się potwierdzi, są wolne inne, pobliskie domki. Wolimy przejechać samochodem do S. Christiny a tam już są wszystkie regiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig12 Napisano 6 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2010 to link do tych domków http://holiday-home24.com/alpe-di-siusi-val-gardena W ferie dolnośląskie(2 połowa lutego) 1 tydzień, 9 osób, razem 900eu. Wziąłem domek Siusi-01. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrpila Napisano 7 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2010 Susi-01 pierwszy tydzień lutego hee będę w tej chacie na przełomie st/lut i też jestem ciekaw połączenia z Val Gardeną jak i na nartach tak i skibusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 8 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2010 Wielkie dzięki za namiary - jadę w 3 tygodniu lutego - zrobiłem rezerwację apartamentu w Siusi-2. Po powrocie opowiem jak było :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig12 Napisano 9 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 Wrócileś z Siusi? będę w tej chacie na przełomie st/lut i też jestem ciekaw połączenia z Val Gardeną jak i na nartach tak i skibusem Daj znać jak jest, jakie połączenia i coś tam, coś tam. Już dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrpila Napisano 16 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2011 (edytowane) siusi-1 chatka super, gospodarz Anton również jak i jego jabłka, sok, i coś mocniejszego a na zagryzkę wyśmienity speck ludzie kulturalni, pomocni i życzliwi miejsce naprawdę godne polecenia pomimo dojazdu (wąskie drogi ok.2km), okolica przepiękna i do kolejki kabinowej(dobre i bliskie miejsce do godz.9.15) naprawdę 3-5min. somochodem bo warto poruszać się tam autem, wygodnie i sprawnie(choć skibus przejezdża koło domu), na zakupy polecam Kasterluth "Mpreis" na wylocie po lewej z Alpe di Siusi z powodzeniem można objeździć płaskowyż w 4h jak i zaliczyć Secede i powrócić spowrotem(z buta idzie się ok.400m przez mostek i dalej uliczkami Oristei)-warto pokonać taką trasę jeżeli chodzi o sellarondę czy saslonga to proponuję podjechać samochodem pod Col Raiser http://www.colraiser.it/eng/position.htm parking przd samym wyciągiem(po tej str. jest mało samochodów) i stamtąd na Secedę lub odrazu kolejką podziemną na Saslonga i dalej np. na sellarondę sama sellaronda spod kolejki Dantercepies w Val Gardenie to ok 4-5h z obiadkiem wiec z Col Raisera troche więcej czyli cały dzień spokojnej jazdy obie wersje warte realizacji pozdrawiam śmigaczy a jest połączenie z końca płaskowyżu tj. z Saltri do Monte Pana(okolice Val Gardeny) autobusem spod wyciągu(są tablice informacyjne) ale autobus jest płatny 5e w obie str. (superskipass jest nieważny) no i sellarondy się nie zdąży zrobić Edytowane 16 Luty 2011 przez piotrpila 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Witam, No i skończyło się to co dobre :-))) - dziękuję jeszcze raz za namiary na bardzo fajne lokum. Wszystko zgadzało się z opisem a dodatkowo mieliśmy jeszcze codzienną dostawę świeżego mleka (za symboliczne 1 euro). WIdoki z okien wspaniałe - do kolejki i tras chwilka - samochodem lub skibusem. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig12 Napisano 28 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2011 powrót z Alpe di Siusi Ja wróciłem po trzech dniach - sprawy rodzinne - inni wrócili w sobotę. Alpe di Siusi jest fantastyczna, szczególnie Florian. Val Gardena szczególnie mnie nie zachwyciła. Pozostałym się podobało, ponieważ zaliczyli całą łącznie z Sella Ronda. Są zachwyceni lecz mimo to wybór pada na Austrię, czyli Solden, Zillertal, Saalbach. Dla mnie Siusi i Val Gardena jest przechwalona dlatego, ponieważ za dużo ludzi i jak dla mnie mało ciekawe stoki. W Val Gardeniealiczyłem tylko trasy przy wyciągach 59, 60, 61, 67, 69 , dlatego przychylam się do opinii pozostałych, że było super. Muszę sprawdzić Schladming, podobno jest fajnie. Tyle na tym tylko, bo trochę na smutno. Acha, kwatera w Siusi 01 jest bardzo dobra, cudowne widoki, mili gospodarze ale radzę nie dojeżdzać do kwatery od strony St. Oswald bo można zarżnąć sprzęgło, podjazdy na jedynce a w przypadku śniegu żadnych szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbiter Napisano 4 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2011 Witam wszystkich Poczytałem , poczytałem i jadę tam ... 19.03 a co tam ( trzeci raz w tym roku ) Byłem juz w tamtych regionach ale należy przypomnieć sobie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 4 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2011 Zazdroszczę - pojechałbym jeszcze raz - ludzi nie było tak wiele - jedynie na dzień dobry przy gondoli, jednak szybko to szło a trasy szerokie i luzik słoneczko, troszkę mgły - jeszcze raz ech zostały tylko wspomnienia i zdjęcia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Witam wszystkich. W najbliższym sezonie padło na Alpe di Susi/VG a będziemy mieszkać w Kastelruth. Czytając posty powyżej o połączeniu Alpe di Susi z VG skłaniam się bardziej do jazdy autem i zaparkowaniu np. pod Secedą. Ile kosztuje taki parking? Czy parkingi w St Christina pod Saslongiem czy na Monte Pana albo w Selvie przy Ciampinoi też są płatne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi