aklim Napisano 24 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2010 za portalem "Twoja pogoda" ....Listopad z prawdziwą zimą W listopadzie zima będzie już w pełni. Temperatury bardzo często będą przechodzić na wartości ujemne, co oznacza, że spadły w dużych ilościach śnieg nie będzie się zbyt szybko roztapiać. Będziemy mogli mówić o zimie z prawdziwego zdarzenia. Grudzień wciąż zimowy Zima nieco przystopuje, zwłaszcza na południu kraju, ale nadal musimy się liczyć z niskimi temperaturami i zalegającym śniegiem. Odwilży będzie jednak więcej niż w listopadzie, więc jest szansa, że przynajmniej kilka dni grudnia będzie dość ciepłych..... no normalnie miód na serce:) , oby tylko sprawdziła się ta prognoza 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 24 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2010 warto być optymistą ale niestety te bucyfały nie potrafią przepowiedzieć pogody na za 5 godzin a co dopiero na listopad przykład : icm dzisiaj podał że będzie lało od rana do 14, jeszcze nie widziałem kropli a jest 13:) tak więc zawsze mają 50/50 że jednak będą mieli farta pozdrawiam i oby się sprawdziły te mżonki z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 24 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2010 Bardzo często zdarza mi się skopiować taką prognozę do komputera i gdy ją wyciągam za parę miesięcy okazuje się że nic, ale to kompletnie nic się nie sprawdziło.Dostałem wczoraj od Darkalewandowskiego MMSem, z krótką informacją że warunki ciężkie i że lodowiec płynie: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 25 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2010 Warunki narciarskie 2010/2011 Połowa roku dawno już za nami, zatem uruchamiam wątek Warunki narciarskie 2010/2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 25 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2010 hmm.... To znaczy że za niedługo pierwszy śnieg a potem pierwsze szusy. Oby jak najszybciej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 25 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2010 W zeszłym sezonie zacząłem jazdę 17 października, co było moim rekordem. Z kolei potem była dość długa przerwa do początków grudnia. Zazwyczaj w połowie listopada się już gdzieś jeździ. Ciekawe, jaki będzie ten sezon - według prognoz, które Aklim przytoczył powinno być szybko dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 26 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2010 Tylko odrobinkę chłodniej się zrobiło ,a na naszym forum pełne ożywienie. Jakby kij w mrowisko wsadził. A to noclegów szukają ,a to kiedy się pierwsze zjazdy zacznie rozmyślają,a to co nowego wybudowali w alpach,itp.:D:D No żyjecie! Bo czasem jak zaglądałem na forum to mi się wydawało,że te wszystkie kataklizmy tegoroczne Was zmiotły. Ale na szczęście nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 26 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2010 półki co pakuje walizkę i od jutra plażowanie:D Ale fakt że już wszystko się zmienia zwróćcie uwagę ile sprzętu już jest w sprzedaży, a jeszcze miesiąc temu na aledrogo było parę sztuk. Ciekawe kto w tym roku pierwszy przyniesie info że sa gdzies warunki no i kiedy? pozdrawiam przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 26 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2010 No zima idzie! Ja we wtorek byłem w W-wie na spotkaniu z przedstawicielami 5 Tyrolskich Lodowców. Jak się dowiedziałem, jak tylko pogoda dopisze wyciągi ruszają już we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Outlanderek Napisano 1 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 Ja miniony sezon zainaugurowałem szusami na Stubaiu, Tux-ie i Pitztal-u w 2-giej połowie października. nasypalo wtedy śniegu i warunki były wręcz idealne. Na 10 dni nartowania chyba 8 przy pełnej lampie:D /Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 1 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2010 Witam w zeszłym roku byłem ok.11 listopada na Tuxie i warunki były wspaniałe wprawdzie w wyższych partiach ale i tak mało kto jeżdzi na sam dół.Dojazd do lodowca super bo drogi były suche i w ogóle było cieplutko i słonecznie a na górze pełnia zimy. Tylko na weekend było sporo Austriaków gdyż w pobliżu nigdzie poza Tuxem nie było jeszcze warunków.Myślę że w tym roku będzie podobnie .Pozdrawiam wszystkich nie mogących się doczekać śniegu Jorguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 2 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2010 (edytowane) Od polskiej strony Tatry jeszcze za chmurami. Ale od Strbskiego Plesa tak to wygląda ładnie: http://www.facebook.com/?ref=logo#!/photo.php?pid=5290244&fbid=431128628790&id=103915738790&ref=nf Edytowane 2 Wrzesień 2010 przez JC 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 Soelden - lodowiec otwarty W Soelden (Austria) otwarto dla narciarzy, pierwszy raz w tym sezonie, trasę na lodowcu Rettenbach. Czynna jest niebieska trasa nr 32 o długości 3.1 km. Prognozy na najbliższe dni zapowiadają dalsze opady śniegu Aktualne warunki narciarskie: http://www.skionline.pl/pogoda/?co=pogoda&id_miejscowosci=178 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 14 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 a co powiecie o jeździe na igielicie np. w bytomiu www.dsd.pl? Jakie macie odczucia? Zastanawiam się nad rozruchem przesezonowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 14 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 NIEEEEEE:eek::eek::mad: http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/106893,deszcz-ze-sniegiem-pod-koniec-wrzesnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 NIEEEEEE:eek::eek::mad: http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/106893,deszcz-ze-sniegiem-pod-koniec-wrzesnia O Taaaak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 Alpy jak to Alpy. Za to u nas wielkiego szału to nie zrobi. Wyciągi będą oczywiście gotowe od grudnia najwcześniej. Jak dla mnie to lokalna nadzieja w Czechach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2010 Będzie ostra zima! Będzie ostra zima! Dlaczego tak myślę? Bo właśnie na TVN24 pokazują kilkudniowe kolejki samochodów w oczekiwaniu na węgiel pod śląskimi kopalniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 15 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2010 Będzie ostra zima! Dlaczego tak myślę? Bo właśnie na TVN24 pokazują kilkudniowe kolejki samochodów w oczekiwaniu na węgiel pod śląskimi kopalniami Dobre :) Zobaczymy co będzie jak za kilka lat pozamykają kopalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2010 Dobre :) Zobaczymy co będzie jak za kilka lat pozamykają kopalnie Nastanie epoka lodowcowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 15 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2010 Będzie ostra zima! Dlaczego tak myślę? Bo właśnie na TVN24 pokazują kilkudniowe kolejki samochodów w oczekiwaniu na węgiel pod śląskimi kopalniami Co roku ta sama sytuacja! nie mająca nic wspólnego z ostrą zimą, tylko się .... robić nie chce, jak Ty byś tak "efektywnie" pracował jak górnicy to byś nie miał co do garnka wsadzić, a ze pracujesz inaczej zarabiasz płacisz od tego podatki to i jest z czego dokładać do kopalni, więc nie muszą fedrować i mogą klienta olewać! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 15 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2010 Stubai rusza w piątek - dostałem właśnie newsletter: Otwarte wyciągi i trasy od 17.9.2010 Kolejki gondolowe I i II, Schaufeljoch Wyciąg krzesełkowy Wildspitz Orczyki Windachferner i Daunferner Kaunertal w niedzielę 18.09, Pitztal na razie falstart - miało być dziś - na razie szaro buro - w kamerach widać że śniegu na dole przy gondolach brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 17 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2010 Chciałem przygotowania do sezonu rozpocząć w bytomiu na igielicie. Niestety na stronie www.dsd.pl wprowadzają uzytkowników w błąd. Mają napisane czynne codziennie od 9 do 21, jednak po zweryfikowaniu informacji telefonicznie okazało się że mogą uruchomić tylko jeżeli będzie zrobiona rezerwacja kilka dni wcześniej na grupę conajmniej 10 osób. Do tego obecnie nawet jak by się 10 osób znalazło nie odpalą wyciągu bo coś robią na trasie. Nie lubie takiego podaejścia do klienta, nie moga na stronie zaznaczyć że nieczynne. To tak jakby ktoś chciał ich odwiedzić w najbliższym czasie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 30 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2010 Znalazłem na Onecie. "Ostra zima już za dwa tygodnie dzisiaj, 11:08 KLe / Polska The Times Polska The Times W połowie października spadnie pierwszy śnieg, a w listopadzie zima będzie już w pełni. Scenariusz przewidujący wczesne nadejście zimy na terenie Polski potwierdzają m.in. Amerykanie z Agencji Badania Oceanu i Atmosfery, którzy publikują prognozę sezonową dla wybranych rejonów świata. Według nich zbliżająca się zima będzie w Polsce co najmniej tak mroźna i śnieżna jak poprzednia. Synoptyków z poznańskiego biura prognoz Aura również nie dziwi pytanie o śnieg w październiku. - Wcale mnie nie zdziwi, jeśli w październiku spadnie pierwszy śnieg - przyznaje Wojciech Krasowski z Aury. - Przypominam, że w zeszłym roku stało się to na początku listopada. Październikowy śnieg to nic nadzwyczajnego - dodaje. - W październiku nie będzie zbyt wielu ciepłych dni. Miesiąc będzie raczej mokry i wietrzny, a pod koniec spadnie śnieg. Ten rok zapamiętamy jako wyjątkowo męczący - potwierdza Grażyna Bebłot, starszy specjalista hydrometeorolog z Górnośląskiego Centrum Hydrologiczno-Meteorologicznego w Katowicach. Za obecny deszczowy rok odpowiadają niże śródziemnomorskie. Są wyjątkowo uciążliwe i mokre. Meteorolodzy przypuszczają więc, że pierwszy śnieg poprzedzą opady marznącego deszczu. Opinie meteorologów i naukowców potwierdzają ludowi znawcy pogody. Andrzej Murański, znany zielarz i gawędziarz z Juszczyny na Żywiecczyźnie, pogodę przepowiada od lat. Jego zdaniem w górach zrobi się biało po 20 października. Tak wynika z obserwacji roślin i zachowania zwierząt. Jeśli jednak modrzew nie gubi igieł lub traci ich niewiele, zimy się nie obawia. Dlatego jest przekonany, że w październiku śnieg będzie tylko prószył. Jego obserwacje sięgają jednak dalej niż prognozy synoptyków. - W listopadzie będzie wiało, cały miesiąc będzie zimny, z przelotnymi opadami śniegu. Grudzień będzie spokojny, śniegu niezbyt dużo, a na święta ocieplenie - wróży Murański. Autor: Katarzyna Piotrowiak, Polska The Times" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 30 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2010 Oooo :eek: johnny budzi się ( w końcu ) ze snu letniego - znaczy idzie zima:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi