fanatyk Napisano 3 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2010 (edytowane) Jesteśmy w samym środku sezonu wyjazdowego. Wielu z nas korzysta lub będzie korzystać z usług biur podróży. Warto przed powierzeniem komuś naszych pieniędzy sprawdzić czy biuro nie ma długów, które mogą skutkować nagłą upadłością. Przestrzegam przed tym, gdyż sam zostałem ofiarą biura Open Travel, które upoadło kilka lat temu z 4500 zł odzyskałem 10% Oto lista: Lista biur turystycznych ze zgłoszonym w KRD zadłużeniem na ponad 10 tys. zł (stan na 27.07.2010 r).: ZADŁUŻENIE NAZWA MIASTO 126 273,08 zł BIURO PODRÓŻY BEATA WARSZAWA 109 358,00 zł Marek Wietrzny Biuro Podróży "Wimar" Strumień 94 452,40 zł Biuro Turystyczne EUREKA Sp. z . Bielsko-Biała 92 664,80 zł Biuro Podróży "Maria" Maria Mickiewicz Szczecin 61 317,32 zł Biuro Usług Turystycznych "Pok- Tourist" Olsztyn 52 731,41 zł Biuro Turystyczne "Globtrans" Łańcut 51 512,01 zł Biuro Podróży PATRIA Michał Sarna Jastrzębie Zdrój 40 000,00 zł Biuro Podróży AXEL Spółka z . Szczecin 34 668,60 zł BIURO PODRÓŻY SUN AFRICA EWA RUDZIŃSKA BIAŁYSTOK 34 364,81 zł Biuro Usług Turystycznych SOPOL - Jerzy Sołtys - spółka jawna Kraków 34 259,32 zł "PANORAMA" BIURO TURYSTYCZNO USŁUGOWE OBAREK ZBIGNIEW GDAŃSK 31 202,54 zł Biuro Obsługi Ruchu Turystycnego "WITOURS"s.c. Izabela ,Mirosław Witoszek Bielsko-Biała 30 208,26 zł AG.USŁ.TURYST. TRAPER A.PYRCZAK GŁUBCZYCE 28 214,00 zł Biuro Podróży „TOUR CLUB” Agata Grzelczak Szczecin 28 166,40 zł Biuro Turystyki OLTOUR s.c. Krystyna Piechocka i Mieczysław Piechocki Szczecin 26 809,10 zł Papiewska Janina Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Glob Tour Biuro Podróży Radom 25 373,91 zł Biuro Podróży i Usług "DANIEL" Małgorzata Armatys Siemianowice Śląskie 24 778,94 zł Agencja Turystyczna Gabriela Krajewska Żółwin 24 757,27 zł CST Travel Sp. z . Biuro Podróży Kraków 22 579,16 zł AGENCJA USŁUG TURYSTYCZNYCH "SKORPION" STANISLAW LITKA ŻÓRAWINA 21 030,96 zł Biuro Turystyczne ARKADIUSZ Mirosław Kalisz Gdańsk 20 863,75 zł Biuro Podróży ART TOUR Artur Korszeń Rzeszów 20 480,92 zł Biuro Turystyczno-Przewozowe EUROPALM Jan Węgrzyn Kraków 19 904,80 zł CREAR TRAVEL BIURO PODRÓŻY WARSZAWA 15 654,55 zł BIURO PODRÓŻY INTER-GLOBUS GDAŃSK 15 621,22 zł HAPPY HOLIDAY BIURO PODRÓŻY GDAŃSK 14 499,94 zł Orlewska Halina Biuro Podróży Kolumbus Kolbuszowa 14 267,46 zł Biuro Turystyczne PODRÓŻNIK Miastko 13 885,97 zł Biuro Turystyczne "OPOLANIN" OPOLE 13 129,36 zł Biuro Podróży Krak Travel Sp. z . Kraków 13 066,90 zł KARLIK Prywatne Biuro Podróży Bera Alicja Opole 12 813,51 zł Biuro Podróży i Turystyki "ALMATUR POLSKA" S.A. Warszawa 12 543,22 zł Biuro Podróży MAJA Travel Bielsko-Biała 12 359,26 zł Biuro Usług Turystycznych NOWA PRZYGODA Teresa Polek Zabrze 12 353,70 zł BIURO TURYSTYCZNE F.H.U.STALTUR S.C. STALOWA WOLA 11 948,90 zł Agencja Turystyczna VALDI Gabriela Krajewska Podkowa Leśna Żółwin 11 121,93 zł Firma Usługowa "Carlos" Biuro Podróży "Tom-Tur" Świeradów Zdrój 10 377,56 zł ,,KOLIBA,, TRAVEL KĘTY 10 310,00 zł Pomorska Agencja Turystyczno-Hotelarska "Posejdon" Ustka-Wytowno 10 248,00 zł Orlando's Tours Agencja Turystyczna Łódź Źródło: KRD Edytowane 3 Sierpień 2010 przez fanatyk 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 14 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 W dniu dzisiejszym upadł Slectours!!!! Uważajcie proszę, gdyż właśnie rozpoczyna się sezon na plajty w tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 14 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 W dniu dzisiejszym upadł Slectours!!!! Uważajcie proszę, gdyż właśnie rozpoczyna się sezon na plajty w tej branży. zastanawiajacy jest fakt, że tego biura nie było na liście, a przecież minęły tylko 2 miesiące... kantowali na wynikach? Przeciez takie duże biuro musi byc w plecy milony żeby paść. Tak mi się przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 14 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 to uświadcza mnie w tym że wszystkie wycieczki trzeba organizować na własną rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 14 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 zastanawiajacy jest fakt, że tego biura nie było na liście, a przecież minęły tylko 2 miesiące... kantowali na wynikach? Przeciez takie duże biuro musi byc w plecy milony żeby paść. Tak mi się przynajmniej wydaje. Takie biuro może sobie narobić długów nawet w kilka tygodni. Wystarczy, że nie sprzeda miejsc w samolocie za który płaci w całości. Przewoźnika w tym wypadku linie lotnicze nie interesuje, że samolot leci np w połowie pusty. Trzeba becalować za cały czarter. O ile biura w wakacje i przed nimi mają większy ruch to płacą faktury za czartery w miarę na bieżąco, a po wakacjach już bywa ciężko. Jestem pewien, że w tym wypadku tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 14 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 tak masz rację ale wejdź na pierwsze lepsze biuro i znajdź dobry last minute -graniczy z cudem. Więc tu doszły jeszcze napewno jakieś długoterminowe względy. Ja jak nie jade na własną rękę, to kase do biura wpłacam kilka dni przed wyjazdem zawsze jest to zninimalizowanie ryzyka utraty kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 14 Wrzesień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2010 (edytowane) tak masz rację ale wejdź na pierwsze lepsze biuro i znajdź dobry last minute -graniczy z cudem. Więc tu doszły jeszcze napewno jakieś długoterminowe względy. Ja jak nie jade na własną rękę, to kase do biura wpłacam kilka dni przed wyjazdem zawsze jest to zninimalizowanie ryzyka utraty kasy. Ja też korzystam z Last. Raz już mnie oszukali, padłem ofiarą Open Travel upadłego kilka lat temu. Teraz jak płacę to dwa dni przed wylotem, a że jeżdżę poza głównym i średnim sezonem to zawsze coś wyszperam. Selecttours miał polisę tylko na 3 665 000,00 zł, wiec wystarczy pewnie tylko na ściągnięcie tych co obecnie są na urlopach z tym biurem. Ci co zapłacili, a nie pojechali mogą być pewni, że nie dostaną złamanego grosza. Edytowane 14 Wrzesień 2010 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi