Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Lista najbardziej zadłużonych biur podróży

fanatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteśmy w samym środku sezonu wyjazdowego. Wielu z nas korzysta lub będzie korzystać z usług biur podróży. Warto przed powierzeniem komuś naszych pieniędzy sprawdzić czy biuro nie ma długów, które mogą skutkować nagłą upadłością. Przestrzegam przed tym, gdyż sam zostałem ofiarą biura Open Travel, które upoadło kilka lat temu z 4500 zł odzyskałem 10%:o

Oto lista:

Lista biur turystycznych ze zgłoszonym w KRD zadłużeniem na ponad 10 tys. zł (stan na 27.07.2010 r).:

ZADŁUŻENIE NAZWA MIASTO

126 273,08 zł BIURO PODRÓŻY BEATA WARSZAWA

109 358,00 zł Marek Wietrzny Biuro Podróży "Wimar" Strumień

94 452,40 zł Biuro Turystyczne EUREKA Sp. z O.o. Bielsko-Biała

92 664,80 zł Biuro Podróży "Maria" Maria Mickiewicz Szczecin

61 317,32 zł Biuro Usług Turystycznych "Pok- Tourist" Olsztyn

52 731,41 zł Biuro Turystyczne "Globtrans" Łańcut

51 512,01 zł Biuro Podróży PATRIA Michał Sarna Jastrzębie Zdrój

40 000,00 zł Biuro Podróży AXEL Spółka z O.o. Szczecin

34 668,60 zł BIURO PODRÓŻY SUN AFRICA EWA RUDZIŃSKA BIAŁYSTOK

34 364,81 zł Biuro Usług Turystycznych SOPOL - Jerzy Sołtys - spółka jawna Kraków

34 259,32 zł "PANORAMA" BIURO TURYSTYCZNO USŁUGOWE OBAREK ZBIGNIEW GDAŃSK

31 202,54 zł Biuro Obsługi Ruchu Turystycnego "WITOURS"s.c. Izabela ,Mirosław Witoszek Bielsko-Biała

30 208,26 zł AG.USŁ.TURYST. TRAPER A.PYRCZAK GŁUBCZYCE

28 214,00 zł Biuro Podróży „TOUR CLUB” Agata Grzelczak Szczecin

28 166,40 zł Biuro Turystyki OLTOUR s.c. Krystyna Piechocka i Mieczysław Piechocki Szczecin

26 809,10 zł Papiewska Janina Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Glob Tour Biuro Podróży Radom

25 373,91 zł Biuro Podróży i Usług "DANIEL" Małgorzata Armatys Siemianowice Śląskie

24 778,94 zł Agencja Turystyczna Gabriela Krajewska Żółwin

24 757,27 zł CST Travel Sp. z O.o. Biuro Podróży Kraków

22 579,16 zł AGENCJA USŁUG TURYSTYCZNYCH "SKORPION" STANISLAW LITKA ŻÓRAWINA

21 030,96 zł Biuro Turystyczne ARKADIUSZ Mirosław Kalisz Gdańsk

20 863,75 zł Biuro Podróży ART TOUR Artur Korszeń Rzeszów

20 480,92 zł Biuro Turystyczno-Przewozowe EUROPALM Jan Węgrzyn Kraków

19 904,80 zł CREAR TRAVEL BIURO PODRÓŻY WARSZAWA

15 654,55 zł BIURO PODRÓŻY INTER-GLOBUS GDAŃSK

15 621,22 zł HAPPY HOLIDAY BIURO PODRÓŻY GDAŃSK

14 499,94 zł Orlewska Halina Biuro Podróży Kolumbus Kolbuszowa

14 267,46 zł Biuro Turystyczne PODRÓŻNIK Miastko

13 885,97 zł Biuro Turystyczne "OPOLANIN" OPOLE

13 129,36 zł Biuro Podróży Krak Travel Sp. z O.o. Kraków

13 066,90 zł KARLIK Prywatne Biuro Podróży Bera Alicja Opole

12 813,51 zł Biuro Podróży i Turystyki "ALMATUR POLSKA" S.A. Warszawa

12 543,22 zł Biuro Podróży MAJA Travel Bielsko-Biała

12 359,26 zł Biuro Usług Turystycznych NOWA PRZYGODA Teresa Polek Zabrze

12 353,70 zł BIURO TURYSTYCZNE F.H.U.STALTUR S.C. STALOWA WOLA

11 948,90 zł Agencja Turystyczna VALDI Gabriela Krajewska Podkowa Leśna Żółwin

11 121,93 zł Firma Usługowa "Carlos" Biuro Podróży "Tom-Tur" Świeradów Zdrój

10 377,56 zł ,,KOLIBA,, TRAVEL KĘTY

10 310,00 zł Pomorska Agencja Turystyczno-Hotelarska "Posejdon" Ustka-Wytowno

10 248,00 zł Orlando's Tours Agencja Turystyczna Łódź

Źródło: KRD

Edytowane przez fanatyk
  • Like 10

• 1 month later...
W dniu dzisiejszym upadł Slectours!!!!

Uważajcie proszę, gdyż właśnie rozpoczyna się sezon na plajty w tej branży.

zastanawiajacy jest fakt, że tego biura nie było na liście, a przecież minęły tylko 2 miesiące... kantowali na wynikach? Przeciez takie duże biuro musi byc w plecy milony żeby paść. Tak mi się przynajmniej wydaje.

zastanawiajacy jest fakt, że tego biura nie było na liście, a przecież minęły tylko 2 miesiące... kantowali na wynikach? Przeciez takie duże biuro musi byc w plecy milony żeby paść. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Takie biuro może sobie narobić długów nawet w kilka tygodni. Wystarczy, że nie sprzeda miejsc w samolocie za który płaci w całości. Przewoźnika w tym wypadku linie lotnicze nie interesuje, że samolot leci np w połowie pusty. Trzeba becalować za cały czarter. O ile biura w wakacje i przed nimi mają większy ruch to płacą faktury za czartery w miarę na bieżąco, a po wakacjach już bywa ciężko. Jestem pewien, że w tym wypadku tak było.

tak masz rację ale wejdź na pierwsze lepsze biuro i znajdź dobry last minute -graniczy z cudem. Więc tu doszły jeszcze napewno jakieś długoterminowe względy.

Ja jak nie jade na własną rękę, to kase do biura wpłacam kilka dni przed wyjazdem zawsze jest to zninimalizowanie ryzyka utraty kasy.

tak masz rację ale wejdź na pierwsze lepsze biuro i znajdź dobry last minute -graniczy z cudem. Więc tu doszły jeszcze napewno jakieś długoterminowe względy.

Ja jak nie jade na własną rękę, to kase do biura wpłacam kilka dni przed wyjazdem zawsze jest to zninimalizowanie ryzyka utraty kasy.

Ja też korzystam z Last. Raz już mnie oszukali, padłem ofiarą Open Travel upadłego kilka lat temu. Teraz jak płacę to dwa dni przed wylotem, a że jeżdżę poza głównym i średnim sezonem to zawsze coś wyszperam.

Selecttours miał polisę tylko na 3 665 000,00 zł, wiec wystarczy pewnie tylko na ściągnięcie tych co obecnie są na urlopach z tym biurem. Ci co zapłacili, a nie pojechali mogą być pewni, że nie dostaną złamanego grosza.

Edytowane przez fanatyk