Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Walka o tańsze paliwo

hucu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja preferuje niemieckie: Bitburger, Jever, Becks ale też ogromna ilość innych browarów a zwłaszcza małych lokalnych producentów trzyma wysoki poziom. W Niemczech jakości piwa broni prawo - dosyć stare prawo.

Fakt dość stare 1516 rok.

Swoją droga o to prawo było kiedyś niezłe mordobicie w Parlamencie Europejskim.

Franca chyba się pieniła że im Niemcy tym prawem ograniczają swobodny przepływ towarów.

No i Niemcy musieli wpuścić na swój rynek francuski mocz.........;-)

A Leffe faktycznie trzepie po czaszce jak złe ;-)

A tego Pilsnera to kupujecie w Czechach czy w Polsce?

Bo jak w Polsce to smakuje tak samo jak Życwiec, Leżajsk i kupa innych - nawet o dziwo ten sam producent ...

Ostatnio wpadłem na Lubelskie Mocne i Nałęczowskie w małych buteleczkach.

We wschodniej PL trochę tego jest.

Polecam bo pyszne. Jak nigdy nie lubiłem ciut mocniejszych piw tak te są pyszne!!

Pochodzenie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Per%C5%82a_Browary_Lubelskie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Jagie%C5%82%C5%82o

Edytowane przez mysiauek

A tego Pilsnera to kupujecie w Czechach czy w Polsce?

Bo jak w Polsce to smakuje tak samo jak Życwiec, Leżajsk i kupa innych - nawet o dziwo ten sam producent ...

Ostatnio wpadłem na Lubelskie Mocne i Nałęczowskie w małych buteleczkach.

We wschodniej PL trochę tego jest.

Polecam bo pyszne. Jak nigdy nie lubiłem ciut mocniejszych piw tak te są pyszne!!

Pochodzenie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Per%C5%82a_Browary_Lubelskie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Jagie%C5%82%C5%82o

Pojawiło sie ostatnio troche smacznych piw zwłaszcza niepasteryzowanych z małych browarów i widzę , że zaczynają sobie zwolenników zdobywać.

I dobrze bo faktycznie wiekszość tego ogólnodostępnego to ma smak taki sobie.

Tzn. nawalić się tym da ale raczej nie wiele poza tym......

A na szklaneczke Guinnessa też chyba dzisiaj skoczę ale raczej nie na Krupówki :D

Z niepasteryzowanych to niezły jest Kasztelan z Browaru Sierpc. Piwa niepasteryzowane zniknęły z rynku jakieś 10 lat temu i ostatnim chyba była lubelska Perła. Teraz na szczęscie wracają. A lubelska Perła dzis ma sie całkiem dobrze pomimo pasteryzacji - jest to jedno z niewielu krajowych butelkowych, które piję z przyjemnością. Drugie to Łomża Export lokalnie laleczkami zwane.

Pilsner lany z butów wyrywa. Butelkowy znacznie słabszy niestety. Ten od Pepików lepszy niż ten Made in Poland. Pewnie pod lokalne gusta ważą:D:D:D

Edytowane przez mihumor
  • Like 1

Z niepasteryzowanych to niezły jest Kasztelan z Browaru Sierpc. Piwa niepasteryzowane zniknęły z rynku jakieś 10 lat temu i ostatnim chyba była lubelska Perła. Teraz na szczęscie wracają. A lubelska Perła dzis ma sie całkiem dobrze pomimo pasteryzacji - jest to jedno z niewielu krajowych butelkowych, które piję z przyjemnością. Drugie to Łomża Export lokalnie laleczkami zwane.

Pilsner lany z butów wyrywa. Butelkowy znacznie słabszy niestety. Ten od Pepików lepszy niż ten Made in Poland. Pewnie pod lokalne gusta ważą:D:D:D

Trafiłeś w sedno niepasteryzowane :o:o:o na lanego Kasztelana wpadam zawsze w Mikołajkach obok miejskiego kąpieliska gdzie cumuje a dobre niepasteryzowane z mini browaru można wypić w Krakowie przy Bagateli w CK-browarze :)

....... lubelska Perła. ........A lubelska Perła dzis ma sie całkiem dobrze pomimo pasteryzacji - jest to jedno z niewielu krajowych butelkowych, które piję z przyjemnością.

Czy to ta która degustuje Jakub Wędrowycz z ziomalami ??

Jeżeli tak to masz podniebienie i przełyk z "dobrego" grona :D;)

pzdr

Chyba będę musiał rozdzielić temat paliwa na 2 osobne, czyli ten o paliwach z oktanami i ten o paliwach z procentami:D

Natomiast ja od miesiąca(tak mniej więcej) nie używam tego paliwa z procentami, nie żebym dokonał jakiegoś postanowienia, ale od po prostu mój organizm przestał odczuwać potrzebę zasilania go przynajmniej 1 browarkiem dziennie.

Za to diesela kupuję w duuuużych ilościach i wcale się mi to nie podoba:mad:

Jeśli chodzi o browar Łomża to od dwóch miesięcy jest dostępna również niepasteryzowana w bączkach w wersji mocnej i słabszej. Polecam niebo w gębie.:P

• Like 1

To ta sama Perła:D

Mi ona akurat nie smakowała ale piwko z browaru w Zwierzyńcu to i owszem.

Dawno tam nie byłem , ktos wie co się tam teraz dzieje ?

Niestety, ja byłem ... spędziłem w Zwierzyńcu 3 dni w czasie objazdu Polski.

Perła i Zwierzyniec to już to samo. Produkowane w Lublinie ...

Browar Zwierzyniec został zamknięty :(

Już dawno zaprzestałem kupowania piwopodobnych napojów serwowanych nam przez wielkich graczy w sosie z drogiej reklamy i do tego tak nagazowanych, że ich smaku nie czuć. To co się u nas produkuje to u naszych zachodnich sąsiadów producent nie mógłby nazwać piwem. Produkcja piwa w naszych wielkich browarach to totalny upadek i zanik poszanowania tradycji, smaku i olewanie jakości:(

U nas w Polsce północnej jest taki rodzynek Browar Czarnków któren produkuje piwo Noteckie oczywiście w baniaczkach 0,3 niepasteryzowane. Ciężko je gdziekolwiek znaleźć. ale powiadam wam niebo w gębie. Młode lata mi się przypominają jak piję to piwo.

Pozdrawiam.

Ja preferuje niemieckie: Bitburger, Jever, Becks ale też ogromna ilość innych browarów a zwłaszcza małych lokalnych producentów trzyma wysoki poziom. W Niemczech jakości piwa broni prawo - dosyć stare prawo. Trzeba zwrócić uwagę, że żaden z wielkich graczy na światowym rynku jakoś w Niemczech nie zdobywa wielkich udziałów w rynku - pomimo,że to ogromny tort - ciekawe dlaczego:D:D?

Ze słowackich Złoty Bażant obecnie jest niezły, z czeskich Pilsner, Velkopopowicki Kozel, Staropramen jak i Budejovicki Budvar zwany Budwaiserem są ok. Ukraiński browar Obołoń ma ciekawe produkty- tak z egzotyki

Ze wskazaniem na Kozela (Kozla?)

U nas w Polsce północnej jest taki rodzynek Browar Czarnków któren produkuje piwo Noteckie oczywiście w baniaczkach 0,3 niepasteryzowane. Ciężko je gdziekolwiek znaleźć. ale powiadam wam niebo w gębie. Młode lata mi się przypominają jak piję to piwo.

Pozdrawiam.

Jakiś czas temu piwko Noteckie pojawiło się w jednym sklepie na moim osiedlu.

Właściciel śmiał się , że sprowadza je dla dwóch klientów : dla mojego ojca i dla mnie.:D

Minęło kilka miesięcy i jak sam przyznał schodzi mu jakieś 200 butli tygodniowo.:)

A to już nie nasza sprawka:D

A na te baniaczki to mówiliśmy "granaty"

Królewskie w nich było.........

I Warka o ile pamiętam dobrze.

Echhh stare czasy.........

Cześć

Kilka lat temu jeżdżąc do Szklarskiej było dostępne piwo Lwówek Śląski, pychota, a w tym roku już go nie było:(

Bo browar lwówecki (najstarszy istniejący w Polsce) zamknięty był przez dwa lata. W tym roku ma znowu ruszyć. Byłem we Lwówku jakiś miesiąć temu i rzeczywiście nowy właściciel remontuje i porządkuje a więc może nie zginie ten wyjątkowy zabytek.

Pozdrowienia

Zakupiłem niszowo - lokalne piwo Grybów Premium. Niestety smakuje jak woda z zardzewiałego wiadra. Widać,że ten browar nie może pozbyć się dawnej etykietki "Zemsta Grybowa" przyklejanej lokalnie również każdemu piwowarowi ważącemu trunek wątpliwej jakości. Takie swoje "Zemsty" to chyba każdy region miewał. Teraz to już niestety w sklepach króluje "Zemsta globalizacji", "Zemsta marketingu" i "Zemsta Nowoczesnego Zarządzania" - róznica jest taka, że kiedyś był to lokalny koloryt a teraz taka "Zemsta" atakuje codziennie z telewizora, bilbordu i półki każdego sklepu:D

• Like 1