aklim Napisano 30 Czerwiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2010 browarowi marketingowcy "wymyślili" na ten sezon piwa niepasteryzowane:rolleyes:. Ale co to za piwo niepasteryzowane , które ma termin ważności do spożycia 3 miesiące ,np Kasztelan (chociaż nie jest zły ) , i na dodatek jest w puszce:confused: . Jak się uczyłem pić piwo to taki niepasteryzowany napój w butelce , w sklepie , przy tych temperaturach co obecnie ,wytrzymywał max tydzień , potem już był nie do wypicia .Co innego ,że nie miał prawa uchować się na półce tyle czasu:) . U nas pijało się głównie Żywca z Góralem i jak był świerzy to był naprawdę dobry:p .Wtedy piwa pasteryzowane były czymś wyjątkowym i jak się zdobyło np taki żywiecki Eurospecial to był miód w gębie i szacun u kumpli:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 1 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2010 Zakupiłem niszowo - lokalne piwo Grybów Premium. Niestety smakuje jak woda z zardzewiałego wiadra. Widać,że ten browar nie może pozbyć się dawnej etykietki "Zemsta Grybowa" przyklejanej lokalnie również każdemu piwowarowi ważącemu trunek wątpliwej jakości. Takie swoje "Zemsty" to chyba każdy region miewał Swego czasu najgorszym koszmarem pt. "Zemsta......" w moich okolicach było piwo z browaru Konstancin. No mocz konia chorego na białaczkę chyba tak mógł smakować . Niedawno doszły mnie słuchy , że bardzo się poprawili i warzą przyzwoity trunek , ale jakoś się nie rwę do eksperymentowania. Jak się wiele lat temu zniechęciłem to jakoś ciężko się zmusić do ryzyka. Z innych okolic to wiele lat temu na Mazurach raczyliśmy się piwkiem z browaru Biskupiec. Pychota było. Rok później rejs zaczynaliśmy w Rucianym. Patrzymy a tu w knajpie Biskupiec z kija leją . No to po kolejce zamówiliśmy. Stuknęliśmy się kuflami , łyknęliśmy.................i jak nas było pięciu to reszte wylaliśmy. Dno!! Nie dało się tego wypić. Może na jakąś trefną beczka trafiliśmy ale ja się więcej na Biskupiec namówić nie dałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 1 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2010 Kasztelan Mmmm zwykły mocny (niestety z puszki zalatuje puszką...) jest "Inny" i warto spróbować. Polecam znaleźć butelkowe. Na puszce jest 9% ale wiki mowi: Kasztelan Mocne - piwo jasne o zawartości ekstraktu w brzeczce 14,6°Blg oraz zawartości alkoholu 6,8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2010 (edytowane) Cześc Swego czasu najgorszym koszmarem pt. "Zemsta......" w moich okolicach było piwo z browaru Konstancin. No mocz konia chorego na białaczkę chyba tak mógł smakować . Niedawno doszły mnie słuchy , że bardzo się poprawili i warzą przyzwoity trunek , ale jakoś się nie rwę do eksperymentowania. Jak się wiele lat temu zniechęciłem to jakoś ciężko się zmusić do ryzyka.. Marcinku przekonaj sie i spróbuj. Nowy Konsttanci pozostał niszowy ale robi całkiem smaczne piwa a do tego dba o kolekcjonerów produkując serię z ciekawymi kapslami. Pozdro Z innych okolic to wiele lat temu na Mazurach raczyliśmy się piwkiem z browaru Biskupiec. Pychota było. Rok później rejs zaczynaliśmy w Rucianym. Patrzymy a tu w knajpie Biskupiec z kija leją . No to po kolejce zamówiliśmy. Stuknęliśmy się kuflami , łyknęliśmy.................i jak nas było pięciu to reszte wylaliśmy. Dno!! Nie dało się tego wypić. Może na jakąś trefną beczka trafiliśmy ale ja się więcej na Biskupiec namówić nie dałem . Browar w Biskupcu nie działa od wielu lat. Likwidajca i demontaż większości ciągu technologicznego to chyba koniec lat 90. Wczesniej browar nalezał do Browarów Warmińsko-Mazurskich i produkował kilka gatunków piwa oraz prowadził działalność badawczą dotyczącą technologii piwowarskich. Po wojnie browar działał dośc prężnie w latach 60-70 po odbudowie w 55-57 roku. Ostatnio piwo Biskupieckie rozlewano w Olsztynie albo w jakims GS (bo browar nie miał własnej rozlewni) po którym to procesie smak zmieniał sie drastycznie bo strasznie chrzcili. Swego czasu - i o tych czasach pisze Marcin - było to jedno z lepszych piw w regionie. Świetność browaru to jednak czasy przedwojenne i przd pierwszą wojna światową gdy właścicielami browaru - tak jak i większości browarów w regionie byli Daumowie. Obecnie browar a właściwie zabytkowe budynki pobrowarne niszczeją. W roku 2007 kupiła go osoba prywatna jednak po próbie remontu wystawiony on został znowu na sprzedaż. Teraz nie wiem co sie tam dzieje. Pozdro Edytowane 1 Lipiec 2010 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 1 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2010 A może niektórzy pamietają to smak tego piwa poznałem jeszcze nie będąc mieszkańcem Elbląga,łagodny i trochę zagazowany-ogromna piana,póżniej będąc na miejscu wyznawałem EB-Specjal -mniej gazowane i mocniejsze.Od 2003 brak produkcji na kraj,jeszcze dwa lata temu znajomy załatwił mi na święta BN 20 butelek 0,35l eksportowego;)Smakowało -bosko:rolleyes:Ale obecnie chyba już nawet na eksport nie produkują,browar należy do Żywiec SA i rozlewa od Żywca po Hienekena:pJest jeszcze Specjal,może ma swoich smakoszy,ale dla mnie to zwykły sikacz.Przerzuciłem się na wódę;)/oczywiście żart:D/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 2 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2010 (edytowane) EB (nie mylić z Edytą Bartosiewicz;)) było pierwszym w Polsce marketingowym wystrzałem na rynku piwnym. Z nieznanej marki EB nagle stało się wiodącą z potężnym udziałem w rynku. Trochę mniej chlubnie z niego zeszło. Wielu też twierdzi, że to początek masowej produkcji złocistej cieczy, której głównym składnikiem jest reklama. ale Darka Z. jeszcze wiele osób wspomina:) btw mały cytat opisujący jak winno wyglądać i smakować piwo "No, tylko spojrzyj, panie Ignacy - mówił radca podnosząc napełniony kufel. - Kolor starego miodu, piana jak śmietana, a smak szesnastoletniej dziewczyny. Skosztujże..." Bolesław Prus, Lalka Edytowane 2 Lipiec 2010 przez ravick97 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 3 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2010 No to ja proponuje rozbicie tematu na dwa tematy np. na w.w i "piwo to nasze paliwo:D":D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 6 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2010 EB (nie mylić z Edytą Bartosiewicz;)) było pierwszym w Polsce marketingowym wystrzałem na rynku piwnym. Z nieznanej marki EB nagle stało się wiodącą z potężnym udziałem w rynku. "No, tylko spojrzyj, panie Ignacy - mówił radca podnosząc napełniony kufel. - Kolor starego miodu, piana jak śmietana, a smak szesnastoletniej dziewczyny. Skosztujże..." Bolesław Prus, Lalka I to hasło na mazurach w tamtych latach wiodące....... CZAS SIĘ NA EBAĆ !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latamito Napisano 6 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2010 apropos noteckiego mały news... administrator Browaru Czarnkowskiego zabrał ze sobą niedawno technologa i piwowara z w/w i przeniósł się do browaru o wdzięcznej nazwie Gontyniec. Nowe piwko nazywa się Gniewosz ... nie miałem jeszcze go przyjemności próbować ale teraz trudno stwierdzić które jest orginalne a które nie . Gniewosz od Noteckiego różni się tylko etykietą i kapslem . jedno jest pewne że są i tak znacznie lepsze niż szczyny zwierzyny z dużych browarów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2010 Cześć Zachowaj mi kapsle tych nowych tworów piwowarskich - błagam. Zasadę mam zbierania taką, że się nie wymieniam ani nie kupuje - tylko sam albo od przyjaciół.;) Podzrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latamito Napisano 7 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2010 nie będzie z tym problemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2010 apropos noteckiego mały news... administrator Browaru Czarnkowskiego zabrał ze sobą niedawno technologa i piwowara z w/w i przeniósł się do browaru o wdzięcznej nazwie Gontyniec. Nowe piwko nazywa się Gniewosz ... nie miałem jeszcze go przyjemności próbować ale teraz trudno stwierdzić które jest orginalne a które nie . Gniewosz od Noteckiego różni się tylko etykietą i kapslem . jedno jest pewne że są i tak znacznie lepsze niż szczyny zwierzyny z dużych browarów Nie jeździsz czasem w stronę Warszawy/Katowic? Bo wysyłka piwa... ale może byśmy dali rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 8 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2010 Browar w Czarnkowie wystawiony na sprzedaż To będzie prawdopodobnie najgłośniejszy przetarg w całej północnej Wielkopolsce. Na sprzedaż wystawiono bowiem czarnkowski browar, który jest znany z produkcji niepasteryzowanego piwa noteckiego. Jest to również ostatni państwowy browar w naszym kraju. Poznański oddział Agencji Nieruchomości Rolnych chciał go sprzedać już pod koniec ubiegłego roku, tyle że nie jako browar, ale jako... nieruchomość. To z kolei oznaczało, że nowy właściciel mógł go zburzyć i postawić na tym miejscu na przykład supermarket. Byłoby to nawet prawdopodobne, biorąc pod uwagę fakt, że nieruchomość jest położona w dość atrakcyjnym miejscu. Teraz tego nie będzie mógł już zrobić: jeżeli wyłoży 6,1 miliona złotych, bo taka jest cena wywoławcza czarnkowskiego browaru, przynajmniej przez trzy lata będzie musiał produkować w nim piwo. Nowy właściciel przez rok będzie też musiał zagwarantować pracę 34 osobom, które teraz przy jego produkcji pracują. Jednym z warunków przystąpienia do przetargu będzie zadeklarowanie wartości nakładów inwestycyjnych - tych pieniędzy czarnkowski browar potrzebuje od zaraz. Nabywca będzie także zobowiązany do wykupienia maszyn i urządzeń, które obecnie są wycenione na około 1,9 miliona złotych. Czy tym razem znajdą się chętni? To okaże się dopiero 18 sierpnia. Amatorzy piwa noteckiego nie muszą się jednak niczym martwić. W związku z ogłoszonym przetargiem na pewno nie zabraknie na półkach ich ulubionego niepasteryzowanego piwa. Produkcja w browarze nie zostanie bowiem wstrzymana. za: Polska Głos Wielkopolski http://biznes.onet.pl/browar-w-czarnkowie-wystawiony-na-sprzedaz,18566,3319362,1,prasa-detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latamito Napisano 8 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2010 Kapselki już mam od ciemnego i jasnego :D:D mam jeszcze 2 browarki w/w w lodówie ale przy tej pogodzie ..................ciężka sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2010 (edytowane) CześćMówisz o tych?PS A Gontyniec to robi chyba browar w Witnicy albo Bielkówku albo w obu razem w zalęzności od gatunku, ale z tego co słyszałem nie jest to jakis wyjatkowy specjał przy Noteckim. Koźlak może troche lepszy a Ciemny ma najlepsze recenzje. Musze skoćzyc do P&P i kupić. Edytowane 9 Lipiec 2010 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 9 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2010 Cześć Mówisz o tych: Mitek a masz z "Lubelskie Mocne"? Ewentualnie chcesz? Została mi z wakacji ostatnia butelka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2010 Cześć Mitek a masz z "Lubelskie Mocne"? Ewentualnie chcesz?Została mi z wakacji ostatnia butelka ...Jeżli ten poniżej to mam ale mozna jeszcze sprawdzić sygnaturę - to to co jest obok kapsla a w rzeczywi stości na ząbkach (znak producenta kapsla) jeżeli jest tak jak tutaj "cp" to mam, jeżeli inny to jest to cos nowego (może byc też ten sam znak ale w innym kolorze (np biały) wtedy tez jestem zainteresowany)Bardzo dziekujeI pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latamito Napisano 14 Lipiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2010 kapsle są takie same jak noteckiego z tą małą różnicą ze przez środek idzie napis Gniewosz a pod spodem Gontyniec . kapsle na Ciebie czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 27 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2010 Wracam do tematu. Empirycznie sprawdzone: 1) w Auchan mają niezły wybór piwa 2) miodowe... każde miodowe jest nie dla mnie 3) "Czarne": prawie jak cola. warto spróbować bo niecodzienny smak. 4) "Heban": jedno może być 5) "Łomża Mocne": bardzo dobre 6) "Imperator": do wypicia 7) "Ciechan" w każdym wydaniu: spodziewałem się więcej po opiniach 8) "Nałęczowskie" i "Nałęczowskie Mocne": bardzo dobre 9) w Wawie spotkałem bar z dwoma lodówkami róznych piw w całkiem dobrych cenach. Ulica Ząbkowska 3 - ostatni z trzech po koleji "Za lustrem" czy coś w ten deseń 10) "Sarmackie Mocne" z BIEDRONKI!! HIT HIT HIT!! Pyszne piwo za marne pieniądze. Potwierdza to tylko, że w Biedronce i Lidlu mają całkiem dobre piwa i wina. Sam polecam porto tawny z Biedronki. Nie ustepuje smakowi iinym porto w cenach do 100pln ... czyli do mojej granicy zaporowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 27 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2010 Co do Ciechana to się zgadzam, też sie więcej spodziewałem a dla mnie jest ono bardzo przeciętne. Łomża - ten Browar waży niezłe piwo podobnie mogę powiedzieć o lubelskiej Perle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 29 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2010 Co do Ciechana to się zgadzam, też sie więcej spodziewałem a dla mnie jest ono bardzo przeciętne. Łomża - ten Browar waży niezłe piwo podobnie mogę powiedzieć o lubelskiej Perle Mnie inne Łomże i Perły tak średnio smakują, ale łomża Mocna jest bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 30 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2010 a próbowaliście może Lubuskiego ? polecam naprawdę gorąco:) dostępnie choćby w malmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 30 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2010 a próbowaliście może Lubuskiego ? polecam naprawdę gorąco:) dostępnie choćby w malmie U mnie nie widizałem tego wynalazku ale poszukam. W międzyczasie: "Złote Lwy" - bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Dzisiaj kupiłem na spróbowanie Nałęczowskie Ciemne i powiem jedno : pychotka !! Oczywiście jak ktoś lubi ciemne piwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Dzisiaj kupiłem na spróbowanie Nałęczowskie Ciemne i powiem jedno : pychotka !!:)Oczywiście jak ktoś lubi ciemne piwko.:)Dodam, że Browar Zwierzyniec ma nowego właściciela i podobnież ma wznowić produkcję A w wakacje zaliczyłem między innymi to ze zdjęcia i... polecam każdemu widok. Jest moooocno osobliwy jak na browar. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi