Roobs Napisano 11 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2010 (edytowane) http://wiadomosci.onet.pl/2167928,12,wlochy_polscy_instruktorzy_nie_umieja_jezdzic,item.html Jeśli zajdzie potrzeba można przenieść temat Edytowane 11 Maj 2010 przez Roobs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 11 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2010 http://wiadomosci.onet.pl/2167928,12,wlochy_polscy_instruktorzy_nie_umieja_jezdzic,item.html Jeśli zajdzie potrzeba można przenieść temat Pewnie trochę w tym racji jest, a jeszcze więcej w tym, że wzrosła im konkurencja o 25% PS. Przy okazji oryginał: http://www.corriere.it/cronache/10_maggio_11/Sci-i-maestri-venuti-dall-Est-invadono-le-piste-trentine-stampani_052a332a-5cc7-11df-97c2-00144f02aabe.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 11 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2010 Instruktorzy we Włoszech http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7867372,Sami_nie_potrafia_jezdzic___Wlosi_przeciw_instruktorom.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2010 No i co teraz??? Już widzę jak grupa polskich narciarzy bierze lekcję u włoskiego instruktora po polsku . Oczywiście są ośrodki, które zatrudniają polskiego instruktora ... jednego. I co? Jeden będzie nauczał grupę 50 polskich narciarzy? Wniosek? Włosi uczcie się polskiego, czeskiego, węgierskiego!!! ... i wtedy protestujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 11 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2010 Szkolenie narciarzy to kwestia delikatna, nie może robić tego każdy, bez specjalnego kombinezonu, bez znajomości podstawowych zasad - argumentują zirytowani Włosi, cytowani na łamach "Corriere della Sera". to mi się w tym najbardziej podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2010 (edytowane) Cześć Jeżdzę do Włoch i szkolę ponad 15 lat. Bardzo często wspólpracowałem z Włochami, organizowalismy wspólnie imprezy i zawody. Zawsze pracowałem z grupami Polaków, Od paru lat koordynowałem szkolenie na dużych wyjazdach (ponad 200 osób) co wymagało stałej wspólpracy z miejscowymi instruktorami i innymi słuzbami. Miałem okazje byc na seminariach szkoelniowych oragnizowanych dla instruktorów polskich we Włoszech (Sitn ścisle wspólpracuje z regionem Trentino) poznac władze ichnich związków, programy szkoleniowe oraz wymagania dotyczące włskiego instruktora. Miałem równiez okazję wspólpracowac z wieloma polskimi instruktorami oraz obserwować nieznanych mi opiekunów grup czy tez "instruktorów" z naszego kraju. Jeżeli Włosi tak piszą to napewno problem jest, zreszta ten problem wywieziony został z Polski gdzie dochodzi do nadprodukcji "instruktorów" którzy nie tylko, że nie umieją uczyc ale nawet nie umieją jeździć. Obserwując poczynania niektórych osób na włoskich stokach wcale się takiej reakcji nie dziwię i ją popieram. Szkolenie narciarskie we Włoszech cechuje pełen profesjonalizm nie tylko w ubiorze (choc wiadomo jak mundurki lubią). Włoscy instruktorzy to zazwyczaj ludzie z bogata przeszłością zawodniczą, prezentujący (wszyscy bo takie sa kryteteria) poziom Instruktora Zawodowego ISIA a nie goście jeżdżący pięć, sześć lat legitymujący sie papierem uzyskanym na tak naprawdę, fikcyjnym obozie. Nigdy w jakims specjalnym instruktorskim stroju nie występowałem i nikt z tego powodu zarzutów mi nie robił więć nie ma co sie śmiać. Pozdro Edytowane 13 Maj 2010 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 12 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2010 ja bym się tych mundurków tak nie czepiał , bo ubiór też w jakiś sposób świadczy o profesjonaliźmie danej szkoły , również w Polsce . Oczywiście "kurtka" sama nie jeździ , ale jak szkoła inwestuje w porządne ubrania dla swoich instruktorów , to można domniemywać , że w szkolenia podnoszące ich kwalifikacje też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 12 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2010 Jeżeli Włosi tak piszą to napewno problem jest, zreszta ten problem wywieziony został z Polski gdzie dochodzi do nadprodukcji "instruktorów" którzy nie tylko, że nie umieją uczyc ale nawet nie umieją jeździć. Myślę, że w tym jest sedno problemu. Nawet obecnie nie odważył bym się porównywać swoich umiejętności z instruktorami którzy mnie uczyli (nie ta klasa), a co dopiero jakieś 6-8 lat temu. A z tego właśnie okresu zapamiętałem instruktorów jednej z naszych znanych organizacji szkolących w Dolomitach. Może i bym nie zwrócił na nich baczniejszej uwagi, gdyby nie uwaga mojej pani która popisy w jeździe dowolnej takiego instruktora skomentowała: - to przecież ty jeździsz lepiej od niego! Skoro teraz jeszcze zliberalizowano przepisy to myślę sobie że Włosi występują w naszym narciarskim interesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 12 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2010 Wiele razy wykpiwani tutaj Wlosi podchoza po prostu profesnonalnie do swojego zawodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2010 Wiele razy wykpiwani tutaj Wlosi podchoza po prostu profesnonalnie do swojego zawodu. To prawda:)już od dawna podziwiam szkołę włoską i dążę do naśladowania;) Wystarczy zobaczyćhttp://www.youtube.com/user/LaGrandeneve#p/a/FF39956004DC22F5/0/uoWNUHpKXmU resztę filmów warto poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2010 Trentino wyjaśnia Nasza redakcja od lat współpracuje z regionem Trentino we Włoszech. W związku z tym poinformowaliśmy dział promocji Trentino o informacji jaka została zamieszczona w polskich mediach i poprosiliśmy o odpowiedź. Dzisiaj na naszej stronie:http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=3670 publikujemy oficjalny komunikat Trentino S. p. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 21 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2010 Z tej odpowiedzi wynika że 657 petentów przedstawiło jakieś papiery instruktorskie (nie mam mowy o tym w jakiej formie) i zostało dopuszczonych. Problem pewnie w tym "jakieś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi