marboru Napisano 9 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2010 (edytowane) Nie wiedziałem w jakiej części Forum zamieścić kolejne wspomnienie... ...wspomnienie, do którego mam olbrzymi sentyment... - postanowiłem tego posta zamieścić w Sylwetkach i Zawodach... :D:D Przez całe niemalże dzieciństwo Oni byli blisko... To może dzięki nim również pokochałem sporty zimowe...? Oczekiwanie na pierwszy śnieg...mróz, lód...radość...czyż nie była taka jak u Nich? Tak była...tak jest. Sentyment jest do dzisiaj...i jak gdzieś widzę te dwie charakterystyczne sylwetki to zatrzymuję się na chwilę by popatrzeć. Bolek i Lolek - Zakochani w Zimie, narciarze. Pierwszy film pt. "Zimowe igraszki": [video=youtube;Zx_hZRZ5BE8]http://www.youtube.com/watch?v=Zx_hZRZ5BE8&feature=related "Zimowe zawody": [video=youtube;vNccqXE7ff4]http://www.youtube.com/watch?v=vNccqXE7ff4&feature=related No i na koniec nieco nowszy filmik...oczywiście, jeśli ktoś wątpił w umiejętności narciarskie Bolka i Lolka...film pt. "Slalom"...to były czasy Olimpiady w Sarajewie 1984... Było trudno znaleźć ten odcinek...ale udało się go zdobyć i wgrać na You Tube: [video=youtube;0c89GDtaZkM]http://www.youtube.com/watch?v=0c89GDtaZkM Czyż nie są to wspaniałe bajki ? pozdrawiam marboru Edytowane 16 Luty 2012 przez marboru poprawienie linków z You Tube 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2010 a i jaka nazwa 2 znaczna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 10 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2010 (edytowane) Marboru czasem mam wrażenie że Twoją strona startową jak odpalasz neta jest YouTube hehe:D oczywiście wszystko w pozytywnym znaczeniu żeby nie było, bo dostarczasz nam naprawde sporo filmików których sam bym chyba nigdy nie szukał Edytowane 10 Maj 2010 przez smiths23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 10 Maj 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2010 Marboru czasem mam wrażenie że Twoją strona startową jak odpalasz neta jest YouTube hehe:D oczywiście wszystko w pozytywnym znaczeniu żeby nie było, bo dostarczasz nam naprawde sporo filmików których sam bym chyba nigdy nie szukał Staram się jak mogę by forum poza Sezonem nie zamarło... ...czasami niestety wydaje mi się, że na to niestety nic się nie poradzi Taka to niezimowa prawidłowość pewnie Na szczęście jak dobrze pójdzie to za jakieś pół roku sytuacja się odmieni bugajson - tytuł filmiku - masz rację - dwuznaczny ...dlatego taki też tytuł nie tylko pierwszej z bajek ale także tytułu posta... W sumie byłoby bardziej dwuznacznie gdyby pojawiła się Tola... -------------------------------------------------------------------------- Uzupełnieniem tematu będzie jeszcze kilka informacji: Bolek i Lolek zadebiutowali w 1963 roku w odcinku zatytułowanym "Kusza". Wszystkie filmy z Bolkiem i Lolkiem powstały w Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej. Przez 23 lata nakręcono ponad 150 odcinków w 10 seriach oraz dwa filmy pełnometrażowe. Najobszerniejsza seria to Przygody Bolka i Lolka, która zawiera 63 odcinki. Pozostałe serie nie są tak obszerne, ale bazują na jednym ściśle określonym temacie, np. podróże po świecie, spędzanie wolnego czasu. Duet bohaterów szybko zdobył sympatię młodych i starszych widzów. Filmy z ich udziałem odniosły wielki sukces w kraju i za granicą. Były nadawane w wielu krajach na wszystkich kontynentach. W 1973 twórcy filmu wprowadzili na życzenie żeńskiej części widowni nową postać – Tolę. Pierwszy raz wystąpiła w odcinku zatytułowanym "Tola". W sumie pojawiła się w 30 odcinkach. Większość odcinków nie posiada dialogów. Wyjątkiem są filmy pełnometrażowe i serie z lat 80., gdzie głównym bohaterom głosu użyczały: Bolkowi – Ewa Złotowska, Ilona Kuśmierska, Lolkowi – Danuta Mancewicz, Danuta Przesmycka. Ostatnie filmy o Bolku i Lolku nakręcono w 1986 roku. Były to dwa filmy montażowe złożone z kilku odcinków z serii Bolek i Lolek na wakacjach i Bajki Bolka i Lolka rozdzielonych komentarzami. Filmy z przygodami niezapomnianego duetu chętnie oglądają kolejne pokolenia. W zorganizowanym przez TVP i Gazetę Wyborczą w 1997 roku plebiscycie "Dobranocka wszech czasów" Bolek i Lolek zajęli pierwsze miejsce przed Smerfami (II miejsce) i Wilkiem i zającem (III miejsce). Więcej na: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bolek_i_Lolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 3 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2010 (edytowane) Nie tak dawno widziałem w TV... ...a dzisiaj udało mi się znaleźć i wrzucić na You Tube kolejną polską kreskówkę traktującą o nartach. Bajką tą jest "Dwa Koty, Jeden Pies" odcinek pt. "Szkoła narciarska". Filmik dedykuję wszystkim Instruktorom, Zawodnikom, zakręconym Pasjonatom Dwóch Desek. [video=youtube;4u3o174Y11Y]http://www.youtube.com/watch?v=4u3o174Y11Y Miłego oglądania. Edytowane 16 Luty 2012 przez marboru poprawiony link z You Tube 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2010 (edytowane) Tym razem przedstawiam dwie zagraniczne produkcje z Serii o przesympatycznym Pingwinie Pingu. W pierwszy odcinku Pingu idzie na narty...popatrzcie, z czego ten Sympatyczny Koleżka zrobił narty i jak wspaniale Freeridowo zjeżdża. Przesympatyczna bajka z super śmiesznie gadającym Jegomościem. [video=youtube;ZvWzRQxCTAQ] Drugi odcinek bajeczki to przygoda ze Snowboardem - zwróćcie uwagę na ilość wyświetleń na You Tubie tego Odcinka...ponad 1,4 miliona. Tutaj poznamy się z przesympatyczną Foczką, z którą Pingu zjedzie slalom, wykona kilka ewolucji na skoczni... Zwierzaki zwracają uwagę na bezpieczeństwo i zabezpieczenia przed urazami na Stoku...mają przesympatyczny wyciąg...zresztą zobaczcie sami. [video=youtube;PaYktLq3yDw] pozdrawiam marboru Edytowane 16 Luty 2012 przez marboru poprawione linki z You Tube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2011 Bolek i Lolek doczekali się pomnika w Bielsku Bolek i Lolek, bohaterowie najsłynniejszej polskiej kreskówki, którą obejrzał na świecie prawie miliard osób, w końcu doczekają się w mieście nad Białą swojego pomnika. Na razie sprawa owiana jest tajemnicą, ale nie zmienia to faktu, że władze Bielska-Białej wreszcie dogadały się ze spadkobiercami praw autorskich do postaci bajkowych urwisów. - Podpisaliśmy umowę z kancelarią prawniczą w Krakowie, reprezentującą spadkobierców, na postawienie rzeźby Bolka i Lolka - zdradza Anna Zgierska, naczelnik Wydziału Promocji Miasta UM w Bielsku-Białej. Na razie nie może zdradzić, jak pomnik będzie wyglądał ani gdzie stanie, bo takie są zapisy w umowie. Poza tym prezydent miasta Jacek Krywult chce zgotować mieszkańcom i turystom niespodziankę. Zapowiada, że pomnik Bolka i Lolka ma być odsłonięty tuż po Wielkanocy. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że postaci bohaterów będą wykonane z brązu. Mają mieć ok. 130-140 cm wysokości. Pojawi się przy nich także globus - pomysł pomnika zaczerpnięto z kadru z kreskówki. Rozważano, by do duetu dołączyć także Tolę, ale ten pomysł upadł, bo na wykorzystanie jej wizerunku nie zgodziła się kancelaria zarządzająca prawami autorskimi. - Rzeźba już się tworzy - dodaje Zgierska. Mieszkańcy zgadują, gdzie stanie pomnik Bolka i Lolka. Padały już różne propozycje, m.in. przed bielskim Studiem Filmów Rysunkowych, gdzie przez lata powstawały odcinki przygód Bolka i Lolka. Taki pomnik chętnie widziałaby na swoim terenie bielska Galeria Sfera. Marek Bukowski, właściciel kancelarii zarządzającej prawami do Bolka i Lolka, nie wyklucza, że pomnik może stanąć właśnie tam. Bielskie urwisy zawojowały świat Bolek i Lolek to bohaterowie jednego z najpopularniejszych polskich seriali animowanych. Twórcą koncepcji i inicjatorem serii był Władysław Nehrebecki. Autorami rysunkowego wizerunku głównych bohaterów (Bolek: czerwone szorty, żółta bluza, wyższy i szczuplejszy, Lolek: fioletowe spodnie na szelkach, biały podkoszulek, niższy i tęższy) byli Alfred Ledwig, Leszek Lorek i Władysław Nehrebecki. Seria przygód Bolka i Lolka została zainicjowana w 1962 roku w bielskim Studiu Filmów Rysunkowych Przez 23 lata nakręcono ponad 150 odcinków w 10 seriach oraz dwa filmy pełnometrażowe. Przy realizacji jednego odcinka pracowało około 20 osób. Zajmowało im to kilka miesięcy. Duet bohaterów szybko zdobył sympatię młodych i starszych widzów na wszystkich kontynentach. Ostatnie filmy o Bolku i Lolku nakręcono w 1986 roku. Źródło: Dziennik Zachodni. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak dla mnie, te Dwa Urwisy - to całe moje dzieciństwo. Bielszczanom gratuluję takich mieszkańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 12 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 (edytowane) Goofy od Disneya uczy się jeździć na nartach [video=youtube;tGsJmHhfnzg]http://www.youtube.com/watch?v=tGsJmHhfnzg&feature=related Edytowane 16 Luty 2012 przez marboru poprawiony link 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2012 Dwie Klasyczne Bajki z narciarstwem w temacie: Popeye z roku 1936 "I-Ski Love-Ski You-Ski " [video=youtube;FuV9ixcpOuA] Druga...to "Pan Linia"...pamiętacie jeszcze tą melodyjkę? Padum, padum...? [video=youtube;xiE80h4YPWc]http://www.youtube.com/watch?v=xiE80h4YPWc&feature=player_embedded Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 11 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2012 Polski Klasyk - Zaczarowany Ołówek :smile: Zwróćcie uwagę na kolejkę...czyżby Kolejka na Kasprowy była tu wzorem? Świetna Bajka!!! Dzisiaj chyba już takich nie robią. [video=youtube;6gJ-szDkZPc]http://www.youtube.com/watch?v=6gJ-szDkZPc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 11 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2012 Staram się jak mogę by forum poza Sezonem nie zamarło... ...czasami niestety wydaje mi się, że na to niestety nic się nie poradzi Taka to niezimowa prawidłowość pewnie Na szczęście jak dobrze pójdzie to za jakieś pół roku sytuacja się odmieni bugajson - tytuł filmiku - masz rację - dwuznaczny ...dlatego taki też tytuł nie tylko pierwszej z bajek ale także tytułu posta... W sumie byłoby bardziej dwuznacznie gdyby pojawiła się Tola... -------------------------------------------------------------------------- Uzupełnieniem tematu będzie jeszcze kilka informacji: Bolek i Lolek zadebiutowali w 1963 roku w odcinku zatytułowanym "Kusza". Wszystkie filmy z Bolkiem i Lolkiem powstały w Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej. Przez 23 lata nakręcono ponad 150 odcinków w 10 seriach oraz dwa filmy pełnometrażowe. Najobszerniejsza seria to Przygody Bolka i Lolka, która zawiera 63 odcinki. Pozostałe serie nie są tak obszerne, ale bazują na jednym ściśle określonym temacie, np. podróże po świecie, spędzanie wolnego czasu. Duet bohaterów szybko zdobył sympatię młodych i starszych widzów. Filmy z ich udziałem odniosły wielki sukces w kraju i za granicą. Były nadawane w wielu krajach na wszystkich kontynentach. W 1973 twórcy filmu wprowadzili na życzenie żeńskiej części widowni nową postać – Tolę. Pierwszy raz wystąpiła w odcinku zatytułowanym "Tola". W sumie pojawiła się w 30 odcinkach. Większość odcinków nie posiada dialogów. Wyjątkiem są filmy pełnometrażowe i serie z lat 80., gdzie głównym bohaterom głosu użyczały: Bolkowi – Ewa Złotowska, Ilona Kuśmierska, Lolkowi – Danuta Mancewicz, Danuta Przesmycka. Ostatnie filmy o Bolku i Lolku nakręcono w 1986 roku. Były to dwa filmy montażowe złożone z kilku odcinków z serii Bolek i Lolek na wakacjach i Bajki Bolka i Lolka rozdzielonych komentarzami. Filmy z przygodami niezapomnianego duetu chętnie oglądają kolejne pokolenia. W zorganizowanym przez TVP i Gazetę Wyborczą w 1997 roku plebiscycie "Dobranocka wszech czasów" Bolek i Lolek zajęli pierwsze miejsce przed Smerfami (II miejsce) i Wilkiem i zającem (III miejsce). Więcej na: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bolek_i_Lolek nie dość, że nie pracujesz ( na to wygląda patrząc na ilość i godziny postów) tylko wrzucasz filmy na forum, to jeszcze masz czas na wyszukiwanie info na wiki. no nie wiem. czy on kiedyś wygrał w totka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 11 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2012 nie dość, że nie pracujesz ( na to wygląda patrząc na ilość i godziny postów) tylko wrzucasz filmy na forum, to jeszcze masz czas na wyszukiwanie info na wiki. no nie wiem. czy on kiedyś wygrał w totka? Mifilmie, niestety...leżę w łóżku od dwóch tygodni :frown:: Poważna kontuzja kręgosłupa...na szczęście nie na nartach. Mam nadzieję, że niedługo dojdę do siebie. Gdyby nie ten delikatny feler...z pewnością gdzieś bym pośmigał na nartach jeszcze w tym Sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 11 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2012 oj no to pardonsik. i życzę żeby ten słup wrócił do kręgów. a ja ci taką zajawkę dałem :biggrin: jak coś to w busku są dobrzy zawodnicy. oczywiście nie życzę ci tam pobytu :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlekOrpel Napisano 29 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2012 Bolek i Lolek! aż łza się w oku kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skina Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Boże jak to oglądam to czuję się jak babka ze średniowiecza:) Same wspomnienia Bolek i Lolek najlepsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi