marboru Napisano 18 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 (edytowane) Prezentację filmików zacznę od Trasy Czerwonej przy Orczyku [video=youtube;hfb_FvhINpg]http://www.youtube.com/watch?v=hfb_FvhINpg Trasa z wysokości 3440m: [video=youtube;eLFFpcHdNwY]http://www.youtube.com/watch?v=eLFFpcHdNwY Trzy warianty spod „Małej Gondolki”... Lewa: [video=youtube;WCm5CwF1Nx8]http://www.youtube.com/watch?v=WCm5CwF1Nx8 Część środkowa od pośredniej stacji: [video=youtube;2bwRRdR18V4]http://www.youtube.com/watch?v=2bwRRdR18V4 Trochę po puchu oraz prawa Strona: [video=youtube;CxdrjwXY2JU]http://www.youtube.com/watch?v=CxdrjwXY2JU …no i co? Pozdrawiam marboru Edytowane 28 Luty 2014 przez marboru 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 Mój Pierwszy Raz - Alpy Podsumowując cały pobyt. Fantastycznie ponartować w połowie kwietnia w takich warunkach. Pogoda: 5 dni słonecznych, jeden dzień warunki trudne – opad ok. 35cm puchu oraz mgła, jeden dzień – niskie chmury i słaba widoczność. Codziennie ok. 6-7 godzin jazdy – Zmęczenie Bezcenne. Na koniec będą jeszcze różne takie widoczki i, i filmiki z poszczególnych Tras… Widok na Wildspitze 3774m: Opalony Marboru na tle „Panoramy Alp”: …bezkres… „Druga strona” Lodowca: Tam na dole w dolinie, gdzieś nasz Hotel… Widok na nieprzygotowaną Czarną 33kę: Uff jak gorąco… A w dolinie wiosna… …i potwierdzenie wiosny… Kiedy kolejny raz Xy zobaczą śnieg…? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 (edytowane) Mój Pierwszy Raz - Alpy Prawa Strona Lodowca to dwa orczyki i Trasy 25 (łatwa i najkrótsza), 20, 21, 22, 23. Dotychczas najdłuższy „mój” orczyk, z prawej jego Strony Trasa niebieska 20, 25 i czerwona 22 z lewej strony Czerwone 21, 23: Xiki i 21tka widok z góry… I jeszcze raz z góry to samo…tym razem bez nart… Orczyk i spojrzenie na niebieską 20stkę: 20stka w całej okazałości: Oprócz przedstawionych Tras jest jeszcze jedno miejsce narciarskie…jest to mianowicie zjazd z Lodowca do Mittelbergu – na Mapie oznaczenie czerwoną przerywaną linią. Kilka zdjęć… …ostatni widok na Lodowiec: Serpentyny, przepaście, czyli przełęczą do doliny… …coraz niżej… …już widać coś na dole… …ostatnie kilkaset metrów i jestem przy drodze…potem „kilka” kroków i już w Hotelu: ...prawie jak Goryczkową... Edytowane 18 Kwiecień 2010 przez marboru Dopisek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 (edytowane) Mój Pierwszy Raz - Alpy Środkowa część Lodowca gdzie dojazd jest w poczwórnych wagonikach kończy się bardzo wysoko… …no to czas narty zapinać… Zjazd do początków Tras 26, 27, 28: Początek 26stki: Widok ogólny…ku Dolnemu i Głównemu Budynkowi Ośrodka…prawie niewidoczny wśród Ogromu otaczających Gór… Połączenie Tras 26, 27, 28: 26…ku dołowi… 26 i 29 się rozstają… 29, 23 i 24 na wspólnym zdjęciu... Jeszcze raz widoczek…tym razem z dołu na środkowe Trasy… Edytowane 18 Kwiecień 2010 przez marboru Zmiana zdjęcia - powód: dwa były bardzo podobne do siebie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 (edytowane) Mój Pierwszy Raz - Alpy Zanim dotarliśmy na najwyższe Trasy Regionu Pitztal… – odwiedziliśmy mniejszy Ośrodek znajdujący się w Mandarfen „Rifflsee”: http://www.pitztal.com/fileadmin/user_upload/pdf/panorama-pitztaler-gletscher.pdf Ponieważ jak później się okazało niebawem Go zamknięto – nie zdążyłem przygotować fotogalerii (w pierwszy dzień nie zabrałem ze sobą ani Aparatu, ani telefonu) :-( Jeździłem tu Trasami 1, 5, 7, 9, 10, 14. Najlepiej przygotowane zaczynające się z wysokości 2800m trasy 9 i 10. W pierwszym dniu warunki panujące były niestety zmienne – częściowo jeździliśmy w chmurze, częściowo w bardzo dobrej widoczności. Ciepło. Przy Krzesełku z Lewej strony, „Muttenkopf” na dole roztopiony śnieg i kasza. Zamknięte Trasy 2, 3, 4, 6a. Widok z Górnej Stacji Kolejki Gondolowej „Rifflseebahn” niesamowity – z jednej strony szczyt Grubenkopf , z drugiej pokryte taflą lodową Olbrzymie jak na tą wysokość Jezioro. Pobyt tutaj potraktowaliśmy jak rozgrzewkę po czym udaliśmy się na „Główny Cel” naszej podróży – Pitztal Glacier. Fotograficzny opis tras Lodowca zacznę od Lewej strony, czyli Tras obsługiwanych przez 8 osobową Gondolkę. Widok na Górną jej stację ze szczytu Hinterer Brunnenkogel 3440m: …czyli wspólny początek Trasy numer 35 i 36. 35-tka widok z dołu na górę, fragment „po rozstaniu z 36-tką”: …ach ten Sztruksik…dalszy widok powyższej Trasy – do Stacji pośredniej Gondoli: 36-stka widok z góry na dół części za Stacją pośrednią: …i 36 ostatni fragment zakończony ostrą półką… Końcówka Trasy 37 – najostrzejszy odcinek ze wspólnym końcem z Trasą 36: Ostra 34ka: Edytowane 18 Kwiecień 2010 przez marboru Link z Mapką 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 (edytowane) Mój Pierwszy Raz - Alpy Udało się. Wyjazd zaplanowany na 10-17 kwiecień, na lodowiec Pitztal Glacier już za mną. Rozpoczęcie podróży o 2:00 w piątkową noc. Jedziemy w czwórkę: ja, Pan Ryszard, Mirek i Kasia. Jedziemy „w ciemno”, bez żadnego zakwaterowania – będziemy szukać na miejscu. Trasa autem: Radom, Kielce, Cieszyn, Znojmo, Linz, Salzburg, Innsbruck, Mandarfen. Rano zaczynają dzwonić telefony z Polski… …na początku nie chcemy wierzyć, informacja wydaje się nieprawdopodobna… Tragedia samolotu pod Smoleńskiem przytłacza całą naszą czwórkę. Rozmiar katastrofy olbrzymi. Docieramy na miejsce wyciszeni, zszokowani. Wybór pada na Gletscherblick http://www.gletscherblick.at/ ze względu na dosyć atrakcyjną cenę oraz bezpośrednie sąsiedztwo Mittelbergu i dolnej stacji Ośrodka na Lodowcu. Po dłuższej przerwie…moje X-y wreszcie odetchnęły świeżym powietrzem… Dolna Stacja podziemnej Kolejki na Lodowiec Pitztal Glacier wygląda imponująco: Mapka Tras narciarskich z zaznaczonym czerwoną strzałką punktem, w którym się znajduje: http://www.skionline.pl/stacje/mapa.php?id_stacji=84 …no to do Wagonika i „ku Czarnej Dziurze”… Po podziemnej trasie liczącej ponad 3 kilometry docieramy do Dolnej Stacji Ośrodka na Lodowcu: Na początku przedstawię wszystkie wyciągi, które obsługują wszystkie trasy. Wagoniki „Pitz-Panoramabahn”, które przenoszą Narciarzy z wysokości 2840 na 3440m, Sześcioosobowe Krzesło „Gletschersee” – łącznik wszystkich tutejszych „środków lokomocji”: Gondolka „Mittelbergbahn” obsługująca Lewą Stronę Lodowca: Prawa strona to dwa Orczyki. Krótszy „Mittagskogel” oraz najdłuższy orczyk jaki w życiu widziałem „Brunnenkogel”: Edytowane 18 Kwiecień 2010 przez marboru Wklejony link z Mapką Lodowca 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 18 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 Zazdroszczę udanego wyjazdu ;-) Moje narty juz dawno w piwnicy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafidemol Napisano 18 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 No... ładnie, ładnie - zazdroszczę. A reportaż też OK Pozdrawiam P.S. Ja żyję nadzieją wyjazdu na przełomie kwietnia i maja na Hintertuxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasziek Napisano 18 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2010 witam, fajnie bylo zobaczyc te fotki.. przypomniala mi sie moja wizyta na pitztalu 2 lata temu:) bardoz milo wspominam ten wypad wtedy:))) pozdr. P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 19 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Mój pierwszy RAZ w Alpy No co ja też pierwszy raz ...znam kilka osób które bardzo zachwalają Livigno , ponoć ogólnie jest lepiej we Włoszech ale to co słyszałem jakoś mnie nie przekonuje z braku uzasadnień Czy w Austrii nie jest lepiej ? Przynajmniej nie trzeba się tłuc tyle kilosów Osobiście nie przepadam za "mrowiskami" , lubię jak trasa jest ściśle wyznaczona i kręta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2010 ...no i gdzieś między otaczającymi Szczytami Lodowiec Pitztal dostrzegłem wysoko inną Stację i Gondolki... Czyżby Solden? Patrząc na mapkę tras, po których jeździłem - planowane jest wybudowanie w Mandarfen, w kierunku zauważonych ^^^ "zabudowań" dwóch Gondolek w jednej Linii... Czyżby połączenie Tras Solden i Pitztal? Byłoby nieźle wtedy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 19 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2010 ...no i gdzieś między otaczającymi Szczytami Lodowiec Pitztal dostrzegłem wysoko inną Stację i Gondolki... Czyżby Solden? Patrząc na mapkę tras, po których jeździłem - planowane jest wybudowanie w Mandarfen, w kierunku zauważonych ^^^ "zabudowań" dwóch Gondolek w jednej Linii... Czyżby połączenie Tras Solden i Pitztal? Byłoby nieźle wtedy Masz rację-to widać gondolkę w Soelden na Rettenbach.Jest w planach połączenie obu tych ośrodków,ale kiedy?-nie wiadomo -podobnie jak Moelttalera ze Sportgastein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 19 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Połączyć Molteek z Gastain to by musieli gdzieś tą dolinką - to widoczek z przełączki ponad 6 os. krzesełkiem na szczyt Moltka - troche nie na temat ale skoro wspomniano to dam ilustracje ciekawego zagadnienia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 20 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2010 znam kilka osób które bardzo zachwalają Livigno , ponoć ogólnie jest lepiej we Włoszech ale to co słyszałem jakoś mnie nie przekonuje z braku uzasadnień Czy w Austrii nie jest lepiej ? Przynajmniej nie trzeba się tłuc tyle kilosów Najkrócej można by to podsumować tak: w Austrii jest lepiej stricte narciarsko, we Włoszech jest bardziej wypoczynkowo, jest lepsza pogoda oraz lepiej wygłaskane stoki - sztruks jest tam standardem. Włochy są nie tylko dalej, ale są też droższe. W tym roku byłem w Livigno i za apartament o połowę mniejszy i znacznie gorszy niż w Austrii, zapłaciłem dwa razy drożej, a był to najtańszy apartament jaki znalazłem. Plusem było to, że do wyciągu było 100 metrów i samochodu przez cały tydzień nawet nie trzeba ruszać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Jaki program? Mam jeszcze jeden bardzo fajny film - zjazd z 2840m - pod Hotel - Trasa: "Zjazd z Lodowca". Niestety do You Tube filmik nie przechodzi ze wzdlędu na odjętość, czas (to jest ponad 24 minuty oraz ok 400 MB). Programu do podziału filmiku niestety nie mam...w innych od YT znanych mi Portalach również występuje problem objętości... Może ktoś pomoże w temacie? Filmik jest naprawdę super, długość - trudność Trasy...no i te widoki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 22 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Może ktoś pomoże w temacie? Spróbuj Avidemux: http://www.avidemux.org 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Mam jeszcze jeden bardzo fajny film - zjazd z 2840m - pod Hotel - Trasa: "Zjazd z Lodowca". Niestety do You Tube filmik nie przechodzi ze wzdlędu na odjętość, czas (to jest ponad 24 minuty oraz ok 400 MB). Programu do podziału filmiku niestety nie mam...w innych od YT znanych mi Portalach również występuje problem objętości... Może ktoś pomoże w temacie? Filmik jest naprawdę super, długość - trudność Trasy...no i te widoki... Może skionline.tv ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 22 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Na poczatek mozesz sprobowac Windows Movie Maker. I nie dziel tego, tylko wycinaj z tego i wycinaj i wycinaj, az bedziesz mial 1 krotki, porzadny film ktory kogos oprocz Ciebie zainteresuje, a nie 10 beznadziejnych. 24 minuty to zaduzo nawet na relacje z super ciekawego 2 tygodniowego wyjazdu a co dopiero z 1 zjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 22 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Możesz sobie ściągnąć bezpłatnie na 1 miesiąc program Dartfish do analizy ruchu, który służy również do obróbki video. Przy okazji masz tam narzędzia do analizy np. jazdy na nartach. Miłej zabawy:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Chris, Bończa - dzięki Chłopaki w wolnej chwili popróbuję z tymi dwoma programikami...niestety obydwa są po angielsku, więc dla mnie nie będzie to takie łatwe;) mysiauek nie przesadzaj proszę...filmiki z aparatu, kręcone pełną amatorszczyzną, słabej jakości...nie, nie nadają się do publicznego wyświetlania Jack - mam pełną świadomość co do niezbyt ciekawych ujęć... całości "filmowego" materiału...i fatalnej jakości. Filmiki są nudne - nawet dla mnie... ...ale, być może ktoś się na Pitztal będzie się wybierał i zechce obejrzeć tego typu amatorskie filmiki...? ...być może, ktoś sobie je obejrzy wspominając chwile tam spędzone...? Taki ^^^ był cel ich zamieszczenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 23 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2010 Filmiki bardzo przyjemne - można sobie wyobrażać, że właśnie się tam zjeżdża, a to fajne wrażenie. Byłam na Pitztalu kiedyś w podobnym terminie, też parę dni puchu, reszta oszałamiające słońce. Bardzo miło sobie to przypomnieć . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2010 Filmiki bardzo przyjemne - można sobie wyobrażać, że właśnie się tam zjeżdża, a to fajne wrażenie. Byłam na Pitztalu kiedyś w podobnym terminie, też parę dni puchu, reszta oszałamiające słońce. Bardzo miło sobie to przypomnieć . W trakcie mojego tam pobytu... ...jakieś 15 do 20% Narciarzy to Polacy. Wsiadając do Gondoli Człowiek czuł się jak w Polsce:D:D:D Byłem w szoku ilu Nas jest...Maniaków Białego Szaleństwa;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2014 Odnalazłem dzisiaj swoją pierwszą relację z Alp... ...straciłem fotki z twardego dysku - padł, a dzisiaj je odzyskałem ze Skionline :smile: Łezka się w oku kręci na wspomnienie :tongue: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi