nagdob Napisano 8 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Witam. Czy może ktoś napisać z jakich miejscowości jest najbliżej do stoków Sellarondy. Wiem, że można z Canazei, ale jeszcze jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 8 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Selva w Val Gardena, Corvara w Alta Badii i Araba - to są te większe i z nich można startować od razu do rundki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 8 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Jak popatrzysz na mapę to sama znajdziesz odpowiedź: http://www.dolomitesworld.com/images/sellaronda.jpg http://www.val-gardena.net/winter/deu/sellaronda.htm Bezpośredni wjazd masz z Campitello, Canacei, St Cristina, Alta Badia. Natomiast Arabba czy Carvara leżą "na" Sella Ronda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nagdob Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Dzięki za ekspresową odpowiedź. W związku z tym kolejne pytanie W których miejscach, które podałeś, są najlepsze (dużo) stoki do jeżdżenia, jakby ktoś nie chciał jeździć dookoła Sellarondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 8 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Tras poza SR wszędzie jest dużo, no może w Arabie mniej, reszta to zależy czego oczekujesz po tej jeździe na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 8 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Ja osobiście wolę się trzymać z dala od Selli - za dużo luda. Do wyboru masz całą dolinę Fassy, Gardeny, Okolice Alta Badia. Jest jeszcze pytanie, jakich stoków szukasz? Sella to wyprawa na jeden dzień (lub połowe dla dobrych narciarzy). Są jednak tacy co lubia Belveder i tam spędzają całe dnie. Co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 8 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Dużo do jazdy masz np zaczynając z Canazei i jeżdzisz na początku na Ski Area Col Rodella, poźniej można przeskoczyć na Belveder i tam sie pobujać bo jest gdzie.. i np wrócić znów przez Col Rodella w strone Plan de Gralba/Val Gardena.. trasy tam przeważaja czerwone i niebieskie:) osobiście polecam wycieczke na Alpe Di Siusi/Bellamonte - fajny, nie ogromny ale dość duży ośrodek, ale masz wszystko.. czarne, czerwone, niebieskie, cross, snow park, babyland:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nagdob Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Zdecydowałem. Jutro z piątku na sobotę tam jadę. Jadę w ciemno, myślę, że z kwaterami nie powinno być problemu. Może ktoś tam teraz ostatnio był? Napiszcie jakie warunki, czy wszystko czynne, czy można zjeżdżać do samych dolin itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 8 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Tu masz większośc informacji: http://www.dolomitisuperski.com/pl-PL/104PL.html Mi się wydaje jednak, że tam mięko bedzie już teraz, mało jazdy wysoko i mocne słońce wiec jesli nie bedzie bardzo zimno jak na kwiecień to szykuj sie na miękie i bardzo miękie warunki. Niemniej statystyki na stronie resortu zle nie są zarówno w kwesti otwartych tras jak i ilosci śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 8 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Zdecydowałem. Jutro z piątku na sobotę tam jadę. Jadę w ciemno, myślę, że z kwaterami nie powinno być problemu. Może ktoś tam teraz ostatnio był? Napiszcie jakie warunki, czy wszystko czynne, czy można zjeżdżać do samych dolin itp. Wróciłem 28.03. Ciepło było - powyżej 0 nawet nieraz w nocy na 2000. W takich warunkach stok szybko robi się miękki i mokry. Niemniej zazwyczaj do 12-13 mieliśmy już tyle w nogach, że po południu było tylko turystycznie - odpoczynkowo. Na trasach śniegu wystarczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nagdob Napisano 9 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2010 Dzięki za wszystkie informacje. Po powrocie napiszę jak było. Zastanawia mnie fakt, że znajomi jadą jeszcze 17 kwietnia (wyjazd zorganizowany) do Livigno. Czy będzie tam jeszcze śnieg? i jakie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbych400 Napisano 3 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2010 Mam pytanie. Jak wygląda sprawa skipassów , chodzi mi o to, że mieszkając w Campitello, jeżdżę na jednym ośrodku i zjeżdżając na inny będę musiał dopłacić za wyciąg. Słyszałem że tak się dzieje, a nie chcę kupować superski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 3 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2010 Mam pytanie. Jak wygląda sprawa skipassów , chodzi mi o to, że mieszkając w Campitello, jeżdżę na jednym ośrodku i zjeżdżając na inny będę musiał dopłacić za wyciąg. Słyszałem że tak się dzieje, a nie chcę kupować superski. Są 2 wyjścia: albo masz Superski i jeździsz gdzie chcesz albo tylko Val di Fassa+Karezza i wtedy musisz pilnować żeby nie wyjechać poza obszar działania karnetu bo zapłacisz ekstra. Są tabliczki ostrzegające ale można je przegapić choćby we mgle - lepiej poznać mapkę wcześniej i się pilnować. Są też wyjście pośrednie - czyli różne warianty mieszane 3+3, 5+2 itp. gdzie druga liczba to dni na całym obszarze DSS - to rozwiązanie jest chyba ciut wątpliwe finansowo ale do rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 4 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2010 Witam. Czy może ktoś napisać z jakich miejscowości jest najbliżej do stoków Sellarondy. Wiem, że można z Canazei, ale jeszcze jakieś inne? Wolkenstein, Colfosco, Arabba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbych400 Napisano 22 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2010 Witam, a jaki jest orientacyjny czas przejazdu całą sella w jedną i drugą stronę dla średniozaawansowanego narciarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 23 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2010 (edytowane) Witam, a jaki jest orientacyjny czas przejazdu całą sella w jedną i drugą stronę dla średniozaawansowanego narciarza? 3-4 h? a może 2.5 lub 5? Pomarańczową wersję pewnie trochę krócej niż zieloną bo ma mniej wyciągów. Inni powiedzą, że cały dzień - zależy to od wielu czynników: narciarza - np. umiejętność jazdy po płaskim; od ilości ludzi na trasach - Ronda jest popularna i bywa mocno obłożona; od kolejek do wyciągów; od pogody - mgła (wtedy nie warto) itp. Ogólnie to sama w sobie jest raczej atrakcją turystyczną, ciekawostką - jest parę całkiem płaskich odcinków, jakiś łącznik bez trasy (Corvara - Colfosco) - jest głównie fajnym łącznikiem między innymi rejonami. Najfajniej jest w miejscach które nie należą bezpośrednio do sugerowanej trasy, w różnych "antenkach", jakiś bocznych wyciągach - np. uroczy zakątek w Colfosco; jest też bardzo piękne miejsce i fajna czarna (nietrudna) trasa w rejonie Crep de Munt (Alta Badia), większe rejony to np. świetne czarne i czerwone trasy nad Arabbą; rejon Sasslonga w Val Gardena (i cała dolina oczywiście); warto też wybrać się na Marmoladę - ale na to przydałby się kolejny dzień. Nie przepadam za rejonami Belvedere i Col Rodella (mniej więcej nad Canazei i Campitello właśnie) - ze względu na ilość ludzi - to jest rejon najbardziej tłumny. Większość ludzi koniecznie chce "zaliczyć" Sella Rondę - można i może nawet kiedyś trzeba - ale ja twierdzę, że fajniejsze są inne miejsca - właśnie gdzieś z boku - namawiam Edytowane 23 Listopad 2010 przez gajowy01 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur o Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. czy można kupić dolomiti superski 5-dniowy do wykorzystania w ciągu 6-ciu dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 gajowy01 dzięki za informację i wskazówki co do tras. Za tydzień o tej porze będę w drodze w tamte rejony. Mój plan jest taki: Pętla zieloną trasą, Pętla pomarańczową trasą, Marmolada, Val Gardena i Puchar Świata Arabba Crep de Munt ...i do Domu. Pozdrawiam marboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 3 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2010 mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. czy można kupić dolomiti superski 5-dniowy do wykorzystania w ciągu 6-ciu dni? Chyba nie ale poszukaj: http://www.dolomitisuperski.com/en-US/skipass-offers--dolomiti-superski-71EN.html Mój plan jest taki: Pętla zieloną trasą, Pętla pomarańczową trasą, Marmolada, Val Gardena i Puchar Świata Arabba Crep de Munt ...i do Domu. Moja korekta taka - nie zapomnij o "antenkach" przy robieniu pętli - Arabba + Marmolada razem - chcąc nie chcąc z Marmolady musisz wracać przez Arabbę - Crep de Munt to jeden wyciąg - machniesz go przy okazji Rondy. Polecam Gran Risa - choć może być zamknięta - też jest PŚ, GS jakoś w weekend, jeśli czarna będzie zamknięta to są fajne czerwone, fajnie i bezludnie jest na końcu pod Santa Croce, czerwona do San Cassiano - czyli bokami z ominięciem bardzo płaskiego środka A.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 5 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2010 Moja korekta taka - nie zapomnij o "antenkach" przy robieniu pętli - Arabba + Marmolada razem - chcąc nie chcąc z Marmolady musisz wracać przez Arabbę - Crep de Munt to jeden wyciąg - machniesz go przy okazji Rondy. Polecam Gran Risa - choć może być zamknięta - też jest PŚ, GS jakoś w weekend, jeśli czarna będzie zamknięta to są fajne czerwone, fajnie i bezludnie jest na końcu pod Santa Croce, czerwona do San Cassiano - czyli bokami z ominięciem bardzo płaskiego środka A.B. Zaczynam się martwić... ...za tydzień wyjazd a na Rondzie kicha z warunkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 6 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2010 ..za tydzień wyjazd a na Rondzie kicha z warunkami co za dużo śniegu :confused:czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 6 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2010 ..za tydzień wyjazd a na Rondzie kicha z warunkami co za dużo śniegu :confused:czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 6 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2010 Część tras w Val Gardenie działa, cała Sella Ronda, Marmolada, okolice Campitello (tam jadę) niestety ośrodki pozamykane. I niestety nigdzie nie mogę w necie znaleźć informacji, kiedy je otworzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 6 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2010 Część tras w Val Gardenie działa, cała Sella Ronda, Marmolada, okolice Campitello (tam jadę) niestety ośrodki pozamykane. I niestety nigdzie nie mogę w necie znaleźć informacji, kiedy je otworzą. Nie dziw się, to początek sezonu, ceny są niższe, ale coś za coś Takich informacji raczej się nie podaje, ponieważ proces przygotowania tras, a raczej możliwości ich przygotowania(mróz, opady), to procesy bardzo dynamiczne zmieniające się z godziny na godzinę i właśnie dlatego informacja o otwarciu pewnych tras pojawia się dosłownie w ostatniej chwili. Do tego dochodzi jeszcze polityka marketingowa, po prostu jak nie ma interesu to nie generuje się kosztów i otwiera się tak zwane niezbędne minimum:rolleyes:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi