peszkod Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 Może jeszcze nie w tym roku, ale w przyszłym, jeśli pokrywa śniegu na stoku będzie cieńsza niż 20 cm, jeżdżenie na nartach może zostać zabronione. Parlament Europejski już przyjął rezolucję w tej sprawie, tylko Komisja jeszcze wzbrania się przed jej przyjęciem. Jak długo?:eek: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 Może jeszcze nie w tym roku, ale w przyszłym, jeśli pokrywa śniegu na stoku będzie cieńsza niż 20 cm, jeżdżenie na nartach może zostać zabronione. Parlament Europejski już przyjął rezolucję w tej sprawie, tylko Komisja jeszcze wzbrania się przed jej przyjęciem. Jak długo?:eek: No to po naszych ośrodkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 Może jeszcze nie w tym roku, ale w przyszłym, jeśli pokrywa śniegu na stoku będzie cieńsza niż 20 cm, jeżdżenie na nartach może zostać zabronione. Parlament Europejski już przyjął rezolucję w tej sprawie, tylko Komisja jeszcze wzbrania się przed jej przyjęciem. Jak długo?:eek: oj oj tu duzo jeszcze niejasności:) zależy w jakiej formie zostanie to wprowadzone czy w formie dyrektywy czy zalecenia bo jeżeli będzie to dyrektywa to: Dyrektywy Unii Europejskiej stanowią akty prawne o charakterze ustrojowym, na podstawie których państwa członkowskie Unii wprowadzać będą własne, krajowe regulacje prawne dotyczące funkcjonowania różnych dziedzin gospodarki. Dyrektywy mają różny stopień obligatoryjności: zalecane, obowiązujące oraz wprowadzane na okres próbny. Zgodnie z zasadą subsydiarności dyrektywy w wielu kwestiach pozostawiają krajom członkowskim Unii znaczną swobodę wyboru rozwiązań, jednak przy zachowaniu porównywalnych efektów w najważniejszych zagadnieniach, do których należy zakres otwarcia rynków krajowych na konkurencję międzynarodową. Podjęte przez Polskę negocjacje związane z przystąpieniem do Unii Europejskiej wymagają dostosowania krajowych uregulowań prawnych do zapisów zawartych w Dyrektywach Unii. jeżeli będzie to zalecenie to nie ma się co martwić ponieważ: Zalecenie Unii Europejskiej to niemający mocy wiążącej dla adresata akt prawa pochodnego WE (I filar Unii Europejskiej), wyrażający stanowisko danej instytucji w konkretnej sprawie lub dziedzinie. Adresatami zaleceń mogą być państwa członkowskie, podmioty prawa oraz instytucje wspólnotowe. a po 2 wiecie prawo prawem a praktyka praktyką więc wydaje mi się ze nie ma się co martwić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 Dokładnie, a po drugie cm =/= cm. Na naszych stokach cm śniegu będzie na 100% inny niż np. w Alpach. Na to nie trzeba będzie żadnych dyrektyw jeno miarka będzie się bardzie gięła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 Generalnie zupełnie sobie tego nie wyobrażam, co to znaczy mniej niż 20cm, przecież pokrywa na trasie generalnie ma różną wartość i w jednym miejscu może pojawić się przetarcie do gołej ziemi, a parę metrów dalej będzie już pół metra śniegu. Ciężko znaleźć plusy takiego rozwiązania jak zakaz otwarcia tras poniżej 20cm pokrywy. Bo każdy narciarz decyduje się na zjazdy w warunkach jakie mu odpowiadają, a takie obostrzenie mogłoby jedynie uszczuplić czas trwania sezonu w zależności od zimy nawet o kilka tygodni. Nie sądzę, że stałoby się to też jakąś mobilizacją do inwestycji w naśnieżanie, bo generalnie i tak każdej stacji zależy na posiadaniu wydajnego systemu i jak najgrupszej pokrywie - tylko często warunki nie pozwalają. Sądzę, że dużo lepszym rozwiązaniem, byłoby zmuszenie właścicieli stacji do rzetelnego informowania o warunkach i grubości pokrywy - poprzez ustalenie norm oceny warunków oraz np. utworzenie jednostki kontrolującej stan i grubość pokrywy i wiarygodność informacji, które są rozpowszechniane przez stacje. Jest wielu narciarzy, w tym ja, którzy z wielką przyjemnością korzystają z tras zjazdowych pod koniec sezonu - marzec/kwiecień - w pięknym słońcu, kiedy to pokrywa wacha się od 5-20,30cm. Zablokowanie tej możliwości, to jest ograniczanie wolności każdego z nas. Ja sam decyduję się na zjazd w takich warunkach i nikt mi nie ma prawa tego zabronić, tym bardziej że z punktu widzenia bezpieczeństwa często takie marcowe/kwietniowe trasy z niewielką pokrywą są bezpieczniejsze niż oblodzone czy zmuldzone trasy w środku sezonu. Jedyne czego mi trzeba to wiarygodnej informacji o tym co zastanę na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 Dokładnie, a po drugie cm =/= cm. Na naszych stokach cm śniegu będzie na 100% inny niż np. w Alpach. Na to nie trzeba będzie żadnych dyrektyw jeno miarka będzie się bardzie gięła. Panowie, kąt prosty w warunkach bojowych może dochodzić do 100 stopni ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 Może zabrzmi to niewiarygodnie, ale jeździłem w Spindlu na Sv. Peterze przy podanych oficjalnych danych, że grubość pokrywy jest 30 cm. Warunki były idealne, tzn. twardo, sztucznie i zmrożenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 22 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2010 Może jeszcze nie w tym roku, ale w przyszłym, jeśli pokrywa śniegu na stoku będzie cieńsza niż 20 cm, jeżdżenie na nartach może zostać zabronione. Parlament Europejski już przyjął rezolucję w tej sprawie, tylko Komisja jeszcze wzbrania się przed jej przyjęciem. Jak długo?:eek: ... czy ja zwariowałem czy ktoś inny? Czy to już info awansem na 1.04?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi