Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dokąd????????

lokiec3

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule:

Pytanie dla panów:

Do jakiego miejsca w Alpach pojechalibyście ze swoją żonusią, która na nartach nie może jeździć. Tak, żeby miała co robić w czasie gdy ja będę oddawał się mojej pasji.

Na razie moje typy to w Austrii BKK i Gasteinertal ze względu na termy. Proszę o inne propozycje i inne atrakcje jakie można zapewnić takiej osobie w czasie pobytu zimą w górach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

PS Tak w zasadzie głosy Pań mile widziane.

Edytowane przez lokiec3

Z tej garstki ośrodków w których byłam to mogę jedynie polecić Kitzbuehel bo to dość spore miasteczko, przytulna starówka (spacerki), restauracje są zarówno w mieście jak i na górze w budynku gondoli Hahnenkamm Bahn (czyli tej która leci z Kitz). Jest basen miejski z 2 zjeżdżalniami ale niestety bez jacuzzi (są jakieś zajęcia aerobiku w wodzie).

W sumie to nie wiem co Ona planuje tam robić przez tydzień (bo pewnie na tydzień jedziecie).

Mogę jeszcze podrzucić Ortisei (Val Gardena), piękne miasteczko po którym można spacerować, jest basen i lodowisko pod stacją gondolki, jest sporo tras biegowych i widziałam sporo ludzi (głównie w podeszłym wieku) spacerujących nimi.

• Like 1

Ja bym polecał zakwaterowanie sie w Brixen (Bressanone) i jazdę w szeroko pojętych Dolomitach. Miasto oferuje wspaniałą unikatową, średniowieczną starówkę z knajpami i sklepami, duży Park Wodny. Jazda zaś najblizej na Plose (ok 10 km) gdzie można także Panią zabrac gdyż od górnej gondoli są wyratrakowane trasy spacerowe trawersujące zbocza poniżej wyciągów a widoki miodzio, Val Gardena (St.Ulrich) 30-40 km, Kronplatz ( ok 30km do Brunico-też zwiedzanie), Maranza (20km). Samo Brixen położone jest dosyć nisko więc w marcu jest tam już dosyc ciepło.

• Like 1

Miałem podobny plan na początku sezonu, gdyż moja żona obecnie też nie może jeździć na nartach :). Wobec czego szukałem miejsca, które mogłoby zapewnić jej dużo relaksu (późne wstawanie, fajne jedzenie, basen, namiastka spa) oraz takiego aby w okolicy można było coś wspólnie pozwiedzać oraz spędzić czas w miłych knajpkach i restauracjach.

Po lekturze forum, a zwłaszcza po wypracowaniach Michumora wybór padł na okolice Brunico. Niedrogi nocleg znalazłem tutaj.

Niestety z przyczyn od nas niezależnych wyjazd się nie odbył, ale kto wie może jeszcze do niego wrócę przy kolejnych takich okolicznościach:).

• Like 1

Gość pax53
Madonna di Campiglio, blisko i pięknie, a jeżeli już koniecznie w Alpy, to Livigno, też pięknie i niezbyt daleko.

łokciu na Livigno to już patrzeć nie może:D:D:D

P.S Jacek ten Kronplatz to fajny kierunek i wszystko w jednej "kupie"...łatwe do ogarnięcia bez ciągłych podróży...rozważ ten temat:)

Madonna di Campiglio, blisko i pięknie, a jeżeli już koniecznie w Alpy, to Livigno, też pięknie i niezbyt daleko.

Definicja pojęcia "niezbyt daleko" miewa bardzo szerokie znaczenie:D Ale takie Livigno to fajny wariant dla jeżdżącej żony i nie jeżdżącego męża- jest co robić i co więcej nizbyt drogo wychodzi:D:D

łokciu na Livigno to już patrzeć nie może:D:D:D

P.S Jacek ten Kronplatz to fajny kierunek i wszystko w jednej "kupie"...łatwe do ogarnięcia bez ciągłych podróży...rozważ ten temat:)

A ten basen

http://www.cron4.it/index.php

to miał ktoś okazje odwiedzić?

Wygląda to nieźle. Jak ktoś był proszę o opinie.

Pozdrawiam.

PS cały czas coś mnie w tym kierunku ciągnie.

A z Livigno to Pax ma rację. Co za dużo to niezdrowo.

Myślę ze dobrym Twoim pomysłem jest Gasteinertal - żródła fajne są (ale uważaj żeby po tygodniu nie pojawiły się błony miedzy palcami) - jest gdzie pochodzić - samochodem lub busem można zwiedzić okoliczne miejscowości (Bad Gastei itd itp)

• Like 1

A ten basen

http://www.cron4.it/index.php

to miał ktoś okazje odwiedzić?

Wygląda to nieźle. Jak ktoś był proszę o opinie.

Pozdrawiam.

PS cały czas coś mnie w tym kierunku ciągnie.

A z Livigno to Pax ma rację. Co za dużo to niezdrowo.

Basen kiepściutki,nawet do pięt niedorasta naszej Bukowinie,za to sauny:D SUUUPER.i pamiętaj obowiązkowy czepek i klapki:eek:

• Like 1

Jak w tytule:

Pytanie dla panów:

Do jakiego miejsca w Alpach pojechalibyście ze swoją żonusią, która na nartach nie może jeździć. Tak, żeby miała co robić w czasie gdy ja będę oddawał się mojej pasji.

Na razie moje typy to w Austrii BKK i Gasteinertal ze względu na termy. Proszę o inne propozycje i inne atrakcje jakie można zapewnić takiej osobie w czasie pobytu zimą w górach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

PS Tak w zasadzie głosy Pań mile widziane.

Witam,w BKK termy przereklamowane-kiepściutkie,z tras też będziesz niezbyt zadowolony.

Gasteinertal powinien zadowolić wszystkich,najlepiej jak zamieszkasz w hotelu połączonym z termami w Bad Hofgastein:http://www.alpentherme.com/po śniadanku TY na narty ,a żona podziemnym przejściem na termy i do saun,moim zdaniem jedne z lepszych w Europie.:D:D.No i w pobliżu masz dwa lodowce do zaliczenia,jakby dolinka się znudziła;Moltaller i Kitzsteinhorn.:rolleyes:

A ja swoją żonusię(na szczęście jeździ na nartach) ciągałem w różne miejsca w Alpach i Dolomitach i najbardziej była zadowolana z Solden,w połączeniu z Obergurgl i Hochgurgl masz prawie 260 km tras:D:http://www.obergurgl.com/.

W miasteczku jest też centrum rekraacyjne,gdzie żona może miło spędzić czas czekając na ciebie:D:http://www.freizeit-soelden.com/ może jechać do Lagenfeld(jakieś 12 km)na bardziej wypasione termy:http://www.aqua-dome.at/.

Solden jest jednym z bardziej rozrywkowych miasteczek w Alpach,jest kilkanaście fajnych dyskotek,niektóre bardzo rozrywkowe(tańce toples w butach narciarskich na barze itp...:D)

Niedaleko Innsbrucku;spacery..zwiedzanie,Alpenzoo...:D

Z knajp polecam;Gusto w centrum i moim zdaniem najlepszą w Solden Salino koło stacji benzynowej przy wjeździe do miasta(czasem czeba czekać na wolny stolik,ale warto).

pozdrawiam i miłych wakacji

Edytowane przez piter100
  • Like 1

Witam,w BKK termy przereklamowane-kiepściutkie,z tras też będziesz niezbyt zadowolony.

Gasteinertal powinien zadowolić wszystkich,najlepiej jak zamieszkasz w hotelu połączonym z termami w Bad Hofgastein:http://www.alpentherme.com/po śniadanku TY na narty ,a żona podziemnym przejściem na termy i do saun,moim zdaniem jedne z lepszych w Europie.:D:D.No i w pobliżu masz dwa lodowce do zaliczenia,jakby dolinka się znudziła;Moltaller i Kitzsteinhorn.

Potwierdzam.

Termy w BKK nie urzekły mnie niczym ,zarówno jedne jak i drugie.

W tych nowszych sauny bardzo fajne ale część basenowa do niczego.

Natomiast w Bad Gastein było OK.

Oczywiście nasze w Bukowinie są najnowsze i być może dlatego również najlepsze,w moim odczuciu.

Na marcowy wyjazd te lodowce w "zasięgu ręki" toteż niezaprzeczalny atut przemawiający za Gasteinertal.

• Like 1

Dzięki wszystkim za porady. Pytanie moje dotyczy w zasadzie przyszłego sezonu.

Dobrze, że odradzacie mi BKK bo tam mnie korci jechać - po prostu nie byłem tam. Ale widzę , że nie warto.

W Gastenertal i Soelden byłem. Więc znam i trasy i termy.

Wychodzi na to, że z Moją Naj mogę jechać tylko w te dwa miejsca. Szkoda, że będę się musiał "powtarzać". Ale czego się nie robi dla Naj skoro zgodziła się jechać choć raz ze mną zobaczyć Alpy:):):):):).

Pozdrawiam.

PS jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to proszę, wątek nie jest zamknięty.

Po rozważeniu za i przeciw chyba jednak Soelden - pomimo tego, że byłem tam dwa razy. Gasteinertal nie podoba mi się narciarsko. Komunikacyjnie i organizacyjnie chyba będzie najbardziej korzystnie. Przybliżony termin pierwsza dekada stycznia, więc ludzi raczej będzie mało.

Jakby ktoś miał namiary na tanie dobre apartamenty w okolicach Gaischlahkogelbahn, to proszę o info.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

PS przy okazji jeszcze Gurgle będzie można zaliczyć.

Basen kiepściutki,nawet do pięt niedorasta naszej Bukowinie,za to sauny:D SUUUPER.i pamiętaj obowiązkowy czepek i klapki:eek:

A ja mam inne wspomnienia...może i nie dorasta ale jaki spokój...ile mniej ludzi, a ma wszystko co potrzeba. Mi się podobało. Fakt, strefa spa jest super. A...i zaleta, że blisko głownego wjazdu na Kronplatz. Samo miasteczko Brunico...bardzo ładne. A z Kronplatz blisko wszędzie (sella np. lub Brixen)....ja polecam.

Ad. Brixen...bo tez tu było - tam tez bardzo fajny basen, nie taki moloch ale wszystko jest i nie ma tłoku jak to w Bukowinie, gdzie zeby pomasować nogi biczami...kolejka że ło matko, tam luzik.

Ad. Bad KK...zgadzam sie z przedmówcami...basen + termy...byłem zawiedziony. A traski Ok. troche stare krzesła (chyba ze juz nie), fakt nie jest tego zbyt dużo...ale jedna...oczywiście Kramera - miód.

Pozdr.

Edytowane przez lukee
popr.
  • Like 1