Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Tunel otwarty!

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Już dziś od 20., kierowcy bez żadnych ograniczeń mogą jeździć po najdłuższym pozamiejskim tunelu drogowym w Polsce. Przed południem odbyło się jego oficjalne otwarcie. Tunel wydrążony we wnętrzu Sobczakowej Grapy na terenie miejscowości Laliki jest nie tylko ciekawostką komunikacyjną, ale również kolejną atrakcją turystyczną regionu.

Dziś do użytku oddano kolejny odcinek drogi ekspresowej S-69. Tym razem kierowcy będą mogli jeździć po odcinku o długości 4,7 km. Na tym odcinku znajduje się wspomniany tunel, który już teraz cieszy się olbrzymim zainteresowaniem kierowców.

– Tunel jest wydrążony we wnętrzu Sobczakowej Grapy. Budowany był metodą górniczą. Zadbano o wszystkie względy bezpieczeństwo. Równolegle do budowy tunelu głównego powstał tunel awaryjny, a co 150 metrów znajdują się zjazdy, które służą zabezpieczeniu przed skutkami ewentualnych wypadków. Chodzi o to, by w możliwie jak najszybszym czasie opuścić to miejsce. Tunel ma długość 678 metrów. Będzie można się nim poruszać z prędkością 80 km. Trzeba jednak spoglądać na tablice zmiennej treści, bo może się zdarzyć, że z uwagi na przykład na wypadek, prędkość ta zostanie obniżona – mówi Dorota Marzyńska z katowickiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Austostrad. Inwestycja kosztowała ponad 120 milionów złotych.

Osoby biorące udział w dzisiejszym otwarciu tunelu były pod dużym wrażeniem budowli.

– To naprawdę robi wrażenie – przyznał Tomasz Terteka, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Żywcu.

Dla mieszkańców Żywca budowa drogi ekspresowej S-69 jest priorytetem. Korki na trasie Bielsko-Biała – Żywiec – Bielsko-Biała są nie do zniesienia. Od czasu oddania kolejnych części trasy na odcinkach Żywiec – Przybędza i Milówka – Zwardoń, ruch w stronę granicy polsko-słowackiej stał się płynny. Żywczanie marzą, by tak samo było na trasie do Bielska, i dalej do Katowic.

Czy to realne? Jak zapewnia katowicki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad nie jest to marzenie bardzo odległe.

– Budowa drogi S-69 podzielona została na 3 etapy. Dzisiaj zakończył się etap I. Trwają już prace w ramach etapu II przy budowie obwodnicy wschodniej Bielska-Białej. Na przełomie czerwca i lipca chcemy by ruszyły prace przy budowie odcinka Bielsko-Żywiec. Są one zaplanowane na 27 miesięcy, zatem planujemy, że oddanie gotowej inwestycji na tym odcinku nastąpi w 2012. Przygotowujemy się też do zakończenia dokumentacji do etapu III, czyli odcinka na trasie Przybędza – Milówka. Tam prace powinny ruszyć na przełomie 2011/2012 roku – dodaje Dorota Marzyńska.

super-nowa.pl

• Like 5

a czy ten odcinek zmieni coś w drodze do korbielowa (z katowic)? bo jade jutro tą drogą i nie wiem czy cisnąć sie przez centrum bielska czy juz obwodnicą można?

pozdr dzieki za info

Niestey nie teraz,budowa zacznie się w tym roku i nie jest to kierunek Korbielów.Za dwa lata będzie szybszy dojazd do Żywca,ale dalej jak zwykle... :( Pozostaje obecna obwodnica ze światłami,a dalej to co już pewnie znasz... :eek:

Czyli o poprawie drogi Korbielów - Bielsko na razie zapomnieć.

A powiedzcie mieszkańcy BB, kiedy tam się coś zmieni, bo ostatnio nieopacznie pojechałem na północ naszej krainy przez wspomniany Korbielów i BB i po prostu dramat. Przeprosiłem się natychmiast z zakopianką mimo natężenia ruchu do Lubnia - i tak się jedzie lepiej i szybciej niż przez Korbielów, Bielsko, Pszczynę itd.

Czyli o poprawie drogi Korbielów - Bielsko na razie zapomnieć.

A powiedzcie mieszkańcy BB, kiedy tam się coś zmieni, bo ostatnio nieopacznie pojechałem na północ naszej krainy przez wspomniany Korbielów i BB i po prostu dramat. Przeprosiłem się natychmiast z zakopianką mimo natężenia ruchu do Lubnia - i tak się jedzie lepiej i szybciej niż przez Korbielów, Bielsko, Pszczynę itd.

Zdecydowanie masz rację na północ to tylko zakopianką z Zakopca.

Od Korbielowa przez Żywiec do Bielska jest ciężko potem znów w Pszczynie się korkuje,dopiero dalej jedzie się w miarę normalnie.

Obwodnica wschodnia powinna bardzo usprawnić przejazd przez B-B

Ze Zwardonia do B-B będzie o wiele lepiej niż z Korbielowa.

Droga lepsza no i sam fakt,że Żywiec całkiem bokiem się mija ,a od Korbielowa niestety przez miasto trzeba przejechać.

Odcinki górskie (Korbielów, Żywiec) to wiadomo, wolno i gęsto. Ale najgorzej było w samym Bielsku - pojechałem jak cymbał po znakach objazdu (zamiast walić przez centrum, nauczony doświadczeniem w takich przypadkach remontów w Polsce) i poprowadziło mnie na autostradę w kierunku Skoczowa, potem obrót przy jakimś centrum handlowym i z powrotem w korek, aby się dostać na Katowice. Po prostu koszmar.

• 3 weeks later...

Kurcze, teraz znalazłem taki wątek:)

Ja tym tunelem jechałem 6.03.2010 ale o godzinie 2.00 (w drodze do Zillertalu).

Ciekawe bo JC pisze że otwarcie miało być w godzinach południowych:D:D:D.

Chyba byłem jeden z pierwszych i to przed otwarciem:cool:.

Faktycznie fajna rzecz, wreszcie nie jechałem tą dziurawą drogą przez Laliki.

Tunel zrobiony bardzo ładnie, wszystko wykończone:), jak nie u nas.

Szczególnie fajny widok był w GPS :) jechałem polami:D:D

Pozdrowienia