makhan Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 Hej, Jeżdżę na nartach dość długo (z 10 lat), ale ostatnimi laty raczej niewiele. Postanowiłem to zmienić i w ramach tych zmian zamierzam sprawić sobie nowe deski. Mam 22 lata, 190 cm, 80 kg, umiejętności wg Waszej skali 6. Zjadę z każdej trasy, ale najwięcej frajdy sprawiają mi czerwone. Mam braki w technice, ale pociągają mnie częste, wąskie skręty, dlatego szukam slalomki która wybaczy mi pewne błędy, pozwoli na (/pomoże w) dalszą naukę, a jednocześnie sprawdzi się na trudniejszych trasach. Buty mam dość miękkie, Nordica GTS CX 60-70, planuję zmienić na twardsze, ale jeszcze nie w tym roku. Z tego co na razie się zorientowałem, celuję w Fischery RC4 Race SC 170 cm. Czy to dobry wybór, jeśli nie, to w co celować, jeśli tak, to na jakie ew. odpowiedniki innych firm zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 Tak naprawdę za 1000 zł masz prawie nieograniczony wybór w sprzęcie używanym a w nieużywanym bardzo duży. Nowe na pewno kupisz Atomici z zeszłego roku, sl11 za ok 1100 pln i taniej, przy twoich gabarytach i tendencji do rozwoju nie będzie za sztywna. Drugą stroną medalu jest to że każdy producent nart ma coś takiego w ofercie i ciężko sypać modelami w tym ogólnym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 a ja zamiast slalomek polecił bym Ci narty z grupy allround co do tych race sc to za miękkie dla Ciebie. co definiujesz poprzez ciasne skręty uślizgiem pełną krawędzią?? mowisz ze masz braki w technice a do takiej slalomki trzeba mieć tą technike dlatego polecam Ci grupę allround od taka narta którą pojedziesz krótkim i średnim skrętem:) co ty na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 Te Fischery na gościa 80 kg, ktory zaczyna na slalomce za miękie nie będą na bank, to samo z SL11 Atomica - to właśnie będą łatwe slalomki. Jeździłem na nich ważąc 8-9 kg więcej i nie czułem by były za miękie. No przecież nie ma co stawiac faceta na topowej slalomce, który chce doskonalic technikę. Jeśli możesz to kup nowego Atomica sl11 z zeszłego roku 0- cena jest teraz naprawdę dobra jak na taką nartę, ten Fischer też jest ok. A co do allroundu to myślę tak jak Bugi, warto sie zastanowić nad czymś takim przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 A ja Ci polecam Elany SLX, Racecarvera napewno na tej narcie zanotujesz progres umiejetności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 To fakt te Elany które Ci poleca Raceman są super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makhan Napisano 25 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 @Machu raczej celuję w nowe, sprzed roku, dwóch, z używanymi nigdy nic nie wiadomo SL11 wyglądają nieźle, przyglądnę się nim, dzięki @bugajson w tym momencie jeżdżę (zazwyczaj) z uślizgiem, ale chcę się nauczyć śmigać na krawędziach, dlatego właśnie wybrałem slalomki myślałem nad trochę miększą nartą właśnie ze względu na braki w technice braki w technice są do nadrobienia, zwłaszcza, jeżeli narta będzie mnie do tego zmuszała ale allround też nie są złe, możesz polecić jakiś model ze stosunkowo mocnym taliowaniem? @mihumor za miękkie na pewno nie będą, jeśli chodzi o allround, to j.w. jaki model polecasz? @Raceman,wojtus81 narty super, ale dla mnie raczej za trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 Moze pomyśl o tych, na których ja jeżdżę czyli Dynastar Contact Groove, jest to przejściówka pomiędzy slalomką z ktorej ma geometrię i taliowanie oraz twardośc poprzeczną a nartą cross-ową ze względu na specyficzna dla tej grupy twardością podłużną. To swietne narty i fajniejsze od Atomicow i Fischerów bo jadą w zasadzie jak tego typu narta sc ale też nie tracą swoich walorów przy jeździe w średnim skręcie czy w gorszych warunkach.Niegłupie narty to także Fisher Progressor 9+ - trochę inna wariacja na temat narty race-owej idąca również w kierunku większej uniwersalności i lepszej przystępności (odpowiednik to Elan Speedwave 14 albo 12). A z allroundu klasyka czyli Rossignol Zenith 6 (6,5) albo Dynastar Contact 10 albo 4x4. Fajne allroundowe slalomki to były Atomici Metrony ale nowych to się chyba już nie kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 @Machu raczej celuję w nowe, sprzed roku, dwóch, z używanymi nigdy nic nie wiadomo SL11 wyglądają nieźle, przyglądnę się nim, dzięki @bugajson w tym momencie jeżdżę (zazwyczaj) z uślizgiem, ale chcę się nauczyć śmigać na krawędziach, dlatego właśnie wybrałem slalomki myślałem nad trochę miększą nartą właśnie ze względu na braki w technice braki w technice są do nadrobienia, zwłaszcza, jeżeli narta będzie mnie do tego zmuszała ale allround też nie są złe, możesz polecić jakiś model ze stosunkowo mocnym taliowaniem? @mihumor za miękkie na pewno nie będą, jeśli chodzi o allround, to j.w. jaki model polecasz? @Raceman,wojtus81 narty super, ale dla mnie raczej za trudne ja mam na mysli nowe ale model zeszloroczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makhan Napisano 25 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 @Machu tak też to zrozumiałem, moja wypowiedź tyczyła się fragmentu prawie nieograniczony wybór w sprzęcie używanym a w nieużywanym bardzo duży Co do allroundów się jeszcze zastanowię A co sądzicie o Salomonach 3V? W lokalnym sklepie próbują mi wcisnąć takie sprzed 2 lat za 1300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 25 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2010 to niech wciskaja komu innemu:) mihumor napisał chyba wszystko:) dynastar albo np fischer progresor 9+ dla ciebie allround to najlepsze wyjscie w takiej sytuacji gdy nie masz opanowanego skrętu na krawędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 26 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2010 A co sądzicie o Salomonach 3V? W lokalnym sklepie próbują mi wcisnąć takie sprzed 2 lat za 1300 zł Patrząc na to, że specjalnie od 3 lat narta się nie zmieniła, oraz całkiem pozytywne opinie o niej (patrz Picu), nie jest to zła cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makhan Napisano 1 Marzec 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2010 Te allroundy, to faktycznie dobry pomysł, dzięki za rady Najbardziej mi się podoba chyba Progressor 9+ (chociaż zastanawiam się czy nie za twardy będzie), ale będę też monitorował ceny Dynastara i Rossignola. Pytanie jaka długość - 175 czy 180 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 2 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2010 Dynastar Groove 170-175, pozostałe 175-180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 2 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2010 . Fajne allroundowe slalomki to były Atomici Metrony ale nowych to się chyba już nie kupi. w rybniku w plazie są cena chyba coś ok 800 więcej szczegółów to zna Machu bo to u niego w sklepie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi